Vergelijk 2.684.708 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Smartphone verkopen? 7 stappen die je eerst moet zetten

Achtergrond Smartphone verkopen? 7 stappen die je eerst moet zetten
Door ,

Sta je op het punt om een nieuwe smartphone te kopen, maar wil je eerst van je oude af? Voordat je hem in de verkoop gooit, moet je eerst een aantal punten afwerken. In dit artikel geven we je 7 tips om je oude smartphone klaar te stomen voor verkoop.

Gemiddeld kopen we iedere twee jaar een nieuwe smartphone. De meeste gebruikers vinden dan dat ze toe zijn aan een nieuwe telefoon. Voor velen hangt dat samen met het aflopen van hun abonnement. Zij combineren een nieuwe bundel met een nieuw toestel. Sommigen houden er andere motieven op na om na een paar jaar een nieuw toestel te kopen. Zo zijn ze misschien uitgekeken op hun toestel en willen ze wat anders, heeft het scherm een vervelende barst of andere beschadiging, of loopt hij niet meer zo soepel als toen ze hem aanschaften.

Wat doe je dan met je oude smartphone? Als je hem in een lade gooit bij de rest van de oude elektronica, verzamelt hij alleen maar stof. En dat is jammer. Er zijn allerlei dingen die je met je oude telefoon kunt doen. Zo kun je hem bijvoorbeeld als beveiligingscamera of babyfoon gebruiken. Deze en meer andere praktische voorbeelden vind je in het onderstaande artikel.

Zeven manieren om je oude telefoon te recyclen

Zeven manieren om je oude telefoon te recyclen

7 jun 2020 - Eens in de zoveel tijd gaat iedereen op zoek naar een nieuwe telefoon. Dit kan zijn doordat het abonnement afloopt en er met een nieuw toestel verlengd kan worden of omdat de oude eigenlijk te langzaam is geworden. Maar wat doe je dan met je oude smartphone? Bij GSMinfo.nl hebben we een aantal praktische en minder praktische opties op een rijtje gezet.

Je oude smartphone verkopen is natuurlijk ook een goed alternatief. Hiermee sprokkel je een leuk bedrag bij elkaar dat je kunt gebruiken als aanbetaling voor je nieuwe toestel. Je maakt er iemand anders blij mee en jijzelf wordt er financieel beter op. Een win-winsituatie zoals we dat noemen. Maar voordat je je oude telefoon op Marktplaats zet of op de vlooienmarkt verkoopt, moet je wel eerst wat voorbereidend werk doen. Je wilt toch niet dat je foto’s, video’s en andere data bij anderen terecht komt? In dit artikel geven we je 7 tips zodat je je oude apparaat met een gerust hart kunt verkopen.

Tip 1: Maak een back-up van je bestanden

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je een kopie of back-up maakt van al je foto’s, video’s, muziek, aantekeningen, presentaties en andere bestanden die op je smartphone staan. Deze mogen niet in de handen van anderen belanden, toch? Maar voordat je alle data van je oude toestel wist, is het goed om eerst een back-up van deze bestanden te maken.

Er zijn allerlei manieren om een back-up van je data te maken. De makkelijke manier is via je Google account. Daarvoor ga je naar Instellingen > Systeem > Back-up. Daar vind je een grote, blauwe knop ‘Nu back-up maken’. Data op jouw toestel wordt nu automatisch geüpload naar je Google Drive account. Tevens maak je op deze manier een back-up van je contacten, apparaatinstellingen en sms-berichten. Als je iets verder naar beneden scrolt, zie je wanneer er voor het laatst een back-up is gemaakt van specifieke data.

Ga je van de ene naar een andere iPhone? Dan zijn er twee manieren om een back-up van je bestanden te maken: via iCloud en via iTunes. Voor de eerste methode ga je naar Instellingen > iCloud > iCloud reservekopie en zorg je dat het schuifje groen gekleurd is. Als je iTunes hebt geïnstalleerd op je computer, ga je naar het tabblad iPhone. Daar klik je op ‘Overzicht’ en ‘Reservekopie’.

Smartphone

Vergeet niet om apart een update te maken van je WhatsApp chatgeschiedenis. Zowel Google als Apple doen dit niet voor je. Het is vervelend als je alle gesprekken die je met vrienden en collega’s hebt gevoerd in één klap kwijt bent. Om een back-up te maken van al je conversaties open je WhatsApp, tik je op de drie verticale puntjes in de rechterbovenhoek en kies je voor Instellingen. Ga naar het tabblad Chats en zoek de optie ‘Chat back-up’. Daar vind je een groene knop met de tekst ‘back-up maken’. Al jouw berichten en mediabestanden worden nu naar je Google Drive of iCloud account geüpload. Als je WhatsApp installeert op je nieuwe telefoon, word je stap-voor-stap uitgelegd hoe je de chatgeschiedenis van je oude toestel kunt importeren.

Eén medium hebben we hier niet behandeld: muziek. Als je een back-up maakt van je toestel, wordt muziek overgeslagen. Daarvoor moet je zelf aan de bak. Een back-up maken van je muzikale collectie is eenvoudig. Je kunt nummers of albums handmatig overzetten naar Google Drive of iCloud. Dat is echter een tijdrovende exercitie. De makkelijkste manier om een kopie te maken van je muziekbibliotheek, is door je telefoon aan te sluiten op je computer en alles te kopiëren naar je harde schijf. Of iTunes bibliotheek als je een iPhone gebruikt. Als je nieuwe smartphone binnen is, sluit je deze aan op je computer en sleep je alles naar de muziekfolder.

Tip 2: Ga terug naar fabrieksinstellingen

Nu je een back-up hebt gemaakt van de belangrijkste bestanden en data op je oude toestel, is het tijd om deze gegevens te wissen. Degene na jou heeft dan geen toegang tot jouw foto’s, video’s en andere bestanden. Om alle data te wissen moet je terug gaan naar de fabrieksinstellingen. Deze vind je bij Instellingen > Systeem > Opties voor resetten. Daar vind je de optie ‘Alle gegevens wissen’. Het is niet zo dat je alles direct kwijt bent als je hier per ongeluk op tikt. Eerst moet je met je pincode bevestigen dat je alles wilt verwijderen. Daarna krijg je nogmaals de vraag of je het echt zeker weet. Als je hier op ‘Ja’ drukt, wordt je toestel helemaal leeg geveegd.

Voor iPhone-gebruikers die hun toestel willen verkopen, moet je extra stappen zetten. Apple adviseert om eerst uit te loggen bij al haar diensten (iCloud, iTunes Store, App Store, deel mijn locatie, delen met gezin). Daarvoor ga je Instellingen, druk je op je naam en profielfoto, scrol je naar beneden en tik je op ‘Log uit’. Voer je Apple ID wachtwoord in en druk op ‘Schakel uit’. Deactiveer ook je iCloud sleutelhanger (als je deze hebt ingeschakeld) en Zoek mijn iPhone. Beide opties vind je onder Instellingen > jouw naam en profielfoto > iCloud. Voor de zekerheid kun je het beste ook iMessage en FaceTime uitschakelen. Daarvoor ga je naar Instellingen > Berichten > iMessage en zet de schuifknop om, of Instellingen FaceTime > Schakel FaceTime uit.

Anoniem bellen

Als je dit allemaal hebt gedaan ga je opnieuw naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen. Houd er rekening mee dat dit proces onomkeerbaar is. Als je eenmaal de opdracht hebt gegeven om alles te wissen, ben je daadwerkelijk alles kwijt. Je kunt deze data niet langer terughalen.

Tip 3: Formatteer je microSD-kaart

Wie zijn oude Android-telefoon wil verpatsen en een microSD-kaart gebruikt, doet er goed aan om deze te formatteren. De geheugenkaart kun je dan voor je nieuwe toestel gebruiken. Of je verkoopt hem samen met je toestel. In beide gevallen wil je dat de geheugenkaart leeg is. Een microSD-kaart wissen is eenvoudig. Je gaat naar Instellingen > Opslag > selecteer je microSD-kaart > tik op de drie verticale puntjes en kies Instellingen > Formatteren. Hier verschijnt de knop ‘Wissen en formatteren’ in beeld. Als je hier op tikt wordt alle data op de geheugenkaart gewist.

iPhone-gebruikers hoeven zich hier geen zorgen over te maken. Apple geeft haar klanten niet de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden met een geheugenkaart. Zij kunnen deze stap dus overslaan en doorgaan naar tip 4.

Nokia 5.1

Tip 4: Vergeet je kaarten niet te verwijderen

Het klinkt zo logisch, maar wordt vaak vergeten: verwijder je simkaart en microSD-kaart. Deze heb je misschien straks nog zelf nodig. Van de fabrikant krijg je een sim ejector tool om de simkaart- en/of geheugenkaartslot te openen. Ben je deze kwijt? Gebruik dan het puntje van een paperclip of ander voorwerp met een lange, spitse punt. Voordat je dat doet raadt Google aan om de microSD-kaart eerst te ontkoppelen van je apparaat. Doe je dat niet, dan riskeer je dat je data kwijt raakt. Vergelijk het met het ontkoppelen van een externe harde schijf of USB-stick van je computer. Om een microSD-kaart te ontkoppelen ga je naar Instellingen > Opslag > Uitwerpen.

Tip 5: Maak je smartphone en accessoires schoon

Wist je dat je smartphone een bron is van bacteriën? Sommigen onderzoekers gaan zelfs zo ver door te claimen dat een telefoon smeriger is dan een wc. Je pakt je telefoon immers constant op en legt hem links en rechts neer (op je bureau, eettafel, aanrecht, etc.). Dat betekent dat hij voortdurend in aanraking komt met bacteriën. En in tegenstelling tot een toilet maak je hem niet geregeld schoon met dikke bleek of andere schoonmaakmiddelen. Dat laatste kun je overigens maar beter laten bij je smartphone: als schoonmaakchemicaliën in de behuizing komen, kan het laatste uur wel eens geslagen hebben voor je toestel.

Voordat je je oude smartphone verkoopt, is het wel zo hygiënisch om hem eerst goed schoon te maken. Maar hoe dan? In de meeste gevallen is een zakdoek of microvezeldoekje dat je bij de drogist of supermarkt haalt al voldoende om stof, vuil en vingerafdrukken te verwijderen. Er zijn ook speciale reinigingsdoekjes voor beeldschermen waarmee het allemaal net wat makkelijker gaat. Uit eigen ervaring weet ik dat deze methode als een stofmagneet werkt. Om die reden gebruik ik meestal een droge zakdoek om mijn smartphone schoon te maken. Als je toestel stof- en waterbestendig is, kun je hem een keer goed schoonmaken onder een kraan. Zorg wel dat hij tenminste IP65 of hoger gecertificeerd is, dan weet je zeker dat water niet zomaar de behuizing kan binnendringen. Zoals gezegd: gebruik geen zeep of ander schoonmaakmiddel, maar alleen water.

Wat voor je smartphone geldt, geldt ook voor je accessoires. Zeker als je je oplader of oordopjes overal mee naartoe neemt, is het belangrijk om deze eerst goed schoon te maken voordat je je telefoon gaat verkopen. Jij wil toch ook niet een vieze, vette, niet-afgestofte smartphone met accessoires ontvangen als je deze tweedehands koopt?

Samsung Galaxy A5 (2017)

Tip 6: Zoek alle spullen bij elkaar

Heb je nog ergens op zolder of in de kelder de originele doos liggen en alle bijbehorende onderdelen van je smartphone liggen? Dan is het een aanrader om deze te zoeken. Hobbyisten die oude mobiele telefoons verzamelen willen deze het liefst zo compleet mogelijk, dus inclusief alle toebehoren. En het liefst natuurlijk zo onbeschadigd mogelijk. Smartphones die te koop worden aangeboden met (originele) doos, oplader en andere accessoires, leveren over het algemeen meer op dan telefoons waar deze zaken ontbreken. Verder geldt over het algemeen (maar zeker niet altijd): hoe ouder het toestel, des te meer deze waard is.

Afgezien van hobbyisten willen potentiële kopers vanzelfsprekend dat hun aankoop zo compleet mogelijk is. Zou jij een telefoon van iemand kopen als de bijbehorende oplader ontbreekt? Waarschijnlijk niet, omdat je dan alsnog op zoek moet gaan naar een originele of alternatieve lader. Oordopjes die ontbreken is vaak niet zo’n ramp: vanuit hygiënisch oogpunt kun je beter je eigen headset gebruiken. En meestal is de kwaliteit van de standaardoordopjes niet echt om over naar huis te schrijven. Uitzonderingen daargelaten, zoals de USonic oordopjes van HTC.

Tip 7: Zoek een koper

Heb je precies gedaan wat hierboven staat? Dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar een koper voor je oude smartphone. Misschien ken je iemand in jouw directe omgeving die interesse heeft om jouw telefoon over te nemen. Zo niet, dan ben je aangewezen op een van de vele verkoopsites die het internet rijk is.

De bekendste en meest gebruikte platform hiervoor is Marktplaats. Meer dan twee miljoen gebruikers zijn hier maandelijks te vinden om tweedehands spullen te kopen en verkopen. Met zo veel potentiële kopers is je oude telefoon hopelijk binnen de kortste keren verkocht. Houd er rekening mee dat na enkele dagen jouw advertentie een stuk lager staat in de zoekresultaten. Om hem weer hoger te krijgen zonder hiervoor te betalen, is het verstandig om je oorspronkelijke advertentie te verwijderen en hem opnieuw te plaatsen. Zo vergroot je je kansen om je oude smartphone snel en voor een leuke prijs te verkopen. Vergeet niet om zelf een aantal foto’s te schieten en deze bij de advertentie te plaatsen. Gebruik geen stock foto’s van internet, maar schiet je eigen plaatjes. Dan komt het authentieker over.

verkoop

Tot slot

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone? Gebruik dan de prijsvergelijker van GSMinfo.nl. Hier vind je ruim 3,5 miljoen prijzen van 20 webwinkels. Onze database is up-to-date en bevat alle nieuwe mobiele telefoons die in ons land verkocht worden. Onze redactie schrijft regelmatig reviews over de nieuwste telefoons, variërend van peperdure vlaggenschepen tot goedkopere budgettelefoons en alles daar tussenin. Bij GSMinfo.nl ben je dus aan het juiste adres als je een nieuwe smartphone zoekt.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden