Vergelijk 2.465.632 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Draadloos opladen: hoe werkt dat eigenlijk?

Achtergrond Draadloos opladen: hoe werkt dat eigenlijk?
Door ,

Steeds vaker verschijnen er smartphones die je draadloos kunt opladen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Welke techniek ligt hier aan ten grondslag? Wat zijn de voor- en nadelen van wireless charging? En welke accessoires vind je momenteel op de markt? Al deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Smartphonefabrikanten slagen erin om hun telefoons ieder jaar weer wat krachtiger te maken dan hun vorige model en meer nieuwe innovatieve technieken te introduceren. Zo neemt de kloksnelheid van de processor toe, krijgen mobiele telefoons meer werk- en opslaggeheugen, is de beeldsensor zo geavanceerd dat foto’s nog beter uit de verf komen, en worden beeldschermen alsmaar groter en scherper.

Ook de batterij heeft door de jaren heen de nodige upgrades gekregen. Een concreet voorbeeld hiervan is dat de accucapaciteit alsmaar groter en groter is geworden. Een batterij van 4000 mAh of meer is al lang niets nieuws onder de zon meer. De software is de laatste jaren eveneens slimmer geworden. Door slimme laadtechnieken als Qnovo Adaptive Charging en Battery Care blijft de batterij langer in optimale conditie. Snellaadtechnieken als Quick Charge (Qualcomm), PumpExpress (MediaTek), VOOC (Oppo) en Warp Charge (de opvolger van Dash Charge van OnePlus) zijn vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Kortom, meer dan genoeg innovatie op dit vlak.

Belkin

De nieuwste trend op het gebied van accu’s is draadloos opladen, ook wel wireless charging genoemd. Hierdoor hoef je niet langer je telefoon aan een oplader aan te sluiten, maar leg je hem op een speciale mat. Gehannes met draden hoort hiermee tot het verleden. Voordat we ingaan op de vraag hoe draadloos opladen werkt, kijken we eerst hoe traditionele smartphonebatterijen werken.

Zo werkt een smartphonebatterij

Van speelgoed tot gehoorapparaten: batterijen komen we in de meest uiteenlopende producten tegen. Ook smartphones kunnen niet zonder. Ieder product heeft zijn eigen type batterij nodig, maar in beginsel werken ze allemaal op dezelfde manier. Aan de uiteinden vind je een plus- en minpool, ook wel de anode en kathode genoemd. Deze staan niet rechtstreeks met elkaar in verbinding, maar worden met elkaar verbonden via een gesloten circuit. Hier doorheen stromen elektrisch geladen deeltjes, die ook wel elektronen worden genoemd.

Door de chemische reactie in de batterij stapelen elektronen zich op in de anode. Daardoor ontstaat er een verschil in elektrische lading tussen de plus- en minpool. Om het verschil op te heffen staat de anode elektronen af. Dit wordt ook wel oxidatie genoemd. De enige plek waar de overtallige elektronen naartoe kunnen, is de kathode. Hier vindt een chemische reactie plaats dat ook wel reductie heet. Doordat de elektronen van beide polen elkaar opzoeken via het gesloten circuit, wordt er elektriciteit opgewekt, waardoor je telefoon ‘tot leven’ komt en werkt zoals ‘ie werkt.

Smartphone batterij

In de hierboven uitgangssituatie stromen de elektronen één richting op. Op een gegeven moment is de batterij aan het einde van zijn Latijn en moet hij weer opgeladen worden. Bij oplaadbare batterijen zijn de chemische processen omkeerbaar. Zodra je het toestel aan een externe spanningsbron hangt, zoals een oplader, vindt de elektronenstroom in omgekeerde richting plaats en wordt er energie opgeslagen in plaats van afgestaan. De batterij kun je zodoende keer op keer hergebruiken. Hij heeft ook nog een tweede toepassing. Sommige telefoons van Cat hebben een feature die Battery Share heet. Daarmee kun je andere apparaten opladen door ze simpelweg op het toestel aan te sluiten.

Draadloos opladen

Om een mobiele telefoon op te laden gebruiken we een oplader. Deze onttrekt energie aan het elektriciteitsnet en staat deze geleidelijk af aan de accu van je smartphone. Het draadje tussen de oplader en je telefoon was daarbij lange tijd onmisbaar. Dankzij nieuwe oplaadtechnieken heb je deze kabel tegenwoordig niet langer nodig. Welkom in de wereld van draadloos opladen en wireless charging.

Draadloos opladen is overigens niet iets van de laatste tijd. Telefoons als de LG Nexus 4, Nexus 5 en Nexus 6, waarvan het eerste model in 2012 verscheen, waren al draadloos op te laden. Hetzelfde geldt voor de Microsoft Lumia 950 en Lumia 950 XL. Wireless charging werd pas echt bekend met de komst van de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. Inmiddels zijn we enkele jaren verder en het gros van alle moderne vlaggenschepen kun je draadloos opladen. Denk bijvoorbeeld aan de iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy Note 9.

Elektromagnetische inductie

Draadloos opladen werkt anders dan met ‘ouderwetse’ oplader. De energie om een batterij op te laden wordt niet via een kabeltje overgebracht, maar overgedragen via een magnetisch veld. Dat kan op twee manieren: inductief en resonant. Bij de eerste variant moet een smartphone rechtstreeks contact maken met de draadloze oplader. Bij resonant opladen is dit niet nodig, zolang de draadloze oplader en telefoon maar dicht genoeg bij elkaar zijn.

Inductief opladen is de meest voorkomende methode als het om het draadloos opladen gaat van je smartphone. Hierbij wordt een techniek gebruikt die elektromagnetische inductie heet. Kort gezegd komt het er op neer dat twee spoelen elektriciteit opwekken en deze via een magnetisch veld aan elkaar overdragen. Het onderstaande plaatje laat in detail zien hoe dit werkt.

Draadloos opladen elektromagnetische inductie

Om draadloos elektriciteit over te dragen heb je twee spoelen nodig: een verzendspoel en een ontvangstspoel. De eerste vind je in de draadloze oplader, de tweede in je smartphone. De verzendspoel zoekt contact met de ontvangstspoel door een signaal te versturen (stappen 1 en 2). Zodra beide spoelen met elkaar in verbinding staan (stap 3), begint het draadloos opladen. De elektronen in de verzendspoel komen in beweging en creëren op deze manier een magnetisch veld (stap 4). Zodra de elektronen in de ontvangstspoel dit merken (stap 5), komen ze eveneens in beweging waarbij ze energie opwekken en de batterij opladen (stap 6).

Qi-standaard

De manier waarop wij onze smartphone draadloos opladen, is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium (WPC). Deze groep bestaat uit ruim 200 uiteenlopende fabrikanten die actief zijn in de wereld van de consumentenelektronica, waaronder Nokia, Huawei, Philips en Texas Instruments. Gezamenlijk hebben ze de Qi-standaard ontwikkeld. Deze technologie maakt gebruik van elektromagnetische inductie zoals we hierboven hebben beschreven om een batterij draadloos op te laden. In februari 2017 trad Apple ook toe tot dit gezelschap. Hetzelfde jaar verschenen de eerste iPhones die draadloos op te laden zijn.

Voor- en nadelen van draadloos opladen

Wireless charging klinkt als muziek in de oren en brengt allerlei voordelen met zich mee. Om te beginnen hoef je nooit meer te klooien met draden. Je sluit de het draadloze oplaadstation eenmalig aan en vanaf dat moment hoef je hier alleen maar je telefoon op te leggen. Je hoeft nooit meer te zoeken naar je oplader, die altijd kwijt is zodra je hem nodig hebt. Als je je smartphone niet gebruikt, leg je normaal gesproken op je bureau. Het enige dat je hiermee bereikt is dat hij langzaam leegloopt. Met een draadloze oplader heb je daar geen last van en wordt hij ondertussen opgeladen. Zodra je weggaat hoef je hem alleen maar op te pakken en in je zak, tas of jas op te bergen.

Een ander pluspunt van een draadloze oplader is dat hij er een stuk beter uitzien dan een oplader met losse kabel die alle kanten opschiet. In auto’s met draadloos oplaadpunt zijn de draden helemaal weggewerkt. Dan zitten ze ook niet in de weg als je aan het autorijden bent. Een laatste voordeel is dat steeds meer smartphones draadloos opladen ondersteunen. Gegarandeerd dat we het in de toekomst steeds vaker zullen aantreffen, niet alleen bij lokale en internationale eetgelegenheden als McDonald’s en Starbucks, maar ook op luchthavens, in de trein en in hotels. 

Belkin

Er kleven ook een aantal nadelen aan wireless charging. Een heikel punt is dat de laadspoelen van de telefoon en de oplader zich op de juiste hoogte moeten bevinden. Zo niet, dan kunnen ze geen contact met elkaar maken en wordt je telefoon niet opgeladen. Dit uitlijnen luistert soms heel erg nauw: maken de spoelen niet goed verbinding, dan word je ’s ochtends wakker met een lege of niet-opgeladen telefoon. In dat geval kan hij maar beter Quick Charge ondersteunen zodat je hem even aan de oplader kunt hangen en je toch nog wat power hebt om de dag mee door te komen.

Een ander belangrijk minpunt van draadloos opladen is dat het niet zo snel is als met kabel. Qi chargers kunnen momenteel tot 15 watt aan energie opwekken en afstaan. Er zijn genoeg toestellen waarbij de oplader een lagere output heeft. Die 15 watt klinkt geweldig, maar de praktijk is minder volmaakt dan wat er op de verpakking staat. Draadloze opladers zijn veelal afgestemd op specifieke smartphonemodellen, wat vaak inhoudt dat de energie-output een stuk lager ligt dan het gepromote wattage. Opladen neemt hierdoor meer tijd in beslag met een traditionele oplader.

Charging pads

Draadloze opladers worden eigenlijk niet meegeleverd met de smartphones die hiertoe in staat zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze heel moeilijk aan te komen zijn. We hebben voor het schrijven van dit artikel een aantal laders van Belkin gebruikt gezien we deze niet voorhanden hadden, namelijk de BOOST↑UP™ Wireless Charging Pad for SamsungBOOST↑UP™ Wireless Charging Stand en de BOOST↑UP™ Wireless Charging Pad. De eerste van het stel ondersteunt het laden met 15 watt en de andere twee gaan tot 10 watt.

Wanneer je een smartphone hebt die draadloos oplaadbaar is, zoals de eerder genoemde toestellen, dan is het prettig gebleken om je smartphone simpelweg op de lader te leggen wanneer je naar bed gaat. Je hoeft dan niet op zoek te gaan naar je oplaadkabel en waar deze in je smartphone moet worden gestoken. Wij hebben ervoor gekozen om niet 's nachts op te laden maar overdag, terwijl we op kantoor waren. Als je even moet bellen dan hoef je niet eerst een kabeltje los te halen en na het gesprek weer aan te sluiten. Aan het einde van de werkdag was de smartphone dan volledig opgeladen, klaar voor een drukke en lange avond.

Apple iPhone X beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 36,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 42,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 43,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 6000 € 49,50 € 37,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 6000 6000 € 36,50 € 56,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 52,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone X aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden