Vergelijk 3.064.782 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Dit is er allemaal mis met de Google Pixel 3 (XL)

Achtergrond Dit is er allemaal mis met de Google Pixel 3 (XL)
Door , - 1 reactie

Enkele weken geleden presenteerde Google met veel trots haar derde generatie van de Google Pixel. Theoretisch gezien zijn de Pixel 3 en Pixel 3 XL een van de beste Android-toestellen die je kunt kopen. Helaas is er, net als vorig jaar, een hoop mis met deze peperdure speeltjes.

Op dinsdag 9 september kreeg de internationale pers voor het eerst officieel de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL te zien. Met de nadruk op officieel, want van de Pixel 3 XL was alles al maanden van tevoren bekend. Vele Oost-Europese handelaren waren in staat om de Google Pixel 3 XL op de een of andere manier te verkopen, waardoor we in augustus vrijwel alles wisten over deze smartphone. Over de Google Pixel 3 was minder informatie gelekt, maar gezien de minieme verschillen tussen de twee Pixels wist de reguliere variant eveneens niet echt te verrassen.

Pixel-smartphones en kinderziektes onafscheidelijk

Wel verrassend is dat Google het wederom voor elkaar krijgt om een lading aan kinderziektes mee te geven aan de Pixel 3 en Pixel 3 XL. Zowel de originele Pixel-smartphones als de Pixel 2 en Pixel 2 XL hadden ook een veelvoud aan problemen. Met name de Pixel 2 XL moest het vorig jaar ontgelden vanwege zijn kwalitatief zeer matige schermkwaliteit. Hoewel de blauwe gloed van de 2 XL nergens meer te bekennen is, blijven er meer dan genoeg problemen over die jou kunnen doen twijfelen over de aanschaf van een nieuwe Pixel-smartphone.

Het kopen van een nieuwe Pixel wordt je ten eerste al onnodig lastig gemaakt. De toestellen zijn namelijk officieel niet eens verkrijgbaar in ons land. Een enkele aanbieder heeft ze via de grijze import naar Nederland weten te krijgen, wat ervoor zorgt dat je als consument alsnog relatief simpel een Google-smartphone in huis kunt halen. Verwacht echter niet dat deze toestellen snel in prijs zakken, aangezien er weinig concurrentie is wat betreft de verkoop ervan in Nederland.

Hieronder hebben we de grootste problemen die tot nu toe bekend zijn voor je op een rijtje gezet. Vanwege het gros aan klachten hebben we de problemen onderverdeeld in enkele categorieën om het overzicht te behouden. Deze categorieën zijn: het design, de hardware, software, camera en het draadloos opladen.

1. Fragiel design

Voor de derde Pixel-generatie heeft Google, net als vele andere fabrikanten, de overstap gemaakt naar glas. Zowel de Pixel 3 als de Pixel 3 XL beschikken over een glazen achterkant. Niet alleen vindt het merendeel van de conusmenten glas mooier, ook zorgt het ervoor dat smartphones draadloos kunnen opladen, waarover later meer. Een groot nadeel van deze overstap is de robuustheid van het materiaal. Uiteraard is een beschermend laagje Gorilla Glass aanwezig aan de voorkant om kleine krasjes en barstjes zo lang mogelijk uit te stellen, maar de achterkant van de nieuwe Pixels lijken vrijwel nergens tegen bestand.

Google heeft de achterzijde grotendeels mat gemaakt, qua marketingterm beter bekend als frosted glass. Door deze designkeuze is het glas niet alleen minder glad, maar creëer je ook een tof effect en zie je vingerafdrukken en dergelijken minder snel. Google heeft het laagje frosted glass boven het glas geplaatst, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de OnePlus 6. Dit toestel beschikt ook over frosted glass bij de Midnight Black-variant, alleen zit het laagje hier onder de achterkant. 

Het probleem met frosted glass is dat het materiaal niet zo heel goed bestand is tegen scherpe voorwerpen. In het geval van de Pixel 3 en Pixel 3 XL een heel stuk gevoeliger. In bovenstaande video van YouTuber JerryRigEverything zien we dat de Pixel 3 XL bij het minste of geringste al een fikse kras heeft aan de achterkant. Zelfs met simpele muntjes kun je al schade creëeren bij de nieuwe Pixels. Volgens YouTuber Erica Griffin zouden deze krassen echter niet helemaal permanent zijn. Gebruik een tandenborstel en wat zeep om de krasjes weg te poetsen. De krassen verdwijnen volgens haar vrijwel allemaal, maar dit zou bij een premium toestel absoluut niet het geval mogen zijn.

2. Hardware schiet tekort

De Pixel 3 en Pixel 3 XL zijn allebei uitgerust met 4GB RAM. Dankzij het werkgeheugen zijn smartphones in staat om applicaties op de achtergrond draaiende te houden. Handig wanneer je wilt reageren op een WhatsApp-berichtje tijdens het lezen van je Twitter-feed of bezig bent met gamen. Je kunt namelijk direct terug naar daar waar je gebleven bent. Op het eerste oog is er niet heel veel mis met 4GB RAM, ware het niet dat de eerste Pixel-generatie uit 2016 ook al over 4GB RAM beschikte. Niet al te veel vooruitgang op dit gebied dus.

Een ander belangrijk aspect naast de hoeveelheid RAM-geheugen is het managen van het werkgeheugen. Bij de nieuwe Pixels lijkt er echter iets faliekant mis te gaan, aangezien er een veelvoud aan klachten te vinden zijn op het internet en van professionele YouTubers die niet eens 3 tot 4 apps in het Pixel 3-werkgeheugen kunnen opslaan. Als gevolg hiervan moeten applicaties opnieuw geladen worden, wat naast wat tijd ook ervoor kan zorgen dat je opnieuw aan een spel of missie moet beginnen. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat de camera-applicatie al zoveel ruimte in beslag neemt dat een muziekdienst als Spotify er spontaan mee ophoudt. 

Het gekke aan heel de situatie is dat oudere Pixels niet zoveel moeite hebben met het beheren van hun RAM-geheugen en wel meerdere applicaties draaiende kunnen houden. Android Kernel-ontwikkelaar Nathan Chancellor meldt dat de reden voor dit gedrag wellicht de oorzaak is van de nieuwe manier hoe Google's smartphones omgaan met apps op de achtergrond. Deze technologie heet lmkd en gaat wellicht te agressief om met het sluiten van applicaties op de achtergrond om energie te besparen. Google zelf heeft nog niet gereageerd op deze problemen. Het is dan ook moeilijk zeggen in hoeverre deze problemen op te lossen zijn.

Hardwareproblemen Pixel 3 XL audio 

De esthetisch minder elegante Pixel 3 XL heeft het al zwaar genoeg met zijn matige looks, maar helaas is er voor enkele gebruikers van deze smartphone nog meer slecht nieuws. De smartphone is uitgerust met stereospeakers voor een omvangrijker geluid, alleen is het problematisch dat de speakers niet gelijk zijn qua output. Dit zorgt ervoor dat het geluid aan de ene speaker een stuk harder is dan de ander, wat de luisterervaring niet ten goede komt. 

Alsof dat nog niet genoeg is, blijken er nog meer audioproblemen te zijn. Zo wordt de audio verstoord door ongewenste geluiden. Denk hierbij aan een statisch, zoemend en/of vervormd geluid. Zowel op Twitter als Reddit zijn er vele gebruikers die klagen over dit probleem. Met name de lage tot middelmatige frequenties zijn een probleem voor de Pixel 3 XL. De Pixel 2 XL kende een soortgelijk probleem. Wederom laat Google vooralsnog niets los over een eventuele fix, maar het lijkt wel degelijk te gaan om een hardwareprobleem. Een vervangend toestel aanvragen is wellicht de enige optie om dit probleem te verhelpen.

3. Google beperkt navigatiemogelijkheden

Hoewel dit officieel niet de boeken ingaat als een 'probleem', vinden we de softwarebeperkingen die Google heeft opgelegd wat betreft de navigatie wel het vermelden waard. De nieuwe Pixel-smartphones draaien uit de doos Android 9.0 Pie, de eerste Android-versie die vol inzet op het gebruiken van gebaren en navigatiebewegingen. Ben je in het bezit van een toestel dat eerst op Oreo draaide, dan is het na de update naar Android Pie alsnog mogelijk om vast te houden aan de bekende navigatieknoppen.

Google Pixel 3 XL

Koop je een Pixel 3 of Pixel 3 XL, dan heb je die keuze echter niet. Google forceert je als het ware om gebruik te maken van deze nieuwe manier van navigeren. Uiteraard is de kans groot dat je via apps van derden uit de Play Store alsnog de oude vertrouwde navigatieknoppen kunt gebruiken, maar dit zou niet nodig moeten zijn. Android stond altijd bekend om de vele mogelijkheden die het systeem te bieden had om deze naar jouw hand te zetten, maar het ziet er steeds meer naar uit dat Google de weg van Apple volgt en met één universele standaard wil komen. Gelukkig is deze beperking tot op heden alleen voor Pixel 3-gebruikers.

4. Eigenwijze camera

Misschien wel het meest opvallende probleem van de Pixel-telefoons is de eigenwijze camera. Zoals je wellicht al weet is de Pixel 3 (XL) in staat om haarscherpe kiekjes te schieten. Het is natuurlijk wel zo handig om te weten dat je geschoten foto's ook echt opgeslagen worden door Google. Op diverse supportfora van Google en diverse subreddits wordt er echter massaal geklaagd dat foto's niet worde opgeslagen. Dit gebeurt voornamelijk wanneer je na het nemen van de foto direct teruggaat naar het homescherm of een andere app opent.

Het is helaas nog niet bekend wat de oorzaak exact is van dit probleem. Naast de Pixel 3 en Pixel 3 XL klagen ook veel Pixel 2 (XL)-gebruikers over dit probleem. Ook zijn er volgens The Verge problemen bij gebruikers van de Galaxy S9, Moto Z2, Moto E4 en Nexus 5X die gebruikmaken van de Google camera-applicatie. Het probleem lijkt dus groter te zijn dan enkel de nieuwe Pixels, maar tot dusver is het nog giswerk. Een mogelijke oplossing is om te wachten tot de HDR-verwerking is toegepast of HDR volledig uit te schakelen. 

5. Snel draadloos opladen exclusief voor Google Stand

Draadloos opladen is hartstikke handig. Je hebt geen gepriegel meer met het insteken van een kabeltje in je smartphone en kunt deze gewoon op je oplaaddock leggen om op te laden. Een nadeel van draadloos opladen is dat je smartphone (vooralsnog) over een glazen achterkant moet beschikken om te kunnen werken. Bovendien is de technologie ten opzichte van bedraad opladen vrij langzaam  te noemen op dit moment. 

Google Pixel 3 XL

Gelukkig ondersteunen de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL 10W opladen, wat toch een stuk sneller is dan de standaard 5W. Althans, dat dachten we. In de praktijk blijkt dat die 10W snelheid enkel gerealiseerd kan worden wanneer je de toestellen oplaadt aan de hand van de dure Pixel Stand. Dit apparaat kost 79 dollar en is op dit moment nog in geen enkele Nederlandse webshop te vinden. Sluit je de Pixel 3 (XL) aan op een andere draadloze oplader, dan laadt deze maximaal met een snelheid van 5W op. Google heeft in verband met de veiligheid een limiet gesteld op draadloze opladers van derden, zo laat het weten aan Android Police. Sure.

Tot slot

Hierboven is een overzicht van de voornaamste klachten die de ronde doen over de nieuwe Pixel-smartphones. Het lukt Google maar niet om een degelijke mobiele telefoon op de markt te zetten die over weinig tot geen kinderziektes beschikt. Uiteraard is dat laatste iets van alle tijden en fabrikanten, maar Google maakt het wel erg bont. Vergeet daarentegen ook niet de exorbitante bedragen die Google vraagt voor haar toestellen. De goedkoopste Google Pixel 3 haal je namelijk in huis voor niet minder dan 999 euro.

Google Pixel 3 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 24,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 26,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 26,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 32,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 35,00 € 0,- Bekijken
Alle Google Pixel 3 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden