Vergelijk 2.465.632 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Xiaomi Mi 9

Achtergrond Hands-on: Xiaomi Mi 9
Door ,

De Xiaomi Mi 9 werd op het Mobile World Congress in Barcelona aangekondigd, maar dit was niet de eerste keer dat het toestel publiekelijk werd onthuld. Wel konden we nu zonder een vliegticket naar China te boeken met het toestel spelen, dus van die kans hebben we gelijk gebruik gemaakt.

Een echte verrassing was de Xiaomi Mi 9 niet; het bedrijf had de Mi 9 al eerder aangekondigd voor de Chinese markt, dus het was niet alsof we opeens met een nieuw toestel werden geconfronteerd. Dat maat verder natuurlijk niet uit, zolang het maar een goed toestel is. In deze hands-on maken we alvast kort kennis met het nieuwe toestel van Xiaomi, en onthullen we wat je er uiteindelijk voor zal moeten gaan betalen.

Vlot

Er staat 1 ding als een paal boven water: de Xiaomi Mi 9 is snel. Aan boord is een Qualcomm Snapdragon 855 die is voorzien van een niet misselijke 8GB aan werkgeheugen. Veel beter dan dit wordt het qua specificaties niet, maar daar houdt het geweld niet op. Op de achterkant zitten namelijk drie camera's, waarvan er eentje (de hoofdcamera) maar liefst 48 megapixel heeft. Met deze sensor zal je de meeste foto's gaan maken en qua kwaliteit hoef je daarbij niet veel in te leveren.

Xiaomi Mi 9

Leuk en handig zijn ook de twee andere camera-sensoren, die voorzien zijn van een telelens en een breedhoeklens. Eenzelfde opstelling zien we vaker bij smartphones, dus heel verrassend is het niet. Praktisch is het wel, want er zijn bijna geen situaties meer waar je met deze camera-setup geen goede foto kan maken.

Zoals het een high-end model betaamt is er een flink AMOLED-scherm aanwezig. Ook hier weer doet de Xiaomi ons denken aan een bepaald ander Chinees toestel, al hebben Samsung, Nokia, LG en anderen ook dit soort schermen voor hun topmodellen. Een flinke hoeveelheid pixels zorgt ervoor dat alles loeischerp is en ook de randen rond het scherm zijn zoals verwacht bijzonder dun. Alles voor die premium look en feel.

Xiaomi Mi 9

Hoe duur zei je?

Wat de specificaties betreft is er niet echt veel nieuws bij de Xiaomi Mi 9 te bekennen, maar dat is vooral omdat de concurrentie dit soort specificaties en eigenschappen ook aanbiedt. De echte kracht van de Xiaomi zit dan ook niet in een unieke featureset of het nieuwste het eerste. In plaats daarvan zet Xiaomi met de Mi 9 het beste neer dat er op dit moment te krijgen is, voor de beste prijs. Want ja, de Xiaomi Mi 9 kost maar een belachelijke 450 euro. Ter vergelijking: de Huawei Mate 20 Pro, die we in dit artikel vaak 1 op 1 naast de Mi 9 konden leggen, kost op moment van schrijven het dubbele.

Het enige minpunt dat we bij de Xiaomi kunnen aanwijzen is de software. Die is naar onze smaak nog erg Aziatisch ingericht en niet perse naar onze smaak. Dat is echter wel nadrukkelijk een kwestie van smaak, en de een zal er enthousiaster over zijn dan de ander. Feit blijft dat Xiaomi de Android-ervaring tamelijk grondig overhoop gooit, wat voor de liefhebber van de standaard Android-interface voelt als heiligschennis. Maargoed, wie zeurt daarover als heiligschennis zo goedkoop is?

Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 9

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden