Vergelijk 2.717.335 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Wat is Android Go? Dit moet je weten

Achtergrond Wat is Android Go? Dit moet je weten
Door ,

De eerste smartphones met Android Go zijn aangekondigd op het Mobile World Congress (MWC). Maar wat is Android Go? In welke opzichten verschilt deze variant van het reguliere besturingssysteem? Welke toestellen worden met Android Oreo geleverd? En zal het aanslaan in ons land? In dit artikel gaan we in op al deze vragen.

De eerste stappen

De ontwikkeling en totstandkoming van Android Go toont veel gelijkenissen met Android One. Android One werd opgezet om consumenten in ontwikkelingslanden een Android-ervaring te bieden die ze niet zouden vergeten. Google slaagde er in om voet aan de grond te krijgen in landen als India, Indonesië en Pakistan. Maar het grote succes bleef echter uit. Daarop besloot de zoekmachinegigant om het besturingssysteem naar Westerse landen en mid-range telefoons te brengen. Toestellen als de Xiaomi Mi A1, HTC U11 Life en General Mobile GM6 zijn daar het bewijs van.

Wat is Android One? Alles wat je moet weten op een rij

Wat is Android One? Alles wat je moet weten op een rij

11 feb 2018 - De eerste Android One-smartphones in Nederland zijn een feit. Maar wat is nou Android One? Wat is het verschil met de gewone Android-versie van Google? En wat kunnen we in de toekomst verwachten van Android One? Al deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel.

Hoewel de focus van Android One verschoof van ontwikkelingslanden naar de Westerse markt, wil dat niet zeggen dat Google haar oorspronkelijke doelstelling uit het oog verloren heeft: “de volgende één miljard mensen online krijgen”. De zoekmachinegigant had het over mensen in de allerarmste regio’s, waar de levensstandaard zo laag is dat duurdere smartphones een onbetaalbare luxeproduct zijn. Daarop besloot Google om een werkgroep in het leven te roepen om initiatieven te ontplooien om het leven van deze groep aangenamer te maken. Dat was het Next Billion Users Team. Onder leiding van Caesar Sengupta introduceerde Google gratis WiFi op duizenden treinstations in India, de betaaldienst Tez en Google’s databesparings-app Files Go.

Android Go

Het meest ambitieuze project van de werkgroep is Android Go. Het is een speciale versie van Google’s besturingssysteem die geoptimaliseerd is voor telefoons met low-end specificaties. Een soort van Android Light dus. Of zoals Google het uitdrukt: ‘een krachtige ervaring voor budgettelefoon’. Het is geen vervanging van Android One, maar een alternatief dat zich richt op de oorspronkelijke doelgroep van Android One.

Een ander aspect dat de ontwikkeling van Android Go heeft gestimuleerd, is het gegeven dat Google ieder jaar een nieuwe versie van haar besturingssysteem lanceert. Een nieuwe iteratie gaat vaak gepaard met nieuwe functies. Bij de nieuwste versie (Android Oreo) zijn dat features als Notification Channels, Smart Text Selection en Autofill. Meer nieuwe features betekent vaak dat het besturingssysteem een groter beroep doet op het geheugen en de processor. High-end vlaggenschepen en middenklassers kunnen hier prima mee uit de voeten. Budgettelefoons met low-end specs hebben het zwaarder. Doordat hun rekenkracht tekortschiet of te wensen overlaat, gebeurt het regelmatig dat het besturingssysteem en apps haperen. Een scenario waar iets aan gedaan moest worden in de ogen van Google.

We kunnen nog wel een derde reden bedenken waarom Android Go zo belangrijk is voor Google. Het is een goed doordachte en weloverwegen strategie om Android nog groter te maken. Het besturingssysteem van Google is het populairst van allemaal. Volgens de laatste cijfers (Gartner, februari 2018) had Android eind 2017 een marktaandeel van 85,9 procent. iOS van Apple staat op ruime afstand op de tweede plek met een aandeel van 14 procent. De resterende 0,1 procent is voor besturingssystemen als Windows Phone en BlackBerry OS. Om verder te kunnen groeien heeft Google haar zinnen gezet op ontwikkelingslanden als India en Myanmar. Om dat te bereiken is een aangepaste versie van haar besturingssysteem voor entry-level smartphones noodzakelijk. Dus hoe nobel de doelstelling van Google ook klinkt, er gaat ook een keihard zakelijk motief achter schuil.

Android

Verschillen

Android Go werd tijdens Google I/O 2017 aan het grote publiek gepresenteerd. Daar gaf Google tekst en uitleg over het nieuwe besturingssysteem. Op het eerste gezicht zijn er nauwelijks verschillen tussen Android Go en andere versies van het besturingssysteem. Zo is de software open-source en kan iedere smartphonefabrikant deze op haar telefoons installeren. Inclusief een skin over het OS. Met Android Go kun je exact hetzelfde als iedere andere Android-versie: denk aan het installeren van de nieuwste apps uit de Google Play Store, mobiel internetten, internetbankieren, online shoppen, en ga zo maar door. Zoals je ziet zijn er genoeg overeenkomsten tussen Android Go en andere Android-versies.

Toch zijn er wel degelijk verschillen. Om te beginnen is Android Go alleen beschikbaar als Android 8.1 Oreo. Er zijn geen Go-varianten van oudere Android-versies. Daarnaast heeft Google haar besturingssysteem dusdanig afgestemd dat het nog beter overweg kan met telefoons met weinig rekenkracht, geheugen en opslagcapaciteit. Op Google’s Android Go website lezen we op welke manieren de zoekmachinegigant het besturingssysteem heeft geoptimaliseerd voor budgettelefoons. Om te beginnen houden telefoons met Android Go meer opslagruimte over voor eigen gebruik. Bij smartphones met een opslagcapaciteit van slechts 8 GB houd je twee keer zo veel over. Met zo weinig geheugen is ieder beetje extra mooi meegenomen.

Daarnaast is het besturingssysteem dusdanig getweakt dat hij ook soepel draait op mobiele telefoons met 1 GB RAM of minder. Android Go is tevens uitgerust met een ingebouwde datamanager en -besparingsopties. Verder wordt je telefoon van meet af aan beschermd door Google Play Protect. Deze scant dagelijks meer dan twee miljard apps om je te beschermen tegen malware, zelfs nadat je een app hebt geïnstalleerd en als je offline bent. En tot slot krijgen Android Go-telefoons meer en langer software-updates dan voorheen. Dat is voor iedere smartphone een fijn vooruitzicht, maar zeker in de laagste prijsklasse.

Apps en chipsets

Bij Android Go draait het niet alleen om de optimale afstemming van het besturingssysteem op de hardware. Google heeft diverse van haar apps zo aangepast dat ze nog minder data verbruiken en soepeler draaien op low-end smartphones. Zo heeft de zoekmachinegigant haar eigen Google-app opnieuw gebouwd zodat je nog sneller en met groter gemak zoekopdrachten kunt uitvoeren. Ook Google Assistant heeft deze behandeling gekregen, evenals YouTube, Google Maps, Gmail en Gboard. Deze herken je aan de naam plus de toevoeging Go. Ook andere ontwikkelaars hebben hun apps zodanig afgestemd dat ze prima werken op budgettelefoons met Android Go. Voorbeelden daarvan zijn Facebook Lite en Skype Lite.

Android Go apps van Google

Zodra je de Google Play Store opent op een Android Go-telefoon, verschijnt er een venster in beeld waar je alle Go-geoptimaliseerde apps terugvindt. Dat wil niet zeggen dat je aan deze selecte groep apps gebonden bent. Ook alle andere apps in de Play Store kun je downloaden en installeren. Zij genieten echter niet de voordelen die de Go-apps hebben. Het kan dus zo maar zijn dat opstarten langer duurt, of dat je regelmatig geconfronteerd wordt met haperingen.

Naast de medewerking van smartphoneproducenten heeft Google ook de hulp van chipfabrikanten ingeschakeld. Qualcomm en MediaTek, de twee grootste chipmakers ter wereld, hebben toegezegd dat ze Android Go ondersteunen. In een persverklaring beloofde Qualcomm dat haar chipsets aan de onderkant en het middensegment ondersteuning bieden aan Android Go. MediaTek noemde concreet de MT6739, MT6737 en MT6580. De fabrikanten beschouwen het als een belangrijke stap om een oplossing te vinden voor de ‘performance challenge’ van low-end telefoons en de gebruikservaring van deze toestellen te verbeteren.

Deze smartphones draaien op Android Go

Vlak voordat het MWC van start ging beloofde Hiroshi Lockheimer, senior vicepresident van de Android-afdeling bij Google, dat de eerste Android Go-telefoons op de smartphonebeurs aangekondigd zouden worden. De topman weigerde om een tipje van de sluier te lichten. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er volop gespeculeerd werd welke fabrikant ze zou leveren, maar dat terzijde. Uiteindelijk kregen we maar liefst 9 telefoons met het uitgeklede besturingssysteem te zien. Gemakshalve beperken we ons tot de toestellen die naar Europa en (hoogstwaarschijnlijk) Nederland worden gebracht.

Eén van die toestellen is de Alcatel 1X. Hij werd weliswaar al getoond op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, maar destijds wilde de Frans-Chinese telefoonmaker nog niets kwijt over de specificaties. Op het MWC kregen we te horen wat er zich onder de motorkap bevindt. Zoals je van een Android Go-telefoon mag verwachten, slaan we niet achterover van de specs. Wat wel in het voordeel van de Alcatel 1X spreekt is dat hij met een 18:9 display wordt geleverd. Je kent dit schermtype wellicht van de dure vlaggenschepen en vele middenklassers, zoals de Samsung Galaxy S9 en LG Q6. Voor het eerst zien we hem op een telefoon die slechts 99 euro kost. En dat is vrij bijzonder.

Nokia 1

Een andere Android Go-telefoon die we op het MWC voorbij zagen komen, is de Nokia 1. Net als de Alcatel 1X heeft de budgettelefoon van de Finnen een niet-inspirerend design. Daarentegen valt hij wel onmiddellijk op door zijn felgekleurde behuizing in de kleuren Warm Red en Dark Blue, kleuren die je wellicht nog kent van de Nokia 3310 (2017). Hij wordt aangestuurd door de MT6737M van MediaTek en komt met slechts 1 GB RAM en 8 GB intern geheugen. Het leuke aan dit toestel, afgezien van de speelse kleuren, is dat hij spatwaterdicht is (IP52) en een verwijderbare batterij heeft. Tevens is er ruimte voor een tweede simkaart en kun je er mee op Nederlandse 4G-netwerken. En dat voor maar 89 euro.

General Mobile was de eerste smartphoneproducent die een telefoon met Android One naar ons land bracht. Dat was de General Mobile GM6. Nu Android Go beschikbaar is voor budgettelefoons, kan de Turkse fabrikant net achterblijven. Daarom lanceerde het bedrijf op het MWC de General Mobile GM8 Go, een variant op de reeds bestaande GM8. In vergelijking met andere Android Go-telefoons is de GM8 Go qua specificaties een vrij indrukwekkende smartphone. Om te beginnen heeft hij een vrij rappe quad-core processor van MediaTek die geklokt is op 1,5 GHz. Daarnaast krijg je geen 8 GB, maar 16 GB eMMC flash geheugen. Daarnaast heeft het 5,5 inch grote scherm een HD+ resolutie van 1440 bij 720 pixels en 18:9 verhouding. Over de prijs en beschikbaarheid kon de fabrikant helaas nog niets zeggen. We kunnen er echter van uitgaan dat hij rond de 100 euro gaat kosten.

Wiko toonde op de beursvloer maar liefst 3 smartphones die op Android Go draaien: de Wiko Lenny 5, Wiko Tommy 3 en Wiko Jerry 3. Het eerstgenoemde toestel is met zijn 5,7 inch HD+ display de grootste van het stel. De andere twee zijn een fractie kleiner, maar hebben een aanzienlijk lagere FWVGA+ resolutie. Om die reden hebben ze een kleinere 2500 mAh batterij in plaats van de 2800 mAh accu die de Lenny 5 heeft. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze dezelfde quad-core processor van MediaTek onder de kap hebben en de camera’s niet al te veel voorstellen. De Tommy 3 is de enige van het trio die over een NFC-chip beschikt. De Wiko Jerry 3 heeft een adviesprijs van 79 euro gekregen, de andere twee gaan voor 99 euro over de toonbank.

Andere Android Go-telefoons die we op het MWC voorbij hebben zien komen, zijn de ZTE Tempo Go, Micromax Bharat Go en Micromax Lava Z50. De kans dat deze toestellen echter hun opwachting maken in ons land is nihil. In de loop van het jaar verwachten we nog meer smartphones die op Android Go draaien.

Wiko Lenny 5

Android Go in Nederland

Android Go is eigenlijk bedacht en gemaakt met ontwikkelingslanden in het achterhoofd. Dat wil echter niet zeggen dat ze alleen in de armste regio’s verschijnen. Ook in Europa en Nederland in het bijzonder is er immers een markt voor betaalbare Android-telefoons. Er zijn meer dan genoeg telefoons voor minder dan 100 euro te koop. In onze Keuzehulp vind je er een aantal die onder dat bedrag blijven. Niet langer hoeven ze genoegen te nemen met een verouderde en haperende versie van Google’s besturingssysteem. Daarnaast houden ze dankzij Android Go meer geheugen over voor eigen gebruik en kunnen ze flink besparen op de maandelijkse kosten van hun databundel dankzij de ingebouwde Data Saver functie. Voor deze doelgroep zijn smartphones met Android Go reuze interessant.

Van de in de vorige paragraaf genoemde toestellen kunnen we met zekerheid zeggen dat de Nokia 1 naar ons land komt. Dit toestel kun je immers nu al reserveren bij diverse retailers. Ook Wiko en Alcatel bieden vrijwel alle telefoons uit hun assortiment aan in ons koude kikkerlandje. Het ligt dan ook voor de hand dat de Alcatel 1X, Wiko Lenny 5, Wiko Tommy 3 en Wiko Jerry 3 straks in Nederland verkrijgbaar zijn.

Zoals gezegd is Android Go voor alle Android-fabrikanten beschikbaar. Het zou ons dus niet verbazen als Samsung, Huawei of HTC in de toekomst een budgettelefoon met Android Go uitbrengen in ons land. Het gerucht gaat dat Asus momenteel aan zo’n telefoon werkt. Hoe we dat weten? Omdat de Asus X00RD is gespot in de database van Geekbench. Volgens de online benchmark is deze uitgerust met 1 GB werkgeheugen, Qualcomm Snapdragon 425 en Android 8.1 Oreo. Een duidelijke aanwijzing dat de smartphonefabrikant uit Taiwan mogelijk plannen heeft voor een Android Go-telefoon.

Tot besluit

Hoe populair zijn Android Go-telefoons? Daarover kunnen we nu nog niets zeggen. Ze hebben niet dezelfde bouwkwaliteit en rekenkracht als duurdere telefoons. Deze budgettelefoons hebben echter drie andere grote pluspunten: hun scherpe prijs, verbeterde Android-ervaring en vooruitzicht op software-updates. En dat is iets dat je niet over de doorsnee budgettelefoon kunt zeggen. Google kan onmogelijk de Android-ervaring via de hardware verbeteren, omdat ze geen budgettelefoons maakt of andere fabrikanten daartoe kan verplichten. Daarentegen heeft ze wel de volledige controle over de softwarekant. En dat is waar de Android Go-telefoons in uitblinken.

Wat denken jullie? Zie je jezelf al rondlopen met een Android Go-smartphone? Of geef je liever de voorkeur aan een telefoon met krachtigere componenten? Discussieer mee door een reactie achter te laten onder dit artikel.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden