Vergelijk 4.227.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De 5 beste features van de Huawei Mate 20 Pro

Achtergrond De 5 beste features van de Huawei Mate 20 Pro
Door ,

Huawei heeft zojuist haar nieuwste vlaggenschepen in de Mate 20-reeks uit de doeken gedaan. In dit artikel nemen we er één van, de Huawei Mate 20 Pro, onder de loep. We staan uitgebreid stil bij de 5 beste features van het toestel.

De concurrentie op de smartphonemarkt is groot, zeker in het high-end segment omdat daar de winstmarges het grootst zijn. Om zich van de rest van de meute te onderscheiden moet je als fabrikant dus met iets bijzonders op de proppen komen. Twee keer per jaar probeert Huawei dit door nieuwe topmodellen op de markt te brengen. Deze kennen we onder de P- en Mate-serie. 

Eind maart maakten we kennis met de Huawei P20 en Huawei P20 Pro. De laatste was zonder twijfel het meest opvallende model dankzij zijn driedubbele camera. Helemaal ingeburgerd is dit concept weliswaar niet, maar de toon is gezet: steeds meer fabrikanten voorzien hun toestellen met meerdere lenzen.

Half oktober lanceerde Huawei die andere high-end reeks, de Mate 20. Naast de reguliere Huawei Mate 20 zagen tevens de Mate 20 Pro, Mate 20X en Mate 20 RS Porsche Design het levenslicht. Deze laatste is alleen weggelegd voor consumenten die te veel geld op hun spaarrekening hebben staan aangezien deze voor 1.695 euro over de toonbank gaat. En dan hebben we het alleen nog over het instapmodel. De variant met extra geheugen (512GB) gaat over de toonbank voor een astronomisch hoog bedrag van 2.095 euro.

In dit artikel staan we stil bij de Huawei Mate 20 Pro, het paradepaardje van deze reeks dat nog enigszins betaalbaar is. Voor een adviesprijs van 999 euro is hij niet goedkoop of voor iedereen weggelegd. Wat als een paal boven water staat is dat je een toptoestel in huis haalt met allerlei gave en unieke features. In dit artikel bespreken we er 5.

Huawei Mate 20 Pro

#1 Drie camera’s

Op cameragebied trok Huawei lange tijd de huifkar. Het was een van de eerste techbedrijven ter wereld die haar smartphones standaard een dual-camerasysteem gaf. Tegenwoordig vinden we dit de normaalste zaak van de wereld, maar was een paar jaar geleden zeker niet. Naast een reguliere RGB-lens die kleuren vastlegde, hadden de camerasystemen van Huawei ook een monochrome sensor of zwart-witlens. Door beide plaatjes over elkaar heen te leggen kregen we kleurrijke, haarscherpe en gedetailleerde plaatjes. Net als voorgaande jaren is Leica ook dit jaar de leverancier van de cameralenzen.

Inmiddels is Huawei van het dual-camerasysteem afgestapt. De nieuwste vlaggenschepen hebben niet langer twee, maar drie camera’s. Zo ook de Huawei Mate 20 Pro, die daarmee het voorbeeld van de Huawei P20 Pro volgt. Hamvraag is: wat voegt de derde lens toe aan de beeldkwaliteit van je plaatjes? Om daar een antwoord op te formuleren moeten we naar de eigenschappen van de verschillende lenzen kijken.

We beginnen met de hoofdcamera. Deze groothoeklens heeft een resolutie van maar liefst 40 megapixels en een f/1.8 diafragma. Hoe kleiner dit getal, des te groter de lensopening. En dat is belangrijk voor als je ’s avonds plaatjes gaat schieten. Door het grote diafragma valt er meer licht op de beeldsensor, waardoor hij meer informatie opslaat en je foto’s nog beter uit de verf komen. Dat in combinatie met AI beeldstabilisatie en allerlei vormen van autofocus (Deep Focus, PDAF, Laser Autofocus en Contrast Focus) schiet je ongekend scherpe foto’s.

De middelste lens is een zogeheten ultragroothoeklens. Deze gebruik je als je grote groepsfoto’s of landschapsfoto’s gaat schieten. Tevens kun je hem als macrolens gebruiken om extreme close-upfoto’s te schieten. De minimale afstand bedraagt slechts 2,5 centimeter. Deze lens heeft een resolutie van 20 megapixels en een lensopening van f/2.2.

Huawei Mate 20 Pro

De derde en laatste lens is een telefotolens met een brandpuntafstand van 80 millimeter. Objecten die veraf staan haal je hiermee dichterbij. In tegenstelling tot digitale zoom gaat dit niet ten koste van de beeldkwaliteit. Dankzij deze camera setup beschikt de Mate 20 Pro over 5x optische zoom. In een wereld waarin 2x of 3x optische zoom de regel is, is dit dus vrij uitzonderlijk.

Net als bij andere vlaggenschepen van Huawei speelt kunstmatige intelligentie een belangrijke rol bij de camera. Dankzij AI Camera herkent het camerasysteem van Huawei meer dan 1.500 scenario’s in 25 verschillende categorieën (zoals bloemen, bossen, personen, documenten, honden, katten, eten, etc.). Als je op het punt staat om een foto te schieten, herkent de kunstmatige intelligentie wat je voor hebt. De software past daarop automatisch de instellingen aan, bijvoorbeeld door gebouwen extra scherpe contrasten te geven, of de blauwe hemel en bloemen verzadigder te maken. Het resultaat is een foto met een goede balans tussen kleuren, helderheid en contrast.

De kunstmatige intelligentie werkt ook als je video’s opneemt. Als je AI Portrait Color inschakelt, herkent deze in real-time personen en maakt hij de achtergrond grijs. Op deze manier springt de persoon op de voorgrond er nog beter uit. Ook is het mogelijk om diverse filters over de beelden te leggen als je live aan het opnemen bent. Ideaal als je een vintage look of bokeh-effect wil creëren. Dankzij de dubbele Neural Processing Units of NPU’s zijn deze video-effecten direct toe te passen als je aan het opnemen bent.

Huawei Mate 20 Pro

#2 Vingerafdruksensor in het scherm

Van goedkope budgettelefoons tot peperdure vlaggenschepen, vrijwel alle smartphones hebben tegenwoordig een vingerafdrukscanner. Daarmee is de vingerafdruksensor een onmisbaar mispunt geworden, zo kunnen we wel stellen. Ook de Huawei Mate 20 Pro heeft er uiteraard een, maar niet op de plek waar je hem wellicht verwacht. Bij het gros van de telefoons vinden we deze aan de achterkant. Een enkeling heeft hem in het frame verwerkt, zoals de onlangs aangekondigde Razer Phone 2 en Samsung Galaxy A7 (2018).  En soms vinden we hem in de thuisknop.

Bij de Mate 20 Pro staart de vingerafdruksensor je aan zonder dat je het in de gaten hebt. Hij is namelijk in het beeldscherm verwerkt. Om de telefoon te ontgrendelen hoef je alleen maar je vinger in het midden van de onderkant van het (drukgevoelige) scherm te leggen. Dankzij Dynamic Pressure Sensing haal je hem in een handomdraai van zijn slot. Huawei is niet de eerste die de vingerafdruksensor in het beeldscherm verwerkt. Eerder dit jaar lanceerde Vivo al enkele telefoons met deze in-display fingerprint sensor.

#3 Draadloos opladen, maar dan andersom

Eén van de sterkste punten van de Huawei Mate 20 Pro, is de accu. Om te beginnen heeft deze een capaciteit van 4200 mAh. Niet eerder stopte Huawei zo’n forse batterij in haar telefoons. De top-of-the-line telefoons kwamen nooit verder dan 4000 mAh. Met de Mate 20 Pro krijg je dus 5 procent meer power. Of de batterijduur net zo goed is durven we niet te zeggen: het schermformaat is immers een stuk groter, wat inhoudt dat hij meer stroom vreet dan zijn voorgangers. Maar toch: extra power is extra power en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Huawei Mate 20 Pro

Opladen is een koud kunstje met de Mate 20 Pro. Dat kan op twee manieren: bedraad en draadloos. Als je voor de ‘ouderwetse’ kabel kiest, gebruik dan de oplader die je van Huawei bij het toestel krijgt. Deze heeft een output van maximaal 40 watt, wat betekent dat hij significant sneller is opgeladen in vergelijking met de concurrentie. Huawei claimt dat het vlaggenschip na een half uur al voor 70 procent is opgeladen. Dergelijke snelheden beloven concurrenten niet.

Doordat de achterkant van glas is voorzien in plaats van aluminium, is de Mate 20 Pro ook draadloos op te laden. Volgens Huawei neemt dit dankzij de verbeterde SuperCharge-technologie niet veel meer tijd in beslag als met de traditionele oplader. Een fijn vooruitzicht. Dat is echter niet wat de Mate 20 Pro zo bijzonder maakt. Het toestel kan zelf ook als een krachtbron fungeren. Je leest het goed: met de Mate 20 Pro kun je andere apparaten draadloos opladen. Dit noemt Huawei ook wel reverse wireless charging. Zolang de andere smartphone, draadloze oordopjes of wat voor apparaat dan ook de Qi-standaard ondersteunen, is hij draadloos op te laden met Huawei’s nieuwste vlaggenschip. Leuk om te weten: beide apparaten hoeven niet fysiek contact met elkaar om de energieoverdracht tot stand te brengen. Zelfs als ze op korte afstand van elkaar liggen -denk aan enkele centimeters- kunnen ze met elkaar communiceren.

#4 Heel veel 3D

3D neemt een prominente plaats in bij Huawei. Eén van de aspecten die hiermee uit de voeten kan, is de selfiecamera. Deze heeft namelijk gezichtsherkenning. Dat is al lang niks nieuws meer onder de zon. Sterker nog, er zijn genoeg middenklassers op de markt die deze eigenschap bezitten. Toch is er een groot verschil tussen de een en de ander. Dat heeft alles te maken met de technologie die fabrikanten gebruiken. Zo is Apple’s Face ID een stuk geavanceerder dan de gezichtsherkenningssoftware op de meeste Android-telefoons. Dat komt omdat Apple naast een gewone camera ook een infraroodcamera, infraroodbelichter en rasterprojector heeft geïntegreerd. Hierdoor maakt de hardware niet alleen een nauwkeurig profiel van je gezicht, maar werkt hij ook als het donker is. Daardoor is hij niet alleen veilig, maar ook onder vrijwel alle omstandigheden te gebruiken. Niet voor niets roept Apple dit regelmatig van de daken.

Huawei werkt eveneens met gezichtsherkenningstechnologie. “Een grote sprong voorwaarts in nauwkeurigheid en veiligheid.” Zo omschrijft Huawei haar driedimensionale gezichtsherkenningstechnologie, ook wel 3D Face Unlock genoemd. Deze is namelijk uitgerust met Huawei’s 3D Depth Sensing Camera. Deze detecteert en registreert meer dan 30.000 punten om jouw gezichtsprofiel vast te leggen en herkennen. Zodra deze jouw gezicht herkent, ontgrendelt hij in een halve seconde je telefoon. Naast een 24-megapixelcamera maakt het systeem tevens gebruik van een DOT-projector, TOF-nabijheidssensor, infraroodcamera en infraroodbelichter. Qua snelheid (en veiligheid) zou hij Apple’s Face ID moeten evenaren. Volgens Huawei is de gezichtsherkenning 30 procent sneller dan vorig jaar.

Huawei Mate 20 Pro

Een ander aspect waarvoor Huawei haar 3D-technologie gebruikt, is communicatie. De grote smartphonefabrikanten hebben ieder hun eigen vorm van driedimensionale emoji. Apple heeft Animoji en Memoji, Samsung AR Emoji en Asus ZeniMoji. Huawei kan dan natuurlijk niet achterblijven. De Chinese producent heeft haar vlaggenschip voorzien van 3D Live Emoji. Het werkt hetzelfde als bij de concurrentie: je kiest een avatar, neemt een boodschap op en verstuurt deze naar je vrienden of collega’s. De 3D-camera aan de voorkant herkent jouw gelaatstrekjes, zoals een knipoog, fronsende wenkbrauwen of tong die je uitsteekt. Iedere boodschap is dus uniek.

Een derde toepassing van de 3D-camera is AI Live model. Met de voorste camera maak je een driedimensionaal model van bijvoorbeeld een knuffel. Vervolgens plaats je deze als augmented reality (AR) object in jouw woonkamer en laat je hem bijvoorbeeld dansen. Je kunt je creatie uiteraard ook delen via social media.

#5 Topprestaties

Van een high-end vlaggenschip die om-en-nabij de duizend euro kost, mag je verwachten dat hij met de nieuwste en krachtigste componenten komt. Op dat vlak stelt Huawei niet teleur. De Huawei Mate 20 Pro is de allereerste smartphone met een HiSilicon Kirin 980 onder de motorkap. Dit is Huawei’s eerste 7nm mobiele chipset ter wereld die we in een smartphone aantreffen. Deze is opgebouwd uit drie clusters om haar rekenkracht zo goed mogelijk te verdelen en efficiënt mogelijk te werken. Allereerst zijn er twee high-performance Cortex A76 cores die geklokt zijn op 2,6 GHz. Deze worden aangewend voor de zwaarste taken, zoals het opslaan van foto’s en video’s. Dan hebben we een cluster die bestaat uit twee 1,92 GHz snelle Cortex A76 cores. Tot slot heeft Huawei de chipset vier Cortex A55 efficiency cores gegeven die de lichtere taken op zich nemen. Deze hebben een basissnelheid van 1,8 GHz.

Dat klinkt heel mooi, maar wat betekent het in praktijk? Huawei heeft berekend dat de nieuwe chipset 75 procent hogere prestaties neerzet dan zijn voorganger, de Kirin 970, en daarbij 58 procent minder energie verbruikt. De grafische processor, de Mali-G76, is naar eigen zeggen tot wel 46 procent sneller dan zijn voorloper en verbruikt maar liefst 178 procent minder energie. Dat is ongekende rekenkracht en zuinigheid van de Kirin 980.

Wat is jouw favoriete feature van de Huawei Mate 20 Pro?

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 28,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 2000 € 30,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 7000 € 35,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 100 20000 € 37,00 € 15,00 Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 51,00 € 21,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,00 € 24,00 Bekijken
Alle Huawei Mate 20 Pro aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden