Vergelijk 2.686.223 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Wat is Android One? Alles wat je moet weten op een rij

Achtergrond Wat is Android One? Alles wat je moet weten op een rij
Door ,

De eerste Android One-smartphones in Nederland zijn een feit. Maar wat is nou Android One? Wat is het verschil met de gewone Android-versie van Google? En wat kunnen we in de toekomst verwachten van Android One? Al deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel.

Het prille begin

Google I/O is het platform van de zoekmachinegigant waar het de wereld een tipje van de sluier licht waar het bedrijf zoal mee bezig is. Bij de 2014 editie van dit evenement presenteerde Sundar Pichai Android One. Pichai was de opvolger van Andy Rubin, de man die als de geestelijk vader van Android wordt beschouwd. Eén van Pichai’s taken was om de ontwikkeling van Google’s besturingssysteem Android in goede banen te leiden. Het is dan ook niet vreemd dat uitgerekend hij Android One uit de doeken deed.

Tijdens zijn keynote speech vertelt hij dat Android One was ontwikkeld met zijn thuisland India in het achterhoofd. India is een rijk land als het gaat om spirituele verlichting, maar de levensstandaard ligt daar aanzienlijk lager. Een groot deel van de bevolking leeft in pure armoede en heeft slechts enkele euro’s per dag te besteden. Geld voor smartphones is er vanzelfsprekend niet, laat staan voor dure high-end vlaggenschepen. Het gros van de smartphones die daar verkocht worden, kosten omgerekend nog geen 100 euro. Voor dat geld krijg je natuurlijk geen geweldige Android-ervaring: de specificaties zijn immers low-end en de toestellen draaien veelal op een verouderde Android-versie.

Google zag daar een missie voor haar weggelegd. Hoe kon het internetbedrijf ervoor zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden voor weinig geld toch een ongekende Android-experience krijgen? Het antwoord op deze vraag was Android One. Aanvankelijk was het een project dat was opgezet om een Android-versie te ontwikkelen voor low-end smartphones in ontwikkelingslanden, maar inmiddels is het uitgegroeid tot zo veel meer. Het is de nieuwe standaard en het uitgangspunt geworden voor Google.

Maar wat is Android One nou precies? Het is geen smartphonereeks, zoals bijvoorbeeld de Pixel-telefoons vandaag de dag. Het is ook geen programma dat opgezet is om de allernieuwste Android-versie naar de armste regio’s in de wereld te brengen. Android One is het een combinatie van hard- en software: het is een blauwdruk voor smartphonefabrikanten om betaalbare mobiele telefoons te ontwikkelen met een onvergetelijke software-ervaring. In een veelgeciteerde blog vertelt Jamie Rosenberg, vicepresident Business and Operations, Android & Google Play, wat hij daaronder verstaat: een besturingssysteem dat eenvoud uitstraalt en intelligent, veilig en verfrissend is. “Smartphonefabrikanten zijn voortdurend bezig om hun apparaten te innoveren tegen een toegankelijk prijsniveau. Voor een geweldige gebruikerservaring is het noodzakelijk dat we ook de binnenkant innovatief, vers en veilig houden”, aldus Rosenberg over Android One.

Android One logo

Uitbreiding naar het mid-range segment

Het doel van Google met Android One was om “de volgende één miljard mensen online te krijgen”, tegen een betaalbare prijs. Dankzij de samenwerking met partijen als Micromax, Karbonn en Spice wist Google in 2014 met het nieuwe besturingssysteem voet aan de grond te krijgen met in India. Al snel breidde de samenwerking zich uit in de regio. Android One-telefoons verschenen onder meer in Indonesië, Pakistan, Myanmar en de Filipijnen.

Toch was Android One niet direct een schot in de roos. Een ‘onvergetelijke Android-ervaring’ is een nobel uitgangspunt en lovenswaardig streven van de zoekmachinegigant, maar dat was in de ogen van fabrikanten -en consumenten niet te vergeten- niet het belangrijkste verkoopargument om een smartphone te kopen. Sommige bedrijven boekten een bescheiden succes met hun Android One-telefoons. Maar over het algemeen was de marketing van Android One beperkt en veel producenten keerden Android One de rug toe en vielen terug in hun oude patroon van business as usual.

Dat was voor Google aanleiding om Android One opnieuw te verpakken (rebranding zoals dat in de marketingwereld heet). De nieuwe marketingstrategie van Google was om Android One niet alleen naar budgettelefoons te brengen, maar ook in het middensegment te lanceren. Dat betekent dat het internetbedrijf moest loslaten aan haar oorspronkelijke doelstelling om Android One alleen in ontwikkelingslanden te introduceren. West-Europa en de Verenigde Staten, markten waar ieder jaar veel Android-telefoons worden verkocht, stonden hoog op het verlanglijstje.

Voordat Google deze nieuwe koers kon inzetten, had ze natuurlijk partners in crime nodig, technologiebedrijven die brood zagen in Android One. De redenering van Google was eenvoudig: smartphones met een stempel van herkenbaar bedrijf zijn een stuk aantrekkelijker voor consumenten. Hun toestellen zien er niet alleen beter uit, maar zijn ook van een hogere kwaliteit dan de low-end telefoons in ontwikkelingslanden. Door de combinatie van een redelijke prijs en een deugdelijke (bouw)kwaliteit kon Android One pas echt van de grond komen.

Zo gezegd, zo gedaan. Google klopte aan bij diverse grotere namen in de smartphonewereld als HTC, Motorola en Xiaomi, maar ook bij chipfabrikanten als Qualcomm en MediaTek. Zij zagen kansen om de verkoop van hun smartphones en processors te stimuleren door met de zoekmachinegigant in zee te gaan. In korte tijd verscheen de ene Android One-telefoon na de ander. Vooral in landen als Japan en Turkije waren de telefoons populair en gewild. Langzaam maar zeker veroverden ze ook landen als Spanje, Italië, Portugal, Duitsland en de Verenigde Staten. Ook hier in Nederland kun je ze krijgen, maar daarover straks meer. Laten we eerst een kijkje nemen wat Android One onderscheid van de reguliere Android-versie.

Android

Stock Android

Android-telefoons zijn er in allerlei soorten en smaken. Google maakt al enkele jaren reclame met de ‘Be together. Not the same’ slogan om deze diversiteit te benadrukken. Sterker nog, op dat punt probeert Google zich te onderscheiden van haar grootste concurrent, Apple. Daar loopt iedereen met één-en-dezelfde telefoon rond. ‘Eenheidsworst’ zoals we tegenwoordig zouden zeggen in plaats van ‘eenheid door diversiteit’.

Iedere Android-kenner weet dat een Galaxy-telefoon van Samsung heel anders is dan bijvoorbeeld een smartphone van Huawei, Sony, LG of Nokia. En toch draaien ze allemaal op Android. Het grootste verschil tussen de toestellen van deze fabrikanten is de skin of schil die ze over het besturingssysteem van Google leggen. In feite nemen ze een ‘kale’ versie van Android -ook wel stock Android, Android Vanilla of Android Pure genoemd- en gieten daar hun eigen sausje overheen. Skins brengen unieke features naar deze toestellen. Hierdoor ziet en voelt iedere Android-telefoon anders aan. Zo is het bij Huawei’s Emotion UI 5.0 of kortweg EMUI 5.0 en hoger bijvoorbeeld mogelijk om de app-lade in- en uit te schakelen. In de nieuwste versie is een grotere rol weggelegd voor kunstmatige intelligentie. Andere fabrikanten voegen features als een blauwlichtfilter, dubbele applicaties, Always On Display, leesmodus of éénhandsbediening toe aan het besturingssysteem om consumenten over de streep te trekken om voor hun toestel te kiezen.

Android One is anders. Smartphones met Android One voegen weinig tot geen extra opties toe voor gebruikers. Ze werken allemaal nagenoeg op dezelfde manier, net als de Nexus- en Pixel-telefoons veel gelijkenissen met elkaar vertonen. Op de website van Android One adverteert Google met ‘alles wat je wil’ en ‘niets dat je niet wil’. Met Android One krijg je volgens de zoekmachinegigant een ‘gestroomlijnde en veilige Android-ervaring’ en ‘sta jij aan het roer’. Ook bloatware -een verzamelnaam voor apps die door smartphonefabrikanten, providers of andere partners vooraf op een smartphone zijn geïnstalleerd- is niet te bekennen. Het voordeel daarvan is dat je meer opslagcapaciteit voor jezelf overhoudt die anders door deze apps zou worden opgeslokt.

Updates

Een ander groot verschil tussen Android One en de reguliere variant van het besturingssysteem, vinden we in de software-updates. Het updatebeleid is op-en-top bij Android One-telefoons. Dit komt omdat Google het updateproces uit handen neemt van technologiebedrijven als Samsung en Huawei en zelf de regie voert. Het uitrollen van een update is een langdurig, complex en tijdrovend proces waarbij heel veel komt kijken. Daarom staat updaten bij fabrikanten, vanzelfsprekend, niet altijd bovenaan het prioriteitenlijstje: de tijd en energie steken die ze hiermee kwijt zijn besteden ze liever aan het ontwikkelen en verkopen van nieuwe telefoons. Doordat Google deze taak van hen overneemt, worden updates sneller en vaker uitgerold.

Omdat Google verantwoordelijk is voor het updatebeleid van Android One-telefoons, houdt de zoekmachinegigant er een ander updatebeleid op na dan je gewend bent. Om te beginnen belooft Google dat iedereen gegarandeerd twee jaar lang Android-updates krijgt. Dat betekent dus dat je met de huidige generatie Android One-telefoons Android P en Q krijgt. Als Google een nieuwe Android-versie lanceert, duurt het vaak maanden voordat deze op grote schaal wordt uitgerold. Volgens de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard (februari 2018) draait een half jaar na dato slechts 1,1 procent van alle Android-apparaten op de nieuwste Android-versie. Telefoons met Android One krijgen vrijwel direct de nieuwste Android-versie.

Xiaomi Mi A1 met Android One

Veiligheid staat eveneens hoog in het vaandel bij Google. De zoekmachinereus belooft dat je maar liefst drie jaar lang veiligheidsupdates ontvangt. Sinds het beruchte Stagefright-lek in 2015 rolt Google maandelijks security patches en bulletins uit. Partijen als Samsung, LG en Sony rollen vrij trouw iedere maand deze updates uit, maar wel alleen bij hun vlaggenschepen. Bij veel andere fabrikanten laat het updatebeleid te wensen over en is het maar de vraag of je überhaupt deze patches krijgt. En als dat al zo is, stopt dit vaak al na één jaar, twee als je mazzel hebt. Met Android One weet je zeker dat je deze beveiligingsupdates ten minste drie jaar krijgt. Zo weet je zeker dat je smartphone ook de komende jaren beschermd is als nieuwe beveiligingslekken opduiken.

Deze smartphones met Android One zijn verkrijgbaar in Nederland

Nu je een beeld hebt van wat Android One precies is en wat de voordelen ervan zijn, wil je er wellicht zelf een aanschaffen. Uit welke smartphones kun je dan als Nederlandse consument kiezen? Op dit moment is de keuze beperkt. In willekeurige volgorde zijn dit:

#1 HTC U11 Life

De HTC U11 Life is wellicht de bekendste Android One-telefoon op deze lijst. Het is de goedkopere en minder krachtigere broer van de HTC U11 en HTC U11 Plus. Hij heeft weliswaar geen edge-to-edge display als de duurste uitvoering van deze reeks, maar wel degelijke specificaties voor een middenklasser. Hij wordt aangestuurd door de Qualcomm Snapdragon 630, een octa-core processor die geklokt is op 2,2 GHz. Deze wordt aangevuld met 3 GB RAM en 32 GB uitbreidbaar geheugen. De accucapaciteit van 2600 mAh klinkt misschien niet indrukwekkend, maar je komt er probleemloos de dag mee door.

Zowel aan de voor- als de achterkant heeft de HTC U11 Life een 16-megapixelcamera. Met beide camera’s schiet je scherpe en detailrijke foto’s. 4K-video’s opnemen is geen probleem. In de zijkanten van het frame vinden we drukgevoelige sensoren, ook wel Edge Sense genoemd. Hiermee open je app naar keuze, maar je kunt hem ook gebruiken voor andere doeleinden in third party applicaties als Maps, Foto’s en Facebook. De USonic oordopjes mogen we uiteraard niet vergeten. De software analyseert het kanaal van je binnenoor en past de geluidsweergave daar op aan. Je favoriete muziek klinkt nog mooier.

Wil je alles weten over de HTC U11 Life? Lees dan onze uitgebreide review over deze middenklasser.

HTC U11 Life review

HTC U11 Life review

23 nov 2017 - De HTC U11 Life is de nieuwste middenklasser van HTC die sinds kort bij ons in de schappen ligt. Met zijn glimmende jasje is het een opvallende verschijning. Maar weet hij zich ook staande te houden tussen de concurrentie? Of is het alleen maar pracht en praal? Het antwoord vind je in deze review.

#2 Xiaomi Mi A1

Xiaomi verkoopt officieel geen smartphones in ons land. Dankzij de grijze import zijn diverse modellen van de Chinese fabrikant wel degelijk verkrijgbaar in ons land. Eén daarvan is de Xiaomi Mi A1. Deze middenmoter is van alle gemakken voorzien. Hij heeft een 5,5 inch Full HD-display met Snapdragon 625, 4 GB werkgeheugen en standaard 64 GB aan opslagcapaciteit. De forse 3080 mAh batterij mogen we uiteraard niet vergeten.

Achterop heeft Xiaomi een dubbele 12-megapixelcamera geplaatst die prachtige plaatjes aflevert. Ook een vingerafdrukscanner, infraroodsensor en USB-C aansluiting ontbreken niet. Het enige dat we eigenlijk missen is een NFC-chip. Daardoor is contactloos betalen helaas niet mogelijk. De schone en pure Android-ervaring maakt daarentegen veel goed. Begin januari rolde Xiaomi Android 8.0 Oreo uit, maar door een aantal vervelende bugs trok de fabrikant de update weer terug. Inmiddels kun je hem zonder problemen upgraden naar de nieuwste Android-versie.

#3 General Mobile GM6

De Turkse smartphonemaker General Mobile was de eerste fabrikant die een Android One-telefoon in ons land introduceerde. Dat was de General Mobile 4G in de eerste helft van 2015. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en aanbeland bij de General Mobile GM6. Voor zo’n 200 euro haal je hem al in huis. Daarmee is het de goedkoopste en tegelijkertijd minst krachtige Android One-toestel in deze lijst. Voor dit bedrag krijg je een telefoon met 5 inch groot HD-display, quad-core processor van MediaTek, 3 GB werkgeheugen en 32 GB interne opslag.

Waarin de General Mobile GM6 in uitblinkt, is zijn batterijduur. Onder de motorkap van de compacte middenklasser schuilt een 3000 mAh batterij. Gezien het relatief kleine scherm en lage schermresolutie, haal je hiermee moeiteloos de eindstreep, hoe lang je werkdag ook duurt. Helaas komt hij zonder USB-C aansluiting, wat betekent dat opladen behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Even snel opladen is er dus niet bij. Tot slot heeft de GM6 niet alleen een vingerafdrukscanner aan de voorzijde, maar ook een NFC-module.

In de VS kun je de Motorola Moto X4 kopen met Android One. In ons land is hij helaas alleen verkrijgbaar zonder deze Android-variant. Dat betekent dat je voorlopig nog genoegen moet nemen met een verouderde versie van Google’s besturingssysteem, namelijk Android 7.1 Nougat.

HTC U11 Life

Tot besluit: de toekomst van Android One

In onze ogen is er een gouden toekomst weggelegd voor Android One. Het huidige updateproces van Google’s besturingssysteem werkt versplintering en fragmentatie in de hand. Het is toch vreemd dat op dit moment het anderhalf jaar oude Android Nougat de meestgebruikte Android-versie is, gevolgd door het twee-en-een-half jaar oude Android Marshmallow. Slechts één op de honderd Android-telefoons draait momenteel op Android Oreo. Dat is in de eerste plaats onwenselijk voor Google en ontwikkelaars, maar zeker ook voor de consument. Zij lopen hopeloos achter de feiten aan en profiteren niet van de features die Android Oreo brengt, zoals Autofill, Smart Text Selection, picture-in-picture modus en Notification Channels.

Dat smartphoneproducenten liever hun tijd en energie steken in het verdienen van geld, mag je ze niet kwalijk nemen. De ondersteuning van een besturingssysteem vergt echter zo veel tijd en aandacht dat dit ten koste dreigt te gaan van de bedrijfsvoering. En misschien nog wel belangrijker: de technische innovatie van smartphones. Het updateproces uitbesteden aan Google creëert een win-win-win-win-situatie: het is in het voordeel van telefoonmakers (geeft ze gemoedsrust en de kans om zich met hun core business bezig te houden), Google (vermindert fragmentatie van het besturingssysteem), app-ontwikkelaars (hoeven geen rekening te houden met zwaar verouderde Android-versies bij het ontwikkelen van apps) en de consument (zij krijgen jarenlang Android- en beveiligingsupdates).

Om Android gezond en toekomstbestendig te maken, is het noodzakelijk dat Google het uitrollen van updates stimuleert. Met initiatieven als Seasmless Updates (Android Nougat) en Project Treble (Android Oreo) probeert de zoekmachinegigant het updateproces te vereenvoudigen en versnellen, maar tot op heden zonder noemenswaardig succes. Android One zou hier een positieve manier aan kunnen bijdragen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: overtuig fabrikanten er maar eens van dan hun toestellen beter af zijn zonder hun Android-skin en apps. Daar zal Google nog een harde dobber aan hebben.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden