Vergelijk 4.232.910 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Komt er een smartphone met 4TB opslaggeheugen?

Achtergrond Komt er een smartphone met 4TB opslaggeheugen?
Door ,

Dat lijkt misschien wat buitensporig, maar is dat wel zo een gek idee? GSMinfo bekijkt hoe buitenaards 4TB opslaggeheugen nou eigenlijk is, en waarom dat niet zo is.

Het lijkt van de zotte om een mobiele telefoon uit te rusten met 4TB opslaggeheugen. Maar hoe langer we erover nadenken, hoe logischer het is. Het grootste ROM-geheugen dat we tot nu toe tegenkomen in Nederland is 256GB. Dat is een zestiende van de eerdere genoemde 4TB. Het lijkt dus volledige onzin om een smartphone zoveel geheugen mee te geven. Maar de smartphone wordt een steeds groter onderdeel van ons dagelijks leven, en dus ook van ons werk.

Apps

Apple staat als ontwikkelaar van iOS toe dat de apps die op het besturingssysteem draaien steeds groter worden. Tussen 2013 en 2017 zijn de populairste apps op iOS met 1000% gegroeid. Dat is geen typfout. In februari van 2015 veranderde Apple de maximum grootte van een app van 2GB naar 4GB. Vooral een app als Snapchat heeft deze verandering in regulering ter harte genomen. In hetzelfde tijdsbestek is de app 51 keer zo groot geworden. Nadat een app geïnstalleerd is kan deze ook nog eens extra gegevens downloaden waardoor de apps nog meer ruimte in beslag nemen.

topapps

Bij Android zit er een vergelijkbare stijgende lijn in de omvang van de APK's, maar Google heeft een oplossing voor de fabrikanten die hun smartphones liever niet uitrusten met gigantische ROM-geheugens. Android Go levert nagenoeg dezelfde gemakken als de "echte" versie van Android met als aanpassing dat het besturingssysteem zelf veel kleiner is en een groot deel van de apps die erop draaien eveneens.

Op Android grijpen apps misschien nog wel meer data naar zich toe dan op iOS. Als voorbeeld: De app Harry Potter: Hogwarts Mystery is 150MB wanneer je de app downloadt. Na het downloaden gaat de app aanvullende gegevens downloaden en zo wordt de app al gauw 800MB. Een extremer voorbeeld is de Reddit-app. Deze staat met 38MB in de Google Play Store maar wanneer je de app een tijdje gebruikt kan deze gemakkelijk 1GB zijn.

Multimedia

Naast apps bewaren we steeds meer multimedia-bestanden op onze smartphones. Om te beginnen zijn er onze foto's. De foto's kunnen wel worden opgeslagen in de cloud maar doorgaans willen we ze toch ook nog op de telefoon bewaren 'voor de zekerheid'. Wanneer je je foto's over de jaren heen meeneemt van toestel naar toestel dan hopen ze zich al gauw op tot enkele duizenden foto's. Wanneer je daarbij je zelfgeschoten videos en de gedownloadde filmpjes van WhatsApp bij optelt heb je al een forse multimedia-bibliotheek op je smartphone.

Naast foto's en filmpjes zijn er steeds meer apps die het mogelijk maken om lokaal data op te slaan. Dat wil zeggen dat je data met je mee kunt nemen en deze kunt gebruiken zonder een internetverbinding. Denk hierbij aan het offline opslaan van Spotify-nummer en hele series en films van Netflix. Dat kan heel handig zijn wanneer je een lange vlucht voor de boeg hebt of wanneer je optimaal gebruik wil maken van het gratis draadloze internet in de bus. Naast dat het handige functies zijn, kunnen de bestanden behoorlijk omvangrijk zijn. Als je altijd de volledige seizoenen van Friends met je mee wil dragen, omdat dat kan, ben je weer 3GB kwijt. Een paar afspeellijsten van Spotify vult met gemak 4GB ROM.

Nokia 7 Plus review

Nokia 7 Plus review

2 mei 2018 - De Nokia 7 Plus is de nieuwe middenklasser van HMD Global. Met zijn metalen behuizing met fonkelrode accenten valt hij gegarandeerd op tussen de rest van de meute. Maar hoe bevalt hij in praktijk? In deze uitgebreide review hebben we alle voors en tegens voor je op een rij gezet.

Games

Hoewel het technisch gezien apps zijn, zitten spelletjes op onze smartphones toch vaak in een apart hoekje. Naarmate smartphones steeds snellere processoren krijgen, en worden aangevuld met meer werkgeheugen dan de gemiddelde laptop, worden ook de games mooier, sneller en intenser. Het meerendeel van de GTA-games kun je bijvoorbeeld spelen op je smartphone. 10 jaar geleden waren deze games het maximum van wat je PC kon presteren en nu loop je ermee in je broekzak. Dat is geweldig, maar dat neemt ook behoorlijk wat ruimte in beslag. Meerdere gigabytes aan games nemen onze games in beslag, maar dat kan ook steeds makkelijker

Lenovo Z5

De reus is inderweg. Hoewel er nog nauwelijks iets bekend is over de nog aan te kondigen Lenovo Z5, is de geruchtenmachine aan het draaien op volle toeren. Wat al bevestigd lijkt te zijn is het reusachtige scherm dat het toestel krijgt. Wat hier vooral bijzonder aan is, is dat het scherm de hele voorkant lijkt te vullen, zonder notch. Naast dat mooie, grote scherm heeft de vice-president van Lenovo hints gegeven over maar liefst 4TB aan opslaggeheugen.

Het is dus eigenlijk helemaal niet zo gek om te bedenken dat er een smartphone komt met 4TB ROM. Er bestaat al een smartphone met 1TB opslaggeheugen, dus waarom niet? Geheugen en processoren worden iedere maand kleiner en sneller en daar passen ontwikkelaars van besturingssystemen en apps zich maar al te graag op aan. Apps worden zwaarder en uitgebreider omdat de telefoons ook steeds meer aankunnen. Of 2018 het jaar is waarin het gaat gebeuren is nog de vraag, maar heel lang zal het niet meer duren.

(via1, via2)

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden