Vergelijk 2.502.736 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Nokia 3.1 of LG Q7?

Achtergrond Vergelijking: Nokia 3.1 of LG Q7?
Door ,

Wij van GSMinfo.nl zetten graag twee interessante toestellen tegenover elkaar om jouw eventuele aanschafkeuze te vergemakkelijken. Meestal zijn het de high-end smartphones die we onder de loep nemen, maar vandaag is het de hoogste tijd om twee échte budgetsmartphones aan de tand te voelen: de Nokia 3.1 en de LG Q7.

Nokia en LG, het zijn twee grote namen in de smartphonewereld met elk een heel eigen verhaal. Waar LG al jaren weinig spectaculaire cijfers kan overbruggen, is Nokia een kleine twee jaar geleden uit de as herrezen onder leiding van HMD Global. Een ander belangrijk verschil is de hoeveelheid toestellen die beide merken op de markt brengen. Waar we bij LG in Nederland al snel klaar zijn na de K-, Q-, G- en V-serie, produceert Nokia ogenschijnlijk meer dan één toestel per maand. 

Een van de vele mobiele telefoons afkomstig van Nokia's productielijn is de Nokia 3.1. De opvolger van de Nokia 3 brengt enkele interessant verbeteringen met zich mee. De LG Q7 is op zijn beurt een verbetering van de LG Q6. In eerste instantie waren we een beetje hard voor de LG Q7, omdat de Zuid-Koreaanse fabrikant het toestel met een relatief veel te hoog prijskaartje op de markt had gezet, ongeveer twee keer zo duur als op dit moment. Zowel de LG Q7 als de Nokia 3.1 liggen nu in de (digitale) winkels voor een prijs rond de 150 euro. Benieuwd welke van de twee de betere is ? Lees dan vooral verder.

Design

Laten we beginnen met het ontwerp van de Nokia 3.1. Deze budgetsmartphone is lekker klein en relatief licht, waardoor hij perfect in je broekzak past. Hoewel de achterkant van plastic is, voelt dit niet per se goedkoop aan. In tegendeel: de telefoon is, mede door de metalen randen, bijzonder degelijk te noemen. Ondanks dat de Nokia 3.1 een schermverhouding van 18:9 heeft, zijn er alsnog relatief dikke randen rondom het toestel te vinden. Tijdens regulier gebruik heb je er normaal gesproken geen last van; hij is niet te lang voor menig hand.

Nokia 3.1

De dikke randen geven je de indruk dat er genoeg ruimte is voor het plaatsen van een vingerafdrukscanner, maar helaas: deze is niet aanwezig. Wil je een goedkope Nokia-smartphone met vingerafdrukscanner, dan raden we je aan om te kijken naar de Nokia 5 of Nokia 5.1. Wel fijn: er is ruimte voor een microSD-geheugenkaartje om de interne opslag te ondersteunen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een tweede simkaart te plaatsen. Handig wanneer je in het bezit bent van een zakelijk nummer.

De LG Q7 deelt redelijk wat eigenschappen met de Nokia 3.1. Allereerst het desgin: bij de Q7 is er eveneens een beeldverhouding van 18:9 present. LG's apparaat heeft daarentegen een stuk minder dikke randen. Wat dat betreft doet het toestel ons nog het meest denken aan de LG G6, zij het een lichtere, kleinere versie. Daarnaast is er een metalen frame verwerkt in de Q7, voor extra stevigheid uiteraard. Een tweede simkaartje is helaas niet toe te voegen, maar je hebt wel de optie om een microSD-kaart erin te stoppen.

LG Q7

Een groot verschil is de krasbestendigheid van de toestellen. Waar de Nokia 3.1 wel tegen een botsinkje bestand is met zijn plastic achterzijde, heeft de LG Q7 een bijzonder fragiele achterzijde. Tijdens onze reviewperiode was het toestel van de Zuid-Koreaanse fabrikant al flink beschadigd, zonder dat we deze bloot hebben gesteld aan een stoeptegel, schuurpapier of een andere krasmakende substantie. De Q7 heeft wel een IP68-certificering voor stof- en waterdichtheid én een MLT-STD-810G-certificering voor schokbestendigheid. Bovendien zit er aan de achterzijde een handige vingerafdrukscanner.

Beeldscherm

Het beeldscherm is bij uitstek een van de belangrijkste eigenschappen van een toestel. De LG Q7 maakt gebruik van een 5,5 inch-scherm met een Full HD+-resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Ondanks de relatief compacte vormfactor is het scherm zeker groot genoeg voor de doorsnee consument. Ook is de resolutie een groot pluspunt van de Q7; afzonderlijke pixels zal je met het blote oog niet of nauwelijks kunnen spotten. Althans, dat zou je denken. In de praktijk blijkt dat de Q7 moeite heeft met contrasten, en in diverse gevallen zie je een korrelige weergave. Dit ligt waarschijnlijk aan het gebruikte paneel, wat betekent dat een software-update dit vehikel niet kan verhelpen.

LG Q7

De Nokia 3.1 is gezegend met een 5,3 inch-scherm met een resolutie van 1440 bij 720 pixels. Op het eerste oog niet zo heel scherp, maar vanwege de prijs en relatief kleine scherm is dit zeker geen ramp. Het gebruikte paneel werkt prima en stelt je in staat om zelfs in de volle zon nog iets te zien van je display. Helaas is de minimale schermhelderheid een stuk minder degelijk, waardoor 's avonds WhatsAppjes checken niet zo prettig is voor je ogen. De LG Q7 kan nét een tandje donkerder én heeft een inbegrepen blauwlichtfilter. Bij de Nokia 3.1 zou je een dergelijke filter met een app uit de Play Store kunnen nabootsen.

Nokia 3.1

Waar het scherm van de Nokia 3.1 gewoon zijn werk doet in verhitte omstandigheden, blijkt de Q7 echter wat problemen te ondervinden tijdens het multitasken. Wordt het toestel van binnen heet, dan viel op dat er bij ons reviewexemplaar flikkeringen in het display te zien waren. Daarnaast versprong de schermhelderheid af en toe, en dat terwijl we de automatische schermhelderheid uit hadden geschakeld. Op papier mag de LG Q7 dan een beter scherm hebben, in de praktijk verkiezen we het kwalitatief mindere doch probleemloze display van de Nokia 3.1 over die van zijn concurrent.

Hard- en software

Uiteraard zijn de Nokia 3.1 en LG Q7 niet bepaald de snelste. Absoluut geen probleem, want dat mag je ook niet verwachten van een toestel onder de 200 euro. Beide telefoons zijn uitgerust met een MediaTek MT6750. Dit is een octa-core processor met een maximumsnelheid van 1,5 GHz. Bij doorsnee gebruik heb je meer dan genoeg aan deze soc. Apps starten vrijwel altijd snel (genoeg) op en simpele nieuws-applicaties, WhatsApp en een spelletje als Tetris werken soepel. Iets pittigere spellen als GTA San Andreas zijn eveneens speelbaar, maar het spreekt voor zich dat de grafische kwaliteit naar beneden bijgesteld moet worden.

LG Q7

De LG Q7 is uitgerust met 3GB werkgeheugen, terwijl de 3.1 het moet doen met een schamele 2GB. In de praktijk betekent dit doorgaans dat de Q7 meer en beter kan multitasken. Applicaties in de achtergrond draaiende houden is handig, want dit scheelt je tijd wanneer je teruggaat naar een van deze applicaties. Alle twee de smartphones lijken wat moeite te hebben met multitasken; van enige souplesse is zulke momenten vaak geen sprake meer, en de temperatuur loopt vooral bij de Q7 snel op. Dit heeft zo zijn weerslag op de accuduur. 

De LG Q7 is uitgerust met 3000 mAh aan accucapaciteit, waarmee je bij normaal gebruik een klein accupercentage overhoudt in de avonduren. Bij intensief gebruik merk je dat de budgetsmartphone absoluut geen zuinige telefoon is. De Nokia 3.1 houdt het met zijn 2990 mAh op dat gebied iets langer uit in soortgelijke situaties. De LG Q7 beschikt echter over een usb-c-poort en is binnen twee uur volledig opgeladen. De Nokia 3.1 doet daar met zijn micro-usb-ingang toch iets langer over. De Q7 heeft met zijn 32GB twee keer zoveel opslaggeheugen als de Nokia, maar dit hoeft geen probleem te zijn dankzij de ondersteuning voor een microSD-kaartje.

Nokia 3.1

Beide toestellen draaien op het moment van schrijven op Android 8.1 Oreo, wat prima is voor smartphones uit deze prijsklasse. Waar de Nokia 3.1 gebruikmaakt van stock Android, heeft LG haar eigen LG UX-schil over Android Oreo gegoten bij de Q7. Deze laag voert diverse visuele wijzigingen door, inclusief wat ongevraagde bloatware. Deze applicaties zijn wel uit te schakelen, maar bij een reset zullen ze weer vrolijk op je mobiele telefoon staan. 

Je zou de schil van LG kunnen omschrijven als kinderachtig, maar we raden je aan om dit vooral zelf te beoordelen. Het enige wat écht rigoureus anders is, is het instellingenscherm. Na verloop van tijd wen je hier aan, maar wij preferen de schone versie van de Nokia 3.1. Bovendien neemt de Nokia 3.1 deel aan het Android One-programma, waardoor je verzekerd bent van twee grote ecosysteemupdates én drie jaar lang beveiligingsupdates. Bij de Q7 is het afwachten geblazen of/wanneer Android Pie beschikbaar komt.

Camera

De LG Q7 en Nokia 3.1 zijn allebei uitgerust met een enkele 13-megapixelcamera aan de achterzijde. Eerstgenoemde produceert over het algemeen de betere plaatjes en bovendien is het kleurcontrast iets aangenamer bij de Q7. De autofocus is lekker snel van LG's telefoon, terwijl het bij de Nokia 3.1 wel even kan duren voordat iets scherpgesteld en/of geschoten wordt. Vooral in situaties met weinig licht is er sprake van shutterlag. DIt houdt in dat het toestel, nadat je het commando hebt gegeven om een foto te schieten, even de tijd neemt om daadwerkelijk een kiekje te maken. Verwacht van beide smartphones echter geen hoogstaande plaatjes in situaties met weinig tot geen licht.

Nokia 3.1

De 8-megapixelfrontcamera van de Q7 scoort een voldoende en is in het bezit van een schoonheidsfilter. De 8-megapixelfrontcamera van Nokia delft wederom het onderspit en heeft deze modus niet. Bij video's heeft de Q7 de betere kwaliteit, maar het geluid van de microfoon laat te wensen over. Voor iets minder beeldkwaliteit heb je met Nokia's optie wel een betere audio tot je beschikking. Allebei de toestellen filmen in maximaal 1080p met 30 frames per seconde. 

Prijs

De Nokia 3.1 is inmiddels enkele maanden verkrijgbaar in diverse winkels. Bij de release kostte thet toestel 149 euro, en daar is op dit moment net geen twee tientjes van af. Niet zo gek ook, want 149 euro was al relatief erg weinig geld voor wat je krijgt. De LG Q7 daarentegen is van maar liefst 349(!) euro gezakt tot rond de 150 euro op het moment van schrijven. Het verschil in prijs is op dit moment verwaarloosbaar, maar de daling van de Q7 geeft aan hoe exorbitant hoog de adviesprijs was.

Conclusie

Dat de LG Q7 ooit in dezelfde prijsklasse zou vallen als de Nokia 3.1 is iets wat we niet snel hadden verwacht. Kijk je naar de specificaties, dan ontlopen de twee elkaar echter nauwelijks. Uiteraard voert de LG Q7 qua specs en features licht de boventoon. Denk hierbij aan de vingerafdrukscanner, IP68-certificering, usb-c-ingang, sneller opladen, een iets betere camera én een strak design. Voor de huidige prijs is het toestel meer dan prima. Mag ook wel, want een waardedaling van een kleine 200 euro is niet niks.

Helaas is de Q7 verre van perfect, waardoor de Nokia 3.1 voor sommige consumenten hoe dan ook de betere optie is. Zo is Zuid-Koreaanse smartphone enorm krasgevoelig, is het scherm gek genoeg niet altijd scherp te noemen, flikkert het display in situaties waar er veel brute kracht van het toestel gevraagd wordt en heb je geen garantie voor software- en beveiligingsupdates. De Nokia 3.1 mag dan misschien wat minder knap zijn, maar wie houdt van een schone Android-ervaring, maandelijkse beveiligingsupdates én geen waarde hecht aan snelladen is de budgettopper uit de koker van HMD Global een veel veiligere keuze.

Twijfel je na deze vergelijking alsnog? Dan raden we je aan om de reviews nog even rustig door te nemen.

Nokia 3.1 review

Nokia 3.1 review

3 aug 2018 - Nokia heeft sinds de wederopstanding een smartphone-vloot van formaat op de markt gebracht. Voor ieder budget is er wel een Nokia te vinden. De Nokia 3.1 is het nieuwste toestel dat in Nederland op de markt is. Laten we eens gaan kijken hoe dit budgettoestel het doet.

LG Q7 review

LG Q7 review

29 sep 2018 - LG heeft ons dit jaar positief verrast met de LG G7. Het vlaggenschip is een waardig alternatief voor andere toppers als de Galaxy S9 en Huawei P20. Ondanks alle aandacht voor de G7 vergeet LG het middensegment absoluut niet. Daarvoor is het bedrijf met de LG Q7 op de proppen gekomen. In onze LG Q7 review lees je of deze midranger de moeite waard is.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden