Vergelijk 2.848.994 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR?

Achtergrond Vergelijking: iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR?
Door ,

Apple heeft drie nieuwe smartphones gelanceerd: de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. Hoogste tijd dus om alle drie de toestellen naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken. We kijken niet alleen naar de onderlinge verschillen, maar ook de overeenkomsten.

Woensdag 12 september waren alle ogen gericht op Apple. Vanuit het Steve Jobs Theater in Cupertino onthulde het bedrijf drie spiksplinternieuwe vlaggenschepen: de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. Helaas moesten we hierdoor afscheid nemen van vier oudere modellen: de iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE en iPhone X, waarvan de laatste de meest opvallende is omdat hij nog geen jaar oud is. Door de komst van de nieuwste iPhones zijn sommige toestellen goedkoper geworden. We hebben het over de iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Je voordeel kan oplopen tot meer dan 100 euro, wat voor de meesten onder ons zeker de moeite waard is.

De drie nieuwe iPhones zijn stuk voor stuk topmodellen, maar uiteraard zijn ze niet identiek. Voordat je in de buidel tast om er een aan te schaffen, is het goed om je te verdiepen in wat ze met elkaar gemeen hebben en op welke vlakken ze van elkaar verschillen. De prijsverschillen zijn zo groot dat het verstandig is om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Om jullie te helpen bij jullie keuze, hebben we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen van de nieuwe modellen op een rij gezet. Allereerst kijken we naar het design, gevolgd door het beeldscherm. Vervolgens nemen we de camera’s en de hard- en software onder de loep. Tot slot kijken we naar de prijskaartje. De belangrijkste bevindingen vind je in de conclusie, waar wij de balans opmaken van deze vergelijking.

Apple iPhone XS en iPhone XS Max

Design

De iPhone XS en iPhone XS Max lijken als twee druppels water op elkaar. Beide hebben een aluminium behuizing dat wordt afgedekt met glas. Tijdens de presentatie vertelde Phil Schiller, het hoofd van Apple’s marketingafdeling, dat dit het sterkste glas is dat Apple ooit in een smartphone heeft verwerkt, maar dat riedeltje horen we ieder jaar. Daarover kunnen we nu uiteraard nog niks zinnigs zeggen, maar we geloven Apple graag op haar woord. De iPhone XR is net als de andere twee gemaakt van metaal, uit de Aluminum 7000 Series om precies te zijn. Het feit dat golfclubs en trolleys hiervan gemaakt zijn en NASA het gebruikt voor haar shuttles, zegt natuurlijk genoeg. Door de glazen plaat hebben de drie iPhones iets met elkaar gemeen: je kunt ze allemaal draadloos opladen.

Achterop zien we duidelijk verschil tussen de iPhone XR en de twee XS-modellen: de laatste hebben een dubbele camera linksboven in de hoek, de iPhone XR moet genoegen nemen met een single lens. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze alle drie een TrueDepth-camera met Face ID aan de voorkant hebben. Door naar de kleur te kijken kun je ze eenvoudig van elkaar onderscheiden. De iPhone XS en iPhone XS Max zijn verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud. Apple heeft de iPhone XR verschillende felgekleurde jasjes aangemeten. Naast zwart en wit kun je hem ook in het blauw, geel, koraal en Product RED in huis halen.

Als je gaat investeren in een nieuwe iPhone, dan wil je natuurlijk dat hij niet bij het eerste beste spatje water de geest geeft. Daarom heeft Apple ze alle drie spat-, stof- en waterbestendig gemaakt. De mate waarin ze bestand zijn tegen deze elementen verschilt per model. De iPhone XR komt er het ‘karigst’ van af met zijn IP67-certificering. Als je deze een half uur lang bij een diepte van één meter onder water dompelt, komt hij er zonder kleerscheuren van af. De iPhone XS en iPhone XS Max hebben de IP68-stempel gekregen van Apple. Naar eigen zeggen overleven beide vlaggenschepen een bad van een half uur bij een diepte van twee meter. Dat is opvallend een halve meter dieper dan telefoons van andere fabrikanten die dezelfde IP-certificering hebben gekregen. Welk model je ook neemt, je zult zonder hoofdtelefoonaansluiting door het leven moeten. De AirPods of andere draadloze headset zijn gelukkig niet de enige manier om naar je favoriete muziek te luisteren. Je krijgt van Apple bij je aankoop een setje EarPods met Lightning-connector cadeau.

Apple iPhone XR

Beeldscherm

Voor wie regelmatig naar YouTube, Netflix of andere VOD-dienst kijkt of het liefst de hele dag op internet surft, is het beeldscherm een belangrijk aspect om bij stil te staan. Op dat vlak biedt Apple ons een duidelijke keuze. Laten we beginnen met de schermgrootte. Het klinkt misschien vreemd, maar de iPhone XS is met zijn 5,8 inch grote scherm de kleinste van het stel. Het scherm is net zo groot als dat van zijn voorganger, de iPhone X. De iPhone XS Max steekt met kop en schouders boven de rest uit. In de smartphonewereld zijn er maar weinig toestellen die zo’n kolossaal scherm hebben. Deze is maar liefst 6,5 inch in doorsnee. De iPhone XR zit er met zijn beelddiagonaal van 6,1 inch precies tussenin. Door de slanke bezels loop je niet per se met een koelkast over straat. De dimensies van de iPhone XS zijn gelijk aan die van een traditionele 5,5 inch grote phablet.

Niet alleen het formaat van het beeldscherm wijkt af bij de drie modellen. Ook hebben ze ieder hun eigen schermtype. In navolging van de iPhone X hebben de iPhone XS en iPhone XS Max een Super Retina HD-display. De naam zegt je misschien niets. Van een OLED-display heb je vast en zeker wel eens gehoord. Met dit schermtype krijg je niet alleen volle kleuren en diepe zwarttinten, maar geniet je tevens van HDR-content. Het IPS LCD-display van de iPhone XR, door Apple omgedoopt tot Liquid Retina display, kan geen video’s met High Dynamic Range afspelen. Wel heeft het scherm, net als bij zijn broers, het herkenbare edge-to-edge design met notch aan de bovenzijde.

De schermresolutie verschilt eveneens per model. De iPhone XS telt 2436 bij 1125 pixels. Zijn grote broer is net iets groter en heeft om die reden een hogere resolutie, namelijk 2688 bij 1242 pixels. De pixeldichtheid, de indicator om de scherpte van het scherm te meten, is overigens wel gelijk op 458 pixels per inch (ppi). De laagste schermresolutie is voor de iPhone XR en beschikt over 1792 pixels in de lengte en 828 pixels in de breedte. Door de lagere resolutie en zijn schermformaat bedraagt de pixeldichtheid 326 ppi. Welk model je ook neemt, hoekige en individuele pixels zijn bij normaal gebruik niet te spotten met het blote oog.

Een feature die bij de iPhone XR ontbreekt maar niet bij de andere twee, is 3D Touch. Daardoor kun je de drukgevoelige eigenschappen van het scherm niet benutten voor onder meer Peek and Pop. Wat de schermen van de drie vlaggenschepen met elkaar gemeen hebben, is dat ze gebruik maken van True Tone-technologie en dezelfde maximale schermhelderheid hebben (625 nits).

Apple iPhone XS en iPhone XS Max

Camera

In de paragraaf over het design schreven we al dat de iPhone XS en iPhone XS Max beide twee lenzen op de achterkant hebben. De iPhone XR moet genoegen met een enkele 12-megapixellens. Dezelfde resolutie treffen we aan op de iPhone XS en iPhone XS Max. De ene lens fungeert als een groothoeklens. De ander is de telelens die voorwerpen die veraf staan dichterbij brengt, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Dankzij de dubbele camera kun je gebruik maken van 2x optische zoom en 10x digitale zoom. De optische zoom ontbreekt vanzelfsprekend bij de iPhone XR. De camera is daarentegen wel uitgerust met optische beeldstabilisatie, wat voor de andere twee modellen overigens ook geldt.

Wat de drie iPhones eveneens met elkaar gemeen hebben, is de viervoudige True Tone flitser. Deze verdelen het licht gelijkmatig over de foto zodat je nooit overbelichte plekken op je plaatjes krijgt. De feature Portretbelichting treffen we eveneens aan op alle drie de iPhones. Hiermee voeg je studio-achtige lichteffecten toe aan je plaatjes, waardoor het net lijkt alsof ze door een professionele fotograaf zijn geschoten. Portretbelichting bestaat uit vijf verschillende modi. Natuurlijk Licht lijkt op een bokeh-foto waar de hoofdpersoon scherp in beeld is en de achtergrond wazig is gemaakt. Met Studiolicht krijg je een haarscherpe foto waardoor het gezicht nog beter uit de verf komt. Contourlicht speelt met lichte en donkere elementen op foto’s. Daarmee creëer je fraaie contrasteffecten tussen de voor- en achtergrond. Met Toneellicht lijkt het alsof een gezicht in de spotlicht van een studiolamp kijkt terwijl de achtergrond zwart is. Met Toneellicht mono schiet je dezelfde prachtige foto’s als met Toneellicht, maar dan in zwart-wit. De iPhone XR heeft slechts drie van de vijf effecten: Natuurlijk Licht, Studiolicht en Contourlicht. Voor de andere modi heb je een tweede camera nodig, die de iPhone XR niet heeft.

Apple heeft de camera’s enkele trucjes aangeleerd. Eén daarvan is Slimme HDR. Deze schiet van het scenario meerdere foto’s met verschillende camera-instellingen. De beste plaatjes worden samengevoegd tot één kleurrijke en haarscherpe foto. De portretmodus heeft een nieuwe scherptediepteregeling gekregen. Als je achteraf niet tevreden bent over de hoeveelheid waas die de camera heeft aangebracht, kun je deze naar eigen smaak aanpassen.

Apple iPhone XR

In plaats van fotograferen kun je uiteraard ook filmpjes opnemen met de nieuwste iPhones. Daarbij maakt het niet uit welk model je neemt, want ze schieten allemaal 4K-video’s met een frameratesnelheid van maximaal 60 beelden per seconde (fps). Hetzelfde geldt voor slow-motion video’s met een snelheid van 120 fps of 240 fps. Met de komst van de nieuwe iPhones wordt omgevingsgeluid voortaan in stereo opgenomen.

De TrueDepth-camera aan de voorkant heeft, net als de iPhone X, een resolutie van 7 megapixels. Wat hem zo bijzonder maakt zijn de extra sensoren die Apple heeft aangebracht: een infraroodcamera, infraroodbelichter en rasterprojector. Deze combinatie aan sensoren en camera’s scant je gezicht op 30.000 punten, maakt daar een profiel van en slaat deze versleuteld op in de Secure Enclave van de A12 Bionic chip. Volgens Apple is deze feature, die ook wel Face ID heet, nog sneller dan afgelopen jaar, toen het zijn debuut maakte op de iPhone X. Ook kun je hiermee je eigen Animoji mee maken, en met de introductie van iOS 12 Memoji.

Hard- en software

Of je nou de goedkopere iPhone XR neemt of de duurdere iPhone XS of iPhone XS Max, alle drie worden aangestuurd door de nieuwe A12 Bionic processor. Het is de eerste chipset die volgens het 7nm procedé is gebakken. Simpel gezegd betekent dat de processor nog kleiner, krachtiger en energiezuiniger is dan zijn voorgangers. De A12 Bionic chip bestaat uit tien kernen: 4 GPU cores en 6 CPU cores voor wie van de hoed en de rand wil weten. Volgens Apple krijg je hierdoor 50 procent snellere grafische prestaties, 15 procent meer power voor de prestatiegerichte kernen en verbruiken de effiency cores nog maar de helft van de hoeveelheid energie. In praktijk starten apps hierdoor 50 procent sneller op, maar de extra rekenkracht wordt ook aangewend voor de vernieuwde Neural Engine, machine learning, augmented reality en verbeterde beeldsignaalprocessor (ISP) van de camera.

Hoeveel werkgeheugen de iPhones onder de motorkap verbergen, durft Apple niet hardop te zeggen. De eerste benchmarks suggereren dat de iPhone XR met 3GB RAM is uitgerust en de iPhone XS en iPhone XS Max met 4GB. Apple zwijgt eveneens in alle talen over de accucapaciteit van haar vlaggenschepen. Volgens topman Schiller kun je 30 minuten tot anderhalf uur langer bellen met de nieuwe iPhones in vergelijking met de topmodellen van afgelopen jaar. Over een paar weken verwachten we dat we een antwoord krijgen op deze vragen. Dan hebben mensen als iFixit en Zack Nelson van het populaire YouTube-kanaal JerryRigEverything de vlaggenschepen gegarandeerd uit elkaar gehaald.

A12 Bionic chip

Net als voorgaande jaren biedt Apple verschillende uitvoeringen van haar topmodellen. De iPhone XR heeft drie varianten. Het instapmodel wordt geleverd met 64GB geheugen, de duurdere varianten met 128GB of 256GB. De iPhone XS en iPhone XS Max verschijnen eveneens in drie uitvoeringen, maar houden er een andere opslagcapaciteit op na. Je hebt de keuze uit 64GB, 256GB of 512GB geheugen. Wat dit voor het prijskaartje betekent lees je in de volgende paragraaf.

Voor het eerst heeft Apple een iPhone op de markt gebracht met dual-sim ondersteuning. Voordat je een gat in de lucht springt: helaas is er geen ruimte voor twee fysieke simkaarten. Snap jij het nog? Apple heeft ervoor gekozen om naast een nanosimkaartslot een e-sim in haar vlaggenschepen te verwerken. Aangezien Nederlandse providers geen ondersteuning bieden voor e-sim, heb je dus vrij weinig aan de dual-sim ondersteuning. In het onderstaande artikel leggen we het in meer detail uit.

Daarom heb je niets aan dual-sim op de nieuwe iPhones

Daarom heb je niets aan dual-sim op de nieuwe iPhones

13 sep 2018 - Woensdag introduceerde Apple haar eerste telefoons met dual-sim. ‘Geweldig, nou hoef ik nog maar één iPhone te kopen in plaats van twee’, denk je nu misschien. Maar zo eenvoudig is het helaas niet, althans niet hier in Nederland. In dit artikel leggen wij uit waarom.

Prijs

We waarschuwden er in de inleiding al voor dat de het prijskaartje van de nieuwe iPhones behoorlijk gepeperd is. Om het in perspectief te plaatsen: het zijn de duurste iPhones die Apple tot op heden heeft uitgebracht. Voor de goedkoopste variant moet je 859 euro op tafel leggen, voor de duurste uitvoering maar liefst 1.659 euro. Hieronder hebben we de prijzen van alle varianten op een rij gezet.

Prijzen iPhone XR

  • iPhone XR met 64GB geheugen: 859 euro
  • iPhone XR met 128GB geheugen: 919 euro
  • iPhone XR met 256GB geheugen: 1.029 euro

iPhone XS prijzen

  • iPhone XS met 64GB geheugen: 1.159 euro
  • iPhone XS met 256GB geheugen: 1.329 euro
  • iPhone XS met 512GB geheugen: 1.559 euro

iPhone XS Max prijzen

  • iPhone XS Max met 64GB geheugen: 1.259 euro
  • iPhone XS Max met 256GB geheugen: 1.429 euro
  • iPhone XS Max met 512GB geheugen: 1.659 euro

iPhone Xr

Conclusie

Wat we in deze vergelijking duidelijk hebben proberen te maken, is dat de nieuwe iPhones veel met elkaar gemeen hebben. Maar om sommige vlakken verschillen ze wel flink van elkaar. Eén van de eerste punten waar je goed over moet nadenken als je een van de nieuwe iPhones gaat aanschaffen, is het beeldscherm. Alle drie hebben ze een ander schermformaat, variërend van 5,8 inch tot maar liefst 6,5 inch. De iPhone XS en iPhone XS Max hebben ieder een OLED-display, de iPhone XR heeft net als de iPhone 8, iPhone 8 Plus en voorgaande generaties een IPS LCD-display. Wat dat in praktijk betekent heb je uitgebreid kunnen lezen.

Een tweede aspect waarop de drie modellen sterk van elkaar verschillen, is de primaire camera. De iPhone XR heeft één lens, de XS-modellen twee 12-megapixelcamera’s. Daardoor beschikken de laatste over 2x optische zoom en profiteer je van de voordelen van een telelens. Voor de fervente fotografen onder ons: doordat een tweede camera ontbreekt op de iPhone XR, heeft Portretbelichting slechts drie van de vijf modi.

Qua prestaties ontlopen de nieuwe iPhones elkaar niet. Wat betreft opslagruimte wel. Alle drie de instapmodellen beginnen bij 64GB geheugen. De iPhone XR heeft daarnaast nog opties voor 128GB of 256GB geheugen, de XS-modellen met 256GB of 512GB. Denk goed na over de vraag hoeveel intern geheugen je nodig denkt te hebben, want uitbreiden met microSD-kaart is nog altijd onmogelijk.

Zoals je ziet zijn de onderlinge verschillen tussen de toestellen niet zo prominent als bijvoorbeeld tussen de iPhone 8 (Plus) en iPhone X. Ons advies is dan ook om te kijken wat je bereid bent om uit te geven aan een nieuwe iPhone, want deze lopen snel op. Voor de voordeligste koop ben je aangewezen op de iPhone XR. Het verschil tussen de iPhone XS en iPhone XS Max zit hem puur in het scherm, op alle andere vlakken zijn ze volstrekt identiek. Voor 100 euro meer krijg je een significant groter scherm. Of dat de investering waard is, is een overweging die ieder voor zich moet maken.

Apple iPhone XS en iPhone XS Max

Apple iPhone XS beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 42,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 42,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 21,00 Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 32,00 € 26,00 Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 2147483647 € 70,00 € 100,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 43,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone XS aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden