Vergelijk 2.403.662 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia XZ2 Premium en Xperia XA2 Plus hands-on

Achtergrond Sony Xperia XZ2 Premium en Xperia XA2 Plus hands-on
Door ,

Midden in de zomer komt Sony met twee nieuwe smartphones op de proppen. Met veel enthousiasme werden de Xperia's aangekondigd. De langverwachte Xperia XZ2 Premium stond voorop met indrukwekkende specificaties. Deze werd gevolgd door de Xperia XA2 Plus voor de wat gematigdere consument.

Sony heeft vandaag twee nieuwe toppers gepresenteerd en daar zijn we met veel plezier mee aan de slag gegaan. We hebben ze nog niet heel stevig op de proef kunnen stellen maar wel genoeg om een eerste oordeel te vellen. Allereerst gaan we het hebben over de kampioen onder de Xperia's; de XZ2 Premium. Dat toestel is Sonys summum van smartphone potentie. Daarna bespreken we de XA2 Plus, die als een duveltje uit een doosje kwam om het middensegment binnen te vallen.

XZ2 Premium-gevoel

Het design van de XZ2 Premium is vrij eenduidig overgenomen van de XZ2. De grootste verandering daarin is de tweede camera op de achterkant. Dit is overigens de eerste smartphone van Sony die met twee camera's op de achterkant is uitgerust. Dat terwijl veel van de concurrentie inmiddels bezig lijkt te zijn met het gebruik van 3 lenzen op de achterkant. De XZ2 Premium is relatief zwaar en Sony noemt het zelf ook niet voor niets The Beast. Het is een absolute unit en daardoor is het eigenlijk een nog grotere zonde dat het machtige 4K HDR-display wordt omlijst met forse zwarte randen.

Sony Xperia XZ2 Premium

De achterkant, waar dus die dubbele camera zit, glanst glimmender dan de velgen van 50 Cent, het exemplaar dat wij in onze handen hebben gehad is de zwarte variant, in Nederland komt daarnaast ook nog een lichte zilvere versie op de markt die ongetwijfeld nog meer bling uitstraalt. Het ziet er in ieder geval goed uit, alleen jammer dat het Gorilla Glass 5 zo snel onder de vingerafdrukken staat. Een poetsdoekje is geen overbodige luxe bij deze handset. Net als bij de XZ2 het geval is, zit de vingerafdrukscanner op de Premium eigenlijk net te laag. Daardoor moet je je vinger een beetje krullen bij gebruik.

Performance

De XZ2 Premium draait, zoals de naam zegt, om pure prestaties. Van High Res-audio tot een hypergevoelige camerasensor en van een pijlsnelle processor tot een 4K-beeldscherm. De XZ2 Premium staat heel hoog wat prestaties betreft, op papier. In de praktijk merk je er wel iets van, maar niet gigantisch veel. Het 4K-scherm is inderdaad hartstikke scherp, maar de stap van FHD naar 4K is niet zo heel drastisch. Eigenlijk is het scherm simpelweg te klein om de resolutie echt te benutten, buiten het streamen van mediacontent dan.

Sony Xperia XZ2 Premium

De processor, een Snapdragon 845, tikt heel erg snel. Dezelfde processor zit ook in de XZ2 en XZ2 Compact, al heeft de Premium met 6GB wel anderhalf keer zoveel werkgeheugen. De Premium is Sonys eerste avontuur met een dubbele lens. Dat levert veel op in termen van bokeh-effecten en zou veel moeten doen voor de hoeveelheid licht die de camera binnenkrijgt. Toch verschilt het eindresultaat niet rigoreus met de camera van de XZ2. Daarbij moeten we natuurlijk wel vermelden dat de software op dit exemplaar nog experimenteel is en we dus eigenlijk pas echt een goed oordeel kunnen vellen wanneer we langer met het toestel hebben getest. De XZ2 Premium is al te pre-orderen en komt eind juli ook in de winkels te liggen met een prijskaartje van 899 euro.

XA2 Plus

De XA2 Plus is ook in het leven geroepen. Dit toestel moet Sonys marktaandeel in de middenklasse gaan versterken. Later dit jaar komt de XA2 Plus namelijk in de winkels met een adviesprijs van 399 euro. De XA2 Plus heeft een metalenbehuizing en een achterkant die haast niet van metaal te onderscheiden is, al is het toch een plastic plaat. De camera op de Plus zit hoog en de vingerafdrukscanner zit precies op de juiste plaats om het toestel fijn te ontgrendelen.

Sony Xperia XA2 Plus

De XA2 is uitgerust met een vlotte Snapdragon 630-processor. De camera op de XA2 Plus is een 23-megapixelcamera en voor grote selfies kun je vooruit met een 8-megapixelcamera met een 120 graden groothoeklens. Daarmee krijg je al je vrienden en/of familie op de foto. Verder is de XA2 Plus uitgerust met een forse accu met een capaciteit van 3580 mAh. Als je daar voorzichtig mee doet kun je zelfs de drie dagen halen. We zijn benieuwd hoe dit toestel het doet in een uitgebreidere test maar vooralsnog voelt het aan als een degelijke keus.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden