Vergelijk 3.050.164 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Dit moet je weten over Huawei’s NM-kaart

Achtergrond Dit moet je weten over Huawei’s NM-kaart
Door ,

Deze week lanceerde Huawei haar nieuwste vlaggenschepen. Net als de meeste andere telefoons is het mogelijk om het geheugen uit te breiden. Hiervoor ben je niet aangewezen op een microSD-kaart, maar zogeheten NM-kaart. Wat is een NM-kaart? Wat zijn de verschillen met de microSD? En wat zijn de voor- en nadelen van de nieuwe opslagkaart? Al deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel.

Op 16 oktober onthulde Huawei vanuit Londen haar nieuwste topmodellen: de Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro. Zoals we gewend zijn van spiksplinternieuwe vlaggenschepen zijn ze goed uitgerust, onder meer met een groot en haarscherp display, krachtige Kirin 980 octa-core processor, driedubbele camera en een batterij die het zonder problemen de hele dag moet uithouden. Voor meer diepgang over de beste eigenschappen van de Mate 20 Pro, lees je het onderstaande artikel.

De 5 beste features van de Huawei Mate 20 Pro

De 5 beste features van de Huawei Mate 20 Pro

18 okt 2018 - Huawei heeft zojuist haar nieuwste vlaggenschepen in de Mate 20-reeks uit de doeken gedaan. In dit artikel nemen we er één van, de Huawei Mate 20 Pro, onder de loep. We staan uitgebreid stil bij de 5 beste features van het toestel.

Wat beide smartphones met elkaar gemeen hebben, is dat je het geheugen kunt uitbreiden. Dat klinkt misschien niet heel bijzonder, maar is anno 2018 nog altijd niet vanzelfsprekend. Gelukkig kun je op ieder moment extra opslagcapaciteit bijkopen bij de meeste Android-telefoons, maar er zijn uitzonderingen op de regel. Zo betaal je straks meer dan duizend euro als je een Pixel 3 of Pixel 3 XL in huis wil halen, maar geheugenuitbreiding, ho maar. iPhone-bezitters vragen Apple al jaren om een slot voor extra opslagruimte, maar vooralsnog geeft de Amerikaanse techreus hier geen gehoor aan. Zelfs bij de in september gelanceerde iPhone XS en iPhone XS Max is het onmogelijk om extra geheugen bij te kopen.

NM-kaarten

Gelukkig kun je bij de overgrote meerderheid van moderne smartphones het geheugen zonder problemen uitbreiden. Hoe men dat deed verschilt per tijdsperiode en per fabrikant. Door de jaren heen hebben we allerlei geheugenkaarten gezien, waaronder Compact Flash, Reduced Size Multi Media Cards (RS-MMC), Memory Stick Micro (M2), SD en miniSD. Sinds jaar en dag is de microSD de standaard in de smartphonewereld en gebruiken we al meer dan 15 jaar.

Alles wat je moet weten over microSD-kaarten

Alles wat je moet weten over microSD-kaarten

11 feb 2017 - Een microSD-kaart kopen voor je smartphone is lastiger dan je denkt. Waar moet je zoal op letten? GSMinfo leidt je door het woud van microSD-kaart en geeft je tips hoe jij de goede geheugenkaart koopt die bij jouw smartphone past.

Huawei probeert met man en macht om een nieuwe standaard te introduceren. Maak kennis met de NM-kaart. Bij de presentatie van de Mate 20 en Mate 20 Pro gaf het Chinese technologiebedrijf tekst en uitleg over deze geheugenkaart. Laten we beginnen met de naam. NM staat voor Nano Memory en heeft Huawei samen met Toshiba ontwikkeld. De naam verklapt min of meer al wat het grote verschil is met microSD-kaarten: hij is nog kleiner, maar liefst 45 procent kleiner. De techniek erachter -dus hoe een NM-kaart werkt- is hetzelfde.

Een NM-kaart is feitelijk dus een geheugenkaart met kleinere form factor. Klinkt leuk en aardig, maar wat hebben we er aan? Wij als consument op het eerste oog niet zo heel veel. Extra geheugen is immers extra geheugen, ongeacht de grootte van de geheugenkaart. Dus wat boeit het hoe groot een geheugenkaart is?

Voor smartphonefabrikanten daarentegen is een kleinere geheugenkaart een stuk interessanter. Om geheugenuitbreiding in hun telefoons te implementeren, moeten ze extra ruimte reserveren voor een microSD-kaart. De oplossing hiervoor verschilt per fabrikant. De een verwerkt twee sleuven in het frame, één voor de simkaart en één voor de geheugenkaart. De ander werkt met één slot waar je één of meerdere nanosimkaarten en microSD-kaart kwijt kunt. Wat beide alternatieven met elkaar gemeen hebben is dat ze ruimte in beslag nemen onder de motorkap. Door NM-kaarten als de standaard te gebruiken kan de binnenkant van de smartphone opnieuw ontworpen worden om zo bijvoorbeeld nieuwe technieken als in-display vingerafdruksensoren of batterij met hogere accucapaciteit te verwerken. Indirect profiteren wij dus van een compactere geheugenkaart, vergelijkbaar met een kleinere simkaart.

Nokia 3

Nadelen

Huawei presenteerde de NM-kaart als de uitvinding van de eeuw, de nieuwste standaard voor interne opslag. Voor het zover is heeft het bedrijf nog een hele lange weg te gaan om de SD Association, een samenwerkingsverband tussen verschillende techbedrijven dat de microSD-kaart groot heeft gemaakt, te overtuigen van haar gelijk. Tot die tijd is Nano Memory een oplossing die alleen werkt met de nieuwste smartphones van Huawei (ook wel proprietary storage genoemd). Je kunt dit vergelijken met de USonic oordopjes van HTC: het is weliswaar een headset met een USB-C aansluiting, maar werkt alleen op telefoons van de Taiwanese fabrikant en niet op smartphones van andere smartphoneproducenten. Bedrijfseigen oplossingen hebben nooit veel goeds gebracht, zoals Evan Rodgers van Engadget met zijn tweet op sarcastische wijze duidelijk probeert te maken. Met "It worked so well for Sony" doelt hij op de PS Vita, een handheld console die flopte omdat Sony haar klanten geheugenkaarten opdrong die alleen met Sony-producten werkten. 

NM-kaarten brengen nog meer nadelen met zich mee. Afgezien van het feit dat Nano Memory momenteel alleen werkt met de nieuwe Mate 20-telefoons, is er slechts één fabrikant die deze kaarten maakt: Toshiba. Een monopoliepositie betekent vaak dat de prijzen een stuk hoger liggen, wat microSD-kaarten alleen maar aantrekkelijker maakt. Een praktisch bezwaar is dat NM-kaarten vooralsnog niet te koop worden aangeboden, wat betekent dat we op dit moment alleen maar kunnen speculeren over de adviesprijs. Plus, mocht je de Mate 20 of Mate 20 Pro overwegen, dan is er vooralsnog geen enkele mogelijkheid om het geheugen uit te breiden.

Een andere relevante vraag is: denk je extra opslagcapaciteit nodig te hebben als je smartphone standaard met 128GB intern geheugen en Android 9.0 Pie wordt geleverd? Doordat Huawei klanten zoveel geheugen biedt, is er geen noodzaak om te investeren in extra opslagruimte, wat op zijn beurt een negatieve impact heeft op de vraag naar NM-kaarten.

Er zijn geen aanwijzingen dat NM-kaarten sneller of beter zijn dan microSD-kaarten. Integendeel zelfs. Tijdens de presentatie vertelde Huawei dat Nano Memory een leessnelheid van 90 megabyte per seconde (MB/s) aankan. Dat valt in het niet als je nagaat dat er geheugenkaarten zijn die schrijfsnelheden tot wel 300 MB/s kunnen halen. Een andere ‘beperking’ is dat NM-kaarten op korte termijn alleen verkrijgbaar zijn met een capaciteit van 256GB. MicroSD-kaarten bieden zowel lagere (SDHC) als hogere (SDXC) capaciteiten, oplopend tot wel 1TB.

Tot slot

Wij vragen ons af in hoeverre er daadwerkelijk behoefte is aan NM-kaarten, of een nieuwe standaard wat dat betreft. Met de komst van clouddiensten als Google Drive, Google Photo’s, Microsoft OneDrive en Dropbox is de noodzaak van meer intern geheugen minder relevant. Bovendien hoef je met deze diensten niet langer om te kijken naar het maken van back-ups: als je wil synchroniseren ze automatisch foto’s, video’s en andere bestanden zodra ze met WiFi verbonden zijn. Een kind kan de was doen.

In theorie hebben NM-kaarten wel degelijk de potentie om uit te groeien tot iets groters. Om dé nieuwe standaard te worden voor geheugenuitbreiding, is nog een lange weg te gaan. Als de techwereld daarin überhaupt meegaat, zal het nog jaren duren voordat ze algemeen ingeburgerd zijn. Vooralsnog zitten er behoorlijk wat haken en ogen aan NM-kaarten, waardoor de kans dat ze daadwerkelijk doorbreken klein is. Tijdens de presentatie zei Huawei met dit type geheugenkaart te willen experimenteren en de belangstelling te willen peilen. Wie weet dat ze volgend jaar of het jaar daarop bijdraait. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Huawei Mate 20 Pro beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 1500 € 26,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 28,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 29,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 34,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 12 mnd onbeperkt 40000 € 68,00 € 9,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 35,00 € 24,00 Bekijken
Alle Huawei Mate 20 Pro aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden