Vergelijk 2.449.415 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Alcatel 5, Alcatel 3V, Alcatel 1X

Achtergrond Hands-on: Alcatel 5, Alcatel 3V, Alcatel 1X
Door ,

Er komen een boel nieuwe Alcatels aan. Wij namen er alvast drie onder handen, en keken of de toestellen het overwegen waard zijn. Wat we zagen, was veelbelovend.

Er komen weer een boel nieuwe Alcatels aan. Dat zal de kenner niet verrassen; elk jaar komt Alcatel met een waslijst aan nieuwe toestellen. Een aantal van deze toestellen komt ook daadwerkelijk naar ons kleine kikkerlandje, en dat zijn dan ook de toestellen die we hier zullen bespreken. Met uitzondering van de Alcatel 1X; dat toestel is nog in ontwikkeling, maar we konden er al wel even mee spelen.

Alcatel 5

We beginnen met de Alcatel 5. Het is de duurste uit de reeks, wat overigens nog steeds niet heel erg duur is. De adviesprijs van het toestel bedraagt 229 euro, en wordt verwacht voor de Nederlandse markt. Dat betekent dat het gaat concurreren met veel andere goedkope toestellen die ook rond dat prijspeil in de markt worden gezet, zoals de Moto G-serie en de Galaxy J-serie.

Om zichzelf te onderscheiden heeft de Alcatel 5 een aantal leuke features aan boord. Zo zit er aan de voorkant een dubbele camera. Dat is niet bedoeld voor bokeh-effecten maar zijn echt twee afzonderlijke camera's. Een van de twee is een regulier exemplaar, maar de ander heeft een 120 graden breedhoek. Op die manier heb je zeker geen lange armen nodig om een heel gezelschap op een selfie te zetten.

De camera's aan de voorkant hebben nog meer trucjes. Zo ondersteunt de Alcatel 5 het ontgrendelen met je gezicht. Dat is nog vrij lastig voor de gek te houden, zo vertelt Alcatel ons. Het misleiden met foto's, wat bij eerdere implementaties in Android nog mogelijk was, werkt bij deze Alcatel in ieder geval niet. Verder is het een handige manier om je telefoon te ontgrendelen terwijl hij vlak op tafel ligt, want op dat moment kan je lastig bij de vingerafdrukscanner op de achterkant.

Alcatel

Op hardwaregebied valt verder het scherm op, en de afwezigheid van de randen eromheen. Alcatel of beter gezegd TCL, maakt zijn schermen tegenwoordig zelf. Dat betekent dat we de complimenten en de kritiekpunten over het scherm ook echt bij de fabrikant kunnen neerleggen, maar ook dat TCL de behuizing en het scherm nog beter op elkaar kan afstellen. Bezelless design is helemaal hip, en men gaat bij de Alcatel 5 duidelijk in die trend mee, maar dan wel met wat handige andere keuzes. Zo is de rand boven het scherm gebleven en is vooral de bezel onder het scherm weggeveegd.

Het betekent dat je erg gemakkelijk het hele scherm kan bereiken met 1 hand. Als extra bonus ziet het randloze design met vrijwel afwezige bezel aan de onderkant er erg goed uit. We vrezen er wel voor dat je al snel met de onderkant van je duim op het scherm zit te drukken wanneer je het toestel aan het bedienen bent. Dat is wel nog altijd beter dan de selfiecamera naar de onderkant van het toestel verhuizen omdat je de bezel aan de bovenkant van het toestel wil weghalen, of de camera onderbrengen in een 'notch'.

Alcatel 3V

Een kleine prijs, een groot scherm. Dat is de kernachtige samenvatting van de Alcatel 3V. Dat heeft te maken met het 6 inch scherm dat Alcatel op de 3V heeft geplaatst. Dat heeft een resolutie meegekregen van 1440 bij 720, wat zeker in deze prijscategorie een heel aardige prestatie is. Want ja, voor de 3V hoef je maar 189 euro neer te tellen, als het aan Alcatel ligt.

Alcatel

Dat is echter niet het enige dat de 3V te bieden heeft. Toch willen we het nog even over het scherm hebben. Dat biedt namelijk best goede kwaliteit, wat het kijken van video op de 3V tot een zeldzaam genot maakt. Zeker, er zijn telefoons die beter video kunnen weergeven, maar niet voor deze prijs. Het geluid is overigens wel vrij dramatisch, maar daarvoor raden we een goede koptelefoon of oortjes aan. De speaker is behoorlijk schel, zeker op de hogere volumes.

De camera aan de achterkant is ook noemenswaardig. Het zijn er namelijk twee: eentje van 16 megapixel en eentje van 2 megapixel. Die tweede camera voegt niet zozeer heel veel kwaliteit toe, maar zorgt er wel voor dat je leuke foto's met bokeh-effect kan maken. Dat werkt ook vrij aardig, maar het nut van de tweede camera is dus beperkt. Overigens maakt die losse 16 megapixel camera wel aardige foto's, voor zover we dat in de beperkte tijd konden testen.

Alcatel 1X

Alcatel staat al bekend als bedrijf van de budgetknallers maar met de Alcatel 1X brengt men die reputatie naar een nieuw niveau. Voor de 1X is men van plan 99 euro te vragen. Daarvoor krijg je een smartphone terug die boven alles lekker snel is. Dat heeft te maken met de Android-versie die erop staat, namelijk Android Oreo Go. Dat is een speciale, extra lichte variant van Android, speciaal gemaakt voor minder krachtige smartphone.

Alcatel

Dat heeft een aantal voordelen. Ten eerste is het toestel echt erg rap. De meegeleverde apps zijn een stuk minder zwaar dan hun reguliere varianten en het zorgt er ook voor dat je meer opslaggeheugen overhoudt, want al deze lichte apps nemen ook minder ruimte in. Het betekent tegelijkertijd dat reguliere apps niet zo vlot zullen gaan werken op de 1X, maar aangezien het hele besturingssysteem erg licht is, zullen deze toch beter presteren dan op een normale versie van Android.

 Nadeel van deze Android-versie is wel dat hij nog niet af is. Vooralsnog is de 1X dan ook nog niet leverbaar, maar Alcatel verwacht dat hij in het tweede kwartaal van 2018 leverbaar zal worden. Daarmee zal Alcatel een van de eersten zijn die de nieuwe Android Go-variant aan gaan bieden op zijn smartphones.

Alcatel

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden