Vergelijk 2.684.708 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Galaxy S10e, S10 en S10 Plus

Achtergrond Hands-on: Galaxy S10e, S10 en S10 Plus
Door , - 1 reactie

Het hoge woord van de Android-marktleider is er weer uit; De nieuwe reeks Galaxy-handsets is gepresenteerd. Tijdens Galaxy Unpacked in San Francisco werd het trio groots aangekondigd als het toppunt van 10 jaar Samsung Galaxy-smartphones. GSMinfo.nl mocht er al eventjes mee aan de slag.

Samsung produceert al jaren gigantisch veel toestellen, dan bedoelen we niet alleen het aantal modellen maar ook het pure aantal absolute toestellen. Aan de top van de alleskunners komen we vaak smartphones tegen uit de Galaxy S- of Note-reeks en met deze nieuwe toestellen viert Samsung het tweede lustrum van de eerste Samsung Galaxy S. Over tijd is er veel verander in de wereld van smartphones en Samsung is bij iedere stap aanwezig geweest met consument gerichtte vernieuwingen.

Zoals gezegd komt de Zuid-Koreaanse fabrikant nu met drie nieuwe toestellen, namelijk de Galaxy S10e, de Galaxy S10 en tot slot de Galaxy S10 Plus. De S10-serie verschilt vooral van zijn voorgangers op het gebied van design en software, terwijl het toch herkenbaar Samsung-smartphones zijn. We hebben de toestellen ter hand mogen nemen en we geven dan ook graag ongevraagd onze mening over de toestellen.

Ontwerp

De grootste en meest opvallende verandering met betrekking tot het ontwerp is toch wel het gat in de hoek van het scherm. Alledrie de toestellen hebben een gat in het scherm zodat de selfiecamera ook daadwerkelijk foto's kan maken. De Galaxy S10 en S10e hebben beide een rond gat voor een enkele, ronde camera terwijl de S10 Plus twee camera's aan de voorkant heeft en dus ook een breder gat. De Galaxy S10e brengt iets terug wat we sinds de Galaxy S7 niet meer hebben gezien bij Samsungs toptoestellen; een vlak scherm. Waar het scherm van de S10 en de S10 Plus aan de randen buigen, heeft de S10e een vlakke voorkant.

Samsung Galaxy S10e

De Galaxy S10e is ook de enige variant met een vingerafdrukscanner aan de zijkant, deze zit misschien een beetje hoog op het eerste gezicht, maar in de praktijk valt het mee. Op de Galaxy S10 en S10 Plus zien we helemaal geen vingerafdrukscanners zitten. Dat wil niet zeggen dat Samsung de vingerafdrukscanner eigenlijk maar overdreven veilig vindt, ze hebben de scanner namelijk in het scherm geplaatst. De scanner werkt door middel van ultrasone trillingen, waardoor de scanner beter zou werken in vochtiger weer. Dat hebben we nog niet kunnen testen, maar het klinkt plausibel. Jammer genoeg zou dit soort scanner wel wat moeite hebben met screenprotectors.

Bij alledrie de toestellen zit er een brede balk met camera's op de achterkant, waarover later meer. Toch is het de voorkant die echt de aandacht trekt. Om het scherm heen zitten namelijk bijzonder kleine randjes. Daardoor is de Galaxy S10 met een 6,1 inch display qua formaat vergelijkbaar met een 5,5 inch toestel van een jaar geleden. Wat ons misschien nog wel het meest bevalt is het feit dat alledrie de toestellen zijn uitgerust met een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting.

Samsung Galaxy S10

Hard- en software

De toestellen die we in handen hebben gehad waren nog niet 100% finaal. Dat wil zeggen dat de software misschien nog een beetje verandert, en dat de hardware misschien niet identiek is. Toch komt het vaak heel dicht bij het uiteindelijke product. De software, Samsungs One UI, wordt aanghedreven door de nieuwe Exynos 9820 en zal qua snelheid weinig te wensen over laten. De S10e krijgt daarnaast 6GB werkgeheugen terwijl de S10 en S10 Plus standaard met 8GB zijn uitgerust. Vergeleken met de S9 en S9 Plus zijn de accu's weer ietjes gegroeid, al zijn ze nog niet helemaal op één lijn met de concurrentie. Toch zullen de toestellen het een tijdje vol kunnen houden omdat de software en processor weer ietsje zuiniger zijn geworden.

Samsung Galaxy S10 Plus

Samsung zet door met Bixby, de digitale assistent. Ieder van de drie toestellen is wederom uiitgerust met de Bixby-toets aan de zijkant, jammer genoeg. Het probleem dat we hebben met deze toets is dat je deze alleen kunt gebruiken voor Bixby. De knop is niet in te stellen om foto's mee te maken, noodoproepen te maken of om Instagram te openen. Verder gaat de software ook goed om met het gat dat uit het scherm is genomen.

Camera

Op camera-gebied doet Samsung het al jaren goed bij hun S-toestellen. Geen echte verrassing dus dat het ook in 2019 goed aan de slag is gegaan met de mobiele fotografie. De Galaxy S10e heeft twee camera's op de achterzijde, een 12-megapixelgroothoeklens, en een 16-megapixelultragroothoeklens. De eerstgenoemde camera heeft hetzelfde variabele diafragma dat we eerder al bij de Samsung Galaxy S9 zagen. De S10 en de S10 Plus hebben in het beginsel dezelfde camera's als de S10e, maar daarnaast hebben ze nog een derde lens. De derde camera is een 12-megapixeltelelens, daarmee kun je ook nog eens goed inzoomen.

Samsung Galaxy S10e

Samsung wil er eigenlijk voor zorgen dat je geen losse camera meer op reis hoeft mee te nemen. Afhankelijk van de kwaliteit van de foto's kan dat ook. De foto's die wij met de toestellen hebben gemaakt geven wel de indruk dat dat punt bereikt is. Daarbij moet echter wel gezegd worden dat de omstandigheden niet heel divers waren en we kunnen dus nog niet verklappen wat de camera's doen bij andere lichtomstandigheden. Daar komen we achter wanneer we met onze review aan de slag gaan.

Conclusie

Vooralsnog bestaat de nieuwe line-up uit drie toptoestellen. Ze liggen fijn in de hand, zijn opvallend licht en ze zien er bovenal goed uit. De camera's en de prestaties zijn weer ietsje beter dan de vorige iteratie. De QHD+ displays van de S10 en S10 Plus doen er weer alles aan om mediacontent in de beste kwaliteit te presenteren aan de gebruiker. Ook het FHD+ scherm van de S10e is daar bedreven in. Wel is het jammer dat de toestellen niet in al teveel gekke kleurtjes te krijgen zijn.

Samsung Galaxy S10 Plus

Dat de Galxy S10e, S10 en S10 Plus goed zullen presteren hebben wij niet zoveel twijfels bij. Waar we wel een beetje over struikelen is de prijs. 1000 euro lijkt de nieuwe norm te zijn voor een smartphone van het hoogste niveau. Dat blijft toch veel voor een relatief breekbaar stukje moderne technologie. De nieuwe Galaxy-toestellen hebben stevige aluminium zijkanten, daar zal dus niet zoveel mis mee gaan. De eerste indrukken zijn dus goed, we gaan zien of de toestellen net zo goed presteren in onze uitgebreide review.

Samsung Galaxy S10 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 31,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 45,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd onbeperkt 2147483647 € 46,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 35,00 € 13,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 32,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 41,00 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S10 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden