Vergelijk 3.077.514 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Huawei Mate 20 Lite

Achtergrond Hands-on: Huawei Mate 20 Lite
Door ,

In deze hands-on kijken we naar de vandaag aangekondigde Huawei Mate 20 Lite. We hadden al de kans het toestel even te gebruiken en geven hieronder een kort verslag van onze eerste indruk. Is de Mate 20 Lite weinig of veelbelovend?

Vandaag heeft Huawei de Mate 20 Lite officieel aangekondigd. Het toestel was al eerder uitgebreid uitgelekt, maar nu hebben we eindelijk zekerheid. We konden het toestel zelfs al even vasthouden. De Mate 20 Lite hands-on was daarmee een feit, en hieronder lees je wat we van Huawei's laatste vinden. Zo keken we naar het design, de software en de hardware. Uiteraard hielden we ons ook even bezig met de fabelachtige Party Mode.

Blitse behuizing

Qua hardware mag de Huawei Mate 20 Lite dan wel nogal nauw overeenkomen met de Huawei P Smart Plus, de behuizing is zeer zeker anders. Waar de P Smart Plus meer gericht is op een jonger publiek, heeft de Mate 20 Lite een zakelijker publiek in gedachten. Dat valt af te zien aan de strakke, maar zeker niet onopvallende achterkant. Het glimmende dat we ook zagen bij de Huawei Mate 10 Pro, blijft de standaard in de Mate-serie. Ons exemplaar was Platinum Gold, en dat zag er vrij aardig uit.

Huawei Mate 20 Lite

De twee losse cameralenzen achterop doen ons ook denken aan de Mate 10 Pro, maar de vergelijkingen zijn daarmee wel een beetje op. Het ribbelpatroontje dat zich verticaal uitstrekt over de vingerafdrukscanner is onderscheidend, maar ook weer niet revolutionair. Aan de voorkant is te zien dat de Mate 20 Lite ook naar het notch-kamp is verhuisd, want hier bovenin het scherm is er eentje opgedoken. In het midden van de notch zit een speaker, met links en rechts een selfie-camera. Daarover straks meer.

Onderaan loopt het scherm niet helemaal door tot de bodem van de behuizing. Er blijft nog een kleine 'chin' over, maar echt hinderlijk is dat niet. Aan de randen rondom het toestel is een chromen sierlaagje toegevoegd, waardoor niet alleen de achterkant maar dus ook de zijkanten lekker glimmen. Fijn detail: aan de onderkant zit naast een usb-c aansluiting ook nog een koptelefoonaansluiting. Dat zijn de combinaties waar we blij van worden.

Bekende hardware

Op hardware-gebied heeft Huawei ons niet echt weten te verrassen. In de Mate 20 Lite zit, net als in de P Smart Plus, een Kirin 710-chipset. Wel weet de Mate 20 Lite een aantal pijnpunten van eerdergenoemde voorganger op te lossen. Zo is er NFC aan boord, heeft het toestel zogezegd een usb-c aansluiting en ondersteunt het als klap op de vuurpijl ook nog eens wifi op 5 GHz. Kleine dingetjes, maar ze maken de smartphone gelijk een stuk meer future-proof.

Verder is de Mate 20 Lite akelig compleet. We noemden de onderdelen al waarin hij de P Smart Plus met dezelfde chipset voorbijstreeft, maar er blijven ook genoeg gelijkenissen over. Zo beschikken beide toestellen over een octa-core processor, die het toestel redelijk op gang houdt. In de Mate 20 Lite is 4GB aan werkgeheugen te vinden, met 64GB aan opslagruimte. Je kan ook nog een microSD-kaartje plaatsen, maar ook de keuze maken een tweede simkaart te plaatsen. Want met zijn oog op de zakelijke markt is de Mate 20 Lite natuurlijk dual-sim. Handig.

Huawei Mate 20 Lite

Software en camera

De Huawei Mate 20 Lite draait op Android 8.1 en heeft de gebruikelijke EmotionUI-skin. Je kan je afvragen of het niet handiger was geweest Android 9 Pie op de Mate 20 Lite te zetten, maar dat zit er vooralsnog niet in. Met Android 8.1 Oreo kan je uiteraard ook uitstekend uit de voeten, zeker met de software die Huawei er nog bijlevert. Het meest opvallende daarvan is Party Mode. Een app waarmee je muziek kan delen, zodat je met verschillende smartphones een hele discotheek kan opzetten. Een kleine test met twee telefoon in Party Mode leverde een indrukwekkende muur aan geluid op, iets dat met meerdere telefoons alleen maar interessanter wordt natuurlijk.

Dan de camera's. Aan boord van de Mate 20 Lite zitten maar liefst 4 camera-lenzen. Aan de achterkant zit een 20 megapixel sensor, vergezeld van een 2 megapixel sensor voor dat prachtige bokeh-effect. Aan de voorkant eenzelfde verhaal, al heeft de camera daar 24 megapixel. Ook op de Mate 20 Lite scherpere selfies dan reguliere foto's, al is het verschil tussen de twee camera's dus niet enorm groot.

Omdat de Mate 20 Lite iets meer georiënteerd is op de zakelijke markt, ligt de focus dus niet op het voorzien van je selfies van een wijde keur aan heftige effecten. Het kan natuurlijk wel, want op de Mate 20 Lite zitten alle prachtige, mild infantiele filters die je ook op de P Smart Plus terugvindt. Met het bokeh-effect kan je gelukkig ook uitstekendem super professioneel ogende foto's maken, zodat je profielfoto op LinkedIn altijd up-to-date is.

Huawei Mate 20 Lite

Conclusie

De Huawei Mate 20 Lite is een interessant toestel, en niet alleen voor de zakelijke markt. Ook reguliere consumenten kunnen er naar alle waarschijnlijkheid prima mee uit de voeten. Met een acceptabele prijs is het zeker een toestel dat een serieus te overwegen optie wordt in het middensegment. Waar de Huawei P Smart Plus op sommige punten nog de mist ingaat, weet de Mate 20 Lite die zorgvuldig te vermijden. Dat alleen al is een compliment waard.

Al met al is onze eerste indruk van het toestel dus vrij positief. De komende weken gaan we het toestel iets uitgebreider aan de tand voelen. Dan kunnen we ook wat meer duidelijkheid geven over zaken als batterijduur, cameraprestaties en meer van dat soort dingen die je pas na langer gebruik ontdekt. De volledige review van de Huawei Mate 20 Lite verschijnt dan ook binnenkort op GSMinfo.nl.

Huawei Mate 20 Lite beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Vodafone 24 mnd 150 1000 € 14,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 500 € 14,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 17,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 18,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 16,50 € 0,- Bekijken
Alle Huawei Mate 20 Lite aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden