Vergelijk 2.492.166 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zo komt een Android-update tot stand

Achtergrond Zo komt een Android-update tot stand
Door ,

Als Google een nieuwe Android-versie aankondigt, willen we deze het liefst hier direct mee aan de slag. In werkelijkheid moet je er vaak maanden op wachten voordat hij beschikbaar is, als hij überhaupt al wordt ontwikkeld voor jouw toestel. Er komt heel wat kijken bij het uitrollen van de nieuwste Android-versie. In dit artikel wandelen we door het updateproces.

Android, het besturingssysteem van Google, is veruit het populairste OS van allemaal. Naar schatting heeft het platform van de zoekmachinegigant wereldwijd een marktaandeel van 85 procent. Een hap van 14 procent is voor iOS van Apple, de resterende 1 procent voor alternatieve besturingssystemen als BlackBerryOS, Windows Phone en Windows Mobile. Al met al zijn er meer dan 1,5 miljard Android-apparaten in omloop, variërend van goedkope budgettelefoons tot premium vlaggenschepen en tablets. En daar komen iedere maand zo’n 1,5 miljoen apparaten bij.

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom Android zo geliefd is onder smartphonegebruikers. Zo zijn er bijvoorbeeld hele goedkope en peperdure Android-telefoons, is het aanbod groter en dus heb je meer keuze, en hebben ze allerlei features die ontbreken bij iPhones. Tegelijkertijd heeft het ecosysteem één belangrijke downside: het is ontzettend gefragmenteerd. Als we naar de meest recente distributiecijfers van Google kijken (oktober 2018, zie onderstaande afbeelding), zien we dat het twee-en-een-half jaar oude Android Nougat de meestgebruikte Android-versie is. Nog erger: Android Pie is meer dan een half jaar na de aankondiging nog in geen velden of wegen te bekennen in de statistieken van Google. Hoe anders is dat bij Apple, waar iOS 12 nu al op driekwart van alle iPhones en iPads is te vinden. En dat terwijl het besturingssysteem later verscheen dan Android Pie.

Android Developer Dashboard (oktober 2018)

Hoe kan het nou dat Android zo ver achterblijft ten opzichte van zijn grootste concurrent? Om daar een antwoord op te formuleren gaan we het updateproces ontleden. Grofweg bestaat deze uit vier stappen: (1) ontwikkeling, (2) testen, (3) certificering en (4) uitrol. Dat klinkt eenvoudig genoeg, maar heeft meer voeten in aarde dan je wellicht denkt. Stap-voor-stap wandelen we je door het proces.

Stap 1: ontwikkeling

Ieder jaar lanceert Google een nieuwe versie van haar besturingssysteem. Vrijwel altijd gaat deze gepaard met nieuwe features en eigenschappen. Zo implementeerde Google in Android Pie onder meer Adaptive Battery, Adaptive Brightness en Digital Wellbeing. Tijdens het jaarlijkse Google I/O evenement -dat vaak in mei wordt gehouden- licht het bedrijf een tipje van de sluier. In de daarop volgende maanden rolt Google Android Developer Previews uit, zeg maar bèta- of testversies van het besturingssysteem. In een vroeg stadium kunnen ontwikkelaars dan het platform testen, hun feedback geven en met suggesties op de proppen komen.

In het najaar -doorgaans in augustus of september- kondigt Google officieel de nieuwste Android-versie aan. Een paar weken voor de aankondiging stuurt Google een Platform Development Kit of PDK naar smartphoneproducenten. Bedrijven als Samsung, Huawei, Motorola, LG en Sony krijgen dan de bronbestanden en benodigde data om het besturingssysteem te ontwikkelen, optimaliseren en testen. Iedere fabrikant heeft zijn eigen Android-schil en dus moet er heel wat werk verzet worden om het besturingssysteem te integreren in haar producten.

Voordat smartphonemakers daadwerkelijk aan de slag kunnen, moeten chipfabrikanten zich van hun beste kant laten zien. Bedrijven als Qualcomm, MediaTek en Spreadtrum bestuderen de software van Google en bekijken welke chips uit hun assortiment krachtig genoeg zijn om met de nieuwe Android-versie overweg te kunnen. Indirect bepalen zij dus welke toestellen wel en niet op een update kunnen rekenen.

HiSilicon Kirin processor

Na deze eerste selectie maken chipfabrikanten een zogeheten Hardware Abstraction Layer (HAL). Hiermee communiceert het besturingssysteem met de processor, die op zijn beurt de overige componenten aanstuurt. Dit gebeurt voor iedere chip afzonderlijk. Daarna gaan ze aan de slag met het maken van de juiste drivers en optimalisatie voor hun CPU’s. Al met al zijn chipfabrikanten hiermee zo’n vier tot acht weken zoet.

Dan ligt de bal bij Samsung en andere Android-fabrikanten. Het is aan hen om de software te integreren in hun telefoons en ervoor te zorgen dat deze soepel en feilloos draait. Voordat ze hiermee aan de slag gaan, moeten ze eerst de rugnummers selecteren welke toestellen een update krijgen. Deels wordt dat zoals gezegd bepaald door de chipfabrikanten, deels hebben producenten een vinger in de pap. Het ligt voor de hand dat de modellen van afgelopen jaar geüpdatet worden. Smartphones die twee jaar of ouder zijn of niet in een bepaalde prijsklasse vallen, kunnen buiten de boot vallen, afhankelijk van de bereidheid van de fabrikant om hier tijd en energie in te steken.

De integratie van hard- en software begint met de basisfunctionaliteiten van een mobiel, zoals bellen, sms’en en tot stand brengen van een internetverbinding (WiFi, 4G/LTE). Vervolgens gaan ze aan de slag met hun eigen toevoegingen aan de Android-schil. Denk daarbij aan zaken als de vormgeving en (camera)interface, maar ook aan fabrikant-specifieke apps en aspecten. Voorbeelden daarvan zijn Moto Actions (Motorola), Bixby (Samsung), Edge Sense (HTC), Alert Slider (OnePlus) of STAMINA-modus (Sony). Het komt erop neer dat fabrikanten hun identiteit in de software verwerken, dat wat hun Android-telefoons anders maakt dan die van anderen. Hiervoor trekken zij door de bocht genomen zes tot acht weken voor uit.

Stap 2: testen

Na al het harde werk om de software en de hardware te verenigen, is het tijd om te kijken of alles naar behoren werkt. Medewerkers binnen het bedrijf gaan hiermee aan de slag. Zij kijken of de software stabiel draait, of basisfunctionaliteiten goed werken en hoe merkspecifieke features zich staande weten te houden. Ook mensen buiten de testlaboratoria van smartphonefabrikanten gaan aan de slag met de nieuwste software. Dat zijn mensen zoals jij en ik. Zij kijken onder meer naar de stabiliteit van het besturingssysteem en speuren naar eventuele prestatieproblemen. HMD Global telt meer dan 120.000 van deze bètatesters.

Motorola Android Pie

De feedback van zowel de interne als externe testers wordt verzameld en onder de loep genomen. Kinderziektes worden weggepoetst en kleine verbeteringen om de stabiliteit te bevorderen geïmplementeerd. Indien nodig wordt het testproces meerdere malen herhaald, net zolang totdat de fabrikant tevreden is. In dat geval wordt doorgestuurd naar diverse partijen voor de benodigde certificeringen.

Stap 3: certificering

Voordat een nieuwe Android-versie onze smartphone bereikt, moet hij een aantal verplichte tests ondergaan bij onafhankelijke test- en keuringsinstanties. De bekendste hiervan zijn de Bluetooth Special Interest Group (SIG) en WiFi Alliance. Zij kijken of deze draadloze verbindingen naar behoren werken. Zo ja, dan ontvangen Samsung en andere smartphoneproducenten hun certificering.

Ook providers als KPN, T-Mobile, VodafoneZiggo en Tele2 nemen een kijkje naar de software om te zien of alles in orde is. Zij zijn voornamelijk geïnteresseerd in de belkwaliteit en stabiliteit van de internetverbinding met hun netwerk. Soms worden consumenten- of andere controlerende organisaties eveneens betrokken in het certificeringsproces. Zij kijken of de nieuwe software geen risico’s voor consumenten met zich meebrengt, zoals inbreuk op privacy of onnodig oplopende kosten door zaken als roaming standaard in te schakelen. Als één van deze partijen iets aantreft wat hem niet zint, dan gaat de update terug naar de fabrikant en moet zij haar huiswerk overdoen.

De certificeringsprocedure verloopt anders in iedere regio. Sommige instanties hebben meer tijd nodig om te testen of hanteren andere testcriteria. Door deze regionale verschillen neemt het certificeringsproces in de ene regio meer tijd in beslag dan in de andere. Soms zijn fabrikanten enkele maanden verder voordat zij de benodigde certificaten hebben ontvangen. Als ze eenmaal binnen zijn, kan de uitrol van de nieuwe Android-versie beginnen.

zendmast

Stap 4: uitrol

Als alle bovenstaande stappen zijn gezet, is het grote moment dan eindelijk aangebroken: de software kan uitgerold worden. Dit duurt vaak enkele dagen tot weken. De uitrol vindt namelijk gefaseerd plaats. Dat gebeurt om verschillende redenen. Allereerst willen fabrikanten niet dat hun servers overbelast raken als iedereen tegelijkertijd de update binnenhaalt.

Daarnaast dient de gefaseerde uitrol nog een tweede doel. Mocht ergens in het test- en keuringsproces een bug door de vingers zijn geglipt, dan is slechts een kleine groep daarvan de dupe. Op dat moment kan de fabrikant besluiten om de uitrol tijdelijk te staken. Dat is in het verleden meer dan eens gebeurd, onder meer bij Sony en OnePlus. Het probleem wordt dan beperkt en is relatief eenvoudig op te lossen.

Na de uitrol zit het werk er nog niet op voor smartphonemakers. In de daarop volgende weken houden ze nauwlettend in de gaten hoe gebruikers de software ervaren. Als ze op kleine problemen stuiten of klagen over kleine irritaties, kan de fabrikant besluiten om dit op te lossen in een tussentijdse firmware-update, of wachten tot een Maintenance Release (MR).

En zo verloopt het updateproces bij Android-smartphones.

Hoe zit het bij Apple?

Als Google een nieuwe versie van haar besturingssysteem op de markt brengt, duurt het lang voordat Android-gebruikers hiermee aan de slag kunnen. Bij Apple lijkt het allemaal veel sneller te gaan. Enkele weken na de lancering lezen we vaak al de eerste berichten dat een flinke groep de nieuwste iOS-versie op zijn of haar iPhone heeft staan.

Toch moet Apple dezelfde maatregelen treffen en obstakels zien te overwinnen als Google. Waarom gaat het Apple dan zo veel gemakkelijker af? Dat is een kwestie van perceptie. In tegenstelling tot Google kondigt het Amerikaanse techbedrijf de nieuwste iOS-versie pas aan op het einde van de updatecyclus. Google laat al van zich horen bij het verschijnen van de eerste Developer Preview, oftewel aan het begin van het updateproces. Hierdoor lijkt het alsof Apple zo veel sneller is met het uitrollen van software-updates. In werkelijkheid heeft het bedrijf net zo veel tijd nodig als haar concurrent.

Apple Store Amsterdam

Daarnaast is er nog een groot verschil tussen Google en Apple. Er zijn schrikbarend veel Android-apparaten in omloop. Ieder toestel is net even anders, bijvoorbeeld omdat hij een kleiner of juist groter scherm heeft of de hardware afwijkt (snelheid processor, hoeveelheid werkgeheugen, accucapaciteit, etc.). Dat betekent dat iedere Android-telefoon van dezelfde fabrikant bestudeerd moet worden en er dus niet één Android-skin gemaakt kan worden. Bij iPhones zijn de onderlinge verschillen een stuk kleiner, waardoor het eenvoudiger is om software-updates te ontwikkelen. En vergeet niet dat Apple, in tegenstelling tot Google, zelf de hard- en software ontwikkelt voor haar producten.

Tot slot

Het updateproces is zoals je ziet een langdurig en arbeidsintensief proces. Het is echter wel belangrijk dat het regelmatig gebeurt: niemand heeft immers baat bij fragmentatie. Consumenten zijn de klos omdat hun toestel op een verouderde Android-versie draait. Dat brengt potentieel gevaarlijke veiligheidsrisico’s met zich mee. Daarnaast krijgen ze geen goed beeld over de mogelijkheden van het besturingssysteem in het algemeen. Verkopers riskeren dat de verkoop (en dus omzet) lager uitvalt, omdat consumenten verouderde software niet accepteren. Hetzelfde risico lopen smartphonefabrikanten als ze hun nieuwste aanwinsten niet standaard voorzien van de laatste Android-versie.

Door de jaren heen heeft Google diverse initiatieven genomen om het updateproces te versnellen. Denk aan Project Treble, de ontwikkeling van Android One en het Android Enterprise Recommended Program. Wat de zoekmachinegigant met deze maatregelen tot nu toe heeft bereikt, is dat Android-telefoons vaker beveiligingsupdates ontvangen. De uitrol van een nieuwe Android-versie neemt nog altijd veel tijd in beslag. We hopen van harte dat Google er in slaagt om het updateproces in de toekomst verder terug te brengen.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden