Vergelijk 2.400.329 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Smartphone verloren? Zo vind je hem terug

Achtergrond Smartphone verloren? Zo vind je hem terug
Door ,

Heb je je smartphone ergens neergelegd, maar weet je niet meer waar? Of erger, denk je dat hij gestolen is? Geen nood, er is namelijk een manier om je mobiele telefoon terug te vinden. Of de toegang ertoe te beperken, voor het geval dat. In dit artikel leggen we stap-voor-stap uit hoe je je Android-telefoon of iPhone weer terugvindt als je hem kwijt bent.

Het overkomt ons allemaal wel eens. Je komt thuis van een lange dag werken, de sportschool of een avondje stappen en zonder erg leg je je smartphone op een veilige plek. Dan wil je iets opzoeken, je agenda voor morgen bekijken of online iets kopen. Je kijkt waar je normaal gesproken je telefoon neerlegt, maar daar ligt hij niet. Je controleert al je binnenzakken en tassen, maar nog steeds is hij spoorloos. Wat nu? Allerlei scenario’s spoken door je hoofd. Ga je terug naar kantoor of de sportschool om te kijken of je hem daar hebt laten liggen? Ben je hem misschien onderweg ergens verloren? Of zou hij misschien door een ander zijn meegenomen?

Het eerste dat je moet doen is je hoofd koel houden en blijven ademen. Sinds jaar en dag is het met Android-telefoons en iPhones mogelijk om deze eenvoudig terug te vinden. Zowel Google als Apple hebben hiervoor een app met auto-locatiefunctie ontwikkeld. Dankzij moderne technieken is je telefoon tot op enkele meters nauwkeurig te traceren, zelfs binnen gebouwen dankzij de meest recente update. Dat was in de beginperiode wel anders. Iedereen is tegenwoordig een privédetective à la Sherlock Holmes.

In dit artikel leggen we uit wat je moet doen als je je smartphone kwijtraakt. Daarbij maken we onderscheid tussen een Android-telefoon en iPhone. Allereerst gaan we in op de stappen voor Android-smartphones, daarna behandelen we het stappenplan voor iPhones.

Huawei Mate 20 Pro

Vooraf nog even

De stappen die we hieronder beschrijven bieden uitkomst om je kwijtgeraakte of gestolen smartphone weer op te sporen. Tegelijkertijd zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als je de zoekfunctie van Google of Apple inschakelt, weten de respectievelijke bedrijven te allen tijde waar je bent. Ze tracken namelijk in real-time de locatie van je telefoon. Dus of je nou naar kantoor gaat, een lunchafspraak buiten de deur hebt, aan het shoppen bent of een wandeling door het bos maakt, Google en Apple weten precies waar je (geweest) bent. Als je vindt dat hierdoor je privacy te grabbel wordt gegooid, moet je deze opsporingsdiensten van deze bedrijven niet gebruiken.

Ook kennen de apps van Google en Apple beperkingen. Zo werken ze alleen als ze verbonden zijn met internet, dus met een WiFi-netwerk of het netwerk van je provider. Als er geen internetverbinding is, kunnen ze geen verbinding maken en kun je je telefoon dus niet opsporen. Als een dief de simkaart eruit haalt en geen verbinding maakt met een WiFi-netwerk, dan is het eveneens onbegonnen werk om je smartphone te vinden. Hetzelfde geldt als de batterij leeg is of je toestel uitstaat, ook dan werken de locatiediensten van Google en Apple niet.

Stel voor dat je de inhoud van je telefoon wilt wissen en deze is op dat moment niet verbonden met internet of uitstaat, kun je deze opdracht gewoon geven. Zodra hij weer online gaat of wordt ingeschakeld, voeren Google en Apple deze opdracht uit.

Samsung, Galaxy S9

Zo vind je je Android-telefoon terug

 1. De eerste stap is dat je de dienst ‘Vind mijn apparaat’ of Find my Device inschakelt. Deze staat tegenwoordig standaard op iedere Android-telefoon. Zo niet, dan kun je hem als app downloaden uit de Google Play Store. Zorg wel dat je dit doet op een andere telefoon dan de smartphone die je dagelijks gebruikt: dan kun je deze gebruiken om jouw daily driver op te sporen. Om te controleren of deze is ingeschakeld, ga je naar Instellingen > Beveiliging en locatie > Vind mijn apparaat. Het kan zijn dat de instellingenopties van jouw Android-telefoon een enigszins afwijkende naam hebben. Dat heeft te maken met de vertaling van de fabrikant en de schil die ze over het besturingssysteem hebben gelegd.
 2. In hetzelfde tabblad Beveiliging en locatie vind je het kopje Privacy. Zoek de optie Locatie en zorg dat deze is ingeschakeld. Indien mogelijk selecteer je een hoge locatienauwkeurigheid. Met behulp van GPS, WiFi-netwerken en mobiele netwerken verzamelt Google anoniem gegevens om haar locatiegebaseerde diensten te verbeteren, en jouw smartphone op te sporen.
 3. Geef tot slot Google ook toegang tot jouw locatiegeschiedenis. Daarmee vergroot je je kansen dat de zoekmachinegigant jouw toestel terugvindt. Daarvoor ga je naar Instellingen > Beveiliging en locatie > Locatie > Locatiegeschiedenis van Google.
 4. Gebruik de app ‘Vind mijn apparaat’ op een andere smartphone dan die van jouw, of surf op je computer of laptop naar de pagina van Android Apparaatbeheer. Log in op dezelfde Google account die je ook op je kwijtgeraakte smartphone gebruikt.
 5. Google probeert nu verbinding te maken met jouw telefoon. Als er een verbinding tot stand is gekomen, verschijnt er een kaartje in beeld met daarop de locatie. Ook zie je in een oogopslag met welk WiFi-netwerk hij momenteel is of voor het was verbonden, evenals het accupercentage.
 6. Je hebt nu een aantal mogelijkheden.
  • Je kunt naar de betreffende locatie racen om hem daar op te pikken. Je kunt ook je telefoon laten overgaan en je oren gebruiken om te kijken of hij ergens in de buurt ligt. Vijf minuten lang gaat dan jouw ringtone af. Dit werkt ook als je toestel op stille modus staat.
  • Een andere mogelijkheid is dat je je telefoon vergrendelt en uitlogt op je Google account. Dit moet je eigenlijk als eerste doen als je weet dat je telefoon niet thuis of op kantoor ligt om zo de toegang tot jouw apparaat te belemmeren. Hiermee kun je tevens een bericht schrijven die op je smartphone verschijnt, al dan niet met je telefoonnummer. Als een barmhartige Samaritaan je toestel heeft gevonden kan deze contact met je opnemen en hem teruggeven.
  • In het uiterste geval -als je smartphone is gestolen en je weet dat je hem niet meer terugkrijgt- wis je alle gegevens op je smartphone. Houd er wel rekening mee dat je daarna niet langer je toestel kan traceren.

Apple iPhone XR

Zo vind je je iPhone terug

 1. Het terugvinden van je iPhone werkt nagenoeg op dezelfde manier als bij Android-telefoons. Allereerst moet je ervoor zorgen dat Zoek mijn iPhone is ingeschakeld. Daarvoor ga je naar Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone. Zet tevens de schuifknop om van de optie ‘Stuur laatste locatie’, die je eveneens bij Zoek mijn iPhone vindt. Als de batterij van je iPhone bijna leeg is, stuurt hij automatisch de locatie van je telefoon door naar je iCloud account. Zorg tevens dat locatievoorzieningen is ingeschakeld. Deze optie vind je door naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen te gaan. 
 2. Gebruik de app Zoek mijn iPhone op de iPhone van een ander, of log in op je iCloud account en klik op het icoontje Zoek mijn iPhone. Apple kijkt nu automatisch of ze de locatie van jouw telefoon kan traceren. Net als bij Android-telefoons verschijnt er een kaart in beeld zodra Apple hem heeft gevonden.
 3. Je hebt nu een aantal opties:
  • Je speelt een geluid af om te luisteren of je iPhone in de buurt ligt.
  • Je schakelt de Verloren-modus of Lost Mode in. Daarmee vergrendel je op afstand de toegang tot je telefoon met een toegangscode. Ook kun je er een persoonlijke boodschap mee versturen. Tot slot worden ook creditcards of andere betaalpassen tijdelijk geblokkeerd die aan de App Store en Apple Pay zijn gekoppeld. Zodra je je apparaat weer terug hebt en inlogt op je iCloud account, kun je ze weer gebruiken.
  • Je wist alle content van je iPhone. Alle foto’s, video’s, muziekbestanden, documenten, presentaties, downloads en creditcard-, bank- en prepaidkaartgegevens worden dan definitief verwijderd. Daarna kun je niet langer gebruikmaken van ‘Zoek mijn iPhone’. Belangrijk om te weten: deze optie werkt zelfs als je locatievoorzieningen hebt uitgeschakeld.

Tot slot

Een smartphone kwijtraken kan verregaande gevolgen hebben. In de eerste plaats van je van de buitenwereld afgesloten. Een nieuwe telefoon kopen is ook een duur geintje. Veel belangrijker: je smartphone staat vol met persoonlijke, zakelijke of anderszins gevoelige informatie waarvan je niet wil dat deze in de verkeerde handen vallen. Dat geldt vanzelfsprekend voor zaken als telefoonnummers, e-mailadressen, foto’s en video’s, maar in het bijzonder als je je telefoon gebruikt om contactloos te betalen, je bankzaken te regelen of online te shoppen. Of wat als iemand namens jou berichten plaatst op social media? Dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen.

Nu weet je precies wat je moet doen als je je smartphone kwijt bent geraakt.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden