Vergelijk 2.635.609 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vooruitblik: onze verwachtingen voor 2019

Achtergrond Vooruitblik: onze verwachtingen voor 2019
Door ,

De eindstreep is in zicht. Nog even en 2018 is over en uit. Dit is het ideale moment om terug te blikken op afgelopen jaar, maar ook om vooruit te kijken. Wat hebben smartphonefabrikanten volgend jaar voor ons in petto? In dit artikel staan we stil bij de belangrijkste ontwikkelingen die we in 2019 verwachten.

Smartphonefabrikanten zaten in 2018 niet stil. In ons jaaroverzicht stonden we uitgebreid stil bij de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen jaar. Als je deze nog eens rustig op je gemak wil doorlezen, ga dan snel naar het onderstaande artikel. Heb je liever een kort overzicht, ga dan daaronder verder met lezen.

Jaaroverzicht: 2018 in vogelvlucht

Jaaroverzicht: 2018 in vogelvlucht

1 dec 2018 - Het afgelopen jaar was wederom een bewogen jaar op de smartphonemarkt. We hebben veel nieuwe smartphones, technologische ontwikkelingen en trends gezien. Nu het jaar zijn einde nadert, is dat de uitgelezen kans om de belangrijkste hoogtepunten aan te stippen. Van de problemen bij Samsung en Apple tot aan opvouwbare telefoons, alles komt voorbij in het jaaroverzicht.

Met de lancering de Essential PH-1 lanceerde het bedrijf van Andy Rubin, de geestelijk vader van Android, de allereerste smartphone met een ‘notch’. De inkeping boven in het scherm werd pas breed opgepikt toen Apple later dat jaar de iPhone X introduceerde. Daarmee werd het Amerikaanse techbedrijf de trendsetter voor 2018. De ene na het andere fabrikant kwam met haar eigen implementatie van de notch. Sterker nog, je hoorde er niet bij als jouw smartphones niet een uitsparing hadden.

Tevens maakten we kennis met nieuwe technologieën. Eén daarvan is de vingerafdruksensor achter het beeldscherm. Ook maakten de uitschijfbare selfiecamera en Corning Gorilla Glass 6 hun debuut. Een andere opvallende trend was het groot aantal nieuwe gaming smartphones. Onder meer Razer, Xiaomi, Asus en Honor onthulden smartphones ‘voor gamers, door gamers’. De een viel op door zijn futuristische design, de ander door de LED-verlichting aan de achterkant of de mogelijkheid om allerlei gaming accessoires aan te sluiten. En natuurlijk mogen we de eerste opvouwbare smartphones niet vergeten.

Dat was 2018. Maar wat kunnen we in 2019 verwachten? In dit artikel staan we stil bij vijf trends die we het komende jaar in onze smartphones kunnen verwachten. Natuurlijk hebben we geen glazen bol die ons een antwoord verschaft op deze vragen. Daarentegen hebben we wel goed de laatste ontwikkelingen in de gaten gehouden. Sommige fabrikanten hebben laten doorschemeren waar zij komend jaar op inzetten. Zodoende hebben we dus een aardig beeld van de volgende evolutie in de smartphone-industrie.

Royale FlexPai

#1 Opvouwbare smartphones

Na lang wachten zagen we dit jaar dan de eerste smartphones die je open en dicht kunt klappen. Dan bedoelen we niet de ouderwetse clap phones van vroeger, maar smartphones waarvan je het beeldscherm naar binnen en buiten kunt vouwen. Enkele jaren geleden zagen we de eerste patentaanvragen voor dergelijke schermen al voorbijkomen bij Europese en internationale patentbureaus, vlak voor het einde van het jaar werden we getrakteerd op de eerste demonstraties. Het is duidelijk dat we aan de vooravond van de volgende grote revolutie staan in de smartphonewereld.

Niet een grote, gevestigde naam in de smartphonewereld, maar het Amerikaanse Royale nam de aftrap voor de eerste generatie foldable phone. Begin november toonde het de Royale FlexPai. Om het scherm open en dicht te vouwen, heeft het apparaat een scharnier aan de achterkant van het toestel. Vanwege de flexibiliteit is dit een OLED-display. In opengevouwen stand heeft deze een beelddiagonaal van 7,8 inch. Daaronder heeft Royale hem volgestopt met krachtige hardware, maar dat is niet het meest interessante aspect: dat is uiteraard het beeldscherm. Jammer genoeg is hij niet breed verkrijgbaar, maar enkel als ‘developer model’. Bovendien moet je er 1.160 euro voor lappen om hem in huis te halen.

Na Royale kwam Samsung met haar visie op de opvouwbare smartphone. Enkele dagen na de introductie van de Royale FlexPai werden we getrakteerd op het Infinity Flex Display. Deze is met zijn 7,3 inch grote OLED-display een fractie kleiner dan Royale’s apparaat, maar Samsung heeft wel goed voor ogen waar ze het grote scherm voor kan gebruiken. Tijdens de presentatie van het toestel, dat vermoedelijk de Samsung Galaxy F wordt, zagen we een schets van het scherm waarop drie applicaties tegelijkertijd konden draaien.

samsung infinity flex display

Volgend jaar kunnen we nog veel meer opvouwbare smartphones verwachten. LG, Huawei en Oppo hebben aangekondigd in 2019 hun eerste opvouwbare telefoons uit de doeken te doen. Het is de vraag of ze ook daadwerkelijk in ons land in de schappen zullen landen, of dat het vooralsnog om referentiemodellen gaat. De kans is groot dat we ze op korte termijn al tegemoet kunnen zien. We trappen het nieuwe jaar af met twee grote technologie- en smartphonebeurzen. Allereerst vindt in januari de Consumer Electronics Show (CES) plaats in de Amerikaanse staat Texas. Eind februari en begin maart zijn alle ogen gericht op Barcelona, waar het Mobile World Congress (MWC) van start gaat. Twee podia waar de internationale pers aanwezig is, een betere gelegenheid voor de onthulling van opvouwbare smartphones kunnen we niet bedenken.

#2 5G

Een andere belangrijke trend die gegarandeerd gaat doorbreken is 5G. 5G staat voor vijfde generatie snel internet. In theorie kunnen de snelheden oplopen tot wel een factor honderd. Ideaal voor als je onderweg bent en snel iets wil opzoeken op je smartphone, of video’s wil streamen. Daarnaast heeft 5G een grotere capaciteit en bandbreedte dan 4G. Dat betekent dat je ook op drukke evenementen je snelheid blijft houden.

5G heeft uiteraard meer toepassingen dan alleen mobiel internet. De techniek kan onder meer gebruikt worden door boeren om hun gewassen te monitoren. Of in de zorg om ouderen, die steeds langer op zichzelf wonen, beter te monitoren. En zo zijn er nog genoeg Internet of Things (IoT) toepassingen te bedenken.

Diverse fabrikanten hebben bekendgemaakt dat ze volgend jaar 5G-smartphones op de markt willen brengen. Dan hebben we het over Samsung, Huawei, Honor, OnePlus, Oppo en Vivo. In dit verband worden in het geruchtencircuit verschillende vlaggenschepen genoemd, waaronder de Samsung Galaxy S10, OnePlus 7 en een speciale uitvoering van de Xiaomi Mi Mix 3. Motorola heeft toegezegd om een 5G Moto Mod uit te brengen die gebruikt kan worden in combinatie met de Motorola Moto Z3 Play.

Motorola Moto Z3 Play

In de VS en diverse Aziatische landen zijn providers al druk doende om zich voor te bereiden op de komst van 5G. Ons land heeft zich vooralsnog ontpopt tot proeftuin voor 5G-experimenten. Onder de noemer 5Groningen experimenteren sinds begin 2016 KPN, Vodafone, het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen, Agentschap Telecom, Huawei, TNO, Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en SURF in Noord-Groningen met 5G. De Groningse hoofdstad ontving eerder dit jaar twee miljoen euro subsidie van de EU om de experimenten voort te zetten.

Om te profiteren van de internetsnelheden van 5G, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Om te beginnen moet je smartphone de nieuwe internetstandaard ondersteunen. Dat betekent dat je huidige telefoon hier niet in aanmerking voor komt, maar dat je een nieuwe zult moeten aanschaffen met 5G-modem.

Daarnaast moet er een landelijk dekkend 5G-netwerk aanwezig zijn. Dat is voorlopig nog niet het geval in ons land. Dat komt omdat de veiling voor de benodigde frequenties door het ministerie van Economische Zaken in de ijskast is gezet. Dat heeft enerzijds te maken met het gegeven dat de belangrijkste 5G-frequentie, de 3,5 GHz band, niet overal in Nederland beschikbaar is. Daarnaast wordt deze frequentie momenteel door onze inlichtingsdiensten gebruikt voor het afluisteren van satellietverkeer. Hierdoor moeten we waarschijnlijk nog tot 2019 of 2020 wachten voordat de veiling kan plaatsvinden. T-Mobile heeft haar ambitie uitgesproken door als eerste Nederlandse provider een landelijk dekkend 5G-netwerk te willen aanbieden. Nu de overname van Tele2 het groene licht heeft gekregen van de Europese Commissie, kan de provider haar best doen om deze belofte in te lossen.

Huawei Mate 20 Pro

#3 Meer camera’s

De goede oude tijd dat we aan één primaire camera genoeg hadden ligt ver achter ons. Huawei was een van de eerste fabrikanten die smartphones met dual-camerasysteem op de markt bracht. Voordat we er erg in hadden was dit de nieuwe standaard. Hiermee schoot je nog kleurrijkere en scherpere foto’s met meer details, zo was de belofte.

Inmiddels is twee primaire camera’s ook al weer achterhaald. Als je als smartphoneproducent wil meedoen op het hoogste niveau en ‘serieus’ genomen wil worden, moet je eigenlijk drie of meer cameralenzen aan de achterkant hebben. Wederom was het Huawei die de eerste stap zette met de Huawei P20 Pro. Naast twee groothoeklenzen heeft het vlaggenschip tevens een telefotolens. Door deze combinatie aan camera’s heb je de beschikking over 5x hybride zoom. Van grotere afstand fotograferen is hierdoor een koud kunstje. Naast de Huawei P20 Pro hebben de Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro eveneens een driedubbele camera aan de achterzijde.

In tegenstelling tot de dual-camera setup volgde Samsung ditmaal snel het voorbeeld van Huawei. In de tweede helft van het jaar lanceerde het Koreaanse bedrijf de Samsung Galaxy A7 (2018) en Samsung Galaxy A8 (2018). Net als de toestellen van Huawei hebben deze ieder drie camera’s achterop, zij het met een andere samenstelling. In plaats van een RGB- en monochrome lens met telefotolens heeft Samsung gekozen voor een groothoek-, ultragroothoek- en dieptecamera.

Samsung Galaxy A9 (2018)

Het toestel met de meeste camera’s staat niet op naam van Huawei: dat is namelijk de Samsung Galaxy A9 (2018). Naast een normale groothoeklens heeft het camerasysteem van dit toestel tevens een ultragroothoeklens, telefotolens en dieptecamera. Vind je vier camera’s indrukwekkend klinken? Dan heb je volgend jaar iets om naar uit te kijken. Al lange tijd doen er geruchten de ronde dat HMD Global aan een high-end vlaggenschip werkt met vijf camera’s: de Nokia 9 PureView. Ook hebben we een patent gezien waaruit blijkt dat LG mogelijk plannen heeft om een smartphone te maken die maar liefst 16 camera’s telt. Dat belooft dus wat voor 2019.

#4 Vaarwel notch, of toch niet?

Als je de nieuwste smartphones van afgelopen jaar naast elkaar legt, zie je dat de meeste één ding met elkaar gemeen hebben: een notch aan de bovenzijde van het scherm. De vorm van deze inkeping verschilt per fabrikant. De meesten houden vast aan een smalle balk, een enkeling kiest voor een design in de vorm van een waterdruppel (zoals de OnePlus 6T). Sterker nog, een inkeping wordt door velen geassocieerd met premium telefoons. Producenten als Motorola en Xiaomi springen hier handig op in door hun toestellen standaard een uitsparing te geven, ook al is deze niet per se nodig.

Toch zijn de meeste smartphonemakers niet gelukkig met de notch. Apple heeft aangegeven hem liever kwijt dan rijk te zijn. Tot op heden heeft Samsung nog geen enkele Galaxy-telefoon deze uitsparing gegeven. Het ziet er naar uit dat Samsung plannen heeft om dit ook voor komend jaar vol te houden. In oktober nodige Samsung een handjevol klanten uit om hen bij te praten over haar plannen voor komend jaar. Eén van de dia’s uit deze presentatie is naar buiten gebracht. Op deze slide is duidelijk te zien dat de Koreanen geen plannen hebben om hun vlaggenschepen een notch te geven. In plaats daarvan worden veel componenten onder het beeldscherm verwerkt. De vingerafdruksensor is er één van. Onder meer Huawei en OnePlus hebben deze techniek al in hun toestellen verwerkt. Samsung gaat dit ook doen, maar gaat nog een stap verder. Ook de selfiecamera, nabijheidssensor en het oorstuk worden straks onder het beeldscherm verwerkt. Zelfs de navigatieknoppen op het scherm verdwijnen straks om een groter schermoppervlak te creëren.

OnePlus 6

Tegelijkertijd horen we geluiden dat Samsung plannen heeft om een kleine inkeping te maken voor de selfiecamera. Namen als Infinity O, Infinity V en Infinity U wijzen daarop. In welke prijssegmenten we deze inkepingen kunnen verwachten is vooralsnog onbekend. Eén van de toestellen die in dit verband wordt genoemd, is de Samsung Galaxy A8s. Ook Huawei zou vergelijkbare plannen hebben met de Huawei Nova 4.

De kans dat we definitief afscheid nemen van de notch is klein, maar vaststaat dat fabrikanten er alles aan doen om deze zo klein mogelijk te maken.

#5 Vingerafdruksensor onder het beeldscherm

De vingerafdrukscanner is al lang niks nieuws meer onder de zon. Apple verwerkte deze in 2013 in de iPhone 5s. Voor die tijd waren er ook al mobiele telefoons met vingerafdrukscanner verkrijgbaar, waaronder de Pantech GI100 (2004), Toshiba G500 (2007), LG GW820 eXpo (2009) en Motorola ES400 (2010).

In 2018 maakten we kennis met een nieuwe variant op het welbekende concept. In plaats van een vingerafdrukscanner in de thuisknop of aan/uitknop te verwerken of deze aan de achterkant te plaatsen, vinden we hem bij sommige toestellen onder of achter het beeldscherm. Dit noemen we ook wel de in-display fingerprint sensor.

Deze werkt volgens één van deze twee principes: optisch of ultrasoon. In het eerste geval zendt het scherm licht uit om een patroon vast te stellen. In het tweede scenario gebeurt dit met ultrasone trillingen. Vooralsnog hebben we alleen de eerstgenoemde variant gezien bij onder meer de Huawei Mate 20 Pro, OnePlus 6T en Oppo RX17 Pro. Het was echter Vivo die deze techniek als eerste in een van haar toestellen verwerkte.

OnePlus 6T

In 2019 gaan we gegarandeerd meer smartphones met vingerafdruksensor onder het beeldscherm zien. Eén van de eerste toestellen die wellicht met deze nieuwe techniek wordt uitgerust, is de Samsung Galaxy S10. Ook Huawei en OnePlus zullen naar verwachting meer van dit soort telefoons uitbrengen. Gegarandeerd dat andere fabrikanten dit ook doen. Vraag is alleen of we dit alleen in het high-end segment zien, of dat fabrikanten het aandurven om deze ook in de middenklasse te verwerken.

Tot slot

We hebben veel voorspellingen gedaan voor komend jaar. Of ze ook daadwerkelijk allemaal uitkomen of dat we er een paar over het hoofd hebben gezien, moeten we afwachten. Wij kijken in ieder geval al vol goede moed uit naar 2019. Jullie ook? Wat is volgens jullie de spannendste nieuwe ontwikkeling die we kunnen verwachten? Of waar hebben jullie de hoogste verwachtingen van? De opvouwbare smartphone, of misschien de nieuwe technieken onder het beeldscherm? Schroom je niet om met ons mee te discussiëren over dit onderwerp.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden