Vergelijk 2.686.565 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

10 redenen waarom Android-telefoons beter zijn dan iPhones

Achtergrond 10 redenen waarom Android-telefoons beter zijn dan iPhones
Door , - 16 reacties

Sta je op het punt om een nieuwe smartphone te kopen, dan is het goed om je te oriënteren wat er te koop is. Door de bocht genomen betekent dat dat je een keuze moet maken tussen een iPhone of een Android-telefoon. In dit artikel vertellen we je waarom je in onze ogen beter af met een Android-smartphone dan een iPhone, en wel om 10 redenen.

Als je een nieuwe smartphone zoekt, dan is het besturingssysteem een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten. Dat is bepalend voor de gebruikservaring, maar ook voor zaken als veiligheid, het updatebeleid en beschikbaarheid van applicaties. Nog niet zo heel lang geleden had je volop de keuze: naast Android en iOS waren er concurrenten als BlackBerryOS, WebOS en Windows Phone/Windows Mobile. Vandaag de dag domineren Android en iOS het landschap en is het aandeel van andere besturingssystemen nagenoeg gelijk aan nul.

Het besturingssysteem van Apple was eerder op de markt dan dat van Google. Android heeft zich echter weten te ontpoppen tot het grootste en meest populaire OS ter wereld. Precieze aantallen kennen we niet, maar naar schatting zijn er wereldwijd meer dan 1,5 miljard Android-apparaten in omloop en komen daar iedere maand een slordige 1,5 miljoen nieuwe toestellen bij. Dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat er meer dan 400 fabrikanten zijn die Android-producten op de markt brengen. Kortom, Android is overal.

Onlangs schreven we een omslagartikel met als inslag waarom iPhones superieur zijn ten opzichte van Android-telefoons. Ditmaal draaien we de rollen om en geven we je 10 argumenten waarom je beter een Android-smartphone kunt kiezen. Wederom geldt dat we jullie zo goed en volledig mogelijk proberen te informeren over de verschillen tussen beide apparaten, en niet de iOS versus Android discussie te beslechten.

10 redenen waarom iPhones beter zijn dan Android-telefoons

10 redenen waarom iPhones beter zijn dan Android-telefoons

23 jan 2019 - iPhone versus Android. Sinds de opkomst van de eerste iPhones en Android-telefoons woedt er een verwoede strijd tussen beide doelgroepen over welk besturingssysteem het beste is. In dit artikel zetten wij een aantal argumenten op een rij waarom iPhones in onze ogen beter zijn dan Android-telefoons.

#1 Android is beter voor je portemonnee

Een nieuwe smartphone uitzoeken is leuk. Tenminste, zo denken wij erover. De keuze is ontzettend groot en er valt echt iets te kiezen. Eén van de eerste dingen waar je vooraf goed over moet nadenken is je budget: hoeveel wil je spenderen aan een nieuwe telefoon? Dat is voor iedereen anders: de een heeft meer te besteden en vindt het niet erg om wat meer te moeten neerleggen voor een telefoon, de ander heeft een minder diepe beurs of kan het niet over zijn hart verkrijgen om zijn zuurverdiende centen uit te geven aan iets banaals als een mobieltje.

Heb je ooit wel eens een betaalbare iPhone gezien? Vooruit dan, de iPhone 5c uit 2013 of de iPhone SE die in 2016 werd gelanceerd. Een kanttekening is daarbij op zijn plaats: ‘betaalbaar’ moeten we eigenlijk tussen aanhalingstekens zetten. Deze toestellen kostten destijds bijna net zoveel als hun reguliere tegenhangers (de iPhone 5s en iPhone 7), maar dan hooguit 100 euro minder. Dan was je nog steeds minimaal 500 tot 600 euro lichter. Als je nu overweegt een nieuwe iPhone aan te schaffen, zoals de iPhone XR, ben je minimaal 859 euro verder. Voor het instapmodel van de iPhone XS ben je zelfs 1.159 euro kwijt, om over zijn grote broer nog maar te zwijgen.

Het grote voordeel van Android-smartphones is dat ze er in allerlei prijsklassen zijn. Voor nog geen 100 euro haal je al een Android-telefoon is huis die prima is om mee te bellen, sms’en, appen en online te gaan. Natuurlijk is hij niet zo snel rap als de wat duurdere telefoons, maar dat is ook niet realistisch om te verwachten. Heb je wat meer te besteden, dan heb je voor ruwweg tussen de 200 en 400 euro een supertelefoon, of ‘budgettopper’ zoals wij ze geregeld noemen. En als je helemaal all out wilt gaan, dan zijn er de high-end vlaggenschepen. Schrik niet van de adviesprijs: in sommige gevallen ligt deze boven de 1.000 euro. Dan hebben we het uiteraard over de allernieuwste modellen. Als je een paar maanden wacht met aanschaffen ligt de adviesprijs soms al enkele honderden euro’s lager (een goed voorbeeld daarvan was de Samsung Galaxy S9 die na zes weken al een forse prijsdaling zag).

Kort samengevat: je portemonnee wordt gelukkiger van een Android-telefoon. Bij Android krijg je een goede telefoon voor een goede prijs. Het is niet dat iPhones kwalitatief slechter zijn, maar ze kosten gewoon veel meer. Voor de betere prijs-kwaliteitverhouding moet je echt bij Android zijn.

Android-smartphones

#2 De keuze is reuze

Wil je echt wat te kiezen hebben, dan moet je niet bij Apple aankloppen. Jarenlang introduceerde Apple jaarlijks twee nieuwe toestellen, tegenwoordig zijn dat er drie. Drie nieuwe iPhones in een jaar tijd! Enig idee hoeveel nieuwe Android-telefoons er ieder jaar op de markt worden gebracht? Wij hebben het antwoord ook niet zo paraat, maar het zijn er tientallen.

De verklaring hiervoor is simpel: Apple is de enige die nieuwe iPhones uitbrengt. Omdat Android open source is, zijn er honderden fabrikanten die hiervan gebruik maken. Geen wonder dus dat er ieder jaar veel meer nieuwe Android-telefoons verschijnen dan iPhones. Het betekent dat de consument ontzettend veel te kiezen heeft. Ben je niet tevreden met je Galaxy-telefoon? Dan kun je terecht bij Sony, HTC, Huawei of OnePlus, om een paar voorbeelden te noemen. Bij Apple zit je vast aan Apple en daar heb je het maar mee te doen.

Een andere opmerkelijke praktijk van Apple is dat het sommige modellen vrij snel uit het assortiment haalt. Een goed voorbeeld daarvan is de iPhone X. Apple onthulde dit toestel in september 2017. Om stil te staan bij het tienjarige jubileum van de iPhone, kreeg hij een aantal bijzondere eigenschappen. Zo was het de eerste telefoon in Apple’s assortiment met een OLED-scherm, of Super Retina HD display zoals de fabrikant het noemt. Een jaar later verschenen de iPhone XS en iPhone XS Max. Het eerste dat Apple deed was de iPhone X uit de schappen van de Apple Store halen. Opmerkelijk voor een peperdure smartphone die net één jaar oud is. Wellicht probeerde Apple op deze manier zichzelf te beschermen en de verkoop van de iPhone XS en iPhone XS Max niet in gevaar te brengen. Overigens was het niet zo dat de iPhone X nergens meer te koop was, maar daarvoor moest je wel aankloppen bij een Premium Reseller.

microSD-kaarten

#3 Extra opslagcapaciteit

Iedere smartphone beschikt over intern geheugen. Hierop staat niet alleen het besturingssysteem geïnstalleerd, maar ook de apps die gratis en voor niets worden meegeleverd. En natuurlijk is er geheugen om in de toekomst foto’s, video’s, muziek en andere bestanden lokaal op te slaan, of applicaties en software-updates te installeren.

Geheugen is echter een schaars goed. Als hij vol zit, kan er niets meer bij. Bij Android-telefoons hebben fabrikanten hier iets op bedacht: uitbreidbaar geheugen. Er zijn twee typen: portable storage en adoptable storage. Portable storage betekent dat je extra data kunt opslaan op de geheugenkaart, zoals foto’s, video’s, presentaties en dergelijke bestanden. Nieuwe applicaties en updates installeren was niet mogelijk. Met de komst van adoptable storage in Android 6.0 Marshmallow veranderde dat. Als je tegenwoordig een microSD-kaart in een telefoon stopt, maar deze een inherent onderdeel uit van de totale opslagcapaciteit van het apparaat. Voordeel is dat je voortaan ook nieuwe apps, app-data en updates kunt installeren.

Bij nagenoeg alle Android-telefoons die tegenwoordig verschijnen is het mogelijk om de opslagcapaciteit uit te breiden, uitzonderingen daargelaten. Het enige dat je hoeft te doen is enkele tientjes te investeren in een microSD-kaart, deze in je telefoon te stoppen, even formatteren en klaar is Kees. En het is niet zo dat we deze feature alleen bij de allerduurste vlaggenschepen vinden: ook bij budgettelefoons en middenklassers kun je eenvoudig extra opslagruimte toevoegen.

Mogen jullie één keer raden welke fabrikant haar klanten niet de mogelijkheid heeft om de opslagcapaciteit uit te breiden. Je raadt het vast al: Apple. De eerste iPhone verscheen meer dan een decennium geleden en nog altijd is het niet mogelijk om extra geheugen toe te voegen. Bij Apple is het noodzakelijk dat je vooraf ontzettend goed nadenkt over de hoeveelheid ROM die je in  de toekomst nodig denkt te hebben. Je koopt namelijk een iPhone met een X-aantal GB aan geheugen, van 64GB oplopend tot 512GB. In de begindagen moest je genoegen nemen met 8GB of 16GB geheugen, met de komst van de iPhone 7 werd 32GB de standaard. Tegenwoordig is dat 64GB.

Waarom ondersteunt Apple geen geheugenuitbreiding? Het is niet zo dat klanten er niet om vragen. De fabrikant luistert gewoon niet, of heeft besloten om deze welgemeende adviezen in de wind te slaan. Dat is ergens wel begrijpelijk: Apple verdient immers meer door iPhones met extra opslagcapaciteit te kopen.

Simkaart

#4 Dual-sim

Twee simkaarten in één smartphone. Bij Android-telefoons is het al jaren de normaalste zaak van de wereld. Een Android-toestel vinden die geen dual-sim ondersteunt is net als het zoeken van een naald in een hooiberg: daarvoor moet je goed je best doen. Het is in onze ogen dan ook vreemd dat geen enkele iPhone ruimte biedt voor twee simkaarten. Hiervoor geldt hetzelfde argument als bij de opslagcapaciteit: als je telefoons enkel overweg kunnen met één simkaart, verkoop je er meer.

Waarom is het belangrijk dat een smartphone de ruimte biedt voor twee simkaarten? Het grootste voordeel hiervan is dat je niet met twee telefoons op zak hoeft rond te lopen. Als je zowel zakelijk als privé bereikbaar wil zijn maar beide werelden strikt gescheiden wil houden, moet je dus twee abonnementen -en dus twee simkaarten- afnemen bij je provider. Bij Android-telefoons kun je ze allebei in hetzelfde toestel doen, bij Apple moet je twee iPhones aanschaffen om hetzelfde effect te bereiken. Dat is niet goed voor de beurs en ook niet echt milieuvriendelijk.

Apple probeert dit recht te zetten. De iPhone XS en iPhone XS Max zijn de eerste smartphones van Apple die ‘dual-sim, dual stand-by’ zijn. Oftewel, je bent bereikbaar op twee nummers, maar op slechts één nummer tegelijkertijd. In plaats van een extra grote simkaartslot die ruimte biedt voor twee simkaarten, gaf Apple haar nieuwste aanwinsten een zogeheten embedded sim of e-sim. In plaats van een fysieke simkaart zoals we die nu kennen, heeft Apple de chip van de simkaart vast gemaakt aan het moederbord. Hierdoor kunnen providers rechtstreeks met jouw toestel communiceren en wijzigingen doorvoeren, bijvoorbeeld als je minder belminuten of grotere databundel neemt. Helaas koop je niets voor deze nieuwe techniek, omdat geen enkele provider momenteel ondersteuning biedt voor deze techniek in ons land. In de VS gebeurt dat wel al, zij het op kleine schaal.

Alles wat je moet weten over de e-sim

Alles wat je moet weten over de e-sim

15 jan 2018 - Misschien heb je de term e-sim al eens voorbij horen komen. Het is de opvolger van de traditionele, fysieke simkaart die we nu kennen. Hoe werkt de e-sim? Wat zijn de voordelen ervan? En wanneer kunnen we deze techniek in ons land verwachten? Al deze onderwerpen komen aan bod in dit artikel.

De ‘dual-sim, dual stand-by’ die Apple belooft is eigenlijk dus niets meer dan een lege huls. Feitelijk biedt Apple dual-sim ondersteuning, de facto koop je er op dit moment niets voor. Als je dus per se op twee nummers bereikbaar wil/moet zijn maar niet met twee telefoons wil rondlopen, ben je aangewezen op een Android-smartphone.

#5 iPhones missen deze features

Het geheugen uitbreiden en twee simkaarten in je toestel plaatsen. Het zijn twee eigenschappen die nergens te bekennen zijn op iPhones, maar de normaalste zaak van de wereld zijn op Android-telefoons. Omdat het twee essentiële features zijn waar sommige consumenten nadrukkelijk naar op zoek zijn, hebben we ze apart genoemd en besproken. Er zijn er echter nog een aantal.

Eén daarvan is het Always On display. Hiermee zie je in een oogopslag of je nieuwe berichten hebt ontvangen zonder dat je je toestel hoeft te ontgrendelen. Maar ook hoe laat het is, of je gemiste oproepen hebt en hoe vol de batterij nog is. Vaak biedt de fabrikant mogelijkheden om aanpassingen te maken en de informatiestroom te beperken (of juist uit te breiden). Je hoeft ook niet bang te zijn dat deze eigenschap een enorme stroomvreter is: door de bocht genomen vergt Always On ongeveer 1 procent van de accucapaciteit per uur, mits hij continu aanstaat. Het Always On display is een kleine, maar voor velen onmisbare feature die we vrijwel bij alle moderne Android-telefoons aantreffen. Opmerkelijk dat deze niet te vinden is op iPhones.

Een andere eigenschap die tegenwoordig ontbreekt bij iPhones, is een koptelefoonaansluiting. Tot 2016 vonden we de headphone jack bij iedere iPhone. Met de komst van de iPhone 7 veranderde dat. Apple probeerde dit te verkopen als een ‘moedig’ besluit. ‘Het is een verouderde techniek, een dinosaurus’ zo vertelde Apple-topman Phil Schiller bij de presentatie destijds. Draadloos muziek luisteren was de toekomst en moest iedereen maar aanvaarden. Een grote groep muziekliefhebbers hechtte veel waarde aan hun oude, vertrouwde headset, die van de ene op de andere dag overtallig was. Om het nog erger te maken: de Apple AirPods waren destijds nog niet commercieel beschikbaar. Dus al had je draadloos naar je favoriete muziek willen luisteren, het ging simpelweg niet eens. Het compromis was dat iedereen in het begin genoegen moest nemen met een dongel, die vandaag de dag nog steeds afzonderlijk verkocht wordt.

koptelefooningang

We moeten eerlijk zijn: ook bij steeds meer Android-telefoons ontbreekt de audio-ingang. Vooral bij de topmodellen treffen we hem tegenwoordig steeds minder vaak aan. Daar staat tegenover dat als je per se een smartphone met koptelefooningang wil, je wel degelijk bij Android terecht kunt. Er zijn meer dan genoeg budgettelefoons en mid-range smartphones die hem nog wel hebben.

Een andere feature die van de ene op de andere dag verdween op iPhones, was de vingerafdrukscanner. Op een gegeven moment vond Apple het niet langer nodig om haar iPhones te voorzien van Touch ID. Gebruikers kregen een alternatief: Face ID. Hoewel het meer dan eens is vastgesteld dat Face ID een goede en geavanceerde beveiligingsmethode is -vaak nog beter dan de gezichtsherkenningssoftware bij Android-telefoons- zou het fijn zijn geweest als Apple haar klanten de keuze had gegeven tussen gezichtsherkenning en vingerafdruk (wat bij Android wel het geval is). Nu ben je aangewezen op Face ID en als je dat niks vindt of niet vertrouwt, ben je afhankelijk van een pincode of andere ‘ouderwetse’ beveiligingsoptie.

#6 Hetzelfde, maar toch anders

Als je Android-telefoons van verschillende fabrikanten naast elkaar legt, zie je dat ze veel met elkaar gemeen hebben maar tegelijkertijd heel anders zijn. Het klinkt misschien vreemd, maar zo is wel degelijk de praktijk. Dat komt omdat Android-producenten een eigen schil of skin over het besturingssysteem gieten. Op deze manier geven ze geur en kleur aan hun Android-telefoons en zijn ze Android-smartphones net even anders. Het grote voordeel voor de consument is dat ze iets te kiezen heeft. Apple moet niets van dit soort praktijken hebben. Of je nou met een iPhone 7 of iPhone XS rondloopt, zowel de buitenkant als de interface ziet er allemaal hetzelfde uit.

Stock Android, de meest pure vorm van Google’s besturingssysteem, vind je op Pixel-telefoons zoals de Google Pixel 3 en Google Pixel 3 XL. Kenmerkend voor deze telefoons is dat de interface recht toe, recht aan is. Waar de meeste fabrikanten ervoor kiezen om allerlei toeters en bellen toe te voegen, houdt Google het bij de basics. Doordat de schil over het besturingssysteem niet zo ingrijpend is, draaien Pixel-telefoons langer op volle kracht. Een ander pluspunt is dat software-updates veel sneller worden uitgerold.

Android Open Wonder

Pixel-telefoons kosten echter een aardige duit en zijn minder goed verkrijgbaar in ons land. Fabrikanten die aardig in de buurt komen van de Stock Android-ervaring en een aantrekkelijker prijskaartje hebben, zijn Nokia, Motorola en Sony. Samsung, Huawei, Asus en OnePlus daarentegen voorzien hun skins van vele extra’s. De een loopt hiermee weg terwijl de ander er niets van moet hebben. Maar dat is de keuze die je hebt als je een Android-telefoon neemt: niets moet en alles mag. Niet voor niets luidt de lijfspreuk van Android ‘Be together, not the same’.

#7 Customizen

Een ander punt waarop Android-telefoons uitblinken tegenover iPhones, is de mate waarin je ze naar je eigen smaak kunt inrichten. Voor een unieke ringtone, achtergrond, wallpaper en widgets hoef je uiteraard niet voor Android te kiezen en kun je ook prima bij Apple terecht. Wil je daarentegen zelf de vormgeving van je app-icoontjes, het aantal apps dat naast elkaar past op het scherm, overgangsanimaties aanpassen of misschien een app-drawer toevoegen of weghalen, dan ben je aangewezen op een launcher.

Een launcher geeft je de totale controle over de vormgeving van en interactie met je telefoon. De Google Play Store telt tientallen launchers, zowel gratis als betaald. In de App Store zul je ze niet aantreffen. Apple verbiedt haar gebruikers om het design en de werking van haar besturingssysteem aan te pakken. Customizing is het toverwoord dat we tegenwoordig overal horen, maar bij Apple geen weerklank vindt.

Dit zijn onze favoriete Android launchers

Dit zijn onze favoriete Android launchers

16 aug 2017 - Ben je niet happy met de interface van je Android-smartphone? Dan kun je daar iets aan doen met een launcher. In dit artikel leggen wij je uit wat een launcher is en wat je er zoal mee kunt aanpassen. Tevens vertellen we wat onze favoriete Android launchers zijn.

Voor de technisch onderlegde fandroids: bij Android-telefoons is het mogelijk om het geïnstalleerde besturingssysteem te vervangen door een alternatief systeem of custom ROM. Dat moet je bij een iPhone niet proberen: Apple houdt angstvallig vast aan haar eigen software. Moet je niets hebben van custom ROMs of ben je bang voor de gevolgen als je er een installeert? Dan gebruik je toch de standaard Android-versie die met je toestel wordt geleverd.

#8 Oneindige foto-opslag

Zowel Google als Apple hebben ieder hun eigen opslagdienst waar gebruikers een back-up van hun data kunnen opslaan: dat zijn respectievelijk Google Drive en iCloud. De zoekmachinegigant heeft daarnaast nog een tweede clouddienst: Google Foto’s. Zoals de naam al aangeeft is deze dienst exclusief voor foto’s en video’s en niet voor andere bestandssoorten zoals presentaties, geschreven teksten of muziek, wat bij Google Drive en iCloud wel kan.

Google Foto’s is misschien beperkt in zijn gebruik, maar heeft één levensgroot voordeel ten opzichte van de andere back-updiensten: je krijgt oneindig veel opslagruimte voor je foto’s en video’s. Zowel bij Google Drive als iCloud krijg je beperkte opslagcapaciteit. Wil je meer opslagruimte, dan moet je een abonnement afsluiten. Google Foto’s werkt niet op deze manier, mits je ervoor kiest om foto’s in hoge kwaliteit op te slaan (maximaal 16 megapixels). Als je alle details en de volledige resolutie wil benutten, kies je voor ‘Origineel’. Keerzijde is dat je dan ‘slechts’ 15GB aan online cloudopslag krijgt. Welke optie je ook kiest, een vergelijkbaar alternatief is er niet voor iPhones.

smartphone met barst

#9 Android-telefoons repareren is een stuk goedkoper

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je telefoon uit je handen glipt, of van de armleuning van je stoel of bank glijdt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Doordat zowel de voor- als achterkant van smartphones tegenwoordig uit glas bestaan, zijn ze een stuk brozer dan vroeger. Een ongelukkige landing op de vloer en voor je er erg in hebt ligt het scherm of de backpanel aan gruzelementen.

Reparatiediensten hebben hun handen vol aan versplinterde telefoons. Apple heeft zelfs haar eigen reparatieservice. De prijzen van deze dienst liegen er niet om. Alleen om het beeldscherm te laten maken van de nieuwste iPhones, ben je meer dan 300 euro kwijt. Stel voor dat de achterkant beschadigd raakt, dan moet je een astronomisch bedrag van 600 euro en meer neerleggen. Bij andere modellen liggen de reparatieprijzen gelukkig een stuk lager. Maar hoe je het ook wendt of keer, je iPhone laten repareren door Apple is een dure aangelegenheid. Tenzij je met AppleCare+ rondloopt, maar deze dienst is uiteraard niet gratis. Linksom of rechtsom, bij een iPhone-reparatie door Apple moet je flink in de buidel tasten.

iPhone reparatieprijzen

Android-telefoons laten repareren is een stuk voordeliger. Sterker nog, als je een beetje handig bent met gereedschap, kun je het zelf doen. De losse onderdelen kosten allemaal niet zo heel veel en zijn eenvoudig te bestellen bij retailers als Amazon. Voor ieder model is op internet ergens wel een reparatiehandleiding of -instructievideo te vinden. Stel dat je Android-telefoon niet meer te fixen is of repareren enorm in de papieren dreigt te lopen, dan kun je voor een zacht prijsje een nieuwe aanschaffen.

#10 Android heeft meer en goedkopere applicaties

We kunnen er doekjes omheen winden, maar het simpele feit is dat de Google Play Store meer applicaties heeft dan de App Store. De keuze in apps is dus groter bij Android-telefoons in vergelijking met iPhones. Het gat wordt weliswaar steeds kleiner, maar is er wel degelijk.

Belangrijker is dat Android gebruikers de mogelijkheid biedt om applicaties buiten de Play Store om te downloaden en installeren. Apple veroordeelt of beperkt haar gebruikers tot de App Store. Android-liefhebbers hebben op deze manier toegang tot nog meer apps. Sterker nog, in een enkel geval moeten zij apps buiten de Play Store zoeken om te kunnen spelen. Fortnite Battle Royale is daar een voorbeeld van. Deze shooter is alleen via de website van Epic Games binnen te halen. Dat komt omdat de maker geen zin heeft om een groot deel van de inkomsten aan Google af te staan.

Over geld gesproken: als je je zinnen hebt gezet op een betaalde app, kun je deze beter binnenhalen via de Play Store dan de App Store. De reden hiervoor is simpel: vaak zijn deze apps goedkoper voor Android dan iOS. Je bent dus niet alleen voordeliger uit bij de aanschaf van een Android-telefoon, ook het gebruik ervan kost minder.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden