Vergelijk 2.468.378 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De 7 beste features van de LG G7 ThinQ

Achtergrond De 7 beste features van de LG G7 ThinQ
Door ,

Woensdag onthulde LG haar nieuwste vlaggenschip: de LG G7 ThinQ. Zoals je van een modern toptoestel mag verwachten, is hij volgepropt met de krachtigste componenten. Afgezien van de nieuwste specs heeft LG hem ook verschillende unieke features gegeven. In dit artikel bespreken we de 7 beste features van de LG G7 ThinQ.

Het is al weer ruim een jaar geleden dat LG de LG G6 introduceerde. Vanaf het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona maakten we kennis met het nieuwste vlaggenschip van de Koreanen. Tijdens de presentatie besteedde de fabrikant veel aandacht aan features als het beeldscherm, de dubbele camera aan de achterkant en hardware onder de motorkap. In onze review schreven we dat we enorm onder de indruk waren met het toestel dat LG had geleverd.

De LG G6 was niet het enige high-end vlaggenschip dat we afgelopen jaar zagen van LG. In de tweede helft onthulde het bedrijf de LG V30, LG V30 Plus en LG V30S ThinQ. Van deze line-up is alleen het allereerste model verkrijgbaar in ons land. Dat is jammer, want bij de andere telefoons speelt Artifical Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie een belangrijke rol. Hetzelfde kunnen we zeggen over het nieuwste vlaggenschip van LG, de LG G7 ThinQ, de opvolger van de LG G6.

We kunnen onmogelijk ontkennen dat AI een belangrijke functie is voor de LG G7 ThinQ, maar het is zeker niet het enige kunstje. Hieronder staan we uitgebreid stil bij de -in onze ogen- 7 belangrijkste features van het vlaggenschip. Van een extreem hoge schermhelderheid tot aan Vison AI: het komt allemaal aan bod.

#1 Exceptioneel hoge schermhelderheid

De LG G7 ThinQ heeft een 6,1 inch groot IPS LCD-display met een resolutie van 3120 bij 1440 pixels. Door de notch boven in het scherm heeft het toestel een 19.5:9 beeldverhouding. Helaas dus geen OLED-paneel, maar dat mag de pret niet drukken. LG heeft het scherm namelijk functie gegeven waardoor hij zich op een wel heel bijzondere manier onderscheidt van de concurrentie.

Heb jij er ook zo’n hekel aan als je buiten aan het genieten bent van het heerlijke weer en het zo zonnig is dat je het beeldscherm niet kunt lezen? Om hier iets aan te doen moet je de schermhelderheid omhoog gooien. Maar zelfs op maximaal blijft het op de meeste telefoons moeilijk om te lezen wat er op het scherm staat. Daar heeft LG iets op bedacht. De fabrikant heeft een extra knop toegevoegd aan de brightness slider.

LG G7 ThinQ

Als je links van deze slider op het zon-icoontje drukt, wordt de schermhelderheid opgeschroefd tot 1.000 nits. Hoe hoger dit getal, des te minder last je hebt van reflectie van zonlicht. Hoe verhoudt zich dat tot andere telefoons? De maximale schermhelderheid van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus bedraagt slechts 625 nits. Zelfs de Samsung Galaxy S9 (Plus) weet dat niet te halen en piekt rond de 700 nits. Met de LG G7 ThinQ is het scherm zelfs in direct zonlicht nog prima te lezen en bedienen. Houd er wel rekening mee dat de batterij hierdoor een stuk sneller leeg is.

#2 Abracadabra…… weg is de notch!

De designtrend van 2017 was zonder twijfel de notch. Andy Rubin, de geestelijk vader van Android en oprichter van Essential, was een van de pioniers die een telefoon met inkeping introduceerde. De Essential PH-1 heeft alleen rondom de selfiecamera geen scherm. De notch werd pas geliefd en gehaat toen Apple de iPhone X introduceerde, waar hij prominent aanwezig is. Inmiddels is hij ingeburgerd en zien we in hoog tempo nieuwe telefoons met deze inham verschijnen. Of deze trend volgend jaar nog bestaat, kunnen we nu nog niet zeggen. We weten wel dat sommige fabrikanten allerlei plannen aan het bedenken zijn om de notch weg te werken door nieuwe technieken in hun toestellen te verwerken, zoals een uitschijfbare camera.

Ook de LG G7 ThinQ heeft een notch. Is dat voor jou een mogelijke deal breaker? Dan is het goed om te weten dat je deze kunt veranderen, of zelfs helemaal weghalen. In het instellingenmenu heeft LG een optie toegevoegd om de vormgeving van de notch aan te passen. Hier verander je de kleur aan beide zijden van de inkeping. Als je hem helemaal zwart maakt, lijkt het net alsof de inham niet meer bestaat. In hetzelfde menu kun je tevens de schermranden aanpassen. Standaard zijn de hoeken in het beeldscherm afgerond, maar je kunt ze ook vlak maken, zoals op een traditioneel scherm.

Het enige verwarrende hieraan is dat het menu om deze aanpassingen te doen New Second Screen of het ‘nieuwe tweede scherm’ heet. Wat de naam zo misleidend maakt is dat LG in het verleden telefoons heeft gelanceerd die boven het beeldscherm nog een klein tweede scherm hadden: denk aan de LG V10 en LG V20. Dit tweede display wordt ook wel de ticker genoemd. Deze heeft een aantal specifieke functies, zoals het bedienen van de mediaspeler, het weergeven van je favoriete contacten en apps, of een tekst die in beeld staat om je ergens aan te helpen herinneren. Het ‘nieuwe tweede scherm’ heeft hier helemaal niets mee te maken. LG had er dan ook verstandig aan gedaan om deze optie een andere naam te geven.

LG G7 ThinQ

#3 Uitmuntende geluidskwaliteit

De LG G7 ThinQ heeft slechts één speaker. We horen je al denken: ‘Dan zal de geluidskwaliteit wel tegenvallen’. Daar heeft LG iets op bedacht. De speaker aan de onderkant werkt met een techniek die door LG is omgedoopt tot de Boombox speaker. Waar het simpel gezegd op neerkomt is dat de binnenkant van het toestel fungeert als een grote resonantiekamer waardoor het geluid wordt versterkt. Een medewerker van LG vertelde onlangs tegenover Engadget dat het vlaggenschip hierdoor 6dB aan extra volume voortbrengt. Dat klinkt misschien weinig, maar bedenk dat 3dB een verdubbeling van het volume inhoudt. Bij 10dB extra is een geluidsbron 10x zo krachtig als het uitgangspunt. Met andere woorden, de speaker van de LG G7 ThinQ is zeer luid. Bovendien verdubbelt de bass door de resonantiekamer.

De Boombox speaker biedt tevens ondersteuning voor DTS:X, een object-georiënteerde audiocodec die een multidimensionale ervaring toevoegt aan muziek door geluidstrillingen driedimensionaal door een kamer te laten bewegen. De LG G7 ThinQ is de eerste smartphone ter wereld die deze technologie ondersteunt.

Net als zijn voorgangers wordt de LG G7 ThinQ met Hi-Fi Quad DAC geleverd. Deze verbeterde digitaal-naar-analoog converter brengt de hoeveelheid ruis die zich voordoet in dit conversieproces tot een minimum, en voegt tevens digitale filters en geluidsprofielen toe. Daardoor klinkt je favoriete muziek nog beter en realistischer: alsof je een optreden van je lievelingsband bijwoont. Mocht je in stilte van je favoriete muziek willen genieten, dan is er ook nog de 3.5mm audio jack.

#4 Stof- en waterdicht

Een IP-certificering voor een high-end smartphone is tegenwoordig bijna net zo normaal als een vingerafdruksensor. Steeds meer mobiele telefoons zijn tot op zekere hoogte bestand tegen water en andere vloeistoffen. De mate waarin ze stof- en waterdicht zijn wordt aangegeven met de letters IP, gevolgd door twee cijfers. Het eerste getal geeft aan in welke mate voorwerpen van buitenaf het toestel kunnen binnendringen. Het tweede cijfer is de indicator voor de mate van waterbestendigheid. IP67 betekent dat een telefoon een half uur lang onder water gedompeld kan worden bij een diepte van maximaal één meter (alleen in zoet water). Bij IP54 kun je dat maar beter nalaten. Dergelijke telefoons zijn bestand tegen een bescheiden hoeveelheid vocht, zoals een kleine hoeveelheid regendruppels.

De LG G7 ThinQ is IP68 gecertificeerd. Zonder enig probleem kun je hem onder de kraan schoonmaken. Om deze mate van waterbestendigheid te bereiken offeren smartphoneproducenten veelal de hoofdtelefoonaansluiting op. LG niet. De Koreanen zijn erin geslaagd om hun nieuwste vlaggenschip volledig stof- en waterdicht te maken en de 3.5mm audio jack intact te laten. Ook de grote Boombox speaker laat geen water door.

Toch raden wij aan om de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden eerst goed door te nemen voordat je de LG G7 ThinQ in een bak met water dompelt. Vaak staat er ergens in deze voorwaarden dat waterschade niet onder de garantievoorwaarden valt. Dat komt omdat de waterbestendigheid mettertijd minder wordt doordat het materiaal dat vocht buiten de deur moet houden slijt. Sony, Apple en Samsung hebben dit in de kleine lettertjes vastgelegd. Het zou ons niet verbazen als LG dit ook doet.

LG G7 ThinQ

#5 Google Assistant en Google Lens

Google Assistant is de digitale assistent die door Google is ontwikkeld. Hoewel hij nog niet op iedere Android-telefoon is te vinden, zien we wel steeds vaker voorbijkomen. Dat op zich maakt de LG G7 ThinQ dus niet bijzonder. Dat LG een speciale knop aan de linkerkant heeft geplaatst om Google Assistant te activeren daarentegen wel. Samsung heeft exact hetzelfde gedaan met Bixby. Het is de eerste keer dat we een telefoon zien waar de digitale assistent van de zoekmachinegigant een dedicated key heeft om hem op te roepen. Dat wil zeggen, als je drukgevoelige sensoren van Active Edge op de Google Pixel 2 (XL) niet ziet als fysieke knop.

Google Assistant activeren kan op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende methode is door één keer op de Assistant-knop te drukken. Je kunt er ook voor kiezen om de Home-knop ingedrukt te houden. Tot slot is het mogelijk om de assistent uit haar slaap te halen door hem/haar te roepen met je stem. Door de Assistant-knop ingedrukt te houden, kun je spraakcommando’s invoeren (ook wel Voice AI genoemd). Deze zijn in samenwerking met Google ontwikkeld en is onder meer te gebruiken om een afspraak aan je agenda toe te voegen of een foto te schieten. Helaas is het (nog) niet mogelijk om een andere functie toe te kennen aan deze knop. Misschien dat LG down the line een update uitrolt die dit mogelijk maakt. Daarmee zou het zich positief onderscheiden van Samsung en Google.

Google Assistant is niet de enige Pixel-feature die LG heeft toegevoegd aan de LG G7 ThinQ. Een andere feature die we tot voor kort exclusief op de Pixel 2 (XL) aantroffen, is Google Lens. Als je een foto hebt geschoten en je op de Google Lens knop drukt in de galerij, analyseert hij wat er op de foto te zien is. Als je bijvoorbeeld een kaft van een boek of filmposter fotografeert, weet Google Lens je naadloos de titel te vertellen, maar ook wie de auteur of regisseur is en wie de hoofdrol speelt. Je krijgt zelfs een kleine synopsis of reviews voorgeschoteld. Door twee keer achter elkaar de Assistant-knop in te drukken, wordt Google Lens geactiveerd.

#6 Vision AI

De camera staat bol van toepassingen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Het algoritme is dusdanig aangepast door LG dat de camera in staat is om 18 verschillende scènes te herkennen, variërend van een landschap tot bloemencorso, van huisdieren tot eten op je bord, van architectonische hoogstandjes tot personen. Deze feature heet ook wel Vision AI.

Voor ieder scenario geeft de camerasoftware je automatisch de beste instellingen. Zo worden voedsel en bloemen extra verzadigd opgenomen zodat ze er nog appetijtelijker of oogverblindend uitzien. Standbeelden, huizen en andere gebouwen krijgen daarentegen extra contrast. Als je de Pro-modus inschakelt, heb je nog meer controle over de plaatjes die de camera aflevert. Ben je met een grote groep die je op de foto wil hebben? Dan is het goed om te weten dat één van de camera’s aan de achterkant een groothoeklens heeft die alles vastlegt in een hoek van 107 graden.

LG G7 ThinQ

#7 Portretmodus aan de voor- en achterkant

Smartphones met portretmodus zijn niets nieuws onder de zon. Meestal gebruiken ze twee camera’s om portretfoto’s te schieten. De ene lens legt de persoon op de voorgrond haarscherp vast, de andere lens verzamelt informatie over de achtergrond om deze te blurren. Verreweg de meeste telefoons hebben deze dubbele camera aan de achterkant. Een enkeling heeft hem aan de voorkant, zoals de Samsung Galaxy A8 (2018).

Een aantal telefoons kan zelfs zonder hulp van een tweede camera portretfoto’s met bokeh-effect schieten. De bekendste is wellicht de Google Pixel 2 (XL). Dat is te danken aan een techniek die Dual Pixel Sensor heet. Het komt erop neer dat de software vanuit verschillende hoeken de omgeving in kaart brengt om te bepalen wat de voor- en achtergrond is. Vervolgens brengt de software een waas aan over de achtergrond en blijft de persoon op de voorgrond scherp in beeld. Wat je dan krijgt is een portretfoto met bokeh-effect. Dit werkt niet alleen met de hoofdcamera aan de achterkant, maar ook de selfiecamera die we voorop vinden.

Net als de Pixel 2 (XL) kan de LG G7 ThinQ zowel met de hoofd als secundaire camera portretfoto’s schieten. Daarvoor maakt de camera een zogeheten depth map of dieptekaart van een landschap of andere omgeving. Vervolgens is het aan jou om het diepte-effect te bepalen. Met een slider voeg je een blur toe, of laat je deze juist weg. Niet alleen tijdens het fotograferen, maar ook achteraf is het mogelijk om diepte toe te voegen aan je plaatjes. Net als bij de vlaggenschepen van Google werkt deze portretmodus niet alleen bij de hoofdcamera, maar ook de selfiecamera.

Tot slot

Natuurlijk heeft de LG G7 ThinQ nog meer noemenswaardige eigenschappen. Zo kun je HDR-video’s afspelen op het 6,1 inch grote display, contactloos betalen dankzij NFC, het toestel draadloos opladen door de ondersteuning van de Qi-standaard, is hij extra goed bestand tegen krassen dankzij Corning Gorilla Glass 5 en heb je door de toevoeging van optische beeldstabilisatie nauwelijks last van bewegingsonscherpte. De LG G7 ThinQ is zoals je ziet een veelzijdige telefoon.

LG heeft officieel nog niets gezegd over een Europese releasedatum en adviesprijs. We verwachten echter dat hij op korte termijn zijn opwachting maakt in ons land. Wat betreft de verkoopprijs: we horen her en der berichten dat er aan de LG G7 ThinQ een prijskaartje van 849 euro hangt. Hetzelfde bedrag moest je aanvankelijk ook op tafel leggen voor de Samsung Galaxy S9 Plus. Ondanks de vele geweldige features zal het voor LG nog een lastige klus worden om consumenten te overtuigen voor haar vlaggenschip te kiezen. Zeker met concurrerende toestellen als de OnePlus 6 voor de deur.

Wat is volgens jullie de beste feature van de LG G7 ThinQ? Of zijn we er één of meerdere vergeten te noemen? Laat het ons weten door een reactie onder dit bericht achter te laten.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden