Vergelijk 3.498.918 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Wiko View2 en View2 Pro

Achtergrond Hands-on: Wiko View2 en View2 Pro
Door ,

Waarom veel betalen wanneer het ook minder kan? Dat is al jaren de filosofie bij het Franse Wiko. In Barcelona kwamen er nog een aantal toestellen die zich strak aan deze filosofie houden. We hebben even kunnen spelen met de wat apart uitziende Wiko View2 en View2 Pro.

Wiko presenteerde, zoals gebruikelijk, een hele trits aan nieuwe smartphones op het MWC te Barcelona. We raakten haast verdwaald tussen alle varianten van de View-reeks. Daarom hebben we de twee meest opvallende smartphones er even uitgepikt. De View2 en View2 Pro zijn toch wel even wat anders dan het beeld dat we meestal van een smartphone hebben. En dat heeft voornamelijk met het gekke scherm te maken.

Voor we met de toestellen gingen spelen hadden we nog geen idee van de prijs die Wiko voor deze toestellen zou gaan vragen. Als we eerlijk zijn hadden we de bedragen die we daarna te horen kregen niet durven gokken op basis van wat we in onze handen hadden. We kennen Wiko al een tijdje en toch kwam er een duidelijk verstaanbare "wow" uit onze monden. We zullen gauw gaan bespreken hoe wij de toestellen hebben ervaren.

Wiko View2 Pro

Design

Wanneer we het over het ontwerp van de Wiko's hebben kunnen we er gemakkelijk over praten alsof het één toestel is. Aan de buitenkant is nauwelijks aan te wijzen welke van de twee nou welke is. Aan de voorkant van de toestellen is niet heel veel te vinden. Er zitten slechts twee dingen op de voorkant van zowel de View2 als de View2 Pro; een scherm en een camera. Het scherm heeft een eigenzinnig ontwerp, maar daarover later meer.

Aan de zijkant vinden we zoals gewoonlijk de volumetoetsen een de vergrendeltoets. Draaien we het toestel verder om dan vinden we op de achterkant nog een vingerafdrukscanner, de camera's en een Wiko logo. De View2 heeft in de 'camerabult' een camera en een flitser zitten terwijl hier bij de View2 Pro twee camera's in zitten. Bij de View2 Pro bevindt de flitser zich nog onder de camerabult. Beide smartphones glimmen geweldig en het is dan ook niet geek dat deze vingerafdrukken aantrekken als bijen op honing afkomen.

Beeldscherm

Het beeldscherm is bij beide toestellen exact hetzelfde. Daar zit echt geen verschil tussen. Bij het zien van de voorkant van de View2 en View2 Pro dachten we eerst aan de iPhone X van Apple, maar dat sleog al gauw om in het bespreken van de Essential Phone. Dat komt door de 'notch' die zich bovenin het scherm bevindt. De camera komt hierna nog aan bod, maar met het scherm zijn we nog niet klaar. Het gaat om een 6 inch scherm met een HD+-resolutie van 720 bij 1520 pixels. Dat wil zeggen dat het scherm een 19:9-beeldverhouding heeft.

Wiko View2 Pro

Het scherm is groot, maar de randen die zich om het scherm heen bevinden zijn niet overdreven dik. Vandaar dat het toestel niet gigantisch aanvoelt. Het scherm kan goed fel, we schatten dan ook in dat het geen enkel probleem zal zijn om mediacontent te bekijken op een zonnig terras. Al is het natuurlijk leuker om gewoon van het weer te genieten in ons frisse landje. Het scherm is helaas niet mega scherp, maar dat was op deze prijs en met deze verdere specificaties ook wel heel veel gevraagd. Wie weet krijgt een mogelijke View3 een scherm met een FHD+-resolutie.

Camera

De camera's vormen het duidelijkste verschil tussen de View2 en View2 Pro. Dit verschil begint al bij het aantal camera's. De View2 heeft er in totaal twee en de View2 Pro heeft er drie. De View2 is uitgerust met een 13-megapixelcamera op de achterkant en een 16-megapixelselfiecamera aan de voorkant. Op de View2 Pro zit voorop dezelfde camera maar is het verhaal op de achterkant wat anders. De View2 Pro heeft namelijk op de achterkant een 16- en een 8-megapixelcamera zitten. Eén van deze twee lenzen neemt foto's onder een hoek van 120 graden, daarmee krijg je landschappen mooi op de foto.

De camera's presteren eigenlijk precies zoals verwacht, ze reageren snel en de foto's lijken goed uit de bus te komen. We hebben ze eigenlijk alleen bij wat minder licht kunnen testen tot nu toe maar dit zijn doorgaans de moeilijkste omstandigheden. In het donker kunnen de camera's van beide toestellen pixels samenbinden. Dat wil, min of meer, zeggen dat de lichtsterkte van verschillende pixels wordt samengeperst. Het voordeel hiervan is dat je foto's lichter uitvallen, het nadeel is dat de resolutie door vieren wordt gedeeld en je een kleinere foto over houdt. Perfect voor social media maar niet heel handig om aan de muur te hangen.

Snelheid

Beide toestellen, zowel de View2 als de View2 Pro, zijn uitgerust met Qualcomms Snapdragon processoren. Toch is het niet zo dat ze allebei dezelfde hebben. De Wiko View2 beschikt over een Snapdragon 435-processor met een kloksnelheid van 1,4GHz en dat is in principe meer dan snel genoeg voor alle populaire apps als WhatsApp en Facebook maar deze chip is geen toonbeeld van pure kracht. Tijdens onze test hebben we hier niets van gemerkt, maar we hebben het toestel ook nog niet echt op zijn staart getrapt.

Wiko View2

De Wiko View2 Pro doet het wat dat betreft een stukje beter. Deze beschikt namelijk over een Snapdragon 450-processor met een kloksnelheid van 1,8GHz. Dat wil zeggen dat het toestel wat sneller is dan de View2, maar niet dat de View2 Pro gaat als de bliksem. Het grootste praktische verschil tussen deze twee processoren is dat de 450 een flinke slag zuiniger is en je accu het dus een stuk langer volhoudt. Beide smartphones hebben overigens dezelfde 3000 mAh-accu, dus daar zit het verschil niet.

Conclusie

De Wiko View2 en View2 Pro zijn allebei prima smartphones. Je maakt zeker de blits op iedere partij met het aparte design en geinige scherm. De toestellen liggen fijn in de hand en zien er goed uit. De verschillen tussen de twee toestellen zijn echter miniem en het prijsverschil volgt helaas niet dezelfde lijn. Voor 100 euro meer heb je een iets betere camera, een iets snellere processor, tweemaal zoveel opslaggeheugen en 1GB werkgeheugen meer. Of dit verschil in de praktijk het verschil waard is gaan we nog achter komen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden