Vergelijk 2.469.122 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Nokia 7 Plus of Nokia 7.1?

Achtergrond Vergelijking: Nokia 7 Plus of Nokia 7.1?
Door ,

Nokia lanceert in rap tempo de ene na de andere midranger. Hierdoor is het zeker niet gek dat je geen idee meer hebt wat nu de betere koop is. In dit vergelijkingsartikel zetten we de populaire Nokia 7 Plus en Nokia 7.1 naast elkaar.

Het is inmiddels ruim twee jaar geleden dat HMD Global het moedige besluit nam om een deel van de rechten van de Nokia-merknaam te kopen. De ooit o zo sterke Finse gigant was, mede door hoogmoedswaanzin en een bijzonder slechte verstandhouding met ex-partner Microsoft, gereduceerd tot vrijwel niets in de mobiele elektronicawereld. Dankzij HMD Global heeft de merknaam Nokia weer een deel van zijn glans terug.

Dat is natuurlijk niet zomaar gebeurd; het bedrijf heeft tal van toestellen uitgebracht, waarvan het merendeel zich bevindt in de midrangemarkt. Vrijwel alle smartphones mogen rekenen op jarenlange ondersteuning voor beveiligingsupdates en software-updates. Zo ook de Nokia 7 Plus en de iets nieuwere Nokia 7.1. De toestellen ontlopen elkaar qua prijs niet al te veel, en intern lijkt de hardware hier en daar op elkaar. De hoogste tijd dus om de twee eens onder de loep te nemen.

Design

Hoewel beide toestellen afkomstig zijn uit de koker van HMD Global, verschillen ze qua uiterlijk toch bijzonder veel van elkaar. Te beginnen met de Nokia 7 Plus. Deze midranger is redelijk groot te noemen met een afmeting van 158 x 76 x 8 millimeter. De telefoon is maar liefst 183 gram schoon aan de haak. Hoe dat komt? Een woord: aluminium. De 7 Plus is volledig gemaakt van aluminium van de Aluminum 6000 Series. Dit resulteert zich in een oerdegelijke bouwkwaliteit. De achterzijde is voorzien van een speciale coating die over het aluminium is gelegd. We dagen je vooral uit om het toestel in real life op te zoeken, want de koperen omlijning is zoveel mooier in het echt. 

Nokia 7 PlusNokia 7.1

Voor de Nokia 7.1 heeft HMD Global deze midranger gegoten in een laag van glas. Zowel de voorzijde als de achterzijde bestaat volledig uit glas. Dat is geenszins een duidelijk minpunt te noemen ten opzichte van de 7 Plus, maar het brengt wel zo zijn voor- en nadelen mee. Zo is de 7.1 een stuk glanzender en is de kans groter dat hij van je bureau afglijdt. Qua krasbestendigheid zijn beide toestellen vergelijkbaar, omdat de speciale coating van de 7 Plus eveneens niet heel krasbestendig is. Met een afmeting van 150 x 71 x 8 millimeter is de 7.1 een stuk handzamer en maar liefst 23 gram lichter.

Beeldscherm

De Nokia 7 Plus is uitgerust met een groot 6 inch Full HD+-scherm met een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Als een van de eerste midrangers op de markt beschikte Nokia's topper over de nieuwe beeldverhouding van 18:9. Deze afmetingen zijn langer dan het traditionele 16:9 en geven de gebruiker een verlengd scherm, waardoor je meer content kunt zien zonder dat het toestel exorbitant breed wordt. Het LCD-paneel van de 7 Plus is prima voor dagelijks gebruik en levert relatief scherpe beelden op.

Nokia 7 Plus

De Nokia 7.1 maakt gebruik van een 5,8 inch Full HD+-scherm van 2280 bij 1080 pixels. Het grotere aantal pixels in de lengte kan verklaard worden door de nog langere beeldverhouding van 19:9. Hoe dat mogelijk is? Door de rand aan de bovenzijde te minimaliseren tot een enkele inkeping, waardoor het oppervlak naast de inkeping kan dienen als extra schermoppervlak. Een inkeping in combinatie met de flinke kin van de 7.1 kan zeker niet iedereen waarderen, maar dit is vooral een kwestie van smaak. In dagelijks gebruik is de schermkwaliteit van het LCD-paneel van de 7.1 vergelijkbaar met de 7 Plus.

Nokia 7.1

Wel heeft de Nokia 7.1 een streepje voor wat betreft de leesbaarheid van het scherm. De maximale schermhelderheid van de 7 Plus is namelijk niet zo hoog, een probleem dat je vooral parten speelt wanneer je in situaties met veel (zon)licht de content op je scherm wilt aflezen. Op dat gebied kun je beter terecht bij de Nokia 7.1, waarvan de schermhelderheid net iets beter is. Daarnaast is er een HDR10-feature meegegeven, wat ervoor moet zorgen dat Soft Dynamic Range-beelden worden omgezet in High Dynamic Range-beelden. Kortom: wanneer foto's, games en video's geen HDR van zichzelf ondersteunen, forceert de Nokia 7.1 dit. In de praktijk een leuke gimmick, maar niet meer dan dat.

Hardware en accu

De Nokia 7 Plus is uitgerust met een Snapdragon 660. Deze chipset kan gezien worden als een van de betere waar midrangers over beschikken. Deze octa-core processor bestaat uit vier krachtige 2,2 GHz Kryo cores die alle zware taken voor hun rekening nemen. Om naast al deze brute kracht ook voldoende energie te kunnen besparen, vind je naast de snelle cores vier minder snelle 1,8 GHz kernen terug. Hoewel hij niet exact dezelfde prestaties levert als een hedendaags vlaggenschip, komt de 7 Plus toch aardig in de buurt. Dagelijkse apps als een nieuws-applicatie, WhatsApp of Snapchat vormen geen enkel probleem.

Nokia 7 Plus

Daarnaast is het spelen van lichte of zware games geen probleem. In combinatie met de 4GB RAM hoef je je tevens geen zorgen te maken dat applicaties niet op de achtergrond draaiende gehouden kunnen worden. Je ontvangt standaard 64GB aan intern geheugen, waarvan een kleine 50GB overblijft na het wegtellen van de ruimte voor het systeem en standaard apps. Heb je hier niet genoeg aan, dan is het geheugen uitbreidbaar aan de hand van een microSD-kaartje tot 256GB. Voor de Nokia 7.1 is er standaard 1GB RAM minder present, heb je slechts 32GB intern opslaggeheugen, maar kun je wel het geheugen uitbreiden tot 400GB.

Daarnaast zit er verschil in de chipset die de Nokia 7.1 gebruikt ten opzichte van zijn broertje. In de Nokia 7.1 vinden we namelijk een Snapdragon 636 terug. Deze octa-core processor heeft de beschikking over 8 Kryo kernen met een kloksnelheid van 1,8 GHz. Dit betekent op papier dat de 7.1 minder snel is. De praktijk kan dit bevestigen, zij het niet storend. De 7.1 kan vrijwel hetzelfde als de 7 Plus aan, maar dan af en toe een tikkeltje langzamer. Dit merk je vooral bij grafisch intensieve games of andere grote apps.

Nokia 7.1

De processor van de Nokia 7.1 zou onder normale omstandigheden echter een stuk energiezuiniger moeten werken. Dit potentiële voordeel wordt echter teniet gedaan door de magere accucapacitieit van 3060 mAh. Je houdt het hier bij intensief gebruik wel een dag mee vol, maar het had zoveel meer kunnen zijn. Voor een prima accuduur kun je beter terecht bij de Nokia 7 Plus. Dankzij de capaciteit van 3800 mAh kun je makkelijk anderhalve dag bij intensief gebruik halen en twee dagen bij normaal gebruik. Beide toestellen hebben een usb-c-ingang om opgeladen te worden. Bij de Nokia 7 Plus duurt dit ruim anderhalf uur, en bij de Nokia 7.1 doorgaans enkele minuten minder lang.

Software

Beide Nokia-toestellen draaiden uit de doos op Android Oreo. Op het moment van schrijven is Android Pie voor zowel de 7 Plus als de 7.1 beschikbaar. Dit is mede mogelijk door Android One. Dit is een technische standaard van Google en verzekert je van een schone versie van Google's besturingssysteem. Daarnaast krijg je gegarandeerd 3 jaar beveiligingsupdates en 2 grote ecosysteemupdates. Doordat de software schoon is, hoeven fabrikanten zelf weinig aan te passen en kan er in theorie snel een update uit worden gestuurd.

Android One logo

In de praktijk levert dit heerlijke smartphones op om als daily driver te gebruiken. Er is dan ook geen sprake van enige bloatware of andere onnodige applicaties die ongewenst ruimte opslokken. Op dit gebied ontlopen de Nokia 7 Plus en de Nokia 7.1 elkaar dus niet. Eerstgenoemde is iets eerder uitgebracht, waardoor het op papier zo zal zijn dat deze midranger iets eerder geen beveiligingsupdates meer ontvangt.

Camera

Zowel de Nokia 7 Plus als de Nokia 7.1 zijn uitgerust met twee camera's aan de achterzijde. De functie van de tweede lens verschilt echter per toestel. Zo maakt de 7 Plus gebruik van een reguliere 12-megapixelcamera. Zoom je echter in, dan wordt de hulp ingeschakeld van de 13-megapixeltelelens. Laatsgenoemde heeft tot 2x optische zoom, waardoor je plaatjes ingezoomd schiet met zo min mogelijk kwaliteitsverlies. 

Nokia 7 Plus

De Nokia 7.1 is eveneens gezegend met een reguliere 12-megapixellens. In plaats van een telelens is de tweede camera een dieptesensor van 5-megapixel. Deze gebruik je bij het maken van foto's met scherptediepte-effect, ook wel bekend als bokeh. De Nokia 7 Plus is eveneens in staat om portretjes met wazige achtergronden te maken, maar daarvoor is het aangewezen op haar enkele reguliere lens. In de praktijk zou de Nokia 7.1 dus de betere scherptedieptefoto's moeten maken.

Nokia 7.1

Over het algemeen zijn de 'gewone' camerakunsten van de 7 Plus en 7.1 redelijk vergelijkbaar. De 7 Plus lijkt heel miniem in het voordeel te zijn, maar dit is verwaarloosbaar. Wel is er een duidelijk verschil in het fotograferen tijdens situaties met weinig licht. Beide midrangers zijn overduidelijk niet de beste in dit segment, maar de Nokia 7.1 is zeer duidelijk de mindere van de twee. De 16-megapixelfrontcamera is verder iets scherper dan de 8-megapixelcamera van de 7.1.Beide toestellen kunnen filmen in maximaal 4K met 30 frames per seconde zonder enige vorm van beeldstabilisatie. Elektronische beeldstabilisatie is beschikbaar tot 1080p met 30 frames per seconde. 

Prijs

De Nokia 7 Plus kreeg bij de lancering de redelijk schappelijke prijs van 400 euro met zich mee. Inmiddels zijn we driekwart jaar verder en haal je dit grote blok aluminium in huis voor nog geen 300 euro, met af en toe een uitschieter naar beneden van 250 of 275 euro. De Nokia 7.1 is iets nieuwer en kost op het moment van schrijven 319 euro, wat nog altijd dicht bij de oorspronkelijke adviesprijs van 349 euro ligt. 

Conclusie

De Nokia 7 Plus en Nokia 7.1 zijn allebei prima smartphones die jou met volle teugen laten genieten van een schone versie van Android. Dat Android One inbegrepen is bij de twee midrangers is naar onze mening een groot pluspunt ten opzichte van de meeste andere midrangers. Designgewijs zijn we meer geneigd om de Nokia 7 Plus te kiezen. De Nokia 7.1 heeft een flinke kin, en in combinatie met de aparte inkeping vinden we het asymmetrische geheel niet bepaald denderend. 

Nokia 7.1

Een ander opvallend feit is dat de 7.1 qua specificaties de Nokia 7 Plus voor zich moet dulden. Zowel qua brute kracht als accuduur en cameraprestaties delft de 7.1 keer op keer het onderspit, zij het op een niet beschamende wijze. Het enige lichtpuntje is het fellere scherm en de toevoeging van HDR10, alhoewel je dat laatste waarschijnlijk niet heel vaak zal merken of gebruiken. Dat HMD Global op dit moment meer vraagt voor de 7.1 blijft hoe dan ook vreemd. Ben je geen fan van het design van de Nokia 7.1? Dan is de Nokia 7 Plus volgens ons een no-brainer.

Nokia 7 Plus review

Nokia 7 Plus review

2 mei 2018 - De Nokia 7 Plus is de nieuwe middenklasser van HMD Global. Met zijn metalen behuizing met fonkelrode accenten valt hij gegarandeerd op tussen de rest van de meute. Maar hoe bevalt hij in praktijk? In deze uitgebreide review hebben we alle voors en tegens voor je op een rij gezet.

Nokia 7.1 review

Nokia 7.1 review

23 jan 2019 - Wat heeft de Nokia 7.1 allemaal te bieden? Is de camera goed? Hoe ziet Android 9 Pie eruit op de Nokia 7.1? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze uitgebreide review.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden