Vergelijk 2.380.786 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Cat S61

Achtergrond Hands-on: Cat S61
Door ,

De Cat S61 is onverwoestbaar. Zo ziet hij er in ieder geval uit. Wat kan je nog meer met deze telefoon, die vooral in de broekzakken van bouwvakkers en andere ambachtslieden actief in de bouw te vinden zal zijn?

Je hebt normale smartphones, je hebt stevige waterdichte telefoons zoals de Sony Xperia XZ2, en dan zijn er nog telefoons die gebouwd zijn om een atoomramp te overleven. De kakkerlakken onder de telefoons, zo te zeggen, alleen dan zonder de negatieve associatie van kakkerlakken. We hebben het dan natuurlijk over de Cat S61. Dit is een van de stevigste smartphones die je kan kopen. Wat heeft het toestel nog meer te bieden, behalve stevigheid? Een hoop, zo blijkt.

Later volgt nog een uitgebreide review, maar hieronder beschrijven we kort onze eerste indrukken. Naast de mensen van Bullitt, die voor de Cat-merknaam verantwoordelijk zijn, hebben we ook kort gepraat met wat mensen van FLIR, die de warmtegevoelige camera in de Cat S61 maken. Er zat al een camera van dat bedrijf in de Cat S60, en deze samenwerking beviel zo goed dat men voor de S61 wederom heeft samengewerkt. Dat resulteerde in een aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige iteratie.

Cat S61 logo

De FLIR-camera

De Cat S61 heeft één in het oog springende eigenschap, die we bij geen enkele andere smartphone hebben gezien. Dat is namelijk een warmtegevoelige infrarood-camera. We verwachten dat je niet snel zo'n camera gaat tegenkomen op de nieuwste Galaxy of iPhone. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met het feit dat FLIR, het bedrijf achter de technologie van de camera, het intellectuele eigendom over deze camera's stevig in handen heeft.

De smartphone van Cat is een mooie showcase voor de cameratechniek, die voor losse exemplaren al gauw de 1000 euro overschrijdt. Met de Cat S61 krijg je er eentje voor minder, en zit er ook nog eens een complete smartphone aan vast. De vraag blijft natuurlijk wat precies het voordeel is van zo'n camera, behalve dan dat je gemakkelijk kan zien wanneer je barbecue op temperatuur is.

De camera kan temperaturen tussen -20 en +400 graden celsius waarnemen. Koud licht blauw/zwart op, terwijl warm rood/geel/wit is. Dat werkt vrij intuïtief, maar je kan ook gewoon de harde cijfers door de Cat laten weergeven. De vraag blijft natuurlijk in welke scenario's je dit nodig hebt. De telefoon is vooral gericht op mensen die in constructie werkzaam zijn, van bouwvakker tot elektriciën. Zo is het met deze camera doodeenvoudig lekken op te sporen, of gaten in isolatie. Weten of een kozijn tocht? Met een enkele blik op de infraroodcamera op de Cat S61 weet je het.

Over de bruikbaarheid hebben we dan ook weinig twijfels. Er zijn zeker genoeg mensen die hier de meerwaarde van inzien. Het is een mooie techniek, die naast praktisch ook gewoon leuk is. Daar komt nog bij dat de resolutie van de camera bij deze versie is verhoogd. Je kan de beelden nu zelfs delen met Facebook Live. dus het is wachten op de eerste artistiek verantwoorde infraroodbeelden van een wel erg cool (figuurlijk) feestje.

Cat S61 box

Power up the laser

Naast de toch al heftige featureset heeft Cat nog iets toegevoegd dat we nog op geen enkele andere smartphone zijn tegengekomen. Jawel, een laser. Niet eentje waarmee je een slot open kan smelten á la James Bond, maar een laser waarmee je vrij precies afstanden kan meten. Met een bereik van tien meter is het bovendien voldoende voor veel scenario's binnenshuis. Ook hier is gekeken naar wat de doelgroep wenste op een smartphone.

Dat betekent natuurlijk niet dat het verboden is om je kat achter de laser in het toestel aan te laten rennen. Het is toch een Cat. Wel moet je in de gaten houden dat je geen mensen verblindt met de laserstraal. Het is niet zo dat je gelijk blind wordt als het ook maar een halve seconde in je gezicht schijnt, maar gelukkig word je er ook niet van.

Cat S61 thermal camera FLIR

De smartphone erachter

De Cat S61 is natuurlijk meer dan alleen een warmtegevoelige camera en een lasermeter. Er zit ook nog een smartphone aan vast, die bovendien aardig zijn mannetje staat. Zo draait het toestel gewoon Android 8.0 Oreo, en heeft het een redelijk vlotte processor aan boord. De software die de diverse gadgets op de telefoon aanstuurt is redelijk uitgebreid. Verder is er gelukkig geen bloatware op het toestel te vinden.

Het toestel is zoals verwacht helemaal waterdicht, en heeft niet meer van die gekke klepjes die het extra waterdicht maken. In plaats daarvan heeft men de waterdichtheid zonder de klepjes geprobeerd te maximaliseren. De stevigheid van het toestel moeten we ook nog even vermelden. Volgens Cat heeft het toestel valtesten ondergaan en overleefd van 1.8 meter op beton. Dat belooft in ieder geval veel goeds, maar in de praktijk testen ging nu nog een beetje lastig.

Conclusie

De Cat S61 is een indrukwekkend toestel met een aantal zeer unieke en bovendien geinige features. Die features zijn voor een beperkt publiek ook daadwerkelijk van meerwaarde. Het blijft natuurlijk de vraag of dat publiek groot genoeg is om de Cat S61 goed te doen laten verkopen. Puur op zijn merites beoordeeld is de Cat S61 echter een heel geschikte smartphone. Door het stevige ontwerp is het niet het kleinste apparaat ooit gemaakt, en de prijs is met 899 euro ook niet bepaald laag, maar als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt is dat niet perse een slechte deal.

Cat S61 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 30,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 4000 4000 € 34,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd onbeperkt 1000 € 35,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 38,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 44,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 42,00 € 0,- Bekijken
Alle Cat S61 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden