Vergelijk 3.165.550 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: OnePlus 5T of OnePlus 6?

Achtergrond Vergelijking: OnePlus 5T of OnePlus 6?
Door ,

Woensdag heeft OnePlus haar nieuwste vlaggenschip gepresenteerd: de OnePlus 6. Welke veranderingen heeft OnePlus aangebracht? Of is het meer van hetzelfde, zij het met een marginale upgrade? In dit artikel kijken we naar de overeenkomsten en verschillen met zijn voorganger, de OnePlus 5T.

OnePlus is nog maar een relatief jong bedrijf, maar heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwaardige smartphoneproducent. In 2014 maakten de oprichters zich nog zorgen over de verkoopcijfers. Om een voortijdig faillissement te voorkomen, introduceerden ze een invitesysteem. Alleen klanten die een uitnodiging hadden weten te bemachtigen mochten een toestel kopen. Door de combinatie van high-end specificaties en een scherp prijskaartje was de OnePlus One een groot commercieel succes. Gelukkig besloot OnePlus al snel om het gehate uitnodigingensysteem af te schaffen en iedereen de mogelijkheid te geven een OnePlus-telefoon te kopen.

Inmiddels zijn we vier jaar verder en bij het zevende vlaggenschip van OnePlus aanbeland: de OnePlus 6. Het is de opvolger van de half jaar oude OnePlus 5T. Volgens OnePlus was dit model zo succesvol dat ze niet aan de vraag kon voldoen. Het toestel is vrijwel overal uitverkocht, zelfs via de webshop van de fabrikant is hij niet langer verkrijgbaar. Alle reden dus om een opvolger op de markt te brengen.

Voordat je naar de winkel rent om de OnePlus 6 aan te schaffen, is het goed om naar de plus- en minpunten van de nieuwste flagship killer te kijken. Om hier iets zinnigs over te zeggen, kijken we naar de overeenkomsten en verschillen met zijn voorloper. Allereerst staan we stil bij het design van beide vlaggenschepen. Vervolgens nemen we het beeldscherm onder de loep. De camera is het onderwerp van de derde paragraaf. Vervolgens kijken we naar de hard- en software en vergelijken we de adviesprijzen van de verschillende varianten. Tot slot maken we de balans op in de conclusie.

Design

De OnePlus 5T was flink onder handen genomen door OnePlus. Dat geldt ook voor de OnePlus 6. OnePlus heeft behoorlijk wat aanpassingen gedaan aan het uiterlijk van haar nieuwste vlaggenschip. Wat beide toestellen met elkaar gemeen hebben, is dat ze door het scherm geen ruimte is voor een vingerafdruksensor aan de voorkant. OnePlus verhuisde deze afgelopen jaar naar de achterzijde. Ook bij de nieuwste OnePlus-telefoon is de vingerafdrukscanner achterop te vinden.

OnePlus 6

Net als afgelopen jaar is de OnePlus 6 gemaakt van één brok aluminium, maar ditmaal wordt hij afgedekt door een glazen paneel. Zowel aan de voor- als achterkant heeft OnePlus Corning Gorilla Glass 5 gebruikt om hem te beschermen tegen krassen. Daarmee slaat de Chinese smartphoneproducent dezelfde weg in als fabrikanten als Samsung, Apple en Huawei, die hun nieuwste vlaggenschepen volledig in glas hebben verpakt. Het voordeel van een glazen achterkant is dat het toestel minder gevoelig is voor krassen (aluminium is krasgevoelig voor voorwerpen met scherpe randen). Daarentegen heeft glas de vervelende eigenschap dat het snel barst. Een ongelukkige val kan er al voor zorgen dat je de backpanel moet laten vervangen. En dergelijke kosten kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Om dat te voorkomen krijg je van OnePlus een UTP Clear Case bij het vlaggenschip.

Een andere trend die je bij veel smartphonefabrikanten ziet, is dat ze de hoofdtelefoonaansluiting weglaten. OnePlus gelooft hier niet in. Deze feature -zo moeten we dat tegenwoordig noemen- is zowel bij de OnePlus 5T als de OnePlus 6 present. Je hoeft dus niet te investeren in een draadloze Bluetooth-headset. Deze verkoopt OnePlus overigens wel, mocht je daar interesse in hebben. Voor muziekliefhebbers hebben we kleine tegenvaller: de OnePlus 6 heeft altijd nog maar één speaker. Stereo speakers zijn vooralsnog toekomstmuziek. Technisch gezien is het wel degelijk mogelijk om deze te verwerken in een mobiele telefoon met voorkantvullend scherm. De Google Pixel 2 XL is daar het levende bewijs van. Misschien dat de volgende vlaggenschipgeneratie van OnePlus wel twee speakers krijgt.

Zowel de OnePlus 5T als OnePlus 6 hebben achterop een dual-camerasysteem. Afgelopen jaar waren beide camera’s linksboven in de hoek verwerkt. De dual-tone LED-flitser vonden we rechts daarvan. Dit jaar heeft OnePlus ervoor gekozen om de camera’s en flitser in het midden te plaatsen. Of dit ten goede komt aan de kwaliteit van de foto’s lijkt ons sterk. Wellicht gaat het enkel om een cosmetische verandering. De vingerafdrukscanner is eveneens aangepakt. Vorig jaar was deze sensor rond, dit jaar is hij rechthoekig met afgeronde hoeken (oblong). Het nieuwe design heeft wel iets weg van de vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy S9 (Plus).

Een andere kleine, subtiele verandering die OnePlus heeft aangebracht aan het design, is de locatie van de Alert Slider. Deze was altijd aan de links in het frame te vinden. Dit jaar heeft OnePlus hem naar de rechterkant verplaatst. Een slimme zet als je het ons vraagt. Hierdoor is hij eenvoudiger te bedienen, wat de OnePlus 6 een stuk gebruiksvriendelijker maakt. Om het geluidsprofiel te veranderen, moest je je voorheen in vreemde bochten wringen om de Alert Slider met je wijs- of middelvinger te bedienen. Voortaan doe je dat met je duim.

“Laat een beetje regen niet tussen jou en je smartphone komen”, zo lezen we op de website van OnePlus. Voor het eerst heeft OnePlus een toestel gelanceerd die bestand is tegen water, “zolang je er maar niet mee gaat zwemmen”. Om water buiten te houden gebruikt OnePlus een speciaal soort foam. Bij de fysieke knoppen heeft de fabrikant siliconen ringetjes aangebracht om ervoor te zorgen dat er geen water kan binnendringen. Toch durft OnePlus het niet aan om een IP-certificering aan het toestel te hangen. Een val in een wasbak of een glas water dat over het toestel valt is naar eigen zeggen geen probleem. Als we de garantievoorwaarden er op naslaan, lezen we dat “schade als gevolg van blootstelling aan vloeistoffen” buiten de garantievoorwaarden valt. Het blijft dus oppassen geblazen als je de OnePlus 6 in de buurt van water gebruikt.

OnePlus 5T

Net als afgelopen jaar is de OnePlus 6 verkrijgbaar in Midnight Black. OnePlus heeft een spiksplinternieuwe kleur geïntroduceerd: Mirror Black. De behuizing is daarbij afgewerkt met een glimmende glossy zwarte coating. Het oppervlak lijkt hierdoor net op een spiegel. Het ziet er verbluffend mooi uit, maar houd er rekening mee dat het een magneet is voor vingerafdrukken. Dat geldt niet voor Silky White, de witgekleurde variant van de OnePlus 6. Voor de Chinese markt is de OnePlus 6 Avengers: Infinity War Edition aangekondigd. Naast een textuur van carbon aan de achterkant heeft het toestel het welbekende logo van de Avengers op de achterkant staan. De Alert Slider heeft eveneens een kleurtje gekregen, evenals het OnePlus-logo. Verder krijg je een speciale beschermhoes en Avengers-wallpapers bij je toestel. Of en wanneer deze uitvoering naar Europa komt is onbekend.

Beeldscherm

Zodra je een blik werpt op het beeldscherm van de OnePlus 6, zie je dat OnePlus een ander scherm heeft genomen. Het verschil zit hem in diverse kleine aspecten. Om te beginnen heeft de OnePlus 6 een 6,28 inch groot display. De OnePlus 5T komt niet verder dan 6,01 inch. Nu denk je misschien dat zijn opvolger een kolossus is. Dat valt wel mee: de dimensies van de OnePlus 6 zijn nagenoeg gelijk aan die van zijn voorloper. Hij is minder dan een halve millimeter breder en in de lengte zelfs een fractie kleiner (155,7 tegenover 156,1 millimeter). Feit blijft wel dat je hem maar beter met twee handen kunt vastpakken en bedienen.

Het scherm van de OnePlus 6 valt onmiddellijk op door de inkeping aan de bovenkant. De eerste smartphones met deze designtrend zagen we afgelopen jaar. Inmiddels is de notch ingeburgerd in het midden- en high-end segment. Ook OnePlus doet hier aan mee. In de inham vinden we de selfiecamera, het oorstuk om de persoon aan de andere kant van de lijn te horen en enkele sensoren. Smartphoneproducenten zijn druk doende om telefoons te ontwerpen die deze componenten in, onder of boven het beeldscherm huisvesten. Mocht je de notch nou helemaal niks vinden, dan is het goed om te weten dat het mogelijk is om deze te ‘verwijderen’. In het instellingenmenu heeft OnePlus een optie opgenomen om het scherm links en rechts van de inkeping zwart te maken, waardoor hij feitelijk onzichtbaar wordt.

Door de schermgrootte en notch heeft het scherm van de OnePlus 6 afwijkende specs. De schermresolutie bedraagt niet zoals afgelopen jaar 2160 bij 1080 pixels, maar 2280 bij 1080 pixels. In beide gevallen spreken we van Full HD+. Ondanks de hogere schermresolutie is de pixeldichtheid gelijk gebleven op 401 ppi. De beeldverhouding is wel iets groter geworden. Vorig jaar bedroeg deze 18:9, bij het nieuwste vlaggenschip is dat 19:9. Door het grote schermformaat heeft de OnePlus 6 een hogere screen-to-body ratio gekregen. Deze is opgeschroefd van 80 procent naar 83,8 procent. In lekentaal: het scherm van de OnePlus 6 beslaat een iets groter deel van de voorzijde dan zijn voorganger.

OnePlus 6

Camera

Zowel de OnePlus 5T als de OnePlus 6 hebben twee camera’s aan de achterkant. Deze hebben een resolutie van respectievelijk 16 en 20 megapixels. De nieuwste flagship killer heeft net als de OnePlus 5T niet langer een telelens, wat bij de OnePlus 5 wel het geval was. Hierdoor moet je het doen zonder 2x optische zoom. Je krijgt er wel een grotere lensopening voor terug (f/1.7 in plaats van f/2.6). Met name in het donker levert dit scherpere en meer gedetailleerde plaatjes en video’s op. Wederom heeft het camerasysteem een dubbele LED-flitser om licht te creëren in de duisternis.

Op het eerste oog lijkt het alsof OnePlus haar nieuwste vlaggenschip het camerasysteem van zijn voorganger heeft gegeven, maar schijn bedriegt. De camera’s van de OnePlus 6 hebben wel degelijk een upgrade gekregen. Om te beginnen is de beeldsensor 19 procent groter dan afgelopen jaar. Daardoor slaat deze sensor meer informatie op over wat je op beeld vastlegt en zien foto’s en video’s er naar verluidt nog beter uit.

Een andere nieuwe camerafeature van de OnePlus 6 is optische beeldstabilisatie. Voorheen was er alleen elektronische beeldstabilisatie. In praktijk is deze vorm minder effectief dan de optische variant. Daar worden onverwachte bewegingen gecompenseerd doordat de camera met je meebeweegt, wat ook wel vibratiecorrectie wordt genoemd. Je zou dus minder last moeten hebben van bewegingsonscherpte als fotografeert of video’s opneemt. De optische beeldstabilisatie vinden we overigens alleen in de 16-megapixelcamera. De andere moet het zonder doen.

De portretmodus vinden we op beide toestellen. OnePlus heeft een aantal nieuwe bokeh-effecten toegevoegd aan haar nieuwste paradepaardje. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld geblurde hartjes aan de achtergrond toe te voegen. De selfiecamera van de OnePlus 6 heeft dezelfde 16-megapixelresolutie als de OnePlus 5T. Deze camera is tevens uitgerust met Face Unlock. Hiermee ontgrendel je in minder dan 0,4 seconden je toestel, zelfs als je een bril draagt. Vlak na de lancering van de OnePlus 6 krijgt de selfiecamera een update waardoor je portretfoto’s met bokeh-effect kunt schieten.

Verder heeft OnePlus een aantal nieuwe opties toegevoegd aan de camera’s. Je beschikt over meerdere video-opnamemogelijkheden. Voortaan kun je 4K-video’s opnemen met een frameratesnelheid van 60 fps (was 30 fps). De verversingssnelheid van Full HD-video’s bedraagt maximaal 240 fps (was 60 fps). En je kunt met de OnePlus 6 super slow-motion video’s opnemen in 720p-kwaliteit met een snelheid van 480 fps (was 120 fps). Het effect van deze video’s kan weliswaar niet tippen aan die van de Sony Xperia XZ Premium of Samsung Galaxy S9 (Plus), maar het is een stap in de goede richting.

OnePlus 6

Hardware

Qua hard- en software is de OnePlus 6 een gangbare upgrade ten opzichte van zijn voorganger. De Qualcomm Snapdragon 835 van vorig jaar maakt plaats voor de Snapdragon 845. De chipset telt acht kernen en is in staat om kloksnelheden tot 2,8 GHz te halen. Dat is aanzienlijk sneller dan de 2,4 GHz van de OnePlus 5T. Naar eigen zeggen verhoogt de nieuwe Snapdragon-processor de prestaties van het vlaggenschip met 30 procent.

Net als vorig jaar en het jaar daarvoor is de OnePlus 6 verkrijgbaar in verschillende varianten. Laten we beginnen met het basismodel. Deze is uitgerust met 6 GB LPDDR4 werkgeheugen en 64 GB Universal Flash Storage (UFS) 2.1. Lezen en schrijven van data gaat hierdoor ongekend snel. De duurdere uitvoering heeft 8 GB RAM en 128 GB aan intern geheugen. Mocht je twijfelen of dit voldoende opslagcapaciteit is? Voor het eerst in haar bestaansgeschiedenis heeft OnePlus een variant met 256 GB geheugen uitgebracht. Deze beschikt eveneens over 8 GB werkgeheugen.

Hoeveel gigabyte RAM je ook neemt, je hebt altijd meer dan genoeg werkgeheugen tot je beschikking. Bij de opslagcapaciteit ligt dat net even anders. Aangezien je geen extra opslagruimte kunt bijkopen, moet je vooraf goed nadenken over de hoeveelheid geheugen. Ben jij iemand die iedere dag de nieuwste apps downloadt? Of de hele dag foto’s schiet of 4K-video’s opneemt? Dan kan extra geheugen geen kwaad. Bedenk wel dat je hiervoor dieper in de buidel moet tasten.

Weliswaar is er geen ruimte voor een microSD-kaart, maar wel voor een extra simkaart. De nieuwe OnePlus 6 kun je dus zakelijk en privé tegelijkertijd gebruiken. Overigens is dit niet nieuw: de OnePlus 5T bood eveneens ondersteuning voor dual-sim.

De accucapaciteit is wederom 3300 mAh. OnePlus zegt dat je dankzij de nieuwe Snapdragon 845 processor 10 procent minder energie verbruikt. Dat is leuk en aardig, maar we betwijfelen of je langer van je telefoon kunt genieten tot de volgende oplaadbeurt. Het beeldscherm is namelijk een stuk groter en telt meer pixels. Aangezien het scherm de grootste stroomvreter is van een smartphone, betekent dit dat de geboekte energiewinst aangewend wordt voor de aandrijving van het display. Oftewel, lood om oud ijzer. Dankzij Dash Charge is batterij razendsnel opgeladen. Volgens OnePlus is hij na een half uur al voor de helft opgeladen. Ondanks het glazen paneel is het nog altijd niet mogelijk om het vlaggenschip draadloos op te laden. Volgens OnePlus is dit geen gemis, omdat wireless charging niet kan tippen aan de snelheid van Dash Charge.

Software

Beide telefoons van OnePlus worden met OxygenOS geleverd. De OnePlus 5T draaide aanvankelijk op Android 7.1 Nougat, maar kun je inmiddels updaten naar Android 8.1 Oreo. De OnePlus 6 wordt direct met de nieuwste Android-versie geleverd. Deze custom ROM heeft een aantal features die je niet op de meeste andere Android-telefoons aantreft. Eén daarvan zijn een aantal swipe-bewegingen om mee te navigeren. Vind je het vervelend als de Home-, Vorige- en Recent App Switcher-knoppen voortdurend in beeld staan? Dan schakel je deze eenvoudig uit door Navigation Gestures te activeren.

OnePlus 6

Door met drie vingers tegelijkertijd over het scherm te vegen maak je een screenshot. De vormgeving van je apps en het raster heb je zelf in de hand. Verder kun je apps of systeemacties koppelen als je de letters -O, -V, -S, -M of -W op het scherm tekent. Alle widgets vind je door vanaf het startscherm van links naar rechts te vegen (Shelf). Kortom, je hebt allerlei tools tot je beschikking om je toestel te customizen. Natuurlijk mogen we de lees- en gamemodus niet vergeten.

Android P is nu nog volop in ontwikkeling. Naar verwachting wordt het nieuwe besturingssysteem van Google pas in augustus of september gelanceerd. Tot die tijd moeten we genoegen nemen met Developer Previews. OnePlus heeft toegezegd dat liefhebbers de Android P bèta op de OnePlus 6 kunnen installeren. Slechts een handjevol telefoons kunnen dat, waaronder de Google Pixel 2 (XL). Als je het aandurft kun je dus eerder aan de slag met Android P dan de rest.

Prijskaartje

De OnePlus 5T was de duurste smartphone die de fabrikant tot dan toe had uitgebracht. Het instapmodel kostte 499 euro, de variant met extra RAM en ROM had een prijskaartje van 559 euro. De OnePlus 6 is een tikkeltje duurder dan zijn voorganger, maar niet schrikbarend. De instapper kost 519 euro, twee tientjes meer dan zijn voorganger. De variant met 8 GB RAM en 128 GB geheugen gaat over de toonbank voor 569 euro, oftewel een tientje meer dan een half jaar geleden. Aan de duurste variant hangt een prijskaartje van 619 euro.

De eerste exemplaren van de OnePlus 6 worden op dinsdag 22 mei geleverd. Je kunt hem nu al reserveren via Belsimpel, dan weet je zeker dat je hem als eerste in huis hebt. Voor de liefhebber is er een mogelijk om hem nog een dag eerder te bemachtigen. In Utrecht is een pop-up shop die op 21 mei om 13:00 zijn deuren opent. Daar zijn enkele exemplaren van het vlaggenschip verkrijgbaar. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Conclusie

Al met al moeten we constateren dat de OnePlus 6 een kleine verbetering is ten opzichte van zijn voorganger. De meeste veranderingen zijn cosmetisch van aard en direct zichtbaar aan de buitenkant, zoals de plaatsing van de camera’s, de vorm van de vingerafdruksensor, de locatie van de Alert Slider en de glazen backpanel. Het beeldscherm heeft een notch gekregen. Mocht je dit afschuwelijk vinden, laat je daardoor vooral niet afschrikken. Door een handige optie in het instellingenmenu is het mogelijk om de inkeping onzichtbaar te maken.

Het camerasysteem van de OnePlus 6 lijkt als twee druppels water op die van de OnePlus 5T, maar niets is minder waar. De beeldsensor is groter waar foto’s er nog beter uit komen te zien. Verder heeft OnePlus voor het eerst optische beeldstabilisatie toegevoegd. En tot slot beschik je over diverse nieuwe video-opnamemogelijkheden, waaronder super slow-motion video. Als OnePlus de eerste OTA-update uitrolt, kun je ook met de selfiecamera portretfoto’s met bokeh-effect schieten.

OnePlus 6

Qua hardware is de OnePlus 6 up-to-date en voldoet hij aan de eisen voor vlaggenschepen uit 2018. Nieuw is dat je ook een uitvoering met 256 GB geheugen hebt. En dat voor iets meer dan 600 euro, wat in onze ogen een scherpe prijs is. En natuurlijk kun je direct aan de slag met de nieuwste Android-versie, Android 8.1 Oreo.

De OnePlus 6 is een waardige opvolger van de OnePlus 5T, maar maakt geen grote sprongen voorwaarts. Zo is draadloos opladen nog altijd onmogelijk, ontbreken stereo speakers en heeft OnePlus hem geen IP-certificering gegeven. Ondanks dat deze features ontbreken haal je voor de adviesprijs een toptoestel in huis waar je jaren plezier aan zult beleven. Wij kijken dan ook reikhalzend uit om de OnePlus 6 in onze eigen handen te houden.

OnePlus 6 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 1000 € 25,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 27,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 35,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd onbeperkt 1000 € 36,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 3000 € 43,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 39,00 € 0,- Bekijken
Alle OnePlus 6 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden