Vergelijk 2.379.762 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung One UI: waardige opvolger van Samsung Experience?

Achtergrond Samsung One UI: waardige opvolger van Samsung Experience?
Door ,

Samsung heeft de opvolger van Samsung Experience officieel uit de doeken gedaan. De naam One UI klinkt op het eerste oog misschien niet zo spectaculair, maar het brengt toch heel wat veranderingen met zich mee. Wij zetten voor je op een rijtje wat je ervan mag verwachten.

Op de Samsung Developer Conference in San Francisco was het vooral wachten op de onthulling van de opvouwbare smartphone. Op het allerlaatst ging die wens uiteindelijk in vervulling. Het kekke Infinity Flex Display is een technologie waar we waarschijnlijk nog veel van gaan horen in 2019. Naast het flexibele scherm ging er ook veel aandacht uit naar One UI, de interface die Samsung Experience moet gaan opvolgen. 

Van TouchWiz naar One UI

Kijken we naar One UI, dan is het bijzonder hoe Samsung in rap tempo het kinderachtige TouchWiz achter zich heeft gelaten. Tot 2016 werden consumenten van Samsung-smartphones opgescheept met een softwaresysteem dat in veel opzichten niet eens op Android leek. Denk aan de opzet van het instellingenscherm, het grote scala aan bloatware, de irritante notificatiegeluiden en de vervorming van app-icoontjes. Met Samsung Experience onderscheidt de Zuid-Koreaanse fabrikant zich nog steeds in veel opzichten van stock Android, maar wel op een betere manier. One UI ziet er op het eerste oog meer uit als een evolutie dan een complete verandering ten opzichte van Samsung Experience.

samsung one ui

One UI moet vooral slimmer en eleganter aanvoelen. In een tijd waar toestellen standaard over een beeldschermverhouding van 18:9 of hoger beschikken is het wel zo handig om de software hierop aan te passen. Hoe Samsung dat doet? Door op de bovenste helft van het scherm zo min mogelijk of zelfs helemaal geen pop-ups en digitale knoppen voor de bediening te zetten. Het bovenste deel is vooral bedoeld om naar te kijken, terwijl je in het onderste deel van je scherm makkelijk met knoppen en pop-ups je gewenste acties uitvoert.

Hoewel je deze verandering af kunt doen als iets kleins, zien we wel degelijk de meerwaarde in van deze verandering. Vooral bij grote smartphones als de Galaxy Note 9 en Galaxy S9 Plus gebruiken we vaker dan we lief hebben een tweede hand om iets aan te tikken, omdat gebruik met één hand in sommige gevallen gewoon niet mogelijk is. Mits je geen gigantische tengels hebt natuurlijk. In bovenstaande foto zie je hoe One UI dit precies aanpakt.

Kleur op maat

Een andere vernieuwing is het kleurschema van de smartphones. Op dit moment maakt het voor je interface niet uit welke kleur je smartphone heeft. Koop je in de nabije toekomst echter een roze Galaxy S10, dan zal One UI diverse kleuraccenten ook roze kleuren. Daarnaast staan kopjes van het instellingenmenu nu op een meer overzichtelijke wijze gepositioneerd, waardoor je sneller moet kunnen zien welke optie je nodig hebt. Dankzij de rondere afwerking van icoontjes en content in (Samsung-)apps moet het geheel er een stuk mooier uitzien.

samsung one ui

Ook handig is de toevoeging van een donkere modus. Zoals je wellicht al weet is veel van Samsung's UI erg wit. Dat heeft zo zijn voordelen overdag en het ziet er best prima uit, maar in de avonduren prefereren wij iets donkerders. Dankzij de donkere modus wordt alles wat wit is zwart. Je kunt instellen dat deze modus pas in de avonduren uit zichzelf actief wordt, maar het is aannemelijk dat je de mogelijkheid krijgt om constant de donkere modus aan te houden. 

Beschikbaarheid

Helaas zal je nog even geduld moeten hebben voordat je aan de slag kunt gaan met de officiële versie van One UI. Het is een minimale vereiste dat je in het bezit bent van een Samsung Galaxy S9, Galaxy S9 Plus of een Galaxy Note 9. Deze maand brengt Samsung een bèta van de nieuwe interface uit inclusief Android 9.0 Pie in Duitsland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Later worden hier meer landen in Europa en Azië aan toegevoegd. De One UI bèta zal te testen zijn in Duitsland, de Verenigde Staten, Korea, China, Frankrijk, India, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Samsung Galaxy Note 9 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 32,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 33,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 4000 4000 € 34,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 39,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 44,00 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy Note 9 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden