Vergelijk 3.165.550 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Samsung Galaxy S9 en S9 Plus

Achtergrond Hands-on: Samsung Galaxy S9 en S9 Plus
Door ,

In Barcelona zijn met veel spektakel en Augmented Reality de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus aangekondigd. Deze toestellen zullen waarschijnlijk de titel 'beste Android-smartphone' een tijdje dragen. Verdienen ze die betiteling ook?

Samsung is één van de grootste namen binnen de smartphone-branche en daarom is het een goed idee om goed op te letten wanneer de Koreaanse fabrikant nieuwe toppers aankondigt. Op de vooravond van het MWC was het dan zo ver; Unpacked 2018 trad aan. Tijdens de Unpacked-evenementen komt Samsung doorgaans met kanjers die zich duidelijk onderscheiden van de concurrentie. Al moesten we dit jaar wel even een paar keer in onze ogen wrijven.

Design

Wat het design van zowel de Galaxy S9 als de Galaxy S9 Plus betreft kunnen we kort zijn. Maar dat zullen we niet doen. Als je de Samsung Galaxy S8 naast de nieuwe S9 legt kun je maar aan een paar details zien welk toestel je voor je hebt. Ditzelfde geldt overigens voor de S9 Plus. Het grootste verschil in het ontwerp van de smartphones vinden we aan de achterkant. Bij zowel de S8 als de S8 Plus was het namelijk het geval dat de vingerafdrukscanner zich naast de lens bevond.

Samsung Galaxy S9 Plus

Als je naar de achterkant van die smartphones kijkt dan zijn de lens en de vingerafdrukscanner prima uit elkaar te houden, maar het is natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling dat je het toestel moet omdraaien om dit uit te vogelen. Om de tactiele verwarring dit keer te vermijden zit de vingerafdrukscanner bij de S9 en S9 Plus onder de camera. De achterkant van beide toestellen is voorzien van een glimmende glasplaat die ervoor moet zorgen dat het toestel niet barst. Dat het daartoe in staat is geloven we zeker, maar dat de achterkant vingerafdrukken aantrekt weten we zeker.

Als je geen zin hebt om de hele dag met een microvezeldoek rond te lopen, of een hoesje te gebruiken, raden we de zwarte variant van de toestellen aan. Hierbij vielen de vingerafdrukken namelijk het minst op. Het Infinity Display aan de voorkant ziet er onveranderd goed uit. Boven het scherm zit nog steeds een hele batterij aan sensoren en camera's om met je gezicht het toestel te ontgrendelen, en om selfies te nemen natuurlijk. Deze trits zie je echter alleen wanneer er direct licht op komt. De Galaxy S9 en S9 Plus zien er zeker goed uit, maar ze lijken wel sterk op de voorgangers.

Camera

De camera in de Galaxy S9 en de Galaxy S9 Plus verschilt. Daarom bespreken we hier eerst de sensor die beide toestellen hebben, de 12 megapixel sensor met variabel diafragma. Deze sensor is tevens uitgerust met zijn eigen flashgeheugen, wat niet alleen de fotokwaliteit verbetert maar ook een speciale slow-motion modus mogelijk maakt die we ook al eerder zagen bij de Sony Xperia-reeks.

Samsung Galaxy S9

Allereerst het aanpasbare diafragma; dat varieert van 1.5 tot 2.4 Met een diafragma van 1.5 kan je veel meer licht opvangen dan een normale smartphone-camera tot nu toe kon. Als je de telefoon in automatische modus gebruikt, zal het dit diafragma vanzelf gebruiken wanneer het dat nodig acht. Het is ook handmatig te activeren, in de Pro-cameramodus. Daarin valt nog een zoveel andere dingen te kiezen, dat de gemiddelde camera-fanaat ermee uit de voeten kan.

Wat betreft fotokwaliteit durven we op dit moment nog geen heel harde uitspraken te doen. Op het eerste gezicht zagen de foto's er goed uit, maar de condities waren niet echt gevarieerd genoeg om een gedegen oordeel te kunnen vellen. Wat we zagen, was echter niet slecht. Gezien de reputatie die Samsung op dit gebied hoog te houden heeft, verwachten we dan ook niet echt teleurgesteld te worden. Met het nieuwe aanpasbare diafragma is ook een van de laatste valkuilen van mobiele fotografie getackeld, dus dat biedt in ieder geval hoop.

Samsung Galaxy S9 Plus

Wat betreft de slow-motion-functie kunnen we kort zijn. Die kennen we van de Sony Xperia-reeks en daar werkte het erg geinig, met een paar kleine valkuilen. Die weet Samsung helaas ook niet te ontwijken, dus wat dat betreft gaat het spreekwoord 'beter goed gejat dan slecht bedacht' niet echt op. Zo is het nog steeds erg moeilijk om in het relatief korte tijdsbestek dat je super-slowmotion kan filmen, het juiste moment te kiezen. Vaak ben je net iets te vroeg of te laat, waardoor je dat ene perfecte shot mist. Ook is de resolutie van deze modus niet de beste ooit, en moet het licht echt goed zijn wil je een goed slowmotion-filmpje opnemen. Verbeteringen ten opzichte van Sony, zoals het oprekken van de periode van 0.2 seconde naar bijvoorbeeld een seconde, had de modus gelijk een stuk beter gemaakt.

AR Emoji

Samsung heeft echter niet alleen goed naar Sony gekeken voor de Galaxy S9. Het heeft ook een blik geworpen op Apple, en dan met name op het gebied van de Animoji. Een vergelijkbaar concept keert bij Samsung terug in de vorm van AR Emoji. Het werkt eigenlijk vrij handig, en is ook wat uitgebreider dan bij Apple. Het begint er allemaal mee dat je je gezicht scant met de Galaxy S9. Als dat korte proces is voltooid, begint de echte pret pas echt.

Samsung Galaxy S9 Plus

Je krijgt namelijk een soort Wii-achtig poppetje dat enige gelijkenis met het net gescande gezicht toont. Die wordt standaard voorzien van een heel scala aan emoties, die je vervolgens doodeenvoudig op het juiste moment naar je vrienden kan sturen. Ben je verdrietig? Stuur het verdrietige gedigitaliseerde hoofd van jezelf. Moet je juist huilen van het lachen? Dankzij Samsung kan je dat nu op een echt persoonlijke manier delen. Het is uiteraard ook mogelijk in plaats van je eigen hoofd een bijzonder cool uitziend konijn je emoties te laten overbrengen, of een wijde variëteit aan andere boerderijdieren. Lang leve 2018.

Hardware en geluid

De Samsung Galaxy S9 en S9 Plus zijn beiden voorzien van een Exynos 9810-chipset, die razendsnelle prestaties garandeert. We konden er maar eventjes mee spelen, maar van enige hapering of vertraging was in de korte periode dat we het toestel gebruikten niets te merken. Dat mag natuurlijk ook niet bij een toestel in deze prijscategorie. Wat de hardware betreft waren er verder nauwelijks verrassingen. Het enige echt noemenswaardige was de ondersteuning voor allerlei nieuwe netwerktechnieken, die vooral in de toekomst van meerwaarde zullen gaan zijn. Op dit moment zijn dat soort netwerken nog niet voor consumenten beschikbaar in NL.

Samsung Galaxy S9

Wat ons verder opviel was het geluid. Waar speakers in smartphones over het algemeen niet de hoofdprijs winnen als het om volume of geluidskwaliteit gaat, klonken de speakers op de S9 en S9 Plus ook op maximaal volume nog steeds behoorlijk goed. Dat maximale volume lag ook nog eens behoorlijk hoog. Leuk natuurlijk als je een filmpje met geluid in een luidruchtige kroeg wil laten zien, of iedereen in een stadsbus wil confronteren met je obscure muzieksmaak.

Zoek de verschillen

Zoals al wel duidelijk is, is het spelletje 'zoek de verschillen' bij deze twee toestellen een stukje lastiger dan in de krant op zaterdag. De vingerafdrukscanner zit net op een iets andere plaats, de camera van de S9 heeft nu een variabel diafragma, idem bij de S9 Plus, al heeft die er ook nog een lens bijgekregen. Beide toestellen zijn sneller dan de S8 en S8 Plus, maar die waren ook al niet bij te houden. AR Emoji is ook aan de toestellen toegevoegd, of dat genoeg meerwaarde biedt durven wij niet te zeggen.

Samsung Galaxy S9

De grootste verschillen met de S8 en S8 Plus komen we toch tegen in de camera's. De camera's van die toestellen waren al goed maar die van de S9 en S9 Plus zijn nog een stukje beter. Iets wat minder zichtbaar is, maar wel degelijk een verschil maakt is dat deze toestellen zijn uitgerust met Dolby Atmos software. Dat wil dus zeggen dat je ook wanneer je je bekabelde koptelefoon of bluetooth headset aansluit een muziekbeleving krijgt waar je u tegen zegt. Zeker bij het bekijken van series en films verbeterd dit de kijkervaring.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat de vooruitgang niet er vanaf spatte tijdens de eerste momenten met de Galaxy S9 en S9 Plus. Hoewel de verschillen met de voorgangers subtiel zijn, zijn deze er zeker. We durven ook wel te stellen dat de S9 en S9 Plus een slag beter zijn dan diens voorgangers. Waar we nog niet over uit zijn na deze bekendmaking is of deze toestellen het upgraden vanaf de S8 en S8 Plus waard zijn. Pas na een uitgebreide test met de toestellen zullen we definitief kunnen zeggen hoe de nieuwe toestellen het doen in vergelijking met de voorgangers. 

Samsung Galaxy S9 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
T-Mobile 24 mnd onbeperkt 1000 € 25,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 1000 € 28,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 30,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 20000 € 37,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 38,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 10000 € 43,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 5000 € 31,00 € 13,00 Bekijken
Alle Samsung Galaxy S9 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden