Vergelijk 2.684.708 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Deze 5 mobiele telefoons zijn geld waard

Achtergrond Deze 5 mobiele telefoons zijn geld waard
Door ,

Heb je ergens nog een lade vol oude mobiele telefoons? Misschien bevat hij wel verborgen schatten, zonder dat je er erg in hebt. Sommige oude telefoons zijn namelijk geld waard, behoorlijk wat geld. Een goed excuus om deze oude ‘troep’ eens goed af te stoffen en kijken welke pareltjes zich er tussen bevinden. In dit artikel noemen we 5 oude mobiele telefoons die een aardig zakcentje opleveren op internet.

Als je met een gloednieuwe smartphone rondloopt, kun je van alles met je oude toestel doen. Velen bewaren hem als reservetelefoon, voor het geval zijn toestel het spontaan begeeft (of gestolen wordt) zodat ze toch nog bereikbaar zijn. De een geeft hem een tweede leven, bijvoorbeeld als beveiligingscamera of universele afstandsbediening. De ander knapt hem op en probeert hem te verkopen, geeft hem als cadeau aan een ander of schenkt hem aan een goed doel. En weer een ander gooit zijn oude telefoon argeloos in een doos op zolder om hem nooit meer aan te kijken.

Ben je iemand die er het liefst zo snel mogelijk van af is? Lees dan vooral het onderstaande artikel. Daarin geven we jullie 7 tips om je smartphone klaar te stomen voor de verkoop. Heb je daarentegen een schoenendoos vol oude telefoons en ben je in een schoonmaakbui? Zet ze niet zonder pardon bij het grof vuil. Sommige oude telefoons -we zeggen bewust ‘telefoons’ en geen ‘smartphones’ omdat je met de meeste van deze toestellen enkel kon bellen en sms’en- leveren nog behoorlijk wat doekoe op.

Smartphone verkopen? 7 stappen die je eerst moet zetten

Smartphone verkopen? 7 stappen die je eerst moet zetten

12 feb 2019 - Sta je op het punt om een nieuwe smartphone te kopen, maar wil je eerst van je oude af? Voordat je hem in de verkoop gooit, moet je eerst een aantal punten afwerken. In dit artikel geven we je 7 tips om je oude smartphone klaar te stomen voor verkoop.

Over wat voor telefoons hebben we het? Uiteraard kunnen we ze hier niet allemaal opnoemen. Wel hebben we een aantal favorieten die hoog op ons lijstje staan. Het is moeilijk te zeggen wat deze wat deze toestellen exact waard zijn. Dat hangt van een groot aantal factoren af: de conditie waarin de telefoon verkeert, of hij nog werkt of niet, of hij met originele accessoires wordt geleverd of niet, het aantal dat er van uitgebracht is door de fabrikant en de nostalgische en intrinsieke waarde van het toestel. Plus, het is net maar wat een gek ervoor geeft.

De onderstaande toestellen zijn in ieder geval 5 oude telefoons die vandaag de dag een fiks geldbedrag opleveren.

#1 Motorola DynaTAC 8000X (1983)

De Motorola DynaTAC 8000X -een afkorting voor Dynamic Adaptive Total Area Coverage- was de eerste mobiele telefoon van Motorola die het groene licht kreeg van de Amerikaanse test- en keuringsinstantie de Federal Communications Commission (FCC). Vijftien jaar lang werkten medewerkers van Motorola en Bell Labs aan het toestel. In oktober 1983 werd het eerste telefoongesprek met de DynaTAC 8000X gevoerd, een paar maanden later lag hij in de winkels in de VS. Hij kostte destijds 3.995 dollar, wat vandaag de dag neerkomt op ruim 10.000 dollar.

Vanwege zijn design werd de DynaTAC 8000X ook wel de ‘brick phone’ of ‘baksteen telefoon’ genoemd. Hij woog bijna 800 gram en was, inclusief antenne, iets meer dan 30 centimeter lang. Niet bepaald ‘mobiel’ voor hedendaagse standaarden, maar halverwege de jaren tachtig was het een doorbraak. Een flink deel van zijn gewicht heeft de DynaTAC 8000X te danken aan de batterij. Geweldig was deze niet: je kon er ongeveer een half uur mee bellen en het duurde tien uur om hem weer op te laden.

Motorola DynaTAC 8000X

De Motorola DynaTAC 8000X verkreeg in de jaren tachtig zijn cultstatus doordat hij in een jeugdserie en een film verscheen. Tieneridool Zack Morris uit Saved By The Bell liep met dit toestel rond. En misschien herken je de scène uit de film Wall Street (1987) waarin Gordon Gekko (gespeeld door Michael Douglas) met de DynaTAC 8000X belt.

Wat levert de Motorola DynaTAC 8000X vandaag de dag op? Omdat het de doorbraak van mobiele telefonie vertegenwoordigt, is het een gewild toestel onder verzamelaars. Op eBay hebben veilingen plaatsgevonden waarin hij meer dan 8.000 dollar opleverde. Daarmee is het een van de duurste en meest bijzondere telefoons in deze lijst.

#2 iPhone 2G (2007)

Als we het over waardevolle mobiele telefoons hebben, mogen we de iPhone 2G uit 2007 uiteraard niet vergeten. Het is de allereerste iPhone die Apple op de markt bracht. Weliswaar was de iPhone 2G niet de eerste smartphone die verkrijgbaar was, velen beschouwen hem als het startpunt van het smartphonetijdperk.

De iPhone 2G was om diverse redenen een bijzonder toestel. Samen met de LG Prada was het de eerste telefoon die je volledig kon bedienen met je vingers. Een touchscreen is vandaag de dag niet meer weg te denken. Ruim tien jaar geleden hadden alle telefoons fysieke knoppen om een telefoonnummer in te toetsen of sms-berichtje te tikken. Apple gooide het met de iPhone 2G over een andere boeg en introduceerde een toestel dat alleen met het touchscreen bediend kon worden. Ook was het de eerste telefoon met een ingebouwde mp3-speler en eigen videospeler. Kortom, een unieke telefoon.

iPhone 2G

De presentatie van de iPhone 2G en de maanden daaraan voorafgaand waren spannend voor Andy Grignon, senior software-ontwikkelaar bij Apple. Als je het boek Titanenstrijd van Fred Vogelstein erop naleest, is het een mirakel dat er niets misging tijdens de introductie. De onderstaande passage spreekt boekdelen:

“De problemen van de iPhone waren maar al te duidelijk: hij kon een stukje van een nummer of filmpje afspelen, maar niet de hele clip zonder te crashen. Hij deed het prima als je een e-mail verstuurde en dan over het web surfte. Maar wilde je die dingen doen in tegengestelde volgorde, dan deed hij het niet. Uren trial and error door het iPhone-team hadden ervoor gezorgd dat de softwareontwerpers ‘het gouden pad’ hadden ontwikkeld, een specifieke set taken die op een specifieke wijze en in een specifieke volgorde moest worden afgehandeld, waardoor het leek alsof de mobiel echt werkte.”

Volgens Grignon was het grootste probleem van de iPhone 2G dat het werkgeheugen te snel vol raakte en dat het toestel opnieuw opgestart moest worden als hij een paar taken tegelijkertijd moest verwerken. Als voorzorgsmaatregel droeg Jobs die dag een aantal demo-exemplaren van het toestel bij zich. Als het geheugen van het ene toestel vol raakte, pakte hij een ander en kon de eerste opnieuw opstarten.

Welgeteld vier journalisten kregen destijds een reviewexemplaar van de iPhone 2G. Ze zagen dat de hard- en software de nodige gebreken hadden, maar waren overtuigd van de potentie van het toestel. Time Magazine benoemde de iPhone 2G tot de uitvinding van het jaar. Ruim tien jaar later is de iPhone nog altijd een van de meest gewaardeerde smartphones ter wereld. Niet voor niets is Apple anno 2019 het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan het succes van de iPhone.

10 redenen waarom iPhones beter zijn dan Android-telefoons

10 redenen waarom iPhones beter zijn dan Android-telefoons

23 jan 2019 - iPhone versus Android. Sinds de opkomst van de eerste iPhones en Android-telefoons woedt er een verwoede strijd tussen beide doelgroepen over welk besturingssysteem het beste is. In dit artikel zetten wij een aantal argumenten op een rij waarom iPhones in onze ogen beter zijn dan Android-telefoons.

Heb je een iPhone 2G in perfecte staat thuis liggen, dan kan deze enkele duizenden euro’s opleveren. Zeker als de iPhone 2G nog gesealed is en alle toebehoren aanwezig zijn. Zelfs als hij gebruikt is en er gehavend uitziet, levert hij nog steeds makkelijk enkele honderden euro’s op.

#3 HTC G1 (2008)

Naast de allereerste iPhone mag de eerste Android-telefoon uiteraard ook niet ontbreken. Dat is de HTC G1, ook wel beter bekend als de HTC Dream. Een klein beetje geschiedenis is hier op zijn plaats. In 2005 lijfde Google het bedrijf Android Inc. in. Het techbedrijf werd geleid door niemand minder dan Andy Rubin, de geestelijk vader van het Android-besturingssysteem.

De reden waarom de zoekmachinegigant interesse had in het softwarebedrijf van Rubin, kwam door Microsoft en Apple. In het verhoor in de rechtszaak tussen Google en Oracle -in een notendop: Google zou zonder toestemming Java-code hebben gebruikt om Android te ontwikkelen en dus meent Oracle recht te hebben op een deel van de opbrengsten- vertelde Hiroshi Lockheimer, senior vicepresident Platforms & Ecosystems bij Google, dat Google bang was dat Microsoft met Windows Phone de mobiele markt zou overspoelen. Ook Apple was druk doende om haar eigen besturingssysteem te ontwikkelen. Om niet het onderspit te delven moest Google met een eigen ecosysteem komen. De acquisitie van Android Inc. speelde hierbij een cruciale rol.

Jaren van zwoegen en hard werken resulteerde in de HTC G1. In tegenstelling tot de iPhone 2G beschikte de HTC H1 niet alleen over een touchscreen, maar ook een fysiek toetsenbord. Het keyboard verschool zich achter een schuifmechanisme. Aangezien de eerste Android-versie geen virtueel toetsenbord had, was deze noodzakelijk. Onder het scherm verwerkte HTC een trackball, die je tevens kon indrukken om een menu te openen. Naast een menuknop had de HTC H1 nog vier andere knoppen om oproepen op te nemen, op te hangen, naar huis thuisscherm te gaan en een Vorige-knop. De HTC G1 was exclusief verkrijgbaar bij T-Mobile.

HTC Dream

De HTC Dream kreeg gemengde reacties. Velen vonden dat Google nog niet klaar was om de strijd aan te gaan met Apple. Het was duidelijk dat Android nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen stond en nog een lange weg te gaan had. Zo waren er nog maar een handjevol applicaties beschikbaar in de Android Market, ontbrak multitouch en ondervond het besturingssysteem synchronisatieproblemen met sommige platformen. Een half jaar na de lancering maakte T-Mobile bekend dat het meer dan één miljoen exemplaren van de HTC Dream had verkocht in de VS.

De HTC G1 / HTC Dream is net als de iPhone 2G een iconisch toestel dat een belangrijke rol speelde in de smartphonegeschiedenis. Het zette de deur open naar meer Android-telefoons. HTC speelde daar gretig op in. In februari 2009 lanceerde de fabrikant, wederom samen met T-Mobile, op het Mobile World Congress (MWC) de HTC MyTouch 3G, bij kenners ook wel bekend als de HTC Magic. Een half jaar later maakten we kennis met de HTC G2 Touch, alias de HCT Hero.

Het komt soms voor dat mensen spullen te koop aanbieden en geen flauw benul hebben dat ze een pareltje in hand hebben. Telefoons als de HTC Dream en HTC Hero heb ik voor nog geen 25 euro voorbij zien komen om Marktplaats, inclusief doos en alle accessoires. In werkelijkheid willen hobbyisten en verzamelaars er uiteraard veel meer voor neerleggen, zij het geen duizenden euro’s zoals de Motorola DynaTAC 800X of iPhone 2G.

#4 Samsung SPH-N270

De Nokia 8110 schitterde in het eerste deel van The Matrix. In The Matrix Reloaded, het tweede deel van de trilogie, stal de Samsung SPH-N270 de show. Neo en Morpheus, twee belangrijke hoofdpersonages in de films, gebruiken het toestel om te bellen. De Samsung SPH-N270 ziet eruit als een high-tech futuristische telefoon, ideaal voor een film als The Matrix. In werkelijkheid was het, zelfs voor die tijd, een eenvoudige telefoon met weinig indrukwekkende features. De gaafste eigenschap is zonder twijfel het excentrieke ontwerp en het feit dat de onderkant omlaag schiet als je op de knoppen in het frame drukt. Je kon er alleen mee bellen in Amerika op het netwerk van Sprint.

Samsung verkocht een gelimiteerd aantal van het toestel. In totaal fabriceerde de Koreaanse smartphonemaker 2.500 exemplaren. Aan de bovenzijde van het toestel had Samsung een sticker geplakt met daarop de letters MTX, gevolgd door vijf cijfers. Ieder exemplaar had een reeks unieke cijfers, zo wist je zeker dat je the real deal in handen had. Voor de fans installeerde Samsung een aantal screenshots uit de film op het toestel die je als achtergrond kon instellen. Echter, door het 28 bij 34 millimeter grote TFT-scherm met een resolutie van 128 bij 160 pixels waren deze niet om aan te zien. Zeg maar gerust een gepixelleerde soep.

Samsung SPH-N270

Hoewel de Samsung SPH-N270 slechts twee of drie keer duidelijk in beeld te zien is in de film, zijn telefoonliefhebbers en fans van The Matrix trilogie helemaal verknocht aan het toestel. Dat en het feit dat er slechts een beperkt aantal exemplaren gefabriceerd is, drijft de verkoopprijs van deze markante telefoon op. Op internet betaal je gemiddeld tussen de 500 en 600 euro en vaak ontbreken er dan nog onderdelen zoals de oplader of batterij. Daarmee is de Samsung SPH-N270 niet zo kostbaar als andere telefoons op deze lijst, maar desalniettemin een gewild en veelgezocht toestel.

Mocht je zelf dit toestel najagen, let dan goed op. Op internet is hij links en rechts te vinden. Voordat je een bod uitbrengt, lees eerst heel goed de beschrijving. Als je een prijskaartje ziet dat te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Van de Samsung SPH-N270 zijn zoals gezegd een klein aantal exemplaren gemaakt. Er zijn daarentegen een groot aantal movie props in omloop: filmattributen. Dat zijn feitelijk niets meer dan kopieën, gemaakt van plastic zonder enige vorm van elektronica. Soms wordt in een advertentie de indruk gewekt dat het om de echte telefoon gaat, maar is het in werkelijkheid een namaakattribuut. Of de verkoper waarschuwt in de kleine lettertjes ergens onderaan dat het om een neptelefoon gaat. Voorzichtigheid is dus geboden.

#5 Nokia 7280

In de jaren negentig en begin eenentwintigste eeuw heeft Nokia heel wat bijzondere telefoons op de markt gebracht. Een daarvan is de Nokia 7280. Eén keer raden hoe hij aan zijn bijnaam de lipstick phone komt. Nokia zelf omschreef het design als ‘Distinctly Bold’, oftewel ‘opvallend gewaagd’. Dat heeft hij te danken aan de wit- en roodgekleurde accenten, zijn piepkleine scherm (dat ook als spiegeltje fungeert) en bijna scrollwheel-achtige bediening. En dat alles in een klein en vederlicht jasje (het toestel weegt slechts 84 gram).

Nokia 7280

De Nokia 7280 is duidelijk ontworpen met de vrouwelijke consument in het achterhoofd. Hij is klein, compact en past zodoende in iedere handtas. Tegelijkertijd ziet hij er trendy en modieus uit en is het scherm tevens als spiegel te gebruiken om te kijken of lippenstift of mascara nog goed zit, of neus bij te poederen. Hij heeft ook een VGA-camera, maar daarvoor moet je hem openschuiven om te zien. Verder komt de Nokia 7280 met een goede speaker en ingebouwde muziekspeler. Uiteraard kun je er ook mee bellen, sms’en en mms’jes versturen. Hij bevat zelfs een webbrowser, maar gezien het minieme schermpje is surfen op internet bijna niet te doen. Door de ietwat vreemde bediening is het geen pretje om lange teksten in te voeren.

NieuweMobiel.nl testte in 2005 de Nokia 7280. Na een grondige reviewperiode kwam de redactie met de volgende conclusie:

“Het toestel is de keuze voor mensen, vooral vrouwen, die trendy willen leven en graag gezien willen worden met hun speciale toestel. Het feit dat het model uitgerust is met een groot aantal erg nette eigenschappen is iets dat absoluut als een pre genoemd mag worden. Vele gebruikers zullen er op het eerste gezicht niet naar kijken, daarvoor springt het opvallend gedurfde uiterlijk er teveel uit, maar naderhand stelt het hen verrassend tevreden.”

Mocht je de Nokia 7280 aan je collectie willen toevoegen, op internet zijn nog genoeg tweedehands modellen te vinden. De aanbieders vragen hiervoor gemiddeld tussen de 300 en 400 euro. Jammer genoeg is hij alleen verkrijgbaar in het zwart.

Heb jij nog oude, waardevolle of bijzondere telefoons ergens op zolder of in de kelder liggen? Zo ja, welk toestel dan? Wij horen het graag van je.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden