Vergelijk 4.156.615 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact

Achtergrond Hands-on: Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact
Door ,

Traditiegetrouw presenteerde Sony nieuwe smartphones tijdens het MWC te Barcelona. Het bleef dit keer bij twee smartphones; de Xperia XZ2 en XZ2 Compact. Deze twee toppers hebben we ter hand genomen om te kijken waar de verschillen zitten met de voorgangers.

Als het gaat om het uitbrengen van nieuwe smartphones zijn er maar een paar fabrikanten die er jaarlijks meer produceren dan de Japanse multimediagigant Sony. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de toestellen slecht zijn. Wel is het zo dat de verschillen met de voorgangers vaak minimaal zijn. Op het eerste gezicht heeft Sony het roer een flinke draai gegeven. Om te kijken of de XZ2 en XZ2 Compact de juiste koers hebben zijn we even met de toestellen gaan spelen.

Design

Sony hield zich al jaren vast aan het zogeheten Omnibalance-design. Daarbij werden de toestellen voorzien van een platte achterkant en leek de hele smartphonebehuizing uit één stuk gegoten te zijn. Deze stijl was uniek voor Sony en de toestellen waren dan ook in één oogopslag te herkennen. Bij de XZ2 en XZ2 Compact heeft Sony het Omnibalance-ontwerp weliswaar losgelaten, maar dat wil niet zeggen dat de toestellen niet als Sony te herkennen zijn. Mede dankzij de immer aanwezige camera-knop.

Sony Xperia XZ2

De Xperia's zijn in hun ontwerp verschillend. De XZ2 Compact heeft namelijk een achterkant van mat glas terwijl de XZ2 glimt als een spiegel. Het grote nadeel van de XZ2 is dat het toestel eigenlijk niet schoon te houden is tenzij je er een hoesje omheen doet of altijd fluwelen handschoenen draagt. Met handschoenen kun je echter de vingerfdrukscanner niet bedienen. Deze zit bij beide toestellen op de achterkant. Eerder zat deze bij Sony altijd op de zijkant, en daar zat deze best goed. Op de XZ2 Compact is de scanner prima te bedienen maar bij de XZ2 zit deze naar ons idee eigenlijk iets te laag.

Door de bolling op de achterkant lijkt de XZ2 Compact een stuk dikker dan diens voorganger. In werkelijkheid valt dit echter nogal mee. In de kleine bobbel op de achterkant zit trouwens alle hardware die ook in de XZ2 zit, dus dat het toestel een klein beetje steviger is, is zeker de moeite waard. Voor beide toestellen geldt overigens dat de randen om het scherm een stuk dunner zijn geworden en daarmee heb je meer scherm binnen je telefoon.

Sony Xperia XZ2

Kracht

Zoals altijd heeft Sony de compacte versie uitgerust met dezelfde hardware als de 'normale' versie. In dit geval hebben de toestellen de nieuwste en krachtigste processor van Qualcomm; de Snapdragon 845. Deze chip kun je als gebruiker eigenlijk niet bijhouden. Toen we met de toestellen bezig waren hebben we hier nog niet gigantisch veel van meegekregen maar we zijn ervan overtuigd dat het toestel razendsnel is.

Dit keer komen de lijsten met specificaties niet geheel overeen. Eerder haddden de schermen verschillende maten en resoluties maar dit keer is er nog een extra verschil tussen de twee. Waar de XZ2 Compact een accu heeft met een capaciteit van 2780 mAh is die van de XZ2 een stukje groter met 3180 mAh. We zijn eerder omver geblazen door de accuduur van Sony-smartphones en met een zuinigere processor en grotere accu lijkt het erop dat je nog langer met deze toestellen kunt doen.

Sony Xperia XZ2

Beeld

Het is eindelijk zo ver. De Xperia XZ2 Compact is de eerste compacte Sony die beschikt over een scherm met een Full HD-resolutie, FHD+ zelfs nu de beide toestellen zijn voorzien van schermen met een 18:9-beeldverhouding. Het scherm van de Compact heeft een diagonaal van 5 inch terwijl de XZ2 een 5,7 inch scherm heeft, beide met dezelfdo resolutie. Door de HDR-mogelijkheden van de schermen worden contrasten goed uitgelicht. De kleuren die we in de schermen zien zijn levendig en dat komt het bekijken van foto's en filmpjes ten goede.

Niet alleen de schermen zijn verbeterd. Ook de camera's, die al niet verkeerd waren, hebben een upgrade gekregen. We hebben even gespeeld met de Super Slow-Motion functie van de XZ2 en XZ2 Compact. Deze functie was al aanwezig in de voorgangers maar ditmaal heeft de resolutie een flinke boost gekregen van 720p naar 1080p, en dat zie je. Of de camera's onder alle omstandigheden beter presteren zullen we moeten zien wanneer we langer aan de slag gaan met de toestellen.

Sony Xperia XZ2

Conclusie

Op het MWC in Barcelona presenteerde Sony twee toestellen die de grootste verandering in de afgelopen jaren naar Sony's smartphones hebben gebracht. De randen ven de toestellen zijn een stuk smaller, de schermen groter en de vingerafdrukscanner is verplaatst. De toestellen liggen door de gebogen achterkant fijn in de hand, al is de vingerafdrukscanner niet altijd even fijn geplaatst. Vooralsnog ziet het er goed uit voor Sony. Met alle camera-mogelijkheden, rekenkracht en mooie kleurtjes kijken we ernaar uit om langer met deze smartphones aan de slag te gaan.

Sony Xperia XZ2 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 1000 € 21,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 2000 € 22,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 3000 3000 € 22,44 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 23,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 26,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 30,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 33,00 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia XZ2 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden