Vergelijk 2.030.671 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Samsung Galaxy Note 9

Achtergrond Hands-on: Samsung Galaxy Note 9
Door ,

De Samsung Galaxy Note 9 werd gisteren aangekondigd, en wij konden er alvast mee spelen. Een korte eerste indruk van Samsung's nieuwste Note, met enorme batterij en verbeterde camera en S Pen. Is het wat?

De Samsung Galaxy Note 9 is het nieuwste toestel van Samsung, waarmee het bedrijf na de toch enigszins teleurstellende verkopen van de Galaxy S9 zich wil revancheren. Zoals alle toestellen in de Note-serie heeft het toestel een enorm scherm en een pennetje, maar wat valt er nog meer te vertellen over dit toestel? In deze hands-on kijken we kort naar wat de Galaxy Note 9 te bieden heeft, al is het in een middagje natuurlijk lastig beoordelen hoe het zit met zaken als batterijduur.

Hardware van de Note 9

De hardware van de Galaxy Note 9 is het snelste dat Samsung op dit moment op de markt kan zetten. Dat betekent dat je een dubbele quad-core processor krijgt, waarvan eentje is bedoeld voor de prestaties en eentje voor de zuinigheid. De 6 GB aan werkgeheugen die je daar nog bij krijgt zorgt ervoor dat de Note 9 nooit langzaam aanvoelt. We hebben het nog niet uitgebreid kunnen testen, maar er was nog niets dat voor enige vertraging wist te zorgen op de Note.

Note 9 back

Dankzij de 128 GB aan opslag heb je ook genoeg plek voor al je apps, muziek, foto's en video's. Als 128 GB nog niet genoeg voor je is, heeft Samsung ook een variant met 512 GB. Ons lijkt het handiger een microSD-kaartje te plaatsen, want dat kan natuurlijk ook gewoon in de Note 9. Of je legt gewoon 250 extra neer voor zoveel extra opslag, want dat is het prijsverschil tussen de variant van 128 GB en 512 GB.

De batterij in de Note 8 was nogal teleurstellend, maar daar lijkt Samsung wat aan te hebben gedaan. In de Note 9 is de capaciteit van de accu maar liefst 4000 mAh. Samsung belooft dat je er een hele dag mee kan doen, iets dat we in dit korte tijdsbestek natuurlijk niet goed konden testen. De capaciteit is in ieder geval veelbelovend, alsook het feit dat je de Note 9 draadloos en met Quick Charge kan opladen.

Software van de Note 9

Op de Note 9 draait Android 8.1 Oreo, met Samsung's eigen skin en apps. Uiteraard maakt Bixby ook weer zijn opwachting, met zijn eigen knop op de zijkant. Dat Samsung heel graag wil dat we Bixby gebruiken is nu wel duidelijk. Dat blijkt ook uit de release van hun eigen speaker, de Galaxy Home, die draait op Bixby. Wij zijn er niet bepaald enthousiast over tot nu toe, maar we gaan er tijdens de review nog een keer uitgebreider naar kijken.

Note 9 Lilac

Samsung heeft de bijgevoegde apps beperkt gehouden op de Note 9, maar zoals altijd kan je flink wat zelf downloaden als je wil. Er is ook een Game Center, waarin alle games staan die op de Note 9 zijn geïnstalleerd. Ook kan je daarin scrollen door andere games, maar de zoekfunctie ontbreekt vreemd genoeg. Ook konden we nog niet aan de slag met Fortnite, dat een schitterende 4 dagen exclusief op de Note 9 te vinden is. Een zoekopdracht naar Fortnite leverde het volgende resultaat op:

screen fortnite   screen fortnite

De S Pen

Voor het eerst is de S Pen in een Note voorzien van Bluetooth. Dat betekent ook gelijk dat er een batterij in zit, en die gaat 30 minuten mee. Daarna kan je overigens nog steeds met het ding op je scherm tekenen, maar het knopje op de S Pen verliest dan zijn speciale functionaliteit. Het leek Samsung namelijk een goed idee van de S Pen een soort afstandsbediening te maken, zoals je die ook bij een selfiestick krijgt.

Overigens is die batterijduur van 30 minuten geen enorm obstakel, want de Note 9 laadt het stokje in 40 seconden op. Leuk hoor. Je kan zelf kiezen welke actie je wil uitvoeren als je op de knop op de S Pen drukt. Eindelijk een toewijsbare knop op een Galaxy. Standaard activeer je er de camera mee, bij lang indrukken. Twee keer indrukken laat je switchen van camera, en een enkele druk maakt een foto. Geinig, maar geen revolutionaire feature. De S Pen is overigens wel nog steeds, net als vorige iteraties, een fijn ding om mee te werken, tekenen en kliederen.

Note 9 front wireless charging

Deze dock krijg je gratis bij een pre-order van de Galaxy Watch

Conclusie

Er was maar weinig mis met de Galaxy Note 9. Dat was althans de conclusie na een korte kennismaking. Dingen zoals de camera, batterijduur en software hebben we nog niet erg uitgebreid kunnen testen, maar de eerste indruk was best positief. We hebben erg veel zin om verder met het toestel aan de slag te gaan, om te kijken of Samsung deze eerste positieve indruk een goed vervolg kan geven.

Samsung Galaxy Note 9 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 30,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 32,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 32,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 38,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy Note 9 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden