Vergelijk 3.379.374 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Android P Developer Preview 1: dit zijn de nieuwste features

Achtergrond Android P Developer Preview 1: dit zijn de nieuwste features
Door ,

Enigszins onverwacht heeft Google woensdagavond de eerste testversie van Android P uitgerold. Het nieuwe besturingssysteem is nog geen dag oud, maar toch weten we al het nodige over de nieuwste Android-versie. Wij hebben de belangrijkste aanpassingen en nieuwste features voor je op een rij gezet.

Ieder jaar lanceert Google een nieuwe versie van haar besturingssysteem. Vorig jaar augustus was dat Android 8.0 Oreo. Ook dit jaar staat er weer een nieuwe Android-versie in de planning. De naam van het besturingssysteem is nog een mysterie. Voorlopig kennen we hem als Android P.

Voordat Google daadwerkelijk een nieuwe Android-versie op de markt brengt, wordt deze uitvoerig getest. Dat gebeurt niet alleen intern door programmeurs: de zoekmachinegigant vraagt ook ontwikkelaars en Android-enthousiastelingen die niet voor Google werken om hun feedback. Zij spotten vaak bepaalde schoonheidsfoutjes of bugs die de medewerkers van Google mogelijk over het hoofd zien. Na maanden van testen wordt in augustus of september een stabiele versie van het besturingssysteem uitgerold.

Woensdagavond Nederlandse tijd rolde Google de Android P Developer Preview 1 uit. Hoewel de early adopters nog maar weinig tijd hebben gehad om de testversie van het nieuwe besturingssysteem goed te bestuderen, is er desalniettemin veel bekend over de aanstaande Android-versie. Hieronder behandelen we de belangrijkste wijzigingen die Google heeft aangebracht en de belangrijkste features die we straks kunnen verwachten.

#1 Design

Google heeft de vormgeving en look and feel van haar besturingssysteem grondig aangepakt. Door puur naar Android P te kijken zien we een groot aantal veranderingen ten opzichte van Android Oreo. Allereerst zien we dat het navigatiemenu flink is aangepakt. In plaats van rechte en hoekige blokken krijgen de randen van de panelen straks afgeronde hoeken. Deze designtrend zien we al jaren aan de buitenkant van smartphones en Google heeft er nu voor gekozen om deze ook in haar navigatiemenu te verwerken. De verschillende panelen of blokken worden door zwarte lijnen van elkaar gescheiden. Nu zijn deze min of meer aan elkaar geplakt zodat het één geheel lijkt.

Het instellingenmenu is een stuk kleurrijker dankzij Android P. Sinds jaar en dag bestaat deze uit een icoontje gevolgd door de naam van het tabblad, zoals Netwerk en internet, Batterij of Opslag. De icoontjes voelen momenteel wat saai en zakelijk aan doordat ze grijs zijn gekleurd. Bij Android P krijgen ze ieder hun eigen kleur. Alle pictogrammen krijgen straks een gekleurde cirkel. Het instellingenmenu ziet er niet alleen een stuk vrolijker uit, maar moet ook een stuk eenvoudiger te navigeren zijn. De snelkoppelingen bij de Quick Settings krijgen een blauwgekleurde cirkel als ze zijn ingeschakeld. Google Search is voortaan een langwerpige, ovaalgevormde balk in plaats van een strakke en rechte zoekbalk. Dit nieuwe design zien we ook op het thuisscherm. In plaats van midden op het scherm is de zoekbalk helemaal onderin te vinden.

Ken je die rood-oranje balken onder en boven in beeld als je batterijbesparing inschakelt? Deze behoren met Android P tot het verleden. De enige manier waarop je merkt dat energiebesparing is ingeschakeld, is aan het plus-teken dat in het batterij-icoontje verschijnt. Het is de eerste keer sinds de introductie in 2014 dat deze feature op de schop gaat.

Het nachtlampje, of Night Light zoals de feature officieel heet, is een handige functionaliteit. Daarmee bepaal je het tijdstip waarop het scherm minder blauw licht uitstraalt. Dat is niet alleen minder vermoeiend voor je ogen, maar ook voor de hormoonhuishouding van je lichaam. De aanmaak van slaaphormonen als melatonine wordt hierdoor niet verstoord. Anders gezegd, je valt makkelijker in slaap. Als je nu wilt zien op welk tijdstip deze optie wordt ingeschakeld, moet je het instellingenmenu openen. Als Android P eenmaal in omloop is vind je dit tijdstip ook bij de Quick Settings. Dit venster open je door van boven naar beneden te vegen op je scherm. Eén van de icoontjes is een half maantje. Dat is Night Light. Daaronder zie je hoe laat deze feature actief wordt. Om deze aan te passen hoef je alleen nog maar op dit pictogram te drukken.

De plaatsing en vormgeving van het audiovolume is eveneens aangepakt. Als je nu op een van de volumeknoppen aan de zijkant van het toestel drukt, verschijnt er boven in beeld een horizontale balk in beeld met daarop een horizontale slider die het geluidsniveau aangeeft. Bij Android P vind je dit venster straks aan de rechterkant van je toestel. Bovendien is het volume niet langer een horizontale slider, maar een verticale.

Een andere kleine aanpassing vinden we in het Ambient Display. Tot nu toe zag je hierop alleen hoe laat het was, de dag en datum en of je nieuwe berichten had ontvangen. Om te zien hoeveel energie de batterij nog had, moest je je telefoon ontgrendelen. Dat hoeft straks niet meer. Helemaal onderin beeld staat voortaan het accupercentage.

Android P Notificatiecentrum

#2 Berichtencentrum

Ook het Berichten- of notificatiecentrum is grondig op de schop gegaan. Als je nu een sms-bericht van een van je contacten ontvangt, verschijnt het Berichten-logo van Google in beeld, gevolgd door de eerste X-aantal karakters van de boodschap. Met Android P zie je straks in een oogwenk wie van je vrienden of collega’s dit bericht heeft gestuurd, omdat een pasfoto van hem of haar in beeld verschijnt. Ook verschijnen er straks volledige zinnen in beeld van het gesprek zodat je direct weet waar het over gaat.

De mogelijkheden om te reageren op binnengekomen berichten zijn bij Android P een stuk groter. In plaats van iedere keer een losse reactie te tikken, kun je straks ook Smart Replies achterlaten. Door middel van een druk op de spreekwoordelijke knop laat je bijvoorbeeld weten dat je nu niet kunt reageren, bijvoorbeeld omdat je in een vergadering zit. Of dat je onderweg bent naar huis en denkt over 10 minuten thuis te zijn. Deze functionaliteit bestaat weliswaar al voor Android, maar is alleen beschikbaar als je de app Google Reply installeert. Deze feature is straks standaard beschikbaar voor Android P.

#3 Screenshot-knop

In de begindagen verschilde het per fabrikant hoe je een schermafbeelding maakte. Tegenwoordig doe je dat bij alle toestellen op dezelfde manier: door volumeknop omlaag en de aan/uitknop tegelijkertijd kort ingedrukt te houden. Voor sommigen blijft dit worstelen. Dat behoort straks tot het verleden. Straks hoef je alleen nog maar de aan/uitknop ingedrukt te houden. Vroeger verschenen er dan twee opties in beeld: uitschakelen en opnieuw opstarten. Straks zie je nog een derde knop: screenshot of schermafbeelding. Deze is standaard ingebakken in het besturingssysteem.

Over screenshots gesproken: met Android P wordt het een stuk eenvoudiger om deze te bewerken. Als je een schermafbeelding hebt genomen, verschijnt er een venster in beeld. Dat is nu ook al het geval, maar kun je de afbeelding alleen bekijken. Bij Android P krijg je straks nog een tweede knop bij het venster: bewerken. Nadat je toegang hebt gegeven tot je mediabibliotheek, kun je de genomen schermafbeeldingen bewerken met Markup. Op deze manier kun je eenvoudig de afbeelding bijsnijden of aantekeningen en kleuren toevoegen. Als je deze opslaat, wordt deze als een nieuwe afbeelding opgeslagen in de screenshot folder. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de originele schermafbeeldingen kwijtraakt.

Android P notch ondersteuning

#4 ‘Notch’ ondersteuning

De Essential PH-1 was de eerste smartphone met een inkeping of ‘notch’ boven in het scherm. Met uitzondering van de camera en een dunne balk aan de onderkant, besloeg het beeldscherm heel de voorzijde van het toestel. De meeste bekendheid kreeg de inham waarschijnlijk dankzij Apple. Het Amerikaanse techbedrijf lanceerde afgelopen jaar de iPhone X. Dit vlaggenschip heeft bovenin een dunne, zwarte balk waar het oorstuk, de selfiecamera en diverse sensoren zijn verwerkt. Deze ‘notch’ zien we nu ook bij Android-telefoons, zoals de en Wiko View2. De Huawei P20 en OnePlus 6 krijgen hoogstwaarschijnlijk ook deze inham aan de bovenkant. Oftewel, de ‘notch’ is hot.

Echt praktisch is deze hap uit het scherm echter niet. Apps kunnen er niet mee overweg. En als je op internet surft wordt de schermruimte links en rechts van de inkeping wit of zwart gemaakt. Er verschijnt in ieder geval geen tekst of afbeelding in beeld. De meningen over de meerwaarde van de ‘notch’ zijn dan ook verdeeld.

Google lijkt er in ieder geval wel in te geloven. Android P ondersteunt namelijk deze uitsparing. Het besturingssysteem komt met een feature die ‘display cut-out support’ heet. Hierdoor moet het voor ontwikkelaars eenvoudiger worden om het volledige scherm te benutten als deze een ‘notch’ bovenin hebben. Aangezien de Pixel- en Nexus-telefoons van Google deze inkeping niet hebben, heeft de zoekmachinereus een optie opgenomen waarin deze op het beeldscherm wordt gesimuleerd. Je kunt kiezen uit narrow, tall en wide. Als je deze inschakelt vind je de klok niet langer aan de rechterkant, maar links. Daar passen icoontjes voor maximaal 4 apps in beeld. Heb je meer applicaties op de achtergrond draaien, dan zie je een punt in beeld die aanduidt dat er meer apps actief zijn. Als je dan naar beneden veegt verschijnen deze apps in beeld.

#5 Slices

Met Slices is het mogelijk om bepaalde content van de ene app weer te geven in de ander. Google noemt dit ook wel ‘templated content’. Zo is het in theorie mogelijk om als je via Maps een restaurantje vindt reviews over deze eettent op te vragen via een app als Iens. Of bijvoorbeeld de rij-instructies in beeld verschijnen als je via de website van een restaurant op het adres klikt. Hoe het precies werkt is niet duidelijk. Daarover hopen we de komende maanden meer te horen. Het is in ieder geval een handige en veelbelovende toevoeging.

#6 Andere kleine verbeteringen

De belangrijkste aanpassingen en nieuwe features hebben we hierboven wel benoemd. Google heeft ook een aantal kleinere verbeteringen en upgrades aangebracht. Zo is het voor apps die op de achtergrond actief zijn onmogelijk om de microfoon, camera of speakers te gebruiken. Ze kunnen dus niet langer stiekem opnames maken en doorsturen. Op deze manier wil Google je privacy nog beter waarborgen.

Android P locatiebepaling

Heb jij één of meerdere apps van je bank op je telefoon geïnstalleerd waar je de vingerafdrukscanner kunt gebruiken om in te loggen? Dan weet je dat het scherm waarin de bank naar je vingerafdruk vraagt per applicatie verschilt. Bij Android P komt er straks één standaardscherm. Daarmee besparen ontwikkelaars weer de nodige tijd en moeite. De ondersteuning voor Autofill wordt uitgebreid waardoor straks nog meer apps jouw gebruikersnaam en wachtwoord automatisch voor je kunnen invullen bij nieuwe apps.

Het nieuwe besturingssysteem biedt ondersteuning voor nieuwe video- en foto-extensies. Het gaat om HDR VP9 Profile 2 voor een nog betere weergave van HDR-content, en HEIF, de nieuwe standaard voor fotobestanden. Ook kun je met Android P dankzij de ondersteuning van de IEEE 802.11 mc WiFi-standaard tot één à twee meter nauwkeurig navigeren binnen gebouwen. Verder voegt Google een MultiCamera API toe aan het besturingssysteem. Hiermee kun je nog meer doen met telefoons die aan de voor- of achterkant twee camera’s hebben. Dan kun je denken aan het toevoegen van het bokeh-effect en naadloos zoomen. Camera-apps kunnen nog sneller informatie opvragen over bijvoorbeeld de beeldstabilisatie zodat ze nog sneller kunnen scherpstellen. Ontwikkelaars kunnen tevens aangeven dat ze het licht van het scherm willen gebruiken als flitser voor de selfiecamera.

Easter egg

Ieder jaar verbergt Google een boodschap in haar besturingssysteem. Deze worden ook wel easter eggs genoemd. Bij Android 7.0 Nougat verscheen er een kat in beeld waarna je een spelletje kon spelen waarbij je zo veel mogelijk katten moest verzamelen. Vorig jaar zagen we een octopus als je het Android-logo lang genoeg ingedrukt hield. Daarmee probeerde Google ons bewust op het verkeerde been te zetten. Zoals we allemaal weten heet de laatste Android-versie Android 8.0 Oreo en niet Android Octopus.

Ook Android P heeft een easter egg. Als je vaak genoeg op de naam van de Android-versie drukt in het instellingenmenu, verschijnen er hypnotiserend gekleurde cirkels in beeld. In het midden vinden we de letter -P. Met een beetje fantasie zie je hier een (ijs)lolly in. Staat de -P dan misschien voor Popsicle? Het verbaast ons niet als Google ons wederom in de maling neemt. Op internet hebben we al vele creatieve namen voorbij zien komen voor Android P. Wat dacht je bijvoorbeeld van Pancake, Panna Cotta, Parfait, Pecan Pie, Pumpkin Pie, Praline of Pineapple? Kortom, meer dan genoeg zoete desserts en versnaperingen om je aan te vergapen.  

Android P easter egg

Android P Developer Preview 1 installeren

De eerste Developer Preview is alleen beschikbaar voor een handjevol gebruikers. Je kunt het besturingssysteem alleen installeren als je rondloopt met een Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2 of Pixel 2 XL. Voorgaande jaren konden ook bezitters van een Huawei Nexus 6P of LG Nexus 5X de Developer Preview installeren. Dit jaar heeft Google er voor gekozen om de testversie niet voor hen beschikbaar te stellen. Zo vreemd is dat niet: hij wordt immers niet uitgerold naar Nexus-telefoons. Ook de Pixel C tablet van Google is uitgesloten van deelname.

Heb je een van de bovenstaande Pixel-telefoons? Dan kun je de installatiebestanden via deze pagina downloaden. Om ze te installeren moet je wel eerst je toestel handmatig flashen. En dat is niet geheel zonder risico. Als je het niet aandurft -wat wij goed begrijpen bij een toestel waar je op of rond de duizend euro voor hebt betaald- moet je wachten totdat Google de stabiele versie vrijgeeft.

Tijdlijn

Wanneer is dat? Google heeft de onderstaande tijdlijn gepubliceerd. Daarop is te zien dat we na deze eerste bètaversie de komende maanden nog 4 Developer Previews kunnen verwachten. De eerste daarvan, DP2, wordt begin mei uitgerold. De derde verschijnt begin juni. De vierde testversie laat niet lang op zich wachten en staat gepland voor eind juni. De vijfde en laatste versie is er eind juli. De officiële aankondiging en uitrol van Android P is in het derde kwartaal. Dat betekent dat hij in augustus of september Over-The-Air (OTA) wordt uitgerold.

Android P tijdlijn

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden