Vergelijk 2.030.368 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Sony Xperia XZ3

Achtergrond Hands-on: Sony Xperia XZ3
Door ,

De Sony Xperia XZ3 is officieel door Sony aangekondigd, en wij konden er alvast mee aan de slag. Wat heeft het toestel te bieden, wat zijn onze eerste indrukken? In deze hands-on lees je het allemaal.

Vandaag door Sony aangekondigd en nu al even kort door ons onder handen genomen: de Sony Xperia XZ3. Het nieuwste model, waarbij je je met recht kan afvragen hoe erg het vorige model, de Xperia XZ2, was verouderd. De Xperia XZ3 lieten we even door onze handen gaan, om te kijken wat Sony met zijn nieuwe toestel te bieden heeft, of mensen met een XZ2 meteen moeten upgraden en of je er goede selfies mee kan maken.

Design en beeldscherm

Voor de XZ3 maakt Sony geen heftige designkeuzes. Het toestel blijft bij de eerder gekozen designtaal en is dan ook moeilijk te onderscheiden van de eerdere Xperia's. De bolle achterkant ligt nog steeds erg prettig in de hand, al voelt de XZ3 een stukje dunner aan dan de XZ2. Glimmend is de achterkant nog steeds, en wederom beschikbaar in wit, zwart, rood en groen. Vooral van de groene variant zijn we gecharmeerd, maar de rode variant mag er ook wezen.

De randen rondom het beeldscherm zijn enigszins aangepakt, en ook op de Xperia XZ3 is nog steeds geen notch te bekennen. Zowel boven als onder het scherm is geen dikke rand meer te bekennen, al zitten ze er nog steeds wel, maar dan compacter. Overigens is de behuizing van de XZ3 nog steeds niet erg compact, maar daarvoor kan je terecht bij de Xperia XZ2 Compact.

Sony Xperia XZ3 Sony Xperia XZ3 Sony Xperia XZ3 Sony Xperia XZ3

Het beeldscherm in de XZ3 is voor het eerst bij Sony OLED. Televisies met dit soort schermen maakten ze al wel, maar bij smartphones bleef het bedrijf trouw aan de Triluminos-schermen met LCD-technologie. Om het verschil te zien moet je de XZ2 en XZ3 waarschijnlijk naast elkaar leggen, maar op de XZ3 spatten de kleuren in ieder geval van het scherm. Wel is de maximale helderheid niet optimaal, maar dat is een beetje inherent aan de technologie.

Software en geluid

Op de Sony Xperia XZ3 draait, als een van de eerste smartphones naast die van Google, de nieuwste Android-versie, namelijk Android 9 Pie. Dat betekent dus dat je alle nieuwe features die dat besturingssysteem met zich meebrengt ook krijgt, inclusief wat kleine aanpassingen van Sony zelf. Zoals gebruikelijk levert Sony een aantal apps mee, waaronder de Music-app en de Galerij-app. Beide zijn apps waar we in het verleden behoorlijk enthousiast over waren. In Android 9 lijkt Sony die lijn door te trekken, dus geen grote veranderingen op dat front.

In ieder geval moet Sony op geluidsgebied een reputatie hooghouden. Tijdens de aankondiging werd benadrukt dat Sony in veel verschillende sectoren werkzaam is, en dat al die expertises in de smartphone samenkomen moge duidelijk zijn. Een wijde variëteit aan accessoires gebaseerd op audio draagt daar ook aan bij. Geluid van de XZ3 die we op een Sony-koptelefoon konden beluisteren klonk in ieder geval uitstekend, al was er op de beursvloer nogal wat omgevingslawaai.

Sony Xperia XZ3 Sony Xperia XZ3 Sony Xperia XZ3 Sony Xperia XZ3

Camera

Aan de achterkant weigert Sony nog steeds een dubbele camera te plaatsen, en daar hebben wij wel vrede mee. Bij het testen was het nog lastig beoordelen waar de camera van de Xperia XZ3 allemaal toe in staat was, maar de foto's die we namen zagen er goed uit. Ook met contrastrijke situaties leek de XZ3 wel raad te weten. Van een bedrijf dat zelf ook gespecialiseerd is in camera's hadden we niets anders verwacht. Het blijft echter even afwachten tot we de XZ3 ook mee naar buiten kunnen nemen, voordat we een defnitief oordeel kunnen vellen.

De selfiecamera hebben we uiteraard ook even geprobeerd. Daarmee leek Sony wel een beetje opgeschoven richting de Chinese merken, want de Xperia beschikt nu ook over beauty-filters en al dat soort interessante manieren om je selfies nog waarheidsongetrouwer te maken. De gemaakte selfies zagen er, ook zonder de gebruikte effecten, wel goed uit. Er is een behoorlijke breedhoeklens in de camera gezet, zodat je gemakkelijk wat grotere gezelschappen op de foto kan zetten. Dat betekent tegelijkertijd dat je de XZ3 wel heel dicht tegen je bakkes moet houden voor die schermvullende glamfies.

Prijs en kleuren

Met een prijs van 799 euro is de Sony Xperia XZ3 bepaald geen koopje te noemen. Tegelijkertijd krijg je wel gewoon loeisnelle hardware, een prima camera en algemeen genomen een toptelefoon. Het is echter te hopen dat Sony op korte termijn de prijs een beetje laat zakken, want toestellen met een Snapdragon 845 zijn in enkele gevallen al goedkoper dan dat te krijgen. De Sony kan zich door zijn strakke design, fijne Android-interface en integratie in Sony's productgamma onderscheiden, maar het is natuurlijk maar de vraag of dat consumenten voldoende overhaalt.

Zouden we bijna vergeten dat er nog een ander interessant onderscheidend element is. Veel fabrikanten hebben tegenwoordig alleen een zwarte, witte en soms rode kleuroptie. Sony voegt daar, net als bij de XZ2-generatie, een vierde kleur aan toe. De kleur groen is prachtig, en trouwens ook de favoriete kleur van het hoofd van Sony Mobile Communications. Dat u het weet.

Sony Xperia XZ3 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 25,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 27,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 27,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 33,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 38,50 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia XZ3 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden