Vergelijk 3.033.907 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy S9 of Huawei P20 Pro?

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy S9 of Huawei P20 Pro?
Door ,

Vandaag zetten we twee giganten in de smartphonewereld tegenover elkaar: Samsung en Huawei. Van beide fabrikanten nemen we hun meest recente vlaggenschip en kijken we naar de overeenkomsten en verschillen. Wie komt er als beste uit de bus, de Samsung Galaxy S9 of de Huawei P20 Pro?

Samsung en Huawei behoren tot de grootste smartphoneproducenten ter wereld. Beiden verkopen jaarlijks enkele honderden miljoenen mobiele telefoons wereldwijd. Het is dan ook niet vreemd dat we in dit artikel uitgerekend de Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 Pro tegenover elkaar zetten. Samsungs paradepaardje werd in februari gepresenteerd op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Qua uiterlijk lijkt hij verdacht veel op zijn voorganger, de Samsung Galaxy S8. De grootste veranderingen zijn onzichtbaar voor het blote oog en vinden we onder de motorkap.

De Huawei P20 Pro is van meer recente datum. Deze zag een maand later het levenslicht, tijdens een persevenement in de Franse hoofdstad Parijs. Huawei gooit al jaren hoge eigen met haar vlaggenschepen in de P-reeks. Daarmee wist de Chinese smartphoneproducent meer dan eens de eretitel ‘smartphone van het jaar’ van de European Imaging and Sound Association (EISA) in de wacht te slepen. Huawei is dus een geduchte concurrent, niet alleen voor Samsung.

Als de Samsung Galaxy S9 het opneemt tegen de Huawei P20 Pro, wie is dan de betere van de twee? In dit vergelijkingsartikel proberen we een antwoord te vinden op deze vraag. Allereerst kijken we naar de buitenkant om te zien wie het meest degelijke toestel heeft. Vervolgens is het de beurt aan het beeldscherm en de binnenkant. Ook de camera’s worden naast elkaar gelegd. Tot slot vergelijken we de adviesprijzen van beide toestellen en maken we de balans op in de conclusie.

Samsung Galaxy S9

Design

We zeiden het net al even: de buitenkant van de Samsung Galaxy S9 lijkt als twee druppels water op zijn voorganger. Samsung heeft één belangrijk detail aangepast: de vingerafdrukscanner. Deze vonden we eerst naast de primaire camera, bij het nieuwste model is deze beneden de camera te vinden. Op deze manier is hij makkelijker te vinden en bedienen.

De voor- en achterkant van de Galaxy S9 zijn vlak en worden bedekt door een laag krasbestendig glas van Corning. Ook is hij stof- en waterdicht. Dankzij de IP68-certificering hoef je je geen zorgen te maken als je telefoon per ongeluk in een bak met water valt. Sterker nog, je kunt hem zonder problemen schoonmaken onder de kraan. Je favoriete muziek klinkt ongekend helder door de stereo speakers van AKG en Dolby Atmos geluidssoftware. Mocht je in stilte willen genieten, dan gebruik je de hoofdtelefoonaansluiting. Samsung durfde het niet om deze weg te laten, iets wat steeds meer fabrikanten doen bij hun nieuwste modellen.

Net als de Galaxy S9 is de Huawei P20 Pro gemaakt van een combinatie van metaal en glas. Door deze materialen ziet hij er niet alleen zeer exclusief uit, maar voelt hij ook zo aan. Net als Samsungs vlaggenschip is de P20 Pro stof- en waterdicht. Toch verschillen beide telefoons als het gaat om waterbestendigheid. De Galaxy S9 is zoals gezegd IP68 gecertificeerd. Dat betekent dat je hem een half uur lang onder water kunt dompelen bij een diepte van anderhalve meter zonder vocht- en waterschade op te lopen. Bij de P20 Pro is de maximale diepte waarbij hij bestand is tegen water één meter. Een klein verschil, maar toch. Om dit te bereiken heeft Huawei de koptelefoonaansluiting weggelaten, wat in onze ogen een groot gemis is. Net als de Galaxy S9 heeft de P20 Pro stereo speakers die uitgerust zijn met Dolby Atmos.

Aan de buitenkant zien we nog meer kleine verschillen tussen beide topmodellen. Zo heeft Huawei onder het beeldscherm een fysieke Home-knop met vingerafdruksensor geplaatst. Bij de Galaxy S9 vinden we deze laatste feature aan de achterkant. Daar vinden we tevens een ander levensgroot verschil: het camerasysteem. Verderop in dit vergelijkingsartikel staan we uitgebreid stil bij de overeenkomsten en verschillen van de camera’s. Voor nu volstaat het om te zeggen dat de Galaxy S9 één camera heeft aan de achterzijde. Huawei’s vlaggenschip telt er maar liefst drie die verticaal zijn geplaatst in de linkerbovenhoek.

Als we de dimensies en het gewicht erbij halen, dan is de Galaxy S9 de slanke den van de twee. Het verschil zit hem niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte en dikte. De Galaxy S9 is weliswaar iets dikker, maar is ruim 7 millimeter minder lang en 5 millimeter minder breed dan de P20 Pro. Als je een telefoon zoekt die je met één hand kunt bedienen, dan moet je eerder bij Samsung zijn dan bij Huawei. Ook is Samsungs paradepaardje net iets lichter dan de P20 Pro: 163 gram tegenover 180 gram. In het high-end segment tellen alle kleine beetjes.

Huawei, P20 Pro

Beeldscherm

Net als vorig jaar heeft de Samsung Galaxy S9 een 5,8 inch groot Infinity Display. Dat is een Super AMOLED-scherm met een resolutie van 2960 bij 1440 pixels. Door deze hoge resolutie heeft hij een pixeldichtheid van 570 ppi en 18,5:9 verhouding. Het scherm ondersteunt HDR-content en vertelt je onder meer precies hoe laat het is dankzij het Always On display. De randen zijn licht gebogen en lopen naadloos over in het frame. Aan de bovenkant heeft Samsung een dunne balk overgelaten voor de speaker/het oorstuk, selfiecamera en lichtsensoren.

Net als Samsung heeft Huawei haar vlaggenschip een AMOLED-scherm gegeven. Deze is 6,1 inch in doorsnee en heeft een screen-to-body-ratio van 82 procent. Een knappe prestatie aangezien de P20 Pro aan de voorzijde een fysieke thuisknop heeft. Doordat deze ontbreekt bij de Galaxy S9 beslaat het scherm bij dit toestel een oppervlak van 83,6 procent. In tegenstelling tot Samsungs high-end telefoon heeft het beeldscherm van de P20 Pro een inkeping of notch. Als je dit niks vindt kun je deze ‘verwijderen’. In het instellingenmenu vind je een optie om de ruimte links en rechts van de inham zwart te maken. Daardoor lijkt het net alsof het scherm recht doorloopt onder de selfiecamera, net als bij de Galaxy S9.

Het FullView Display van de P20 Pro heeft een resolutie van 2240 bij 1080 pixels. Ondanks de lagere schermresolutie heeft hij nagenoeg dezelfde beeldverhouding als de Galaxy S9, namelijk 18,7:9. Door de lagere resolutie in combinatie met het grotere scherm, is het beeldscherm van de P20 Pro net iets minder scherp dan de Galaxy S9. Het verschil is echter dusdanig klein dat je het niet met het blote oog zult zien.

Camera

Zowel de Samsung als Huawei hebben hun uiterste best gedaan om hun vlaggenschepen met een fantastisch camerasysteem af te leveren. De Koreanen menen hiervoor voldoende te hebben aan één camera, de Chinese tegenhanger heeft er drie. Wat de camera’s van de Galaxy S9 en P20 Pro met elkaar gemeen hebben, is dat ze ieder zijn uitgerust met fase-detectie autofocus (PDAF), laser-autofocus, portretmodus, optische beeldstabilisatie (OIS), super-slow-motion video en 4K-video recording.

Huawei, P20 Pro

Ondanks de vele overeenkomsten heeft het camerasysteem van ieder vlaggenschip zijn eigen features. We beginnen met de Galaxy S9. De 12-megapixelcamera heeft om te beginnen een verwisselbare lensopening. Het diafragma bedraagt f/2.4 of f/1.5. De eerste gebruik je als je overdag foto’s schiet en er dus voldoende licht is. De camera valt terug op f/1.5 als het donkerder wordt. Hierdoor is de lensopening nog groter waardoor er nog meer licht op de beeldsensor valt. Dit regelt de camera automatisch voor je. Via de Pro-modus is het mogelijk om handmatig tussen beide f-stops te schakelen om te kijken wat de verschillen zijn.

Een tweede nieuwe feature van de camera van de Galaxy S9, is multiframe ruisonderdrukking. Als je een foto schiet, legt de camera 12 verschillende beelden vast van hetzelfde voorwerp of landschap. Deze worden in 3 groepen van ieder 4 foto’s ingedeeld. Alle plaatjes worden door de software geanalyseerd op elementen als contrast, belichting en ruis. Dit gebeurt een paar keer in een fractie van een seconde. Dat is mogelijk doordat de cameramodule met een eigen DRAM-module en rekenkracht is uitgerust.  Hierdoor worden je foto’s nog scherper en komen kleuren nog beter tot hun recht.

De Huawei P20 Pro heeft zoals gezegd drie camera’s. Deze hebben een resolutie van 20, 8 en 40 megapixels. De eerste legt zwart-witplaatjes vast, de andere twee registreren kleuren. Door deze cameracombinatie beschikt Huawei’s vlaggenschip over 5x hybride zoom, waarvan 3x optische zoom en 2x digitale zoom. Simpel gezegd betekent het dat je nog verder kunt inzoomen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. De camerasoftware schakelt hiervoor automatisch tussen de groothoeklens en telelens.

Naast optische beeldstabilisatie heeft de P20 Pro nog een andere methode om bewegingsonscherpte te compenseren: Artificial Image Stabilization (AIS). Daarbij compenseert de kunstmatige intelligentie kleine bewegingen waardoor foto’s nog scherper uit de verf komen. Een andere nieuwe technologie die Huawei in haar camerasysteem heeft gestopt, is het Light Fusion systeem. Daarbij worden vier losse pixels samengevoegd tot één grote pixel als het donker is. Tevens heeft Huawei de maximale ISO-waarde opgeschroefd tot 102.400. Bij de Galaxy S9 bedraagt deze 6.400. De kunstmatige intelligentie herkent in een handomdraai wat je op de foto probeert te zetten en geeft je op basis van je onderwerp de beste instellingen. De camera van de Galaxy S9 heeft geen kunstmatige intelligentie.

De selfiecamera van de Galaxy S9 is met een foefje uitgerust die de P20 Pro niet kent: AR Emoji. Daarmee maak je een driedimensionaal geanimeerde avatar van jezelf. Hiermee neem je persoonlijke boodschappen op waarbij de camera jouw gezichtsbewegingen en -uitdrukkingen vastlegt. Met apps als WhatsApp en Facebook Messenger stuur je je vrienden een gepersonaliseerd standaard antwoord. Verder kun je de voorste camera van de Galaxy S9 gebruiken om het vlaggenschip te beveiligen. Samsung heeft daarvoor de irisscanner en gezichtsherkenningssoftware samengevoegd tot Intelligent Scan. Afhankelijk van de lichtomstandigheden bekijkt de software met welke methode je toestel zich sneller ontgrendelt.

Samsung, Galaxy S9

Hard- en software

Zowel de Samsung Galaxy S9 als Huawei P20 Pro zijn razendsnel. Dat komt door de krachtige componenten die we onder de motorkap vinden. We beginnen wederom met Samsungs paradepaardje. De Galaxy S9 wordt aangedreven door de Exynos 9810.  Deze octa-core processor bestaat uit twee clusters van ieder vier kernen. Het eerste cluster bestaat uit vier 2,8 GHz krachtige Mongoose M3 kernen voor taken die brute rekenkracht vereisen. Het andere cluster bestaat uit vier energiezuinige 1,7 GHz Cortex-A55 kernen. Door zware taken met lichte taken af te wisselen, verbruikt de processor minder energie, wat de batterijduur ten goede komt. De CPU wordt aangevuld met Mali-G72 GPU, 4GB RAM en 64GB uitbreidbaar geheugen.

Net als Samsung ontwikkelt Huawei haar eigen chipsets. Deze gaan door het leven als de HiSilicon Kirin. De P20 Pro bevat de nieuwste en krachtigste processor die Huawei tot nu toe heeft gemaakt: de Kirin 970. Net als de Exynos 9810 bestaat deze uit twee clusters: vier 2,36 GHz krachtige Cortex-A73 cores en vier 1,8 GHz Cortex-A53 cores. Volgens Huawei is deze processor 25x zo krachtig als zijn voorganger en verbruikt hij maar een vijftigste van de hoeveelheid energie. Dat is te danken aan de Neural Processing Unit (NPU), die de P20 Pro sneller en intelligenter maakt. Daarnaast vinden we onder de motorkap een Mali-G72 GPU, 6GB RAM en 128GB. Je krijgt dus extra werkgeheugen en twee keer zo veel opslagcapaciteit in vergelijking met de Galaxy S9.

De P20 Pro is de kampioen als het gaat om de batterijduur. Deze heeft een accu met een vermogen van 4000 mAh. Als je een beetje zuinig omspringt met het vlaggenschip, houdt hij het anderhalve dag tot twee dagen uit als hij volledig is opgeladen. Dankzij Huawei’s snellaadtechniek SuperCharge is hij in een mum van tijd opgeladen. De Galaxy S9 moet genoegen nemen met een 3000 mAh batterij. Daarmee haal je het einde van de dag, maar veel meer zit er niet in. Ook deze accu ondersteunt Fast Charging. Daarnaast kun je hem draadloos opladen met de Samsung DeX Dock, al moet je deze wel afzonderlijk aanschaffen. Wireless charging kent de P20 Pro niet.

Beide toestellen worden geleverd met Android Oreo. De P20 Pro heeft de allernieuwste versie, namelijk 8.1. De Galaxy S9 blijft steken op 8.0. Beide vlaggenschepen hebben dus de nieuwste Android-features, waaronder Notification Dots, picture-in-picture modus, Smart Text Selection en Autofill. De schil over het besturingssysteem is een ander verhaal. De Galaxy S9 is voorzien van Samsung Experience 9.0, de P20 Pro met EMUI 8.1. Het geeft beide toestellen ieder een eigen uitstraling en look and feel. Het zal in beide gevallen even wennen zijn in het begin.

Huawei, P20 Pro

Prijs

Laten we voorop stellen dat de Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 Pro allebei een aardige duit kosten. Toch is het prijsverschil tussen beide vlaggenschepen behoorlijk groot. De Galaxy S9 had bij lancering een adviesprijs van 849 euro. Na zes weken daalde deze met 200 euro naar 649 euro. Via de zoekhulp van GSMinfo.nl vind je hem op dit moment vanaf 629 euro. De Huawei P20 Pro kostte aanvankelijk 899 euro. Het prijskaartje is de afgelopen maanden nauwelijks veranderd. Als je goed zoekt, kun je hem voor enkele tientjes minder in huis halen. Het is zonneklaar dat je een leuk bedrag bespaart als je de Galaxy S9 neemt als je daily driver.

Conclusie

In dit artikel hebben we de kanjers van Samsung en Huawei naast elkaar gelegd. Zowel de Samsung Galaxy S9 als Huawei P20 Pro zijn de crème de la crème van wat de fabrikanten op dit moment te bieden hebben. Of je nou continu op internet zit of je gameverslaving in de hand werkt, beide vlaggenschepen zijn ongekend krachtig en snel. Hoewel allebei de toestellen dezelfde materialen gebruiken voor de vormgeving, hebben ze duidelijk ieder een eigen identiteit.

De camera speelt een prominente rol bij zowel de Galaxy S9 als P20 Pro. Samsung en Huawei hebben ieder op hun eigen manier hier invulling aan proberen te geven. Huawei door haar vlaggenschip drie camera’s te geven, Samsung door technieken als verwisselbare lensopening, multiframe ruisonderdrukking en AR Emoji mee te geven. Eén aspect waarin de P20 Pro uitblinkt, is de batterijduur. Met zijn 4000 mAh batterij heeft hij een betere conditie dan de Galaxy S9, die genoegen moet nemen met een 3000 mAh accu. Samsungs vlaggenschip heeft daarentegen een hoofdtelefoonaansluiting en betere IP-certificering. Een ander verschil tussen beide vlaggenschepen is de hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit. Op beide vlakken heeft de P20 Pro een streepje voor tegenover de Galaxy S9.

De Galaxy S9 en P20 Pro staan tot op zekere hoogte op gelijke voet. De vraag is of deze onderlinge verschillen je ruim 200 euro waard zijn. Dat is op het moment van schrijven het prijsverschil tussen beide vlaggenschepen. We begrijpen dat het lastig is om te kiezen tussen de Galaxy S9 en P20 Pro. Afgezien van dit vergelijkingsartikel hebben we nog een ander hulpmiddel dat je bij het maken van je keuze kan helpen: onze reviews. Beide telefoons hebben we een uitvoerig getest. In de onderstaande reviews lees je onze bevindingen.

Samsung Galaxy S9 review

Samsung Galaxy S9 review

18 apr 2018 - Volgens velen moet de Samsung Galaxy S9 het beste Android-toestel van 2018 worden, en dan zijn we nog niet eens op de helft van het jaar! Daar wilden we natuurlijk meer van weten. Daarom zijn we aan de slag gegaan met de Galaxy S9 om zelf eens te kijken hoe goed dat ding dan wel niet is.

Huawei P20 Pro review

Huawei P20 Pro review

10 apr 2018 - Eind maart van dit jaar presenteerde Huawei de P20 Pro met een flinke dosis aan megapixelgeweld. Inmiddels hebben we wat meer tijd gehad met het camera-kanon en hebben we ook de andere aspecten van het toestel onder de loep genomen. Bij dezen presenteren we onze uitgebreide review van de P20 Pro.

Samsung Galaxy S9 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 28,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 1500 € 29,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 39,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 35,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd onbeperkt 10000 € 48,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S9 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden