Vergelijk 2.623.989 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy A7 (2018) of Motorola One?

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy A7 (2018) of Motorola One?
Door ,

Het is weer de hoogste tijd om twee bijzonder populaire toestellen met elkaar te vergelijken. De Samsung Galaxy A7 (2018) is al enkele maanden zeer populair bij consumenten, en de Motorola One kan eveneens op genoeg aandacht rekenen.

Over de midrangers van Samsung is de afgelopen jaren genoeg gezegd en geschreven, maar positief was het vaker niet dan wel. Dat ligt vooral aan het feit dat toestellen buiten de Galaxy S- of Note-lijn bijzonder weinig aandacht kregen van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Gelukkig erkende Samsung dit zelf ook en beloofde het beterschap in de tweede helft van 2018. Midrangers zouden niet alleen meer liefde krijgen, maar ook als eerste de beschikking krijgen over experimentele features. De Samsung Galaxy A7 (2018) met zijn drie camera's aan de achterzijde is hier een goed voorbeeld van.

Combineer deze eigenschap met een relatief modern design en vele consumenten zullen je smartphone zeker in overweging nemen. Hoewel de Motorola One beschikt over een vergelijkbaar prijskaartje, is de midranger van moederbedrijf Lenovo vooral interessant vanwege zijn deelname aan het Android One-programma van Google, waardoor je verzekerd bent van veel updates voor een lange tijd. Om zeker te weten welke smartphone de betere is en/of meer geschikt is in jouw situatie, hebben we beide toestellen hieronder voor je vergeleken.

Design

Leg je de toestellen naast elkaar, dan zie je nogal wat verschillen tussen de twee. De Samsung Galaxy A7 is met afmetingen van 160 x 77 x 8 millimeter absoluut geen kleine jongen te noemen. Hoewel je lekker veel scherm tot je beschikking hebt, kunnen we begrijpen dat deze grootte niet voor iedereen is weggelegd. Ook minder vinden we het gebruikte materiaal voor de A7: de telefoon bestaat voornamelijk uit plastic. Dat hoeft geen minpunt te zijn, want dankzij diverse handigheidjes kan het alsnog premium aanvoelen. Een van die handigheidjes is het gewicht. De 168 gram is echter niet zwaar genoeg om de smartphone dit gevoel mee te geven.

Samsung Galaxy A7 (2018)

De Motorola One heeft het op dat gebied toch een stukje beter voor elkaar. Hoewel de One iets minder weegt, zijn de afmetingen wel een stuk kleiner met 150 x 72 x 8 millimeter. Bovendien is de buitenzijde van de telefoon vrijwel volledig van glas gemaakt. DIt geeft hem een kwalitatief hoogstaande uitstraling en feeling mee, maar maakt hem ook een tikkeltje gevoelig voor krasjes, barstjes en het alom beruchte 'wegglijden bij het minste of geringste altitudeverschil'. Gelukkig is er een standaard hoesje present waarmee deze kwestie in de kiem wordt gesmoord. 

Motorola One

De meningen op de redactie zijn verdeeld over de algehele uitstraling van de Motorola One. Er is namelijk een flinke inkeping aanwezig aan de bovenzijde, waardoor de ruimte voor notificaties minimaal is. In combinatie met de redelijke kin aan de onderzijde begrijpen we maar al te goed dat deze smartphone qua looks niet iedereen kan bekoren. Op dat gebied heeft de Galaxy A7 (2018) een veel 'normalere' uitstraling. Hoewel de randen iets dikker zijn, heb je wel een symmetrischer geheel.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Samsung Galaxy A7 (2018) is om je vingers bij af te likken. De midranger is gezegend met een 6 inch Full HD-AMOLED-display met een resolutie van 2220 bij 1080 pixels. Dankzij de relatief lange beeldverhouding van 18,5:9 is het 6 inch display niet bizar groot, maar hij kan bij menig broekzakje een tikkeltje uitsteken. Het AMOLED-scherm is gemaakt door Samsung zelf en blaast de concurrentie omver. Ondanks dat het scherm van de A7 (2018) niet zo scherp is als telefoons uit de Galaxy S-lijn, achten wij het spotten van individuele pixels schier onmogelijk. Bovendien is het scherm contrastrijk en worden kleuren op een levendige manier afgebeeld

Samsung Galaxy A7 (2018)

We zouden graag melden dat de Motorola One over eenzelfde prachtig scherm beschikt. Helaas is het tegendeel waar: het display van de One is geenszins slecht te noemen, maar valt wel in het water vergeleken met het AMOLED-scherm van Samsungs optie. Het schone Android-pareltje van Motorola maakt gebruik van een 5,9 inch voorkantvullend scherm met een resolutie van 1520 bij 720 pixels. Voor een toestel met een dergelijke schermgrootte én prijs had een Full HD-display niet misstaan. Uiteraard is het geen ramp, maar bij goed kijken zijn individuele pixels wel te zien.

Motorola One

Een ander minpuntje is de kleuromvang van de One; deze laat eveneens wat steekjes vallen. Ook is de maximale schermhelderheid een stuk minder fel dan bij de Galaxy A7 (2018). In de avonduren is de A7 gebruiken eveneens prettiger dankzij de ingebouwde blauwlichtfilter. Een meevaller voor (toekomstige) Motorola One-gebruikers is de aanwezigheid van 2.5D Corning Gorilla Glass, wat de telefoon een stuk weerbaarder moet maken tegen krasjes en dergelijke. 

Hard- en software

Wat betreft snelheid hebben midrangers de afgelopen jaren hun flinke achterstand op de premium toestellen grotendeels in weten te halen. Uiteraard is de ene midranger toch net wat rapper dan de andere. Bij zowel de Motorola One als de Galaxy A7 (2018) durven we met een gerust hart te stellen dat er snellere telefoons verkrijgbaar zijn in deze prijscategorie. De Motorola One is de langzaamste van de twee. Daar zit een relatief oude Snapdragon 625-chipset in, geklokt op 2,0 GHz en bijgestaan door 4GB RAM.

Samsung Galaxy A7 (2018)

De Samsung Galaxy A7 (2018) maakt gebruik van 4GB RAM en de Exynos 7885-soc, een chipset die ook aanwezig is bij de Samsung Galaxy A8 (2018). De processor is geklokt op 2,2 GHz, waardoor hij op papier iets sneller moet zijn. In de praktijk merk je dit verschil ook. De One heeft bij simpele taken als WhatsApp openen, browsen met Chrome of Spotify opstarten toch iets meer moeite. Het grote multitasken is logischerwijs ook wat lastiger voor de One. Spelletjes als Alto's Adventure en zwaardere games als Pokémon Go zijn zeker speelbaar op beide versies, maar bij de One van Motorola zal je vaker de grafische prestaties moeten terugschroeven om de game in kwestie speelbaar te maken.

Over naar de accuprestaties. De Galaxy A7 (2018) heeft een accucapaciteit van 3300 mAh, en beschikt daarmee over een kleine 300 mAh meer dan de Motorola One. Bij regulier gebruik haal je met Samsungs toestel zeker het einde van de dag, zij het met een percentage van doorgaans rond de 20 procent. Op dat gebied zal de Motorola One de betere prestaties leveren. Hoewel de accu kleiner is, vraagt het scherm dankzij de lage resolutie wel minder energie. Een ander voordeel van de One is de usb-c-ingang; deze is niet present bij de Galaxy A7 (2018). Na anderhalf uur is de One weer volledig opgeladen, terwijl je bij de A7 na deze tijdsduur nog een uurtje mag wachten.

Motorola One

De One heeft daarnaast een ander streepje voor op zijn concurrent: Motorola heeft haar midranger namelijk uitgerust met een schone versie van Android 8.1 Oreo. Doordat de smartphone deelneemt aan het Android One-programma, ben je als gebruiker verzekerd van 2 grote ecosysteemupdates en 3 jaar lang beveiligingsupdates. De eerste update naar Android 9.0 Pie is zelfs al te downloaden. Een schone versie zonder opsmuk zorgt tevens voor een lekker vloeiende weergave. De Galaxy A7 (2018) draait op Android 8.0 Oreo met daaroverheen het herkenbare Samsung Experience 9.0. In de praktijk lijkt de A7 gehinderd te worden door de zware schil, want acties verlopen vaker wel dan niet met wat stotteringen. Buiten mensen die een goede ervaring hebben met Experience zouden we Samsungs schil niet als pluspunt bestempelen.

Camera

Het grootste verkooppraatje voor de Galaxy A7 (2018) in de winkels zal ongetwijfeld de drie camera's aan de achterzijde zijn. Want met zoveel camera's moet de kwaliteit toch wel goed zijn? Helaas blijkt in de praktijk dat het niet zo super is als we gehoopt hadden. Naast de primaire 24-megapixelcamera is er een 8-megapixelgroothoeklens en 5-megapixeldieptesensor achterop te vinden. Kleuren zijn niet zo kleurrijk als gewenst, en bij het inzoomen is er al snel kwaliteitsverlies. De A7 is vooral goed wanneer de lichtsituatie optimaal is. In overige situaties ontstijgt hij niet de grauwe middelmaat. De groothoeklens is vooral een gimmick, want de kwaliteit laat echt te wensen over. Plaatjes van de 24-megapixelfrontcamera zijn wel prima.

Motorola One

De Motorola One moet het doen met 'slechts' twee camera's: een reguliere 13-megapixellens en een 2-megapixeldieptesensor. Foto's overdag zien er bij de Moto One prima uit. Hoewel kleuren iets levendiger afgebeeld worden dan bij de A7, is er af en toe wel sprake van wat onnatuurlijke vervormingen; kleuren zijn af en toe een stuk donkerder op de foto dan in het echt. De algehele kwaliteit is vergelijkbaar met de A7. Voor het echt goede camerawerk ben je simpelweg aangewezen op vlaggenschepen. Wel heeft de A7 een streepje voor wat betreft de frontcamera.

De Android One-telefoon van Motorola kan filmen in (maximaal) 4K-resolutie met een framerate van 30 beelden per seconde. Helaas is enige vorm van beeldstabilisatie afwezig. De scherpte van de video is verder naar behoren. Ondanks dat de Galaxy A7 (2018) niet in 4K kan filmen, is de resolutie van 1080p in combinatie met 30 frames per seconde én een vorm van elektronische beeldstabilisatie prettiger om naar te kijken. Resolutie zegt immers niet alles over de beeldkwaliteit.

Prijs

Zowel de Motorola One en Samsung Galaxy A7 (2018) waren naar onze mening iets te duur op de markt gezet. Zo wilde Motorola oorspronkelijk 299 euro voor haar eerste Android One-smartphone, en had Samsung een prijs van 349 euro in gedachte voor haar midranger. Inmiddels is de One gezakt naar ongeveer 230 euro en haal je de A7 in huis voor iets meer dan 260 euro. Gezien beide toestellen in relatief korte tijd flink gedaald zijn in prijs, verwachten we dat de toestellen vrij snel nog enkele tientjes goedkoper zullen worden.

Conclusie

De Motorola One en Samsung Galaxy A7 (2018) zijn in veel opzichten elkaars tegenpolen; waar de een zich focust op een schone Android-ervaring, maakt de ander gebruik van een geheel eigen Android-softwareschil. Qua ontwerp neigen we hoe dan ook meer naar Samsungs optie, aangezien we niet echt fan zijn van een inkeping én kin in één. Ook wat snelheid betreft delft de One licht het onderspit, ondanks dat de schone Android-schil ons meer kan bekoren in dagelijks gebruik.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Voor het betere camerawerk adviseren we je om te kijken naar prijzigere alternatieven, want beiden ontstijgen de middelmaat niet. Over het algemeen trekt de A7 het vaakst aan het langste eind. Vind je echter een schone Android-ervaring en een keurig updatebeleid erg belangrijk, of heb je vrijwel nooit tijd om je smartphone lang op te laden? Dan is de One in jouw geval zeker nog niet afgeschreven. Zeker nu het toestel toch nog enkele tientjes goedkoper is dan Samsungs alternatief. De twijfelaars onder ons verwijzen we graag door naar de reviewpagina's van de behandelde smartphones.

Samsung Galaxy A7 (2018) review

Samsung Galaxy A7 (2018) review

13 dec 2018 - Het echt grote smartphonegeweld van 2018 ligt helaas achter ons. Desalniettemin is er meer dan enkel het high-end segment. In tegendeel zelfs: er zijn meer midrangers en budgettelefoons dan echte vlaggenschepen. Zo ook bij Samsung, dat nog altijd het middensegment bevaart met de Galaxy A-lijn. Of de Galaxy A7 (2018) een waardige toevoeging is, lees je in onze review.

Motorola One review

Motorola One review

8 dec 2018 - De Motorola One is de nieuwste middenklasser van Motorola. Gewapend met een verlengd scherm, modern design, dubbele camera en Android One software probeert de Amerikaanse smartphonemaker het mid-range segment in ons land te veroveren. Of Motorola daarin slaagt lees je in deze review.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden