Vergelijk 3.936.419 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy S9 Plus of iPhone X?

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy S9 Plus of iPhone X?
Door ,

Het is weer tijd voor een vergelijkingsartikel. Ditmaal zetten we Samsungs paradepaardje tegenover die van Apple. Oftewel, de Samsung Galaxy S9 Plus versus de iPhone X. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Wie overtroeft wie? Het antwoord vind je in dit artikel.

Samsung is de grote concurrent van Apple, en vice versa. Qua verkoopaantallen zijn het de twee grootste smartphoneproducenten ter wereld. Apple verkoopt jaarlijks meer dan 200 miljoen iPhones, Samsung overtreft dit aantal met enkele tientallen miljoenen. Zo vreemd is dat niet: Apple is alleen in het high-end segment actief. Samsung daarentegen verkoopt ook mid-range en budgettelefoons. Met andere woorden, het aanbod van de Koreanen is een stuk breder in vergelijking met dat van het Amerikaanse technologiebedrijf. Overigens worden beiden op de hielen gezeten door Huawei, dat de laatste paar jaar een enorme groeispurt meemaakt.

Zowel Samsung als Apple hebben een kroonjuweeltje waarmee ze strijden om de gunst van de consument. Bij Samsung is dat de Samsung Galaxy S9 Plus, bij Apple de iPhone X. Samsungs vlaggenschip werd eind februari gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. De iPhone X werd vorig jaar september al uit de doeken gedaan en is dus al een tijdje verkrijgbaar. Het zijn wezenlijk andere telefoons, maar ze mikken grotendeels op dezelfde doelgroep. Een goed excuus om beide toestellen naast elkaar te zetten en te vergelijken. Zoals gebruikelijk kijken we naar het design, het beeldscherm, de camera, de hard- en software en het prijskaartje.

Design

Tot op zekere hoogte lijken de Samsung Galaxy S9 Plus en iPhone X qua uiterlijk op elkaar. Beide vlaggenschepen hebben een aluminium behuizing die afgedekt wordt met glazen platen aan de voor- en achterkant. Je moet dus goed op je tellen passen en ze niet per ongeluk uit je handen laten glippen. Tevens zijn ze allebei stof- en waterdicht, al is er een klein verschil in de mate waarin. De Galaxy S9 Plus is IP68 gecertificeerd, wat inhoudt dat je hem een half uur lang onder water kunt dompelen bij een diepte van anderhalve meter. Bij Apple’s topmodel is dit beperkt tot een diepte van één meter. Beide fabrikanten waarschuwen dat de waterbestendigheid na verloop van tijd kan afnemen als gevolg van slijtage. Het blijft dus oppassen geblazen in de buurt van water.

Om de iPhone X stof- en waterdicht te maken, zag Apple zich genoodzaakt om de hoofdtelefoonaansluiting weg te laten. Dat doet de fabrikant sinds de lancering van de iPhone 7 in 2016. Samsungs vlaggenschip heeft daarentegen wel een aansluiting voor je oordopjes. Deze vind je aan de onderkant van het toestel. Dat betekent dat je niet in de buidel hoeft te tasten om een nieuwe draadloze Bluetooth-headset te kopen. En dat scheelt flink wat knaken. Zo kosten de AirPods van Apple bijvoorbeeld 179 euro. En dan krijg je oordopjes die al na enkele uren leeg zijn en waar de kans groot is dat je ze kwijtraakt.

Samsung Galaxy S9

Wat de Galaxy S9 Plus en iPhone X eveneens met elkaar gemeen hebben, is dat ze stereo speakers hebben. De een vind je naast de USB-C of Lightning Connector, de ander is in het oorstuk verwerkt. Tevens hebben beide vlaggenschepen een dubbele camera aan de achterkant en een edge-to-edge display, maar daar staan we in de volgende paragraaf uitgebreid bij stil. De Home-button is bij beide vlaggenschepen weggelaten. Over knoppen gesproken: beide toestellen hebben uiteraard een aan/uitknop en volumeknoppen, maar ze hebben ook nog een derde knop. Bij Samsung is dat de Bixby-knop, bij Apple een schuif om het geluid aan of uit te zetten (of om schermrotatie in- en uit te schakelen).

Een ander verschil zit hem in de biometrische beveiliging. De Galaxy S9 Plus heeft achterop een vingerafdrukscanner. Apple heeft er voor gekozen om Touch ID weg te laten. In plaats daarvan heeft het bedrijf de TrueDepth-camera aan de voorzijde uitgerust met Face ID. Samsung heeft de selfiecamera een vergelijkbare beveiligingsoptie gegeven met Intelligent Scan. Meer hierover vind je onder het kopje ‘Selfiecamera’.

Beeldscherm

Zowel de Samsung Galaxy S9 Plus als de iPhone X hebben een oled-scherm met flinterdunne randen. Bij Samsung is deze omgedoopt tot het Infinity Display, bij Apple gaat deze door het leven als het Super Retina HD Display. Beide vlaggenschepen kunnen hierdoor uit de voeten met HDR-content. De schermresolutie van de Galaxy S9 Plus bedraagt 2960 bij 1440 pixels en kun je eventueel naar beneden bijstellen om batterij te ontzien. Apple’s smartphone heeft een iets lagere resolutie, namelijk 2436 bij 1125 pixels. Beide toestellen hebben geen traditionele 16:9 beeldverhouding. De Galaxy S9 Plus heeft een 18,5:9 verhouding. De aspect ratio bij de iPhone X bedraagt 19,5:9.

Door de hogere schermresolutie heeft de Galaxy S9 Plus een net iets hogere pixeldichtheid: 529 ppi. De iPhone X komt niet verder dan 458 ppi. Het is goed om te weten dat je bij dagelijks gebruik hier niets van zult merken. Waar je wel profijt van hebt is dat de schermhelderheid van de Galaxy S9 Plus bijna twee keer zo hoog is als die van de iPhone X: 1130 cd/m2 tegenover 625 cd/m2. Samsungs telefoon is dus een stuk beter te lezen in het felle zonlicht dan de iPhone X. Een feature die het beeldscherm van de iPhone X heeft en ontbreekt bij de Galaxy S9 Plus, is 3D Touch.

Apple iPhone X

De kleurweergave, zwartwaarden en contrasten op oled-schermen zijn fenomenaal. Toch hebben de Galaxy S9 Plus en iPhone X een wezenlijk ander scherm. Samsung heeft het scherm wat minder ver laten doorlopen aan de zijkanten. Daardoor is het eenvoudiger om de telefoon op te pakken zonder per ongeluk het scherm te bedienen. De zwarte balken aan de onder- en bovenkant van het scherm zijn nog iets slanker geworden ten opzichte van zijn voorganger, de Samsung Galaxy S8 Plus. Het lijkt bijna alsof het beeldscherm bijna heel de voorzijde beslaat. De screen-to-body ratio bedraagt dan ook maar liefst 84,2 procent.

Het scherm van  de iPhone X heeft een uitsparing of notch. Daardoor wordt het beeldscherm aan de bovenzijde min of meer in tweeën gesplitst. Als je aan de rechterkant van deze inham naar beneden veegt, verschijnt het Bedieningspaneel in beeld. Om het Notificatiecentrum te openen, swipe je links van de notch naar beneden. In tegenstelling tot de Galaxy S9 Plus heeft de iPhone X geen on-screen navigatieknoppen. Door van beneden naar boven te vegen ga je terug naar het startscherm. Als je dat doet terwijl je je vinger iets langer op het scherm houdt, open je de Recent App Switcher. Je ziet dan precies welke apps op dat moment op de achtergrond draaien. De Vorige-knop ontbreekt op de iPhone X, maar is in de webbrowser gelukkig wel te vinden.

Of je de notch mooi vindt of niet, is een kwestie van persoonlijke smaak. Waar je wel rekening mee moet houden is dat niet alle apps hierop zijn geoptimaliseerd. Dat betekent dat je soms een dikke, lelijke zwarte of witte balk bovenin beeld ziet die niet benut wordt. Steeds meer ontwikkelaars passen hun apps hier op aan. Niet zozeer vanwege de iPhone X, maar ook omdat er steeds meer Android-telefoons met een inkeping verschijnen. Meer over de toekomst van de notch vind je in het onderstaande artikel.

Heeft de notch een toekomst?

Heeft de notch een toekomst?

19 mrt 2018 - Is de notch een designtrend die komend jaar doorzet? Of is het een tijdelijke rage onder fabrikanten? In dit artikel staan we uitgebreid stil bij de voors en tegens van de notch en kijken we of er een toekomst voor ze is weggelegd.

Tot slot mogen we niet vergeten dat het beeldscherm van de Galaxy S9 Plus een stuk groter is dan de iPhone X: 6,2 inch tegenover 5,8 inch. Het grotere schermformaat kan een pluspunt zijn als je je smartphone veel gebruikt om video’s te bekijken. Of gelijktijdig twee apps draait en op internet surft. Het betekent wel dat je een flinke broek- of jaszak, rugzak of handtas moet hebben om je telefoon op te bergen. Voor mobiliteit is een compactere telefoon je beste vriend. De Galaxy S9 Plus is 158,1 bij 73,8 millimeter, de iPhone X 143,6 bij 70,9 millimeter. Dat zijn forse verschillen.

Camera

De Samsung Galaxy S9 Plus en iPhone X hebben ieder twee lenzen aan de achterkant. Bij beide vlaggenschepen bedraagt de resolutie van de camera’s 12 megapixels. De een fungeert als een normale groothoeklens, de ander doet dienst als een telelens. Wat ze eveneens met elkaar gemeen hebben, is dat beide lenzen uitgerust zijn met optische beeldstabilisatie (OIS). Afgelopen jaar had slechts één van de twee camera’s van de Samsung Galaxy S8 Plus deze vorm van beeldstabilisatie. Dat is dus een serieuze upgrade om scherpe, onbewogen foto’s te schieten. De autofocus is bij beide vlaggenschepen razendsnel. Tevens beschikken beide toestellen over 2x optische zoom. Daarmee zoom je in op een onderwerp zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Filmen doe je in 4K met een snelheid van maximaal 60 frames per seconde.

Zoals je ziet hebben de dual-camera’s van beide telefoons veel met elkaar gemeen. Maar er zijn ook meer dan genoeg verschillen. Laten we beginnen met de Galaxy S9 Plus. Wat de camera’s van dit vlaggenschip zo bijzonder maakt, is dat hij een verwisselbare lensopening heeft. De camerasoftware gebruikt een diafragma van f/1.5 als je ’s avonds plaatjes probeert te schieten. Overdag heb je een kleinere f/2.4 lensopening, omdat er dan meer dan voldoende omgevingslicht is. De software bepaalt wanneer welk diafragma het meest geschikt is. In de Pro-modus schakel kun je handmatig schakelen tussen beide diafragma’s.

Met de Galaxy S9 Plus kun je korte super-slow-motion video’s opnemen. Deze clips hebben een frameratesnelheid van 960 beelden per seconde. De iPhone X komt niet verder dan maximaal 240 fps. De kwaliteit van deze slow-motion zijn echter wel een stuk hoger, namelijk 1080p (Full HD) tegenover 720p (HD). Waarin de Galaxy S9 Plus uitblinkt is multiframe ruisonderdrukking. Van iedere foto die je schiet worden 12 verschillende plaatjes opgeslagen. Deze worden in 3 groepen van 4 foto’s ingedeeld. Alle foto’s worden door de software enkele keren per seconde geanalyseerd op zaken als contrast, belichting en ruis. Dit is te danken aan de DRAM-module van de camera. Hierdoor gaat dit razendsnel en hoef je niets in te leveren ten aanzien van prestaties. Volgens Samsung krijg je hierdoor nog scherpere kleurrijkere foto’s.

Samsung Galaxy S9 Plus

De iPhone X levert prachtige plaatjes af dankzij een feature die Portretbelichting heet. Hiermee geef je je foto’s professionele, studio-achtige effecten. Deze feature bestaat uit vijf modi. Natuurlijk Licht lijkt op een bokeh-foto waar de hoofdpersoon scherp in beeld is en de achtergrond wazig is gemaakt. Met Studiolicht krijg je een haarscherpe foto waardoor het gezicht nog beter uit de verf komt. Contourlicht speelt met lichte en donkere elementen op foto’s. Daarmee creëer je fraaie contrasteffecten tussen de voor- en achtergrond. Met Toneellicht lijkt het alsof een gezicht in de spotlicht van een studiolamp kijkt terwijl de achtergrond zwart is. Met Toneellicht mono schiet je dezelfde prachtige foto’s als met Toneellicht, maar dan in zwart-wit. 

Selfiecamera

Natuurlijk moeten we het ook over de selfiecamera hebben. Bij de Galaxy S9 Plus heeft deze een resolutie van 8 megapixels. Bij de iPhone X bedraagt deze 7 megapixels. Het verschil is zo minimaal dat de beeldkwaliteit elkaar niet veel ontloopt. Geen van beide heeft voorop een led-flitser. Wat beide vlaggenschepen met elkaar gemeen hebben is dat ze geavanceerde technologie hebben gebruikt om het toestel mee te ontgrendelen en virtuele avatars mee te maken.  

Apple heeft voorop een gloednieuwe TrueDepth-camera verwerkt. Naast de FaceTime HD-camera bestaat deze uit een infraroodcamera, infraroodbelichter en rasterprojector. De eerste twee componenten zijn nodig  zodat je het vlaggenschip ook als het wat donkerder is kunt ontgrendelen. De rasterprojector scant 30.000 punten en maakt daar een gezichtsprofiel van. Deze wordt lokaal opgeslagen op de Secure Enclave van de processor. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat deze gehackt wordt. Apple noemt deze feature van de TrueDepth-camera ook wel Face ID. Naast het ontgrendelen van het toestel kun je hiermee ook Animoji mee versturen: driedimensionale emoji die jouw gezichtsuitdrukkingen nabootsen en waar je een korte, persoonlijke boodschap mee kunt inspreken en versturen.

De selfiecamera van de Galaxy S9 Plus combineert een irisscanner met gezichtsherkenningssoftware. Dit wordt ook wel Intelligent Scan genoemd. De software bekijkt per geval welke vorm van biometrische beveiliging het toestel het snelst ontgrendelt. Dat klinkt allemaal mooi en aardig, maar in praktijk blijkt dat deze beveiliging niet op hetzelfde niveau zit als Apple’s TrueDepth-camera. Dat geldt ook voor AR Emoji. Net als bij Apple’s Animoji kun je hiermee een driedimensionale avatar maken. In plaats van een van de standaard emoji maakt Samsungs software er een van jouw gezicht. De techniek is niet zo verfijnd als die van Apple en de 3D-cartoon die de software aflevert is niet echt herkenbaar. Gelukkig kun je hem aanpassen zodat hij meer op jou lijkt. Bovendien moet je een GIF-animatie van je avatar maken om hem als boodschap naar anderen te versturen. Het werkt allemaal nogal omslachtig en kan niet tippen aan Apple’s alternatief.

Apple iPhone X notch

Hard- en software

Beide vlaggenschepen worden geleverd met de nieuwste en krachtigste componenten. De Samsung Galaxy S9 Plus heeft onder de motorkap de Exynos 9810. Deze bestaat uit twee clusters van ieder vier kernen: vier 2,8 GHz krachtige Mongoose M3 cores en vier efficiënte 1,7 GHz Cortex A53 cores. De Mali G71 GPU van afgelopen jaar is vervangen door de Mali-G72, die net iets krachtiger is dan zijn voorganger. In tegenstelling tot de Samsung Galaxy S9 krijg je bij de Galaxy S9 Plus geen 4 GB werkgeheugen, maar 6 GB RAM. De opslagcapaciteit van beide modellen is gelijk, namelijk 64 GB. De opslagcapaciteit kun je verder uitbreiden door te investeren in een microSD-kaart. De accucapaciteit bedraagt 3500 mAh en is draadloos op te laden met een oplader die de Qi-standaard ondersteunt. Dat klinkt als meer dan genoeg power om de hele dag mee door te komen, maar dat valt in praktijk vies tegen. Intensieve smartphonegebruikers komen de dag maar net door, of moeten noodgedwongen tussentijds hun toestel opladen.

De iPhone X is uitgerust met de A11 Bionic Chip met geïntegreerde M11-bewegingscoprocessor. Deze hexa-core processor is volgens Apple 25 tot 70 procent sneller dan de A10 Fusion Chip. Over de hoeveelheid werkgeheugen laat Apple zich nooit uit. Dankzij teardown-video’s weten we dat deze 3 GB bedraagt. Afgelopen jaar verdubbelde Apple de hoeveelheid geheugen die je standaard krijgt. Dat is goed nieuws, want in tegenstelling tot de Galaxy S9 Plus kun je bij de iPhone X het geheugen niet uitbreiden. Apple heeft twee varianten van het vlaggenschip. Het instapmodel heeft 64 GB geheugen, de duurdere uitvoering maar liefst 256 GB. De accu van de iPhone X heeft een vermogen van 2716 mAh. Dat is fors minder dan de Galaxy S9 Plus, maar die laatste heeft dan ook een groter scherm en hogere schermresolutie. Deze zaken vreten meer energie dan het compactere scherm van de iPhone X. Bovendien is algemeen bekend dat Apple de hard- en software zo op elkaar heeft afgestemd dat de batterijduur goed tot zeer goed is. Net als de Galaxy S9 Plus is Apple’s vlaggenschip draadloos op te laden. Zowel de Galaxy S9 Plus als de iPhone X kunnen geen tweede simkaart kwijt. Samsung heeft wel plannen om een dual-sim variant naar ons land te brengen.

Waarin beide telefoons wezenlijk van elkaar verschillen, is het besturingssysteem. Samsungs vlaggenschip draait op Android 8.0 Oreo, de iPhone X wordt met iOS 11 geleverd. Waarin Apple duidelijk een streepje voor heeft ten opzichte van Samsung, is het uitbrengen van updates. Smartphones van Apple krijgen gemiddeld vier tot vijf jaar lang software- en beveiligingsupdates. Bij Samsung is dat slechts twee jaar. Bovendien moet je vaak ongelooflijk lang wachten voordat Samsung de nieuwste Android-versie uitrolt naar haar vlaggenschepen (soms wel een half jaar of langer). Samsung kan niet tippen aan het updatebeleid van Apple. Bovendien hebben de Koreanen de Galaxy S9 Plus voorzien van een skin: Samsung Experience 9.0. Deze brengt een aantal exclusieve features naar het toestel, zoals Color Lens, Scroll Capture en Dual Messenger. Dat is mooi en aardig, maar betekent wel dat het besturingssysteem niet altijd even soepel draait.

Prijs

Het prijsverschil tussen de Samsung Galaxy S9 Plus en iPhone X is behoorlijk groot. Het vlaggenschip van Samsung haal je in huis voor 949 euro. Het toestel ligt nog maar net in de winkels, dus een prijsverlaging zit er nu nog niet in. Wellicht dat hij over een paar maanden goedkoper is, want zo gaat Samsung nu eenmaal te werk. De iPhone X kost nog altijd evenveel als bij lancering vorig jaar november, namelijk 1.160 euro. Voor dat bedrag haal je het instapmodel met 64 GB geheugen in huis. Zoals gezegd kun je de opslagcapaciteit niet uitbreiden. Als je extra opslagruimte nodig denkt te hebben, moet je een bedrag van 1.330 euro op tafel leggen. Hoe je het ook wendt of keert, het prijsverschil tussen de Galaxy S9 Plus en iPhone X bedraagt minimaal 200 euro.

Conclusie

De Samsung Galaxy S9 Plus en iPhone X hebben behoorlijk wat overeenkomsten en verschillen. Beide toestellen hebben onder meer een kolossaal oled-display, stereo speakers, dual-camerasysteem met dubbele optische beeldstabilisatie en biometrische beveiligingsopties. Toch zien we dat de Galaxy S9 Plus niet op alle vlakken weet te tippen aan de iPhone X. De TrueDepth-camera van Apple is een stuk geavanceerder dan Samsungs alternatief. Face ID en Animoji werken hierdoor beter.

Samsung Galaxy S9 Plus prijzen vergelijken

Samsung Galaxy S9 Plus
Met abonnement: Vanaf € 22,50 p/m
Los toestel: € 558,00

Vergelijk prijzen

Het beeldscherm van de Galaxy S9 Plus heeft in onze ogen de betere papieren. Hij is niet alleen prachtig groot, maar ziet er een stuk slanker en eleganter uit doordat hij bovenin geen inham heeft. Door de hogere schermresolutie en pixeldichtheid ogen foto’s en video’s net wat scherper dan op de iPhone X. Combineer dat met de stereo speakers van AKG en je vergeet alles om je heen. Samsung verdient een dikke pluim voor het feit dat de maximale schermhelderheid van de Galaxy S9 Plus bijna twee keer hoog is in vergelijking met Apple’s vlaggenschip. Daardoor is de Galaxy S9 Plus de logische keuze voor als je voortdurend in de buitenlucht bent.

Qua prestaties ontlopen beide vlaggenschepen elkaar nauwelijks. Ondanks de kleinere accu heeft de iPhone X de betere batterijduur. Beide telefoons hebben topcamera’s die prachtige plaatjes afleveren. Tot slot mag Apple de loftrompet steken als het gaat om haar updatebeleid. Bij Apple ben je er van verzekerd dat je jarenlang de nieuwste iOS-versie krijgt. Bij Samsung is het de vraag of en wanneer je de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem krijgt. Samsungs Android-schil draagt niet bij aan een optimale gebruikservaring.

Op sommige punten zijn we behoorlijk kritisch ten aanzien van de Galaxy S9 Plus. Delft hij hierdoor het onderspit als hij het opneemt tegen de iPhone X? Zeker niet. Beide vlaggenschepen blinken ieder op hun eigen vlakken uit. De prijs is daar ook naar. Als je na het lezen van dit artikel twijfelt tussen beide toestellen, moet je voor jezelf een antwoord verzinnen op de volgende vraag: bij welk besturingssysteem voel ik me beter thuis, Android of iOS? Wat je antwoord ook is, er blijft maar één optie over. Dat is volgens ons het toestel dat het beste bij jou past.

Apple iPhone X prijzen vergelijken

Apple iPhone X
Met abonnement: Vanaf € 40,00 p/m
Los toestel: € 819,00

Vergelijk prijzen

Samsung Galaxy S9 Plus beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
T-Mobile 24 mnd 120 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 500 € 28,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 10000 € 40,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 10000 € 41,00 € 12,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 30,00 € 13,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 47,50 € 45,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 43,00 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S9 Plus aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden