Vergelijk 3.936.419 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De 5 slechtste features van de Samsung Galaxy S9

Achtergrond De 5 slechtste features van de Samsung Galaxy S9
Door ,

De verkoop van de Samsung Galaxy S9 is van start gegaan. Overal op internet lees je halleluja-verhalen over hoe goed het vlaggenschip wel niet is. Over sommige zaken hebben wij onze bedenkingen. In dit artikel staan wij stil bij de 5 slechtste features van de Galaxy S9.

De eerste reviews over de Samsung Galaxy S9 zijn binnen. Welke je ook leest, iedereen is vol lof over het nieuwste paradepaardje van Samsung. Alle recensenten prijzen het design, het Infinity Display, de plaatsing van de vingerafdruksensor en de beeldkwaliteit van de camera. Kortom, niets dan lof voor Samsung. Wij maken ons hier ook schuldig aan: onlangs schreven wij een artikel over de 5 beste features van de Galaxy S9.

De 5 beste features van de Samsung Galaxy S9

De 5 beste features van de Samsung Galaxy S9

16 mrt 2018 - De Samsung Galaxy S9 is vanaf nu verkrijgbaar in ons land. Denk je er serieus over na om het vlaggenschip van de Koreaanse fabrikant aan te schaffen? Misschien dat wij jullie over de streep kunnen trekken en overtuigen van de kwaliteiten van het toestel. In dit artikel staan we uitgebreid stil bij de 5 beste features van de Samsung Galaxy S9.

Iedereen die een excuus zoekt om het vlaggenschip in huis te halen, hoeft het bovenstaande artikel maar te lezen om zijn of haar gelijk te halen. Toch doet Samsung niet alles goed en zijn er punten waarop de Koreaanse smartphonemaker nog meer uit haar toptoestel kan halen. Wie er over nadenkt om de Galaxy S9 in huis te halen, doet er goed aan om dit artikel te lezen. In dit kritische tegengeluid staan wij stil bij de 5 slechtste features van het vlaggenschip.

#1 Broos en breekbaar design

Het design van de Samsung Galaxy S9 is vrijwel identiek aan dat van zijn voorganger, de Samsung Galaxy S8. Enerzijds is dat een goed teken (denk aan de premium bouwmaterialen en het ergonomische ontwerp), anderzijds hadden wij graag gezien dat Samsung hier iets aan had gedaan. Net als afgelopen jaar moet je voorzichtig omspringen met het toestel. De behuizing is erg broos: als de Galaxy S9 per ongeluk uit je handen glipt, is de kans groot dat hij één of meerdere krassen achterlaat. Dat heb je als je de voor- en achterkant volledig van glas maakt. Onderstaande video van de Amerikaanse verzekeraar SquareTrade spreekt boekdelen. Mocht je ons nog niet geloven? Zoek dan maar eens naar een drop test video op YouTube. Dan zul je zien dat SquareTrade niet de enige is die niet te spreken is over het design van de Galaxy S9.

Hoe zit het met de repareerbaarheid van het toestel? Ook op dat vlak scoort Samsung de laatste jaren erg slecht. Zo slecht dat Greenpeace de Koreaanse producent meerdere malen hier op heeft aangesproken. Helaas heeft dat Samsung er niet toe aangespoord om hier iets aan te doen. Uit online video’s en instructies van onder meer JerryRigEverything en iFixit blijkt dat het voor de doorsnee consument nagenoeg onmogelijk is om een beschadigd toestel zelf te repareren. iFixit geeft het nieuwste vlaggenschip van Samsung een reparatiescore van 4/10. Hoe lager dit getal, des te moeilijker om hem zelf te herstellen. De reden waarom de Galaxy S9 toch nog zo hoog scoort, komt doordat veel componenten modulair zijn en dus eenvoudig vervangen kunnen worden. Als het je lukt om het scherm onbeschadigd los te krijgen.

#2 Batterijduur

Samsung en batterijen is een ongelukkig combinatie. Herinner je je nog het fiasco rondom de Samsung Galaxy Note 7? Nog voordat hij in ons land in de schappen lag, werd de productie en verkoop ervan al stopgezet. Dat had te maken met een fout tijdens het productieproces van de accu. Daardoor kon er spontaan kortsluiting ontstaan, met alle mogelijke gevolgen van dien. Voor het eerst in de geschiedenis besloten luchtvaartmaatschappijen om een verbod in te stellen om de Galaxy Note 7 mee te nemen tijdens een vlucht. Het debacle sloeg een gat in de kwartaalcijfers en het imago van Samsung, maar heeft eveneens goede dingen teweeggebracht. Zo ziet Samsung nog strenger toe op de controle en kwaliteit van de batterij. Daarnaast laat het bedrijf zich adviseren door een onafhankelijk klankbord van deskundigen en experts over veiligheidszaken omtrent de accu. De kans op herhaling is dus een stuk kleiner geworden.

Laten we voorop stellen dat we niet verwachten dat het zo’n vaart zal lopen met de Galaxy S9. We gaan er van uit dat we geen verhalen zullen horen over spontaan ontploffende telefoons of exemplaren die uit het niets in vlammen zijn opgegaan. Het vlaggenschip heeft echter wel een ander heikel punt. De accucapaciteit van de Samsung Galaxy S9 is gelijk aan die van zijn voorloper, namelijk 3000 mAh. Samsung heeft helaas niet de kans aangegrepen om een grotere batterij onder de motorkap te stoppen. En dat is een gemiste kans.

De accu is wederom de achilleshiel van het vlaggenschip. De batterijduur is verre van goed. Uit de vele reviews die we online lezen, blijkt telkens weer dat je de dag niet doorkomt als de batterij volledig is opgeladen. Met andere woorden, je koopt een peperduur vlaggenschip en je moet noodgedwongen met een adapter op zak van huis gaan. Om de batterijduur te verlengen kun je zaken als het Always On display uitschakelen of de schermhelderheid en schermresolutie naar beneden schroeven. Maar je koopt toch geen high-end vlaggenschip om dergelijke zaken uit te schakelen of naar beneden bij te stellen? Net als afgelopen jaar neemt draadloos opladen behoorlijk wat tijd in beslag.

Samsung Galaxy S9

#3 Bixby

Bixby is de naam van de digitale assistent van Samsung. Deze maakte vorig jaar zijn debuut bij de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus (en later bij de Samsung Galaxy Note 8 en Samsung Galaxy A8 (2018)). Ook dit jaar is hij weer terug te vinden in de vlaggenschepen van Samsung. Sterker nog, het ziet er niet naar uit dat we binnenkort afscheid nemen van de assistent.

In theorie kun je allerlei handige dingen met Bixby. Net als met Google Lens kun je plaatjes schieten en vervolgens informatie opvragen over het bouwwerk dat je op de foto ziet. Het live vertalen van tekstfragmenten is zonder twijfel de slimste toepassing van Bixby. Verder toont hij relevante informatie op de juiste tijdstippen, zoals afspraken uit je agenda of het weerbericht. Zo heel bijzonder zijn deze features niet en ken je misschien van Google Assistant, Cortana of Siri. Net als de stemgestuurde assistent van Google werkt Bixby op dit moment alleen in het Engels. Mocht dat geen probleem zijn, dan merk je dat bepaalde onderscheidende features van de assistent niet beschikbaar zijn in Nederland, zoals online shoppen met de camera.

Het meest vervelende aan Bixby is dat hij over een fysieke knop beschikt aan de zijkant. Handig als je de digitale assistent snel wilt activeren, maar een doorn in het oog als je er niets mee doet. Om het allemaal nog wat erger te maken, staat Samsung je niet toe om de knop voor andere doeleinden te programmeren. Ook de plaatsing van de knop -vlak bij de volumeknoppen- is niet echt handig. Gegarandeerd dat je meer dan eens per ongeluk Bixby activeert in plaats van het geluidsniveau bijstelt. De toegevoegde waarde van Bixby is nihil. We hadden dan ook liever gezien dat Samsung deze wegliet. Of gebruikers in ieder geval de mogelijkheid biedt om de Bixby-knop te programmeren dat je de camera of andere applicatie opstart zodra je er op drukt.

#4 Camera marginaal beter

Bij de Samsung Galaxy S9 draait het allemaal om de nieuwe, verbeterde camera. Samsung heeft hem op allerlei vlakken weten te verbeteren. Zo heeft hij een verwisselbare lensopening met twee f-stops, een feature die multiframe ruisonderdrukking heet, kun je er super-slow-motion video’s mee opnemen en beschikt hij over AR Emoji en Intelligent Scan. The Camera. Reimagined, zo zegt Samsung over de smartphonemaker. En dat lijkt DxO Mark, de benchmark voor smartphonecamera’s, met de Koreanen eens te zijn. Het testpanel gaf de Galaxy S9 (Plus) het hoogste rapportcijfer tot nu toe. In de tests scoorde hij nog beter dan de Google Pixel 2 (XL) en iPhone X.  

We zullen niet ontkennen dat de Galaxy S9 een fantastische camera heeft. Maar hoe onderscheidend is deze nou daadwerkelijk? Er zijn immers meer dan genoeg telefoons die een topcamera aan boord hebben. Op welke vlakken excelleert de camera van de Galaxy S9 nou eigenlijk? Overdag schiet je scherpe en gedetailleerde foto’s, maar dat doen zoveel telefoons. Foto’s en selfies die je ’s avonds schiet komen beter uit de verf, daar moeten we Samsung credit voor geven. Super-slow-motion video’s? Dat is al lang niets nieuws meer onder de zon en zagen we afgelopen jaar al bij de Sony Xperia XZ Premium en Sony Xperia XZs. Bovendien zijn deze video’s zeer kort (maximaal 6 seconden) en ligt de videokwaliteit een stuk lager in vergelijking met normale video’s (720p of HD). AR Emoji is een slap aftreksel van Apple’s Animoji die niet zo goed en intuïtief werkt. En Intelligent Scan werkt niet op hetzelfde niveau als concurrerende vlaggenschepen en laat het in praktijk nog regelmatig afweten. Dus nogmaals: hoe vernieuwend is de camera van de Galaxy S9 nou echt?

Samsung Galaxy S9

#5 Prijskaartje

Het nieuwste vlaggenschip van Samsung komt natuurlijk met een prijskaartje, dat zal je vast niet verbazen. De Samsung Galaxy S9 gaat over de toonbank voor 849 euro. Niet een bedrag dat de meesten zomaar even ergens onder het matras hebben liggen. Voor iedere smartphone is dat een forse prijs, helemaal als je de genoemde gebreken en marginale verbeteringen in het achterhoofd houdt.

Er zijn in onze ogen meer dan genoeg goedkopere alternatieven die een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden dan de Galaxy S9. De meest voor de hand liggende keuze is zijn voorloper, de Samsung Galaxy S8. Deze heeft meer overeenkomsten met zijn opvolger dan je denkt en doet zeker niet onder voor het nieuwste vlaggenschip in termen van prestaties. Natuurlijk is de nieuwe Exynos 9810 sneller dan de Exynos 8895 van vorig jaar, maar de verschillen zijn minimaal. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan de schil die Samsung over het besturingssysteem heeft gelegd: Samsung Experience 9.0. Door deze ingrijpende skin komt het regelmatig voor dat de interface niet lekker soepel draait en hapert. Hiervoor heeft Samsung nog altijd geen oplossing bedacht.

Naast de Galaxy S8 zijn er uiteraard nog meer (betaalbaardere) alternatieven voor de Galaxy S9. Dat is het onderwerp voor een ander artikel. Houd GSMinfo.nl dus goed in de gaten.

Tot slot

De Samsung Galaxy S9 is een toptoestel, maar ook hij heeft zoals je ziet zijn beperkingen. Is hij zijn adviesprijs van 849 euro waard? Dat is een vraag waar je zelf een antwoord op moet bedenken. Dat geldt ook voor de vraag of hij de moeite waard is, of dat je liever een ander toestel kiest.

Mochten we je aan het twijfelen hebben gebracht, dan hebben we nog een aantal adviezen voor je. Allereerst, lees ons stuk over de 5 beste features van de Galaxy S9. Daar staan we uitgebreid stil wat het toestel zo geweldig maakt. Tip 2: bezoek de Samsung Experience Studio op Utrecht Centraal Station. Daar kun je tot en met eind maart zelf met het vlaggenschip spelen om hem te ervaren. De shop is dagelijks van 7 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds geopend. En tip 3: lees onze hands-on met het vlaggenschip. Hopelijk heb je dan handvaten om de knoop voor eens en altijd door te hakken.

Hands-on: Samsung Galaxy S9 en S9 Plus

Hands-on: Samsung Galaxy S9 en S9 Plus

26 feb 2018 - In Barcelona zijn met veel spektakel en Augmented Reality de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus aangekondigd. Deze toestellen zullen waarschijnlijk de titel 'beste Android-smartphone' een tijdje dragen. Verdienen ze die betiteling ook?

Samsung Galaxy S9 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 26,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 27,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 2000 € 27,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 31,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 10000 € 35,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 36,50 € 24,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 42,00 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S9 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden