Vergelijk 2.623.989 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Alcatel 3 en Alcatel 3L (2019)

Achtergrond Hands-on: Alcatel 3 en Alcatel 3L (2019)
Door ,

De naam Alcatel hebben we vast allemaal wel een keer gehoord. Toch is het een naam die in Nederland niet heel vaak genoemd wordt. Bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone is Alcatel misschien ook niet het eerste merk waar je aan denkt. Met de Alcatel 3 en 3L wil de Franse fabrikant je van gedachten doen veranderen.

Ieder jaar blijft de Franse smartphoneproducent Alcatel trouw smartphones introduceren. De hoofdgedachte achter de telefoons van Alcatel is dat een smartphone helemaal niet zo duur hoeft te zijn om toch de features van de duurdere smartphones te bezitten. Ook dit jaar blijft het bedrijf aan die filosofie vasthouden. Dat doen ze met de introductie van de Alcatel 3 en Alcatel 3L (2019), twee toestellen met een paar interessante specificaties voor bij de introductieprijs.

Ontwerp

Wat ontwerp betreft lijken de beide toestellen vrij veel op elkaar. Ze hebben allebei een dubbele camera, een micro-usb-aansluiting en een (bijna) even groot beeldscherm. Het grootste verschil opp het eerste gezicht zit aan de achterkant. Waar de Alcatel 3 is uitgerust met een vingerafdrukscanner vlak onder de dubbele camera, ontbreekt deze scanner bij de 3L (2019). De beide toestellen hebben beide dezelfde notch, een inkeping boven in het scherm waar de selfiecamera zich in bevindt.

Alcatel 3 (2019)

De Alcatel 3 heeft een wat opvallender uiterlijk dan de Alcatel 3L (2019). De Alcatel 3 is namelijk voorzien van een glimmende achterzijde met een kleurverloop. Tot nu toe hebben we twee kleurencombinaties gezien: van zart naar blauw, en van blauw naar paars. We hebben overigens wel mee gekregen dat de Alcatel 3 ook in het effen zwart en effen blauw naar Nederland zullen komen. Of de achterkant van die toestellen net zo glanst is ons niet helemaal duidelijk geworden.

De Alcatel 3L (2019) komt in het blauw en in het zwart naar Nederland. In tegenstelling tot de Alcatel 3 heeft de 3L (2019) een matte, plastic behuizing. Dat klinkt minder prettig dan het daadwerkelijk aanvoelt. Beide toestellen liggen goed in de hand en zijn niet overdreven zwaar of ligt voor de specificaties van het toestel. Als we één woord zouden moeten kiezen om de beide toestellen te omschrijven, dan zou dat woord 'degelijk' zijn.

Prestaties

Deze toestellen van Alcatel zullen niet zo gauw snelheidsrecords breken, de processoren zijn niet de grootste rekenwonders. Dat wil echter niet zeggen dat de toestellen traag zijn of aanvoelen. De Alcatel 3L (2019) draait op de Snapdragon 429. Deze quad-core processor tikt met een snelheid van 2 GHz en wordt gesteund door 3GB werkgeheugen. Dat maakt het toestel tot een prima smartphone voor werk en voor gebruikers die niet al te veel van hun toestel vergen.

In de Alcatel 3 vinden we een iets snellere processor, de Qualcomm Snapdragon 450. Deze octa-core processor heeft een snelheid van 1,8 GHz. Dat lijkt langzamer dan de Snapdragon 429 van de 3L (2019) maar de Alcatel 3 heeft wel twee keer zoveel kernen. De Alcatel 3 heeft standaard dezelfde 3GB werkgeheugen en is daarom net zo geschikt voor multitasken. Met de Alcatel 3 kun je iets soepeler spelletjes spelen en de snelheid van apps zal iets hoger liggen. De Alcatel 3 komt ook verkrijgbaar in een variant met 4GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen.

Camera

Wat de camera's betreft zijn de Alcatel 3 en 3L (2019) hetzelfde uitgerust. Beide toestellen worden voorzien van een 13-megapixelcamera, gesteund door een 5-megapixelcamera om de afbeeldingen beter van diepte te voorzien. Door het gebruik van een tweede camera kun je met de Alcatels foto's maken waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond onscherp. Of precies andersom natuurlijk, als je smaak is.

De camera's maken keurige foto's, zeker wanneer je bedenkt wat de toestellen kosten. De camera's zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie en dat betekent hier dat het mogelijk is om scenes te herkennen. In 21 gevallen kan de camera herkennen wat voor een foto je wil maken. Daar houdt de magie echter niet op. Zodra de camera herkent van wat voor soort scene je een foto wil maken past de camera de lichtmeting en kleurenschema's aan zodat je foto's er het beste uitkomen.

Alcatel 3L (2019)

Conclusie

Zoals gezegd gaat Alcatel al jaren voor de veel-voor-weinig-filosofie en ook deze nieuwe toestellen passen daar in. Je hebt de Alcatel 3L (2019) en Alcatel 3 voor respectievelijk 139 euro, 159 euro of voor de 4GB versie 189 euro. Wat de prijs betreft valt er dus weinig op deze toestellen aan te merken, zeker als je bekijjkt welke specificaties je voor die prijs hebt. Het ontwerp van de twee toestellen mag er ook wezen.

Waar de toestellen net niet goed uit de verf komen is op het gebied van software. Dan bedoelen we niet dat de software die nu op de toestellen draait achterhaald is, of vol staat met onbruikbare apps. We doelen dan vooral op de verdere software-ondersteuning die de gebruiker van Alcatel kan verwachten. Bij deze toestellen hoef je in principe niet te verwachten dat er een update van het ecosysteem komt. De 3L (2019) krijgt echter wel binnenkort nog de update van Android 8.1 Oreo naar 9.0 Pie. Wel zijn de toestellen zo geprijsd dat je volgend jaar een nieuwe kunt kopen.

Hands-on: Alcatel 1S

Hands-on: Alcatel 1S

24 feb 2019 - Goedkoop is duurkoop, maar is dat ook echt zo bij de Alcatel 1S? Hoeveel smartphone krijg je tegenwoordig voor iets meer dan 100 euro? In deze hands-on kijken we alvast kort naar de Alcatel 1S, het nieuwe budgetmodel van TCL.

Een andere interessante telefoon van Alcatel is de 1S. Wil je meer weten over dit nog goedkopere budgettoestel? Lees dan onze Alcatel 1S hands-on!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden