Vergelijk 3.167.861 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zoek de verschillen: BlackBerry Bold 9700 vs. Nokia E72

Door , - 3 reacties

Wie zoekt naar een toestel dat zowel op het werk als in de privésfeer voldoet komt al snel uit bij BlackBerry. Maar ook Nokia heeft met haar E72 een zakelijke topper in handen. GSMinfo vergeleek de Nokia E72 en de BlackBerry Bold 9700.

BlackBerry Bold 9700 versus Nokia E72

Voor zowel de BlackBerry Bold 9700 en als voor de Nokia E72 geldt dat zij door hun fabrikant naar voren worden geschoven als ideale telefoon voor de zakelijke markt. Hoewel zij als zakelijke telefoons worden gepresenteerd hebben deze toestellen dusdanig veel in huis dat zij zonder moeite ook de behoeften van de privébeller bevredigen. De kenners van de mobiele telefoniemarkt zullen in eerste instantie BlackBerry naar voren schuiven als merk dat het plakkaat zakelijk merk verdient, maar dit betekent niet dat zij het alleenrecht hebben op de verkoop van businessphones. Zo kwam Nokia met haar E72 met een geduchte concurrent. GSMinfo zet ze naast elkaar en noemt de belangrijkste verschillen.

Voorwaarden van de vergelijking

In deze zoektocht naar de belangrijkste verschillen tussen beide toestellen wordt enkel gelet op het functiepakket, design, vermogen van het toestel. De gebruikerservaring is vaak toestel- en persoonsafhankelijk. Mocht je toch geïnteresseerd zijn in de gebruikerservaringen, dan verwijzen we je graag naar de Bold 9700 reviews en E72 reviews op GSMinfo. Daarin geven eigenaren de plus- en minpunten van hun toestel aan en voorzien zij het toestel van een cijfer.
De toestellen vergelijken we op 5 punten. De keuze voor deze punten is gemaakt op basis van de behoeften van de zakelijke beller zoals wij dat zien. Natuurlijk is deze keuze te betwisten. Mocht het zo zijn dat we volgens jou een aantal belangrijke verschillen vergeten zijn te vermelden, dan horen we dat graag van je. Je reactie op dit artikel kun je geven door een een bericht achter te laten onderaan het artikel.

1. Design

Nokia E72Smaken verschillen, zo is het nu eenmaal. Voor beide toestellen geldt dat zij een professionele uitstraling hebben. Ook krijg je bij beiden een leren hoesje meegeleverd waardoor je toestel niet snel beschadigd. We beperken ons hier slechts tot een beschrijving. De Bold 9700 heeft een volledig QWERTY-toetsenbord met daarboven een optische trackpad navigatietoets. Omdat je geen touchscreen hebt scroll je door middel van deze toets door de menu's heen. Naast de navigatietoetsen vind je twee toetsen die je naar het centrale menu sturen (links) en laten terugkeren naar het voorgaande menu (rechts). Helemaal links en rechts zijn de beltoetsen aangebracht. 
Het beeldscherm is 2,4" groot en daarmee groot genoeg om de internetsites te bekijken. De totale afmetingen van de Bold 9700 zijn 109x60x14mm. Daarmee is het een redelijk fors en vooral ook dik apparaat.

De Nokia E72 heeft eveneens een volledig QWERTY-toetsenbord. Daarboven zijn meer fysieke toetsen aangebracht dan op de Bold 9700, maar dit zijn wel toetsen die je direct naar zakelijke omgevingen als de agenda, contactpersonenlijst en e-mailaccounts sturen. In het midden is eveneens een trackpad aangebracht waarmee je door alle menu's heen scrollt.
Ook op de E72 is geen touchscreen aangebracht. Het beeldscherm heeft dezelfde afmeting als zijn BlackBerry concurrent. Het aantal kleuren is meer dan de Bold, maar de resolutie is daarentegen een stuk lager. Oftewel, de E72 heeft meer contrasten in haar beeld, maar het beeld van de Bold is scherper. De Nokia is daarentegen weer aanzienlijk dunner met haar 10mm.

BlackBerry Bold 9700: Trackpad, QWERTY-toetsenbord, scherpere beeldweergave.
Nokia E72: Trackpad, QWERTY-toetsenbord, dunner, meer fysieke toetsen.

2. Besturingssysteem en gebruikers-interface

De BlackBerry Bold 9700 maakt gebruik van BlackBerry OS5. Op het beginscherm zie je een aantal sneltoetsen die je verwijzen naar je agenda, berichten of het mobiele internet. Je kunt deze aanpassen naar jouw eigen voorkeur. Druk je op de 'BlackBerry-toets' dan verschijnt er een groter menu waarin alle andere features zijn uitgestald. Omdat een filmpje meer zegt dan duizend woorden hebben we hieronder een filmpje voor je waarmee inzicht krijgt in de uitgebreide mogelijkheden (user-interface vanaf 2.07). 

De Nokia E72 maakt gebruik van Symbian 9.3, Series 60 versie 3.2. Waar de sneltoetsen bij de Bold onderaan zijn aangebracht in de interface, vind je die bij de E72 bovenaan het scherm. Een handige toevoeging is dat telkens de eerstvolgende afspraak van de dag voorop je toestel wordt geprojecteerd. Ook geeft het direct aan indien er een draadloos netwerk beschikbaar is. Het grote menu bereik je door de toets linksboven in te drukken. Ook hiervan hebben we natuurlijk een filmpje (user-interface vanaf 0.30).

BlackBerry Bold 9700: Gemakkelijke aanpassing van de menu's, veel uitrolmenu's, snelle toegang tot App World. 
Nokia E72: Eerstvolgende afspraak op beginscherm, veel submappen, snelle toegang tot Ovi Store.

3. Internetmogelijkheden & multimedia

Een goede internetverbinding op je telefoon is tegenwoordig een must geworden. Beide toestellen hebben de beschikking over volledige internetconnectiviteit. Dat wil zeggen dat zij zowel 3G als WiFi in huis hebben. Hierdoor is een supersnelle internetverbinding altijd gegarandeerd. Als we gaan kijken naar de down- (HSDPA) van beide toestellen dan komen we tot de volgende conclusie:

Bold 9700: 3.6 Mbps (HSDPA) 
E72: 10.2 Mbps (HSDPA)

De zogenaamde data connection speed is dus hoger op de Nokia E72. Dit betekent dat je sneller liedjes en andere documenten download dan met de Bold. Daarentegen is de processor van de Bold wel weer sneller wat doorgaans betekent dat het toestel over het algemeen een hogere verwerkingssnelheid heeft. 
Gekeken naar de multimediafuncties dan zien we op de E72 GPS, een 5MP camera met flitser, MP3-speler, FM-radio. De FM-radio is niet standaard aanwezig op de Bold, maar er kan natuurlijk wel radio beluisterd worden via streaming. Een MP3-speler en GPS zijn wel standaard aangebracht, maar de Bold levert wat in op het gebied van de camera. Deze is namelijk 'slechts' 3.2MP en dus verliest hij op dit terrein de strijd met de E72.

BlackBerry Bold 9700: 3G, WiFi, 3,2MP camera, snellere processor, GPS, MP3-speler.
Nokia E72: 3G, WiFi, hogere downloadsnelheid, GPS, 5MP camera, FM-radio.

4. Verschillende communicatiemogelijkheden

Je zou het bijna vergeten bij al het voorgaande, maar voor beide toestellen geldt dat de mainfeature van het toestel de belfunctie is. In de VS maken ze gebruik van een CDMA-netwerk terwijl wij in Nederland onze telefoons via het GSM-netwerk gebruiken. Met zowel de E72 als de Bold 9700 is het mogelijk om gebruik te maken van beide netwerken. Met beide toestellen kun je dus overal in de wereld bellen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor SMS.
BlackBerry Bold 9700E-mail is uiteraard ook mogelijk. Ook hier geldt dat beide toestellen pushmail hebben. Hiermee worden binnengekomen mailtjes direct naar je toestel 'geduwd' en dus hoef je ze niet meer zelf op te halen. Ook is het mogelijk om meerdere e-mailaccounts te integreren in je toestel. Je kunt dus zowel je zakelijke als je prive-inbox direct inzien. Vaak worden e-mails voorzien van bijlagen en deze zijn direct te downloaden en in te zien op je mobiel.
Steeds belangrijker worden sociale netwerken. Niet alleen pubers maken hier gebruik van, maar ook zakenmannen maken er gebruik van. Denk alleen al aan LinkedIn en Twitter. Met de snelle internetverbinding zijn je account zo aangepast of bekeken. Bovendien kennen beiden sociale netwerk integratie waarmee de toegang tot deze websites gemakkelijker is gemaakt.
Een nieuwe vorm van communicatie is Ping! en Ping! is in opmars. Ping! is een combinatievorm van SMS, E-mail en Messenger. Omdat je gebruik maakt van het internet bespaar je veel geld, omdat het SMS bijna overbodig maakt. Op de Bold 9700 is Ping! automatisch geïnstalleerd. Bij de Nokia E72 zou je een extra app moeten downloaden uit de Ovi Store. Helaas kun je met Bold 9700 alleen pingen van BlackBerry naar BlackBerry of een iPhone.

BlackBerry Bold 9700: Bellen, SMS'en, Push e-mail, sociale netwerk integratie, standaard Ping!
Nokia E72: Bellen SMS'en, Push e-mail, sociale netwerk integratie.

5. Zakelijke functies

Wat echte zakelijke behoeften zijn is natuurlijk afhankelijk van de business waarin je werkzaam bent. Maar als we het hebben over zakelijke functie op een smartphone dan noemt men al snel GPS, een agenda/organizer of een Mobile Officepakket. Deze zijn op beide smartphones standaard aanwezig. Een voordeel van de E72 is de extra camera aan de voorzijde. Hiermee kun je video-bellen wat handig kan zijn met je collega's in bijvoorbeeld de VS of in China. Het is immers toch altijd fijner om je gesprekspartner in de ogen te kunnen kijken. De Bold 9700 heeft geen tweede camera en dus dat type communiceren niet mogelijk. 

Niet onbelangrijk is de omvang van het geheugen en de accuprestatie. Beide toestellen hebben een intern geheugen van rond de 250MB. Het is echter aan te raden een MicroSD kaart aan te schaffen, omdat je geheugen daarmee uit te breiden is tot maximaal 16GB. De accuprestatie van de Nokia E72 is aanzienlijk beter aangezien het een spreektijd garandeert van 750 minuten tegenover 360 minuten van de Bold 9700. Ook de standby-tijd is langer: 576 uur vs. 408 uur. 

BlackBerry Bold 9700: Mobile Officepakket, agenda/organizer, GPS navigatiesysteem, tot 16GB uitbreidbaar geheugen.
Nokia E72: Mobile Officepakket, agenda/organizer, GPS navigatiesysteem, video-bellen, tot 16GB uitbreidbaar geheugen, langere spreek- en standby-tijd.

Conclusie

We zullen in deze conclusie geen oordeel vellen over beide toestellen. Er is geprobeerd om de belangrijkste verschillen tussen beide toestellen aan te geven. Het is nu aan jou om een keuze tussen beiden te maken. Welk toestel spreekt jou het meeste aan? Of welke zaken zijn wij in deze vergelijking vergeten te noemen? Laat het ons weten en laat een bericht achter.

Tot slot zie je in onderstaand schema een beknopte samenvatting van de vergelijking:

Nokia E72 BlackBerry Bold 9700
Beeldscherm 2,40 inch 2,40 inch
Resolutie 320 x 240 pixels 480 x 360 pixels
Pixeldichtheid 167 ppi 250 ppi
Besturingssysteem Symbian 9.3 BlackBerry OS 5.0
Processor 0,0 Hz single-core 624,0 MHz single-core
Werkgeheugen - -
Interne opslag - -
Camera 5,00 megapixel 3,20 megapixel
Gewicht 128 gram 122 gram
Stand-by tijd 576 uur 408 uur
Spreektijd 750 minuten 360 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden