Vergelijk 2.684.708 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Waar is de headphone jack gebleven? Alle excuses op een rij

Achtergrond Waar is de headphone jack gebleven? Alle excuses op een rij
Door ,

Met het jaar slinkt het aantal high-end smartphones met een koptelefooningang. Het is moeilijk te ontkennen dat Apple deze trend heeft ingezet, maar wat was de reden van deze techgigant en waarom volgen zo veel concurrenten slaafs deze stap? GSMinfo.nl zet de redenen van alle medeplichtige fabrikanten op een rijtje.

Het nieuws sloeg bij menig techredacteur en headsetgebruiker in als een bom: Apple lanceerde in 2016 de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Niet zozeer het design of de specificaties waren zo verbazingwekkend, maar juist hetgeen wat ontbrak was interessant; de fabrikant uit Cupertino had geen ruimte meer vrijgemaakt voor een koptelefooningang. Er kwam, buiten de term courage, niet echt een antwoord op de vraag waarom er geen ruimte meer was voor de oude vertrouwde 3,5mm-aansluiting. Destijds hadden we niet kunnen bedenken wat de impact van deze keuze zou maken op de hedendaagse smartphonemarkt.

Anno 2019 is het merendeel van de smartphones uit het high-end segment namelijk geproduceerd zonder headphone jack. Veel consumenten lijkt het vooralsnog niet te deren, of ze komen er pas achter wanneer ze hun bedrade headset willen gebruiken. De verkoopcijfers van de iPhone 7, iPhone 8, iPhone X en andere smartphones zonder deze ingang lijken niet gekelderd te zijn door deze aparte keuze. Elke fabrikant lijkt zo zijn eigen reden op te geven voor het uitsluiten van de koptelefooningang. Hieronder hebben we de redenen van alle fabrikanten geplaatst die de 'moedige' stap hebben genomen om de 3,5mm-aansluiting te verwijderen.

Apple

Deze lijst moeten we natuurlijk beginnen met de 'hoofdverantwoordelijke'. Dat de invloed van Apple ver gaat, dat blijkt wel uit de vele iPhone-klonen die de wereld rijk is. Enkele jaren keek Samsung zelfs zo hard af bij Apple dat de twee in een rechtszaak belandden. Een rigoureuze stap als het verwijderen van een alom geliefde feature zou vast en zeker gevolgd worden door enkele na-apers, maar dat grote bedrijven als Sony, HTC en Google zouden volgen? Dat hadden wij in ieder geval niet verwacht.

Zoals hierboven vermeld, heeft de reden volgens Apple-topman Phil Schiller alles te maken met 'moed' te maken om vooruit te willen. De koptelefooningang is immers al tientallen jaren in gebruik. Bluetooth zou de nieuwe standaard moeten worden volgens het bedrijf uit Cupertino. Deze zet is niet geheel toevallig te noemen. Apple deed namelijk tegelijkertijd de toen gloednieuwe AirPods uit de doeken, beter bekend als de oortjes die lijken op opzetstukjes van een elektrische tandenborstel. De AirPods waren en zijn echter niet standaard inbegrepen bij een nieuwe iPhone. Je mag daar op moment van schrijven een kleine 180 euro voor neertellen.

Kwalitatief gezien zijn de AirPods naar onze mening niet heel veel beter dan de veel goedkopere bedrade EarPods, laat staan een bedrade headset voor een vergelijkbare prijs als de AirPods. Daarnaast is Apple eigenaar van Beats, een merk dat onder meer draadloze headsets verkoopt. En wat is nu een betere manier om de verkoop van relatief dure draadloze headsets te stimuleren dan het verwijderen van de benodigde ingang voor bedrade headsets bij 's werelds populairste smartphonelijn? In het begin kreeg je nog een lelijke dongel meegeleverd, maar tegenworodig wordt dit tussenstukje zelfs niet meer meegeleverd bij nieuwe iPhones. 

Google

Google is misschien nog wel het meest tragische geval dat we in dit lijstje moeten stoppen. Wat hebben we samen met hen gelachen in 2016 om dat gekke Apple. Tijdens de presentatie van de eerste Pixel-toestellen, de Google Pixel en Pixel XL, werden we onder meer getrakteerd op een mooie video over deze gloednieuwe vlaggenschepen. Daarin sneerde het bedrijf maar wat graag naar Apple. Ook de koptelefooningang was een onderwerp in het filmpje, want wie is er nu zo gek om de koptelefooningang te verwijderen? 

Vandaar dat er verbazing alom was bij de lancering van de koptelefooningangloze Google Pixel 2 en Pixel 2 XL. Tijdens de gehele presentatie repte Google met geen woord over de verdwijning van de headphone jack. Enkele weken later meldde een Google-mederwerker op een supportpagina dat 'Google usb-c als de nieuwe standaard zag voor diverse technologieproducten, waaronder telefoons en laptops. Door op usb-c-audio over te schakelen wordt een betere audio en digitale ervaring bewerkstelligd, en schuiven we langzaam door naar een randloze toekomst'. 

Niet veel later vertelde Google-topman Mario Queiroz aan TechCrunch dat de beslissing inderdaad is genomen om een telefoon met minimale randen te creëren. Grappig, want de randen van de Pixel 2 XL zijn niet dunner dan die van de Galaxy S8 die ook is gelanceerd in 2017, en laatstgenoemde heeft wel degelijk een 3,5mm-poort. Voor iedereen die een Google-telefoon wil hebben met koptelefooningang hebben we goed nieuws: naar alle waarschijnlijkheid zal de te verschijnen Google Pixel 3 Lite wél over deze fameuze ingang beschikken.

Sony

Denk je aan Sony, dan denk je aan al die fantastische audioproducten die het bedrijf rijk is. Ook op de smartphonemarkt staan haar toestellen bekend als een van de betere wanneer het aankomt op geluidskwaliteit. Bedrade headsetgebruikers genieten van diverse geavanceerde opties, waaronder DSEE HX en Clear Audio +, terwijl bluetooth-gebruikers hun geluk niet op kunnen met ondersteuning van de kwalitief hoogwaardige standaard LDAC

Sony Xperia XZ2

Het gaat helaas al een tijdje wat minder met de Sony's smartphone-afdeling. Op het hoofdkantoor zullen diverse ideeën heen en weer gesmeten zijn om deze sleur te doorbreken, waaronder een designverandering. Deze kwam er uiteindelijk in 2018 met de Sony Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact, maar dwong bedrade headsetgebruikers wel om een miezerig dongeltje te gebruiken. Ondanks dat Sony zelf natuurlijk tientallen draadloze headsets verkoopt, blijft het onbegrijpelijk dat zij hierin meegaan gezien de vele bedrade opties. Een dongel is de oplossing voor een probleem dat niet hoeft te bestaan, toch?

Volgens Sony was het verwijderen echter noodzaak, omdat de 3,5mm-ingang 'niet past bij het nieuwe Ambient Flow-design'. Het kleine gaatje voor deze feature zou volgens de Japanse fabrikant funest zijn voor het prachtige design dat haar nieuwe toestellen mee hebben gekregen. Daarnaast is het bedrijf op de hoogte van de trendverschuiving van bedrade naar draadloze headsets. Wil je gebruikmaken van een Sony-telefoon met een koptelefooningang? Dan zal je óf een oud vlaggenschip als de Xperia XZ1 moeten overwegen, of een midranger in huis halen als de Xperia XA2 Plus.

OnePlus

Op Google na is OnePlus met afstand een van de meest pijnlijke namen in dit lijstje. De prijsvechter is alom geroemd vanwege zijn relatief voordelige premium smartphones. De toestellen worden altijd met veel zorg in elkaar gezet. Ook pronkt OnePlus graag met het feit dat de fabrikant altijd luistert naar haar community. Na de OnePlus 6T twijfelt menigeen echter aan de onafhankelijkheid van het bedrijf, aangezien het op één aspect zeker niet geluisterd heeft naar haar community.

De OnePlus 6T is als eerste OnePlus-telefoon niet voorzien van een koptelefooningang. De community heeft hier helemaal niet om gevraagd. Integendeel zelfs: OnePlus mede-oprichter Carl Pei zwaaide een jaartje gelede nog met enkele cijfers over een zelfgehouden poll die ging over de populariteit van de koptelefooningang. Conclusie? De vraag naar de klassieke poort in 2018 was onverminderd hoog en nauwelijks veranderd ten opzichte van 2016. 

Een beetje vreemd was de keuze dan ook zeker te noemen eind 2018, toen het de OnePlus 6T uit de doeken deed. Vervolgens kwamen de excuusjes langzaam naar boven. Diezelfde Carl Pei meldde vervolgens dat 'het nú het moment was om over te gaan op draadloze koptelefoons'. Verder zou uit een onderzoek van OnePlus moeten blijken dat 59 procent van haar community gebruikmaakt van draadloze headsets. Daar stond echter niet in dat deze 59 procent geen bedrade headsets wil gebruiken, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de overige 41 procent die men doodleuk laat stikken. Schrale troost: de meegeleverde usb-c-oordopjes bij de OnePlus 6T werken wel naar behoren.

Huawei

Huawei is de vreemde eend in de bijt hier. Waar het bedrijf nog in volle overtuiging aan de koptelefooningang vasthield, was deze als sneeuw voor de zon verdwenen bij de Huawei Mate 10 Pro. Er is helaas nooit een verklaring gekomen van Huawei over de verdwijning van deze uiterst handige feature. Huawei werd, zeker in de beginjaren, gezien als een copycat van Apple. Wellicht dat het zelf ook niet veel verder kwam dan 'courage' te roepen door de gangen van het Chinese hoofdkantoor, waarna de verdwijning van de koptelefooningang geschiedde.

Huawei Mate 10 Pro

Gelukkig gloort er nog iets van hoop bij de vele Huawei-liefhebbers die én een premium toestel willen hebben én een koptelefooningang. De reguliere Huawei P20 beschikt net als de P20 Pro niet over een 3,5mm-poort. De eerste renders en informatie over de Huawei P30 melden echter dat de gewone versie van het nieuwe Chinese paradepaardje wel weer over deze feature beschikt. Wellicht dat Huawei eind 2019 weer volledig is bijgedraaid en de 'prehistorische ingang' weer terugzet in de Huawei Mate 30 Pro.

Motorola, Xiaomi en HTC

Wellicht weet je het niet, maar Motorola was met de Moto Z Apple al voor met het idee om géén klassieke audio-ingang mee te leveren. Dit maakte het namelijk mogelijk om de Moto Z ongelooflijk dun te maken. Een dikte van 5,2 millimeter was het resultaat. Persoonlijk hebben we geen idee wat dit precies voor voordeel oplevert, maar dat hij dun is kunnen we niet ontkennen. Mocht Motorola dit echt zo belangrijk vinden, dan begrijpen we niet dat de nieuwe Moto Z3 Play inmiddels 6,8 millimeter dik is. Genoeg ruimte voor een 3,5mm-ingang zou je zeggen...

Motorola Moto Z3 Play

Xiaomi is een andere fabrikant waarvan we haar keuze graag nog even toelichten. Bij de lancering van de Xiaomi Mi6 liet het bedrijf weten aan Android Central dat men 'zorgvuldig om moet gaan met de ruimte binnenin een smartphone'. Haal je de koptelefooningang weg, dan is er meer ruimte om andere componenten te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een grotere batterij. Verder zou usb-c een standaard worden qua audiotechnologie volgens Xiaomi, maar daar is een kleine twee jaar later niets van te merken. Een echt grote accucapaciteit heeft de nieuwste Mi 8 ook niet: 3400 mAh. Vreemd, want de reguliere Huawei Mate 20 met koptelefooningang heeft bijvoorbeeld ruimte voor een capaciteit van maar liefst 4000 mAh.

Als laatste hebben we HTC, het bedrijf dat met haar BoomSound-software echt fantastische audiokwaliteit leverde op haar vlaggenschepen. Heb je deze ervaring nog niet beleefd? Dan raden we je aan om ergens een HTC One M8 of One M9 vandaan te halen en je bedrade headset erin te steken. Helaas is HTC meegegaan met de trend van jackloze telefoons. Dit heeft niet geresulteerd in grotere batterijen of iets dergelijks. Als troost krijg je wel een setje usb-c USonic-oortjes meegeleverd. Deze zouden een beter geluid moeten leveren dan de meeste 'normale' bedrade headsets. Hoewel ze goed klinken, ergeren we ons wel aan het feit dat ze enkel en alleen werken op HTC-smartphones zonder 3,5mm-ingang.

Tot slot

Dat er ooit een technologie de koptelefooningang gaat vervangen is duidelijk. Dat wil echter niet zeggen dat deze feature nu al verwijderd moet worden, want een beter en probleemlozer alternatief is er zeker nog niet. Wil je zeker zijn van deze klassieke ingang op je smartphone? Dan kun je vooralsnog terecht bij alle telefoons van Samsung, LG en Honor bijvoorbeeld. De 5 beste smartphones met koptelefooningang vind je in onderstaand artikel.

De 5 beste smartphones met koptelefooningang

De 5 beste smartphones met koptelefooningang

18 jan 2019 - Het is altijd lastig om de perfecte smartphone te vinden. Vaak heeft het ene model dat jij helemaal te gek vindt een feature of twee niet die je nodig hebt, zoals een koptelefooningang. Deze uiterst handige aansluiting verdwijnt steeds vaker. Vandaar dat GSMinfo.nl de 5 beste smartphone met koptelefooningang voor je op een rijtje zet.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden