Vergelijk 2.735.650 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: OnePlus 6T of Samsung Galaxy S10?

Achtergrond Vergelijking: OnePlus 6T of Samsung Galaxy S10?
Door ,

Vandaag zetten we de sterspelers van OnePlus en Samsung tegenover elkaar: de OnePlus 6T en de Samsung Galaxy S10. Het vlaggenschip van OnePlus is de voordeligere van de twee, maar weet hij zich staande te houden tegenover Samsungs topmodel? We nemen beide toestellen onder de loep en zetten de voors en tegens tegenover elkaar.

Samsung is de grootste smartphoneproducent ter wereld. Twee keer per jaar lanceert de Koreaanse smartphonemaker de nieuwste aanwinsten in het high-end segment: in de eerste helft is dat de Galaxy S-serie, in de tweede helft de Galaxy Note. Beide reeksen worden door smartphonegebruikers en recensenten beschouwd als de standaard voor de smartphone-industrie, een benchmark voor wat een mobiele telefoon hoort te kunnen.

In vergelijking met Samsung is OnePlus nog maar piepjong bedrijf. De afgelopen jaren vergaarde het bedrijf faam en populariteit met de diverse flagship killers die ze de afgelopen jaren op de markt bracht. Aanvankelijk stond OnePlus te boek als een Chinese prijsvechter waar je high-end smartphones kon kopen voor het prijskaartje van een middenklasser. De adviesprijzen zijn inmiddels flink gestegen, maar nog altijd geldt dat de toestellen van OnePlus een stuk lager voordeliger zijn dan de concurrentie.

In dit artikel vergelijken we de nieuwste topmodellen van OnePlus en Samsung met elkaar: de OnePlus 6T en Samsung Galaxy S10. Wat hebben beide toestellen in hun mars? Op welke vlakken onderscheiden ze zich van elkaar? Welk model geeft je de beste prijs-kwaliteitverhouding? Zoals gebruikelijk kijken we zowel naar de binnen- als de buitenkant. We beginnen met de vormgeving en het beeldscherm en kijken vervolgens wat er zich onder de motorkap bevindt. De kunsten van de camera’s worden eveneens uitvoerig besproken, evenals de software en het prijskaartje.

OnePlus 6T

Design

Zowel de OnePlus 6T als Samsung Galaxy S10 zijn smartphones van formaat. Eerstgenoemde is echter het toestel met het grootste scherm en de afmetingen. Door zijn 6,41 inch grote scherm is hij niet alleen langer dan Samsungs paradepaardje, maar ook breder en net iets dikker. Dat vertaalt zich tevens in een hoger gewicht: 185 gram tegenover 157 gram. Door zijn ‘bescheiden’ dimensies en gewicht is de Galaxy S10 makkelijker (langdurig) te bedienen dan de OnePlus 6T. Welke telefoon je ook neemt, waarschijnlijk heb je beide handen nodig om te gebruiken.

Beide vlaggenschepen zijn gemaakt van een combinatie van aluminium en metaal. Dat geeft ze niet alleen een premium look and feel, maar ook hun stevigheid. Zowel de OnePlus 6T als Galaxy S10 benutten de voordelen die Corning Gorilla Glass 6 biedt. Het maakt ze niet alleen weerbaarder tegen krassen, maar ook stootbestendiger. Met de OnePlus 6T is het oppassen geblazen in de buurt van water. Hij heeft geen IP-certificering is daarom dan ook niet officieel stof- en waterbestendig. De Galaxy S10 heeft de felbegeerde IP68 stempel. Hem kun je dan ook met een gerust hart onder de kraan schoonmaken of tijdens een stortbui gebruiken. Dat kun je met de OnePlus 6T beter niet proberen.

Een ander groot verschil tussen de OnePlus 6T en Galaxy S10 is de koptelefoonaansluiting. Deze ontbreekt bij het vlaggenschip van OnePlus. Tegen het zere been van haar klanten besloot de fabrikant deze weg te laten om ruimte te maken voor een nieuwe optische vingerafdruksensor achter het beeldscherm. Samsung heeft deze sensor eveneens achter het beeldscherm verwerkt, maar zag toch kans om haar vlaggenschip een audio-ingang te geven. Om dit verlies te compenseren krijg je van OnePlus een dongel bij je aankoop waarmee je je oude vertrouwde headset kunt blijven gebruiken.

Samsung Galaxy S10

Naast de volumeknoppen en aan/uitknop hebben de OnePlus 6T en Galaxy S10 nog ieder een eigen knop. Bij de OnePlus 6T is dat de Alert Slider (rechterkant), bij het vlaggenschip van Samsung de Bixby-knop (links in het frame). Met de Alert Slider schakel je in een handomdraai tussen de verschillende geluidsprofielen (normaal, prioriteit en stil). Vergelijkbaar met een iPhone, zij het dat je bij OnePlus drie standen hebt om uit te kiezen en niet twee zoals bij Apple. Een hele praktische en veelgebruikte knop zoals je ziet. Met de Bixby-knop activeer je de digitale assistent van Samsung. Regelmatig horen we mensen klagen dat ze onbedoeld Bixby opstarten, omdat ze per ongeluk op de knop drukken. De locatie van de knop is dus niet ideaal. Het goede nieuws is dat de Bixby-knop op de Galaxy S10 standaard een customization functie heeft. Dus in plaats van de assistent kun je met de knop ook de camera activeren, een app naar keuze opstarten of een screenshot maken. Deze keuze is aan jou.

De Galaxy S10 heeft een streepje voor als het om fotografie gaat. Naast een reguliere cameralens heeft hij tevens een telefotolens en ultragroothoeklens. De OnePlus 6T heeft twee primaire camera’s. Beide smartphones hebben één selfiecamera aan de voorzijde. OnePlus heeft deze in een kleine ‘notch’ gestopt, die de vorm heeft van een waterdruppel. De Koreanen hebben met een laser een gat gesneden in het scherm om de selfiecamera te verbergen.

Als fashion jouw ding is, dan is het goed om te weten dat beide toestellen in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Voor de OnePlus 6T zijn dit Mirror Black, Midnight Black, Thunder Purple en Papaya Orange van de McLaren Edition. De behuizing van de Galaxy S10 is gespoten in de kleuren Prism Black, Prism White en Prism Green. Voor ieder wat wils dus.

Beeldscherm

We zeiden zojuist al dat de OnePlus 6T met zijn 6,41 inch display het grotere scherm heeft van de twee. Daarmee is het nog geen David versus Goliath. De Samsung Galaxy S10 blijft met zijn 6,1 inch grote scherm niet ver achter. Beide fabrikanten gebruiken OLED-panelen. Met de kleurweergave, zwartwaarden, contrasten en energieverbruik zit het dus wel goed.

Toch gebruiken OnePlus en Samsung niet één-en-hetzelfde scherm: ze hebben ieder hun eigenschappen. Laten we beginnen met de OnePlus 6T. Deze telt 1080 bij 2340 pixels en heeft een 19,5:9 beeldverhouding. Daarnaast heeft hij een leesstand -waarbij alleen grijstinten worden getoond op het scherm- en een nachtmodus dat blauwlicht filtert. Als je hem oppakt licht het scherm op zodat je de tijd, datum en binnengekomen notificaties ziet. Keerzijde is dat hij geen HDR-standaarden ondersteunt.

OnePlus 6T

Samsungs OLED-paneel heeft een hogere schermresolutie, namelijk 1440 bij 3040 pixels. De pixeldichtheid is dan ook een stuk hoger in vergelijking met de OnePlus 6T: 550 ppi tegenover 402 ppi. Om energie te besparen kun je de resolutie kunstmatig naar beneden bijstellen, bijvoorbeeld Full HD+ of HD+. De beeldverhouding van beide vlaggenschepen is nagenoeg gelijk (19:9 tegenover 19,5:9). In tegenstelling tot de flagship killer van OnePlus speelt de Galaxy S10 probleemloos HDR-video’s af, waaronder de nieuwste standaard HDR10+. De blauwlichtfilter is van hoge kwaliteit, zo getuige het certificaat dat Samsung hiervoor heeft ontvangen van het Duitse keuringsinstituut TUV Rheinland. Om de kleurweergave en contrasten in het donker te verbeteren, past Samsung een nieuwe schermtechniek toe: Dynamic Tone Mapping.

Beide vlaggenschepen hebben een degelijk scherm, dat staat als een paal boven water. Volgens ons heeft het beeldscherm van de Galaxy S10 de betere papieren. Dat betekent echter niet dat je de OnePlus 6T moet afschrijven. Integendeel: we hebben honderd keer liever het OLED-scherm van OnePlus dan het OLED-display van de Google Pixel 2 XL. In onze review wonden we er geen doekjes om dat het scherm van de Pixel 2 XL enorm teleurstelde.

Hardware

Qua hardware kunnen we niet ontkennen dat de OnePlus 6T op afstand staat in vergelijking met de Samsung Galaxy S10. Laatstgenoemde is uitgerust met the latest and greatest wat Samsung momenteel te bieden heeft. OnePlus werkt daarentegen met de hardware van afgelopen jaar. Dat is ook niet zo vreemd aangezien de OnePlus 6T in oktober 2018 werd aangekondigd. Met dit in het achterhoofd kunnen we bij voorbaat al zeggen dat de Galaxy S10 de snelheidsrace wint. De verschillen zijn echter minimaal, en als we naar het prijsverschil tussen beide toestellen kijken gerechtvaardigd.

De OnePlus 6T is er in allerlei variaties. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze een Qualcomm Snapdragon 845 onder de klep hebben. Deze octa-core processor is in staat kloksnelheden tot 2,8 GHz te halen. De hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit varieert per uitvoering. Het basismodel is toegerust met 6GB RAM en 128GB aan intern geheugen. Hij is ook beschikbaar met meer werkgeheugen, namelijk 8GB of 10GB. De laatste variant is de OnePlus 6T McLaren Edition en is tevens extra veel opslagruimte, namelijk 256GB. Als je het design van dit model je niet aanstaat, is hij in dezelfde samenstelling ook verkrijgbaar in de kleur Midnight Black.

Exynos 9820

Samsung heeft de allernieuwste chipset uit eigen stal in de Galaxy S10 gestopt: de Exynos 9820. Net als de Snapdragon 845 bestaat deze uit acht kernen, maar verdelen de werkbelasting net wat beter. In plaats van twee heeft de Exynos 9820 drie clusters. Het eerste cluster bestaat uit 2 custom CPU’s voor de zwaarste taken. Twee ARM Cortex-A75 kernen vormen het tweede cluster voor ‘optimale performance’. Het derde cluster wordt gevormd door vier Cortex-A55 kernen die de minder zware taken voor hun rekening nemen. Volgens Samsung is de nieuwe processor tot 20 procent krachtiger en 40 procent energiezuiniger dan zijn voorloper, de Exynos 9810.

Net als bij OnePlus verschilt bij Samsung de hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit per uitvoering.  Standaard krijg je 8GB werkgeheugen en 128GB intern geheugen. Er is een tweede variant die vier keer zoveel opslagruimte heeft (512GB). Grote verschil tussen de topmodellen van OnePlus en Samsung is dat je bij OnePlus vooraf goed moet nadenken over de opslagcapaciteit die je nodig denkt te hebben. Het is namelijk niet mogelijk om op een later tijdstip extra opslagruimte bij te kopen. Bij de Galaxy S10 kun je op ieder moment tot 512GB aan extra geheugen toevoegen. In theorie kan de opslagcapaciteit oplopen tot 1TB. Met de OnePlus moet je genoegen nemen met maximaal 256GB geheugen.

Zowel de OnePlus 6T als de Galaxy S10 hebben een vingerafdruksensor achter het beeldscherm. Beide werken volgens een ander principe. De OnePlus 6T heeft een optische scanner. Bij dit type scanner licht het beeldscherm op en reflecteert via jouw vinger naar de sensor. Deze kijkt of de vinger op het scherm overeenkomt met het opgeslagen profiel. In dat geval ontgrendelt hij het toestel, zo niet dan blijft hij op slot. Een ultrasone scanner doet hetzelfde, maar zendt daarbij trillingen uit die een 3D profiel maken van de richels van je vinger. Uit tests blijkt dat de optische scanner minder gevoelig is voor krassen op het scherm dan de ultrasone scanner. De onderstaande video laat dat goed zien.

Accu

De grotere accu vinden we in de OnePlus 6T. Deze heeft een vermogen van 3700 mAh. Samsung blijft niet ver achter: de Galaxy S10 heeft een 3400 mAh batterij onder de motorkap. Een verschil van bijna 10 procent. Om nou te zeggen dat de OnePlus 6T een langere batterijduur heeft vanwege dit verschil in vermogen, is te kort door de bocht. Het vlaggenschip heeft immers een groter beeldscherm en de octa-core processor springt net even wat minder efficiënt om met stroom. Daarentegen hoeft hij minder pixels aan te sturen, wat in zijn voordeel werkt. Het zijn allemaal factoren die invloed hebben op de vraag hoelang een batterij meegaat als hij is opgeladen. Bij beide toestellen gaan we er blind van uit dat ze de hele dag meegaan op een lading.

Tevens geldt dat beide toestellen in rap tempo volledig zijn opgeladen. OnePlus gebruikt hiervoor Warp Charge (20 watt), Samsung Fast Charging (15 watt). De McLaren Edition van de OnePlus 6T heeft niet alleen extra veel werkgeheugen, opslagcapaciteit en overgeklokte CPU, maar laadt ook nog eens extra snel op. Dankzij Warp Charge 30 is de batterij na een uur weer helemaal op zijn oude niveau. Dergelijke snelheden kan Samsung niet waarmaken.

Samsungs topmodel tovert daarentegen wel een andere truc uit de hoge hoed: draadloos opladen. Met een speciale wireless charging pad -die je afzonderlijk moet aanschaffen- kun je de Galaxy S10 draadloos opladen. Sterker nog, je kunt zelfs andere apparaten opladen met de Galaxy S10 dankzij Wireless PowerShare. OnePlus ziet hier niets in, omdat draadloos laden niet dezelfde snelheden haalt als de ‘ouderwetse’ manier van opladen. In een interview met CNET zei OnePlus-topman Pete Lau het volgende hierover:

“We zijn er druk mee bezig. Als de dag komt dat draadloos opladen dezelfde snelheid haalt [als een traditionele oplader] zonder de verwachte hitte, dan integreren we deze technologie in onze smartphones.”

Camera

Als je een blik op de achterkant werpt, zie je direct het verschil tussen de OnePlus 6T en Samsung Galaxy S10: de eerste heeft twee camera’s, het vlaggenschip van de Koreanen drie. Het camerasysteem van de OnePlus 6T bestaat uit een 16- en 20-megapixelcamera. De eerste lens is uitgerust met zowel optische als elektronische beeldstabilisatie (OIS en EIS). Beide lenzen hebben een f/1.7 diafragma, wat inhoudt dat de beeldsensor zowel overdag als ’s avonds goed licht op vangt.

Over avond gesproken: dankzij de nieuwe Nightscape technologie zie je nog meer details op foto’s die je bij het stappen schiet. Verder heeft OnePlus haar camera’s voorzien van Intelligent Scene Recognition, die automatisch de helderheid, het contrast en de mate van verzadiging aanpast, en Studio Lighting om de licht en donker dynamisch te detecteren. Video’s opnemen doe je in 4K met een snelheid van 30 of 60 beelden per seconde (fps). Super slow motion is beperkt tot 480 fps in 720p.

oneplus 6t mclaren edition

Naast een reguliere 12-megapixelcamera heeft de Galaxy S10 ook nog een 12-megapixeltelefotolens en ultragroothoeklens met een resolutie van 16 megapixels. Oftewel, je gaat altijd met de juiste lens van huis. Beide 12-megapixelcamera’s zijn voorzien van optische beeldstabilisatie voor schokvrije foto’s en video’s. De telefotolens beschikt over 2x optische zoom, wat betekent dat je kunt inzoomen op onderwerpen die veraf staan zonder dat dit invloed heeft op de beeldkwaliteit. De ultragroothoeklens legt alles vast in een hoek van 123 graden. Of je nou plaatjes schiet van prachtige landschappen of grote groepsfoto’s, het past er allemaal op.

OnePlus heeft Nightscape voor avondfotografie. Samsung heeft hier de verwisselbare lensopening voor bedacht (Dual Aperture). Overdag gebruikt de software de kleinste f-stop (f/2.4). Zodra het donker wordt, schakelt hij over naar de grotere lensopening van f/1.5. In super slow motion neemt de Galaxy S10 twee keer zoveel beelden op als de OnePlus 6T (960 fps) in dezelfde beeldkwaliteit (720p).

Beide vlaggenschepen hebben aan de voorkant één selfiecamera. Bij de OnePlus 6T is dat een 16-megapixelcamera met elektronische beeldstabilisatie en f/2.0 diafragma, bij de Galaxy S10 een sensor met een resolutie van 10 megapixels en f/1.9 diafragma. Op beide toestellen kun je hiermee portretfoto’s met bokeh-effect schieten. De voorste camera’s zijn tevens standaard uitgerust met gezichtsherkenning. Met de Galaxy S10 maak je met de selfiecamera geanimeerde emoji van jezelf (AR Emoji). Deze eigenschap ontbreekt bij de OnePlus 6T. Wat het vlaggenschip van OnePlus eveneens niet kan, is 4-video’s met de front-facing camera.

Software

Kijk je bij het uitzoeken van een smartphone niet alleen naar de technische componenten, maar ook het updatebeleid? Dan zit je bij beide fabrikanten goed. Met grote regelmaat rolt OnePlus updates uit. Dan hebben we het over software-updates, beveiligingsupdates en patches om bugs te pletten.

Een aantal jaar geleden had Samsung nog een slechte reputatie als het om updates ging. De Consumentenbond vond het zo gortig dat ze een kort geding aanspande tegen de techreus. Nog voordat de inhoudelijke behandeling kon plaatsvinden zette de rechtbank hier een streep door, omdat ze meende dat er geen groot maatschappelijk belang mee gediend was. Ondanks dat de zaak niet juridisch werd behandeld, had het wel degelijk effect. Sindsdien speelt Samsung open kaart en rolt ze bijna maandelijks beveiligingsupdates uit voor haar vlaggenschepen. Telefoons uit de Galaxy A-reeks ontvangen ieder kwartaal security updates.

Software-updates blijkt een heikel punt, zowel bij OnePlus als Samsung. Soms duurt het wel een half jaar voordat fabrikanten de nieuwste Android-versie uitrollen naar hun toestellen. Dat heeft alles te maken met het langdurige en arbeidsintensieve traject dat voorafgaat. In het onderstaande artikel lees je er alles over.

Zo komt een Android-update tot stand

Zo komt een Android-update tot stand

7 feb 2019 - Als Google een nieuwe Android-versie aankondigt, willen we deze het liefst hier direct mee aan de slag. In werkelijkheid moet je er vaak maanden op wachten voordat hij beschikbaar is, als hij überhaupt al wordt ontwikkeld voor jouw toestel. Er komt heel wat kijken bij het uitrollen van de nieuwste Android-versie. In dit artikel wandelen we door het updateproces.

OnePlus en Samsung hadden beide ongeveer vijf maanden nodig om de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem naar hun vorige generatie vlaggenschepen uit te rollen. De OnePlus 6T en Samsung Galaxy S10 werden out-of-the-box geleverd met Android 9.0 Pie. In het geval van OnePlus was dat OxygenOS 9.0, een custom ROM dat gebaseerd is op Android Pie. Zoals gebruikelijk giet Samsung haar eigen sausje over het besturingssysteem. Met de komst van de Galaxy S10 is dat One UI. Als we een reviewexemplaar van de Galaxy S10 in handen hebben gaan we de nieuwe interface vanzelfsprekend uitgebreid testen.

Prijs

De OnePlus 6T ligt sinds november 2018 bij ons in de winkels. Varianten als Thunder Purple en de McLaren Edition verschenen in de daarop volgende maanden. Afhankelijk van de uitvoering die je wil, betaal je ruwweg tussen de 540 en 630 euro voor de OnePlus 6T. Vergeleken met de allernieuwste vlaggenschepen een scherpe prijs.

De Samsung Galaxy S10 is vanaf vandaag verkrijgbaar in ons land. Met zijn prijskaartje van 899 euro is hij bepaald niet goedkoop, maar daarmee haal je wel het nieuwste van het nieuwste in huis. Voor dat bedrag krijg je de basisuitvoering met 8GB RAM en 128GB aan intern geheugen. Voor de variant met extra geheugen moet je een bedrag van maar liefst 1.149 euro ophoesten. Voor dat geld heb je niet één, maar twee exemplaren van de OnePlus 6T.

Galaxy S10

Conclusie

Zoals je ziet zijn de OnePlus 6T en de Samsung Galaxy S10 behoorlijk aan elkaar gewaagd. Beide vlaggenschepen hebben hardware onder de motorkap waarvan je nog jaren zult genieten. De flagship killer van de Chinezen moet zijn meerdere erkennen in Samsung als we het over het beeldscherm hebben. Het OLED-display van de Galaxy S10 is weliswaar kleiner dan dat van de OnePlus 6T, maar hij is wel scherper, heeft een geavanceerdere blauwlichtfilter en groter kleurbereik, en ondersteunt HDR-content.

Omdat de Galaxy S10 de nieuwste hardware heeft, loopt hij logischerwijs harder dan de OnePlus 6T. Ook op cameragebied heeft het vlaggenschip van de Koreanen een voorsprong ten opzichte van haar Chinese concurrent. Niet dat de OnePlus lelijke plaatjes aflevert, de driedubbele camera van de Galaxy S10 biedt simpelweg meer mogelijkheden. Zodra je inzoomt merk je het verschil al: de OnePlus 6T heeft geen optische zoom.

Eerlijk is eerlijk: qua kunsten en mogelijkheden heeft de Galaxy S10 de betere papieren van de twee. Maar het prijsverschil met de OnePlus 6T is er groot, zeker als je uitvoering met extra opslagcapaciteit neemt. Voor hetzelfde geld kun je twee exemplaren van de OnePlus 6T kopen. Voor de helft van het geld haal je een toptoestel in huis dat nog jaren meekan. Naar verhouding is de adviesprijs van de Galaxy S10 in onze ogen te hoog op dit moment. Tenminste, als we tussen dat toestel en de OnePlus 6T moeten kiezen.

Gelukkig is er een oplossing voor wie niet in één keer het bedrag van de Galaxy S10 op tafel kan leggen, maar het liefst met het nieuwste van het nieuwste wil rondlopen: een abonnement. Onze prijsvergelijker vertelt je precies waar je de Galaxy S10 kunt halen tegen de scherpste aanbieding.

Galaxy S10, Galaxy S10e, Galaxy S10 Plus

Samsung Galaxy S10 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 2000 € 30,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 31,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 36,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 41,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 2147483647 € 70,00 € 21,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 41,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S10 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden