Vergelijk 2.723.463 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alle nieuwe features van iOS 12 op een rij

Achtergrond Alle nieuwe features van iOS 12 op een rij
Door ,

Apple rolt vanaf vandaag wereldwijd iOS 12 uit. De nieuwste versie van Apple's besturingssysteem heeft tal van nieuwe features. In dit artikel hebben we ze allemaal voor je op een rij gezet.

Twee keer per jaar steelt Apple de spotlight. De eerste is in juni, als de Worldwide Developers Conference (WWDC) plaatsvindt. De andere keer is in september, als het Amerikaanse techbedrijf haar nieuwste iPhones presenteert. Vanaf dezelfde bühne onthult Apple de nieuwste versie van haar besturingssysteem. Dat was ook dit jaar het geval. Inmiddels zijn we aanbeland bij iOS 12. 

De nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem is op een groot aantal vlakken grondig onder handen genomen. De iPhone-maker heeft iOS 12 diverse nieuwe functionaliteiten gegeven, waaronder Schermtijd, Memoji en Siri Shortcuts. Geen idee waar we het over hebben? Geen nood, hieronder leggen we het in jip-en-janneketaal uit. Alle belangrijke verbeteringen en de nieuwste features hebben we hieronder voor je opgesomd.

#1 Betere prestaties

We beginnen met de prestaties. iPhones en iPads die straks iOS 12 installeren, worden nog iets sneller en responsiever. Volgens Apple starten apps tot 40 procent sneller op. Schakelen tussen apps -multitasking- gaat tot wel twee keer zo snel. De camera opstarten vanaf het vergrendelscherm is maar liefst 70 procent sneller in vergelijking met iOS 11. Het virtuele toetsenbord verschijnt 50 procent sneller in beeld. Animaties draaien nog soepeler, bijvoorbeeld als je vanaf het startscherm het Bedieningspaneel oproept of tussen applicaties switcht. Apple belooft door deze verbeteringen een betere gebruikerservaring.

#2 Groepsgesprekken voeren met FaceTime

FaceTime is al sinds jaar en dag de tool om videogesprekken te voeren. Je belt bijvoorbeeld naar opa en oma. Zodra ze opnemen verschijnen ze in levende lijve in beeld. Een belangrijk nadeel van FaceTime was dat je slechts één persoon kon bellen. Met iOS 12 behoort dat tot het verleden. Voortaan kun je met FaceTime groepsgesprekken voeren. Maximaal 32 man kunnen aan een gesprek deelnemen, rechtstreeks vanuit de FaceTime-app of vanuit een bericht in de iMessage-app.

Met de komst van iOS 12 is FaceTime een stuk leuker om te gebruiken. Zo kun je met het nieuwe besturingssysteem onder meer stickers, teksteffecten, Animoji en Memoji toevoegen. Tevens kun je live filters aanbrengen. Alle gesprekken die je met FaceTime voert, worden beschermd door end-to-end encryptie.

iOS 12 Animoji en Memoji

#3 Nieuwe Animoji en Memoji

Met de komst van de iPhone X introduceerde Apple Animoji, driedimensionaal gemodelleerde avatars. Met behulp van de fonkelnieuwe TrueDepth-camera volgt de camera feilloos je gezichtsbewegingen. Het is een geavanceerd stukje techniek. Naast de selfiecamera bestaat de TrueDepth-camera uit een infraroodcamera, infraroodbelichter en rasterprojector. Deze scant, zelfs in het donker, 30.000 punten om jouw gezicht te herkennen. Hiermee ontgrendel je de iPhone X -ook wel Face ID genoemd- of maak je geanimeerde Animoji.

Afgelopen jaar had je de keuze uit 12 verschillende figuurtjes om je eigen Animoji te maken. Met de komst van iOS 12 heb je vier nieuwe karakters tot je beschikking: een koala, tijger, spook en T-Rex. Neem je eigen korte clips op en verstuur deze via iMessage. Boodschappen mogen voortaan maximaal 30 seconden lang zijn.

Apple introduceert in iOS 12 een nieuwe vorm van Animoji: Memoji [mie-moo-djie]. Dat is een 3D animatie van jezelf. Met de gloednieuwe Memoji Maker personaliseer je je eigen Memoji. Verander onder meer de huidskleur, kapsel en bril om een driedimensionale cartoon van jezelf te maken. Ook petten, zonnebrillen en sproeten behoren tot het standaardarsenaal van de Memoji Maker. Net als Animoji bootsen Memoji al je gezichtsbewegingen na. Zoals je mogelijk al vermoedde is deze feature alleen beschikbaar voor de iPhone X, of Apple moet later dit jaar meer iPhones lanceren met TrueDepth-camera. Samsung introduceerde begin dit jaar een vergelijkbare feature met de Samsung Galaxy S9 (Plus): AR Emoji.

#4 Schermtijd

Screen Time of Schermtijd is een nieuwe feature die je inzicht geeft in je eigen smartphonegebruik en dat van je kroost. Per dag of per week zie je precies welke apps je hebt gebruikt en hoelang. Apple deelt al je apps in drie categorieën in: sociaal, entertainment en productiviteit. Per categorie word je geconfronteerd met je verslaving. Apple hoopt dat je hiermee inziet hoe vaak je op een dag naar hun smartphone grijpt en maatregelen neemt om je smartphonegebruik te minderen.

Schermtijd houdt niet alleen statistieken bij hoe vaak en wanneer je je iPhone gebruikt. Het is tevens een tool voor ouderlijk toezicht. Als je een Family Apple ID of Delen met gezin account hebt, zie je exact hoeveel tijd jouw kids spenderen aan een game, of hoeveel tijd ze doorbrengen op Facebook of Instagram. Mocht het de spuigaten uitlopen, dan stel je een maximale tijd in die ze op hun smartphone, app of website mogen doorbrengen. Vlak voordat hun schermtijd afloopt, verschijnt er een waarschuwingsvenster in beeld. De kinderen kunnen om meer schermtijd vragen, maar daarvoor moet je wel eerst toestemming geven. Verder kun je controleren of je zoon of dochter na zijn of haar bedtijd nog online actief is. Als dat het geval is, kun je apps en sites na dat tijdstip voor hen blokkeren.

iOS 12 Schermtijd

#5 Vernieuwd Berichtencentrum en Niet-Storen modus

Applicaties als WhatsApp, Facebook en Twitter vragen voortdurend om je aandacht. Om de haverklap hoor je een piepje dat je weer een bericht hebt ontvangen. Het is dan ook niet vreemd als je je niet kunt concentreren op je werk of studie. Minstens net zo’n groter ergernis is dat alle berichten los onder elkaar worden getoond.

Voor beide euvels heeft Apple een oplossing bedacht. Om te beginnen worden berichten voortaan per app gegroepeerd. Je ziet dus niet langer vijf binnengekomen berichten van WhatsApp onder elkaar, maar één blok die aangeeft dat je vijf nieuwe berichten hebt ontvangen. Google implementeerde deze oplossing twee jaar geleden in Android 7.0 Nougat. Apple is nu ook om en biedt gebruikers dezelfde ervaring.

Om je aandacht erbij te houden heeft Apple een nieuwe feature geïntroduceerd waarmee je alle notificaties regelt op het moment dat je een bericht binnenkrijgt: Instant Tuning. Vanaf het vergrendelscherm geef je aan dat berichten van specifieke apps in stilte naar het Berichtencentrum worden doorgestuurd. Je hebt dus niet langer last van notificatiegeluiden zodat je ongestoord kunt blijven werken. Als je wel op de hoogte gehouden wilt worden door bepaalde apps, kun je een Critical Alert instellen. Dit is een opt-in alarm die je te allen tijde ontvangt, zelfs als je Niet Storen hebt ingeschakeld. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kan Siri je helpen door met suggesties op de proppen te komen voor je notificatie-instellingen.

Over de Niet Storen-modus gesproken: Apple heeft deze een aantal nieuwe opties gegeven. Standaard wordt Niet Storen na een uur automatisch uitgeschakeld, maar je kunt hem ook koppelen aan een locatie of evenement. Dat is handig als je bijvoorbeeld een evenement buiten de deur hebt en tijdens dit gebeuren niet gestoord wil worden. Of je hebt een belangrijke vergadering die je in alle rust en stilte wil kunnen voeren. Net als bij Android is het tevens mogelijk om Niet Storen aan een schema te koppelen, waarbij je zelf de begin- en eindtijd bepaalt.

#6 Siri Snelkoppelingen

Een andere belangrijke nieuwe feature van iOS 12, zijn Siri Shortcuts of Snelkoppelingen. Apple’s doel is om jouw leven zo gemakkelijk mogelijk te maken door jouw dagelijkse routine te automatiseren. Siri probeert een beeld te krijgen van jouw activiteiten. Als je bijvoorbeeld iedere woensdag gaat sporten, aan het einde van de werkdag naar huis gaat of op zaterdagavond de kroeg bezoekt, herkent de digitale assistent van Apple dit patroon. Met een simpele spraakopdracht voert Siri meerdere acties achter elkaar uit. Of je krijgt een melding van Siri op het vergrendelscherm die bijvoorbeeld voorstelt dat je je favoriete drankje bestelt.

De bovenstaande beschrijving klinkt misschien wat vaag. Het volgende voorbeeld maakt het hopelijk wat duidelijker. Als je tegen Siri zegt ‘de werkdag zit er weer op’, dan weet de assistent dat je klaar bent met werken en richting huis vertrekt. Siri schotelt je dan de route voor, inclusief de reistijd en eventuele files. Ze stuurt een berichtje naar je partner dan je onderweg bent, zodat hij of zij weet dat ze kan beginnen met eten koken. Ben je vrijgezel en ben je gekoppeld aan Apple Homekit? Dan zet Siri de thermostaat hoger zodat je in een lekker voorverwarmd huis thuiskomt. Qua functionaliteit en werking heeft Siri Snelkoppelingen wel iets weg van apps als IFTTT.

Siri Snelkoppelingen werken uiteraard samen met alle diensten van Apple, maar ook andere ontwikkelaars kunnen deze functionaliteit inbouwen in hun apps. Via de Shortcuts-app voeg je een routine in. Deze Snelkoppelingen werken zoals gezegd met spraakopdracht, maar ook vanuit het vergrendelscherm en Spotlight, de zoekfunctie van iOS. Naast je iPhone en iPad kun je ook je Apple Watch en Apple HomePod gebruiken om deze Shortcuts uit te voeren.

iOS 12 Siri Shortcuts

#7 Betere bescherming privacy

Privacy staat hoog in het vaandel bij Apple. Daarom heeft het bedrijf een aantal verbeteringen geïmplementeerd die jouw persoonlijke gegevens nog beter afschermen van de buitenwereld. Als voorbeeld noemen we al eerder de end-to-end encryptie bij FaceTime. Apple gaat nog een stap verder. Safari verhindert dat deelknoppen en reactieformulieren op websites ongevraagd jouw geschiedenis verzamelen. Apple’s webbrowser voorkomt verder dat adverteerders apparaatspecifieke data verzamelen om op jou afgestemde advertenties aan te bieden.

Heb je er ook een hekel aan dat je telkens een nieuw wachtwoord moet aanmaken en deze moet onthouden? iOS 12 maakt automatisch sterke wachtwoorden voor je en vult deze voor je in. Deze codes worden veilig opgeslagen in de iCloud Keychain en zijn toegankelijk vanaf al jouw iDevices en Mac-computer(s). Vraag eventueel aan Siri om je wachtwoord voor je in te vullen.

#8 Verbeterde zoekfunctie Foto’s

De app Foto’s krijgt een verbeterde zoekfunctionaliteit. Foto’s worden voortaan op tijd en locatie geïndexeerd. Je kunt dus niet alleen op inhoud zoeken, maar ook op locatie of evenement. Ook kun je zoekwoorden combineren om zo nog betere zoekresultaten te krijgen. Terwijl je een zoekopdracht invoert, krijg je een suggestie voorgeschoteld voor een zoekterm. Nieuw is het tabblad Voor Jou. Hierin vind je foto’s die volgens Apple een speciale betekenis voor je hebben. De app stelt zelfs voor hoe je deze foto’s nog mooier kunt maken, bijvoorbeeld door een filter aan te brengen. In hetzelfde tabblad vind je tevens suggesties om deze foto met bepaalde vrienden te delen.

Apple heeft de camera-app eveneens een flinke opknapbeurt gegeven. Met de lancering van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus introduceerde Apple een feature die Portretbelichting heette. Hiermee maak je in een handomdraai professioneel ogende foto’s van studiokwaliteit. Aanvankelijk was dit een bètaversie, maar inmiddels heeft hij de alfastatus gekregen. Toch zag Apple kans om Portretbelichting nog verder te verbeteren. Iedere foto die je hiermee schiet en waar een persoon op de voorgrond staat, krijgt voortaan een masker om hem/haar van de achtergrond te scheiden. Tevens heeft Apple de QR-codelezer verbeterd, waardoor hij nog sneller en responsiever is.

#9 Augmented Reality

Augmented Reality (AR) is volgens CEO Tim Cook een belangrijke ontwikkeling om in de gaten te houden, omdat het vele mogelijkheden biedt om ons dagelijks leven makkelijker te maken. Daarom heeft Apple veel tijd, geld en moeite geïnvesteerd in deze techniek. Met de komst van ARkit 2 wordt de AR-ervaring nog beter. Als je bijvoorbeeld een hoge toren van Lego-steentjes bouwt bij jou in de woonkamer, kun je deze opslaan en op dezelfde plek aan een ander laten zien.

Face Tracking is eveneens verbeterd. Deze techniek weet voortaan precies wanneer je bijvoorbeeld je tong uitsteekt of met je ogen knippert. Dankzij 3D Object Recognition herkent de software objecten en weet hij hoe je je iPhone of iPad vasthoudt. Het gebruikt deze informatie om iets in gang te zetten, bijvoorbeeld een knikker die van een zelfgemaakte knikkerbaan rolt. Tot slot ondersteunt ARkit 2 een nieuw bestandformaat waarmee designers animaties kunnen optimaliseren voor AR. Dit is USDZ, een extensie die samen met Pixar is ontwikkeld.

iOS 12 Augemented Reality

#10 En nog veel meer

In de voorgaande alinea’s hebben we al vele nieuwe features genoemd. Dat is echter nog niet alles. Naast FaceTime, Camera, Safari, Foto’s en iMessage hebben nog veel meer apps een make-over gekregen, waaronder Apple Aandelen, Apple Boeken (voorheen iBooks) en CarPlay.  Hierdoor is het nog eenvoudiger om de aandelenkoersen te volgen, financieel nieuws te raadplegen, je favoriete (audio)boeken te vinden of de weg van A naar B te vinden. Bij de batterij-instellingen vind je naast een tabblad van de afgelopen 24 uur ook een blad die je inzicht geeft in het batterijverbruik van de afgelopen tien dagen. Per dag krijg je inzicht in jouw app- en telefoongebruik. Tot slot heeft Apple drie nieuwe talen toegevoegd: Arabisch, Hindi en Hebreeuws.

Op deze apparaten kun je iOS 12 installeren

Zoals je ziet is iOS 12 boordevol gestopt met allerlei handige en nieuwe features. Je kunt nu al de bètaversie downloaden, maar ook tot september wachten totdat Apple een stabiele versie van het besturingssysteem uitrolt. De keuze is aan jou.

Benieuwd of je iOS 12 kan installeren op jouw iPhone, iPad of iPod? Hieronder vind je een lijst met daarop alle iDevices die overweg kunnen met de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem.

iPhones

iPads

 • iPad Mini 2
 • iPad Mini 3
 • iPad Mini 4
 • iPad Air
 • iPad Air 2
 • iPad vijfde generatie (2017)
 • iPad zesde generatie (2018)
 • iPad Pro 9.7
 • iPad Pro 10.5
 • iPad Pro 12.9 (eerste en tweede generatie)

iPod

 • Zesde generatie iPod touch

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden