Vergelijk 3.474.247 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Android Q Developer Preview 1: dit is er nieuw

Achtergrond Android Q Developer Preview 1: dit is er nieuw
Door ,

Woensdag rolde Google de eerste Developer Preview uit van Android Q. Wat zijn de belangrijkste nieuwe features van het besturingssysteem die we tot nu toe gezien hebben? Wij hebben de negen belangrijkste voor jullie op een rij gezet.

Ieder jaar lanceert Google een nieuwe versie van haar besturingssysteem. Op deze manier wil de zoekmachinegigant haar platform niet alleen veiliger en stabieler maken: deze updates introduceren ook tal van nieuwe functies.

Door de jaren hebben is Android steeds uitgebreider, veelzijdiger en gebruiksvriendelijker geworden. Zo introduceerde Google bij Android 6.0 Marshmallow het permissiesysteem, waardoor je voordat je app downloadt aangeeft welke data een applicatie wel en niet mag verzamelen en tot welke aspecten de app toegang krijgt (foto’s, video’s, camera, microfoon). Sinds Android 7.0 Nougat ondersteunt het besturingssysteem standaard de split-screen modus. Android 8.0 Oreo introduceerde onder meer Notification Dots, picture-in-picture modus voor YouTube en Netflix, Smart Text Selection en Autofill. En met de nieuwste iteratie, Android 9.0 Pie, beschikken we over onder meer Adaptive Battery, Adaptive Brightness, een nieuwe navigatiemethode met veegbewegingen en Digital Wellbeing.

In mei onthult Google tijdens het Google I/O evenement de nieuwste versie van haar ecosysteem, dat wereldwijd op circa 85 procent van alle smartphones en tablets is te vinden. De officiële release volgt vermoedelijk in augustus, daar horen we in mei over te horen. Hoogstwaarschijnlijk is dat versie 10.0, maar dat kunnen we nu nog niet met zekerheid zeggen. Wel weten we dat hij Android Q heet. Waar de letter -Q voor staat, dat houdt de zoekreus nog even voor zich. Op de vraag welke nieuwe features het besturingssysteem krijgt, moeten we nog even wachten.

Voor een deel hebben we nu een antwoord op de zojuist gestelde vraag. Woensdagavond Nederlandse tijd rolde Google de eerste Developer Preview uit van Android Q. Zeg maar een testversie van de nieuwste Android-versie. Ontwikkelaars en fandroids kunnen zich sindsdien registreren om de eerste bètaversie binnen te halen en er zelf mee aan de slag te gaan. Voordat je aan het downloaden slaat: het is goed om te weten dat het om een eerste testversie gaat. Wellicht zitten er nog schoonheidsfoutjes of kinderziektes in, waardoor niet alle features even goed werken of toegankelijk zijn.

Omdat het om een testversie gaat, kunnen we niet alle nieuwe eigenschappen van Android Q opnoemen. Daarentegen hebben we wel al een aardig beeld van een aantal nieuwe functies. Die zijn de afgelopen weken naar buiten gebracht of zagen we in de eerste Developer Preview. Wij hebben de negen belangrijkste nieuwe features op een rij gezet.

Google Pixel 2 XL

#1 Meer privacyinstellingen

Zonder twijfel de belangrijkste toevoeging die Google heeft aangebracht in de eerste testversie van Android Q, zijn de uitgebreide privacyinstellingen. Dankzij het zojuist genoemde permissiesysteem moeten we voordat je app binnenhaalt toestemming verlenen tot welke zaken een applicatie wel en geen toegang heeft. Hoewel dat op papier goed klinkt en onze privacy beter beschermt, blijkt in praktijk een groot deel van de gebruikers hier klakkeloos op ‘Toestaan’ te tikken. Vergelijkbaar met de cookiemeldingen die je te pas en onpas tegenkomt op internet.

Bij Android Q zijn er drie opties om toestemming te verlenen aan een app: je weigert de toegang, je stemt in en verleent de app te allen tijde toegang, of je geeft toestemming maar alleen als je de app gebruikt. Als je bijvoorbeeld de app van een pretpark downloadt, vraagt deze toestemming om jouw locatiegeschiedenis te verzamelen. Dat is handig als je in het park zelf bent en je de app op de achtergrond draait. Na je bezoek gaat deze echter door met het verzamelen van jouw locatie. Onnodig en onwenselijk, toch? Met Android Q als besturingssysteem kun je instellen dat deze app alleen jouw locatie kent als je de app gebruikt. Op het moment dat je de app voor het eerst opent krijg je deze vraag voorgeschoteld. Via het instellingenmenu is dat op ieder moment weer aan te passen.

Android Q geeft gebruikers tevens meer controle over de apps die toegang hebben tot informatie als foto’s, video’s en audio. Google beschermt tevens je persoonlijke gegevens beter door toegang tot je IMEI- en serienummer te beperken en het MAC-adres van je telefoon aan te passen zodra je met andere WiFi-netwerken dan je standaardnetwerk verbonden bent. In de toekomst kunnen we nog meer van dergelijke privacygevoelige maatregelen van Google verwachten, zo schrijft 9to5Google.

Android Q app-locatie

#2 Sneller en makkelijker delen

Een ander aspect dat Google heeft aangepakt bij de eerste Developer Preview, is het deelmenu. Als je een artikel, foto, video of ander bestand wil delen, moet je wachten totdat het venster in beeld verschijnt. Grootste probleem daarvan is niet zozeer het venster, maar het feit dat deze nogal traag is en je onnodig lang moet wachten voordat deze helemaal geladen is. Dat heeft te maken met de vele deelopties die stuk voor stuk ingeladen moeten worden.

Met Android Q lost Google een belofte in en lanceert het bedrijf een nieuw deelmenu. Belangrijkste speerpunt is dat het nieuwe menu twee tot drie keer sneller is dan het oude venster. Een ander pluspunt is dat de kopieerknop voortaan bovenaan staat in plaats van ergens in de optielijst. Een artikeltje delen met je vrienden of collega’s gaat dus sneller dan ooit.

Tevens introduceert Google een feature die Sharing Shortcuts heet. Hiermee spring je rechtstreeks naar een andere app om content of mediabestanden te delen. Als je een bericht met een specifieke WhatsApp-groep wil delen, kan dat met Sharing Shortcuts. Qua werking lijkt deze op App Shortcuts: daarbij verschijnt een venster in beeld als je een app-icoontje ingedrukt houdt en ga je direct naar het onderliggende menu waar je wil zijn (bijvoorbeeld een video opnemen of selfie schieten). Je hoeft dan niet eerst de app te openen en naar het juiste menu te navigeren.

Android Q content delen

#3 Slices nu ook bij Google-apps

Heb je er ook zo’n hekel aan als je je webbrowser opent en de internetverbinding niet lijkt te werken? In dat geval moet je de app verlaten en naar het instellingenmenu gaan om de WiFi, mobiele data, vliegtuigmodus roaming te controleren. Dat behoort straks tot het verleden. Als jouw smartphone straks op Android Q draait, vertoont een browser-app instellingen voor dergelijke dataverbindingen. Je hoeft hiervoor dus niet langer de app te verlaten, wat wel zo prettig is in het dagelijks gebruik.

Deze feature ken je misschien van Android Pie onder de noemer Slices. Het idee hierachter is dat Google app-ontwikkelaars de tools geeft om informatie uit hun app in de Google Search-app te tonen. Als je bijvoorbeeld een app als Booking.com op je telefoon hebt staan en je zoekt via de zoekbalk van Google naar een hotel in een bepaalde badplaats, dan verschijnt deze informatie uit deze app op je scherm. Je hoeft dus niet langer eerst de Booking.com app te openen om dit te bereiken.

Slices is al aanwezig bij apps van derden, maar nog niet bij de apps van Google. Deze feature wordt nu standaard geïntegreerd in Android Q.

Samsung Galaxy Fold

#4 Ondersteuning voor opvouwbare telefoons

Een van de belangrijkste trends voor 2019 lijkt de opvouwbare telefoon te worden. Een Amerikaans bedrijf genaamd Royole lanceerde eind vorig jaar de eerste opvouwbare smartphone: de Royole Flexpai. Vlak voor het Mobile World Congress (MWC) en tijdens het evenement zagen we de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X. En we weten dat fabrikanten als Xiaomi en Lenovo/Motorola ook druk doende zijn met dit concept. Gegarandeerd dat we later dit jaar nog meer opvouwbare telefoons te zien krijgen.

Android Q ondersteunt vanaf dag één opvouwbare smartphones. Zo heeft Google een onResume en onPause functionaliteit ingebouwd. Als een telefoon is dichtgeklapt, schiet hij op pauze. Pas als je hem weer openvouwt gaat hij weer verder waar je gebleven was. Vanzelfsprekend werken apps prima naast elkaar voor als je gaat multitasken. Nieuw is dat je deze apps voortaan in de lengte naast elkaar kunt plaatsen in plaats van in de breedte. Zodoende benut je optimaal het grote schermoppervlak.

#5 Dynamische diepte

Met haar nieuwe besturingssysteem breidt Google de ondersteuning voor het ‘Dynamic Depth’ format uit. Smartphones met een dieptesensor -zoals de Honor View 20, Nokia 9 PureView en LG G8 ThinQ met een Time of Flight of TOF-sensor- kunnen deze straks gebruiken als apps daar om vragen. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt om een realistischer bokeh-effect te creëren of een 3D-afbeelding van een persoon of voorwerp te maken. Hij kan ook ingezet worden om navigatie binnenshuis te verbeteren, een huis in te richten met augmented reality (AR) of je toestel te bedienen zonder hem daadwerkelijk aan te raken.

Dynamic Depth is een open format die in principe door iedere app-ontwikkelaar gebruikt kan worden. Om deze techniek breder uit te rollen werkt Google samen met smartphonefabrikanten die een dieptesensor in hun toestellen hebben verwerkt om deze functionaliteit met de komst van Android Q gereed te hebben.

Android Q Dynamic Depth

#6 Schermopname nu standaard in Android

Het scherm opnemen van je smartphone is niets nieuws onder de zon. Desondanks is de feature niet standaard ingebouwd in het besturingssysteem van Google. Daar komt met Android Q verandering in. Om op te nemen wat je op je scherm doet hoef je straks dus niet meer een app via de Google Play Store binnen te halen.

De schermopname feature is behoorlijk verstopt in de eerste testversie van Android Q. Op Reddit lezen we dat je deze eerst moet inschakelen via de ontwikkelaarsopties. Bij het kopje Feature Flags moet je dan de optie ‘settings_screenrecord_long_press’ aanzetten. Als je nu de aan/uitknop kort ingedrukt houdt, verschijnt er een venster in beeld met de opties uitschakelen, herstarten en schermafbeelding maken. Als je de knop Schermafbeelding ingedrukt houdt, kun je schermopname inschakelen. Via een nieuw venster aan de bovenkant van het scherm stop je met opnemen en kun je de video direct delen.

#7 Bestanden-app aangepakt

Apple introduceerde in iOS 12 een beheerapplicatie voor lokale bestanden op je toestel, bij Android bestaat deze Bestanden-app al sinds jaar en dag. In die tijd is de applicatie nauwelijks onder handen genomen. Met de komst van Android Q krijgt hij eindelijk het Material Design, dat Google in 2014 al lanceerde in Android 5.0 Lollipop. De app ziet er hierdoor nog overzichtelijker uit en oogt alsof hij grondig is opgeruimd.

De Bestanden-app is niet alleen aan de buitenkant aangepakt. In Android Q werkt hij een stuk prettiger. Het is straks mogelijk om bestanden per bestandstype te sorteren (documenten, foto’s, video’s, muziek). Ook kun je er straks andere apps mee doorzoeken. Handig als je ergens een presentatie hebt opgeslagen maar je niet meer precies weet waar.

#8 Notificaties opruimen

Als je een WhatsApp-bericht ontvangt, een reactie krijgt op een statusupdate of Facebook of er simpelweg een nieuwe e-mail in je inbox zit, dan krijg je daarvan een melding. Sinds de komst van Android Pie staan al deze meldingen per applicatie gegroepeerd in een blok. Je hoeft dus niet langer alle afzonderlijke berichten af te speuren naar dat ene berichtje. Als je een melding van een specifieke app regelmatig wegveegt, vraagt het besturingssysteem je of hij deze melding moet blijven weergeven. Daarop antwoord je met ‘Blijven weergeven’ of ‘Meldingen stoppen’. Je kunt ook heel licht van links naar rechts vegen en op het kroonsteenicoontje drukken om hetzelfde effect te bereiken. Als je van links naar rechts veegt en op het klokje drukt, kun je de melding een kwartier tot twee uur snoozen. Simpel toch?

Android Q notificaties opruimen

Bij Android Q heb je meer mogelijkheden tot je beschikking om notificaties op te ruimen. Daarvoor houd je het bericht korte tijd ingedrukt totdat er een venster in beeld verschijnt. Nu verschijnen er drie opties in beeld: blokkeren, in stilte tonen of op de huidige manier blijven tonen (dus met geluid). Ideaal als je op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen van je vriendengroep of nieuws-app, maar niet om de haverklap gestoord wil worden door allerlei piepjes of andere geluiden.

#9 Eindelijk: Dark Mode

Android-fans vragen er al jaren om een Dark Mode en het ziet er naar uit dat hij er eindelijk komt. Deze modus is weliswaar al bij Android 9.0 Pie te vinden, maar is enigszins beperkt. Via het instellingenmenu geef je aan of je een donker of licht apparaatthema wil, of dat deze op basis van je achtergrond wordt bepaald. Een aantal menu’s zoals de app drawer en Quick Settings worden dan zwart, maar dat geldt niet voor allemaal. Zo heeft het instellingenmenu nog altijd een witte achtergrond, ook al is de donkere modus ingeschakeld.

De eerste testversie van Android Q heeft een Dark Mode. Als je deze activeert worden alle deelmenu’s licht of donker, niet slechts een aantal. Of je deze ziet of niet is afhankelijk van de instellingen op je toestel op het moment dat je het besturingssysteem installeert. Is deze donker, dan zie je het Dark Theme. Zo niet, dan verschijnt het (standaard) lichte thema.

Jammer genoeg kun je momenteel niet eenvoudig wisselen tussen het lichte en donkere thema. De enige manier om van licht naar donker te gaan (of andersom), is via de Android Debug Bridge (ADB). Met de code ‘adb shell settings put secure ui_night_mode 2’ activeer je de donkere modus. Met de regel ‘adb shell settings put secure ui_night_mode 1’ schakel je deze uit.

Uitrol

De eerste Developer Preview van Android Q is een feit. De komende maanden kunnen we nog meer testversies van het besturingssysteem verwachten. In de eerste week van mei gaat Google I/O 2019 van start. Dan krijgen we gegarandeerd meer te zien en te horen over de nieuwste Android-versie.

De komende maanden is de zoekmachinegigant volop bezig met intern testen en het verzamelen en verwerken van feedback van gebruikers. Een stabiele versie wordt ergens in de loop van het derde kwartaal verwacht, vermoedelijk in augustus. De afgelopen twee jaar begon Google met de uitrol van het besturingssysteem in augustus.

Android Q tijdlijn

De eerste toestellen die Android Q krijgen zijn de Pixel-telefoons. Dat is niet zo vreemd aangezien deze van Google zijn. Zowel de eerste als de tweede en derde generatie kunnen hem straks als eerste binnenhalen. Andere smartphones volgen in de maanden daarop. Aangezien het behoorlijk lang duurt voordat een Android-update klaar is om uit te rollen, kan het best wel eens zijn dat je tot het einde van het jaar of begin 2020 moet wachten voordat jij aan de slag kunt met Android Q.

Wat vind jij tot nu toe de spannendste nieuwe feature van Android Q?

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden