Vergelijk 3.468.440 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy A8 (2018) of Samsung Galaxy S8?

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy A8 (2018) of Samsung Galaxy S8?
Door ,

Onlangs heeft Samsung haar nieuwste aanwinst gepresenteerd: de Samsung Galaxy A8 (2018). Het is een telefoon uit het middensegment, maar dan met een groot aantal high-end features. Hoe verhoudt hij zich tegenover zijn grote broer, de Samsung Galaxy S8? Het antwoord vind je in dit artikel.

De Samsung Galaxy A-reeks wordt door velen geprezen om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor een mooie prijs haal je een telefoon in huis met onder meer een super amoled-scherm, USB-C aansluiting, genoeg rekenkracht onder de motorkap en stof- en waterdicht design. Geen wonder dus dat deze serie goed in de markt ligt. Samsung lanceerde daarom begin dit jaar haar nieuwste aanwinst in deze reeks: de Samsung Galaxy A8 (2018).

Samsung is uiteraard ook actief aan de bovenkant van de smartphonemarkt. Ieder jaar lanceert de Koreaanse smartphonemaker een tweetal nieuwe high-end vlaggenschepen. Afgelopen jaar waren dat de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy Note 8. Wat kunnen we nog over de Galaxy S8 zeggen dat niet al gezegd is? Waarschijnlijk niets. Recensenten, inclusief wijzelf, prezen het toestel om zijn Infinity Display, design en prestaties. Korte tijd mocht de Galaxy S8 zich het toestel met het beste smartphonescherm noemen, totdat de iPhone X deze eretitel overnam. Op verschillende gelegenheden is de Galaxy S8 uitgeroepen tot smartphone van het jaar, waaronder bij de EISA-awards. Ook kreeg hij klimaatcertificaat van milieuorganisatie EPEAT, omdat Samsung duurzame materialen gebruikt bij de productie van het vlaggenschip.

In dit artikel vergelijken we de Samsung Galaxy A8 (2018) met de Samsung Galaxy S8. Op veel vlakken lijken beide toestellen namelijk op elkaar, maar uiteraard zijn er ook verschillen. En dat terwijl het prijsverschil tussen beide toestellen nu maar 100 euro is. Is de Galaxy S8 dit extra geld waard, of ben je net zo goed af met de goedkopere Galaxy S8 (2018)?

Design

De Samsung Galaxy A8 (2018) en Samsung Galaxy S8 lijken verdacht veel op elkaar. Het is een simpel gegeven waar we niet om heen kunnen. Beide toestellen zijn gemaakt van metaal en glas, hebben een edge-to-edge display, een enkele hoofdcamera, een USB-C aansluiting aan de onderkant en zijn IP68 gecertificeerd. We mogen de Galaxy A8 (2018) echter geen kopie van de Galaxy S8 noemen. Daarvoor zijn de onderlinge verschillen te groot.

Samsung Galaxy S8

Wat zijn deze dan precies? Laten we beginnen met de dimensies en het gewicht. De Galaxy A8 (2018) is 149,2 x 70,6 x 8,4 millimeter en weegt 172 gram. De Galaxy S8 is 148,9 x 68,1 x 8 millimeter. Oftewel, hij is minder langwerpig, niet zo breed en net iets slanker. Daar bovenop weegt hij slechts 155 gram. Zodra je de Galaxy A8 (2018) vastpakt, merk je onmiddellijk dat het niet het premium vlaggenschip van de Koreanen is. Hij voelt een stuk lomper en zwaarder aan. Als we naar de achterkant kijken, zien we nog een andere designkeuze. Bij de Galaxy A8 (2018) heeft Samsung er voor gekozen om de vingerafdrukscanner onder de primaire camera te plaatsen. Bij de Galaxy S8 vinden we deze ernaast. En dat is geen fijne plek, zoals we in onze review over het vlaggenschip schreven. De kritiek vanuit de community en klantenkring is Samsung niet onopgemerkt gebleven.

Als je goed telt zie je dat de Galaxy S8 een extra knop heeft: de Bixby-knop. Daarmee activeer je de digitale assistent van Samsung. Deze knop heeft Samsung weggelaten bij de Galaxy A8 (2018). Dit betekent niet dat je het zonder Bixby moet stellen. Deze vind je door vanaf het startscherm van links naar rechts te vegen. Voor wie niets moet hebben van Samsungs assistent is dat ideaal. Zij hoeven zich geen zorgen te maken dat ze per ongeluk een verkeerde knop indrukken. De knop programmeren voor een ander doeleinde -bijvoorbeeld om de camera op te starten of schermafbeelding te maken- was aanvankelijk mogelijk, totdat Samsung daar een stokje voor stak.

Een ander verschil tussen de Galaxy A8 (2018) en de Galaxy S8 vinden we eveneens aan de zijkant. Zo heeft het vlaggenschip slechts één sleuf. Deze biedt ruimte voor één nano-simkaart en een microSD-kaart. De Galaxy A8 (2018) daarentegen heeft twee slots zodat je twee simkaarten én geheugenkaart kwijt kunt. Je hoeft dus niet te kiezen tussen een extra simkaart of geheugenuitbreiding. Bij het paradepaardje valt er niets te kiezen, omdat hij geen dual-sim ondersteunt. Ook de speaker heeft bij beide toestellen een andere plek. Bij de Galaxy A8 (2018) vinden we deze rechts in het frame, bij de Galaxy S8 aan de onderkant. De opstelling van de Galaxy A8 (2018) heeft onze voorkeur, omdat je zeker weet dat je nooit de speaker bedekt met je handen. Ook niet als je hem horizontaal vastpakt om te gamen.

Beeldscherm

Het super amoled-scherm -ook wel het Infinity Display genoemd- vinden we zowel op de Samsung Galaxy A8 (2018) als de Samsung Galaxy S8. Toch is het niet één-en-hetzelfde scherm. Natuurlijk is er het verschil in formaat - de Galaxy A8 (2018) is 5,6 inch groot, de Galaxy S8 is 5,8 inch in doorsnee- maar ook de randen verschillen behoorlijk. De nieuwe middenklasser heeft naar verhouding behoorlijke dikke bezels aan de zijkanten. Bij de Galaxy S8 loopt het scherm geleidelijk over in het frame. De balken aan de onder- en bovenkant zijn zoals gezegd net iets slanker bij de Galaxy S8. Als we naar de screen-to-body ratio kijken, zien we pas goed het verschil tussen beide telefoons. De Galaxy A8 (2018) een ratio van 75,6 procent. Bij het vlaggenschip bedraagt deze 83,6 procent.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Ondanks het verschil in schermresolutie -1080 bij 2220 (Full HD+) tegenover 1440 bij 2960 (WQHD+)- zien video’s er op beide toestellen haarscherp uit. De pixeldichtheid bij het vlaggenschip ligt een stuk hoger: 570 ppi tegenover 441 ppi. Bij dagelijks gebruik merk je hier echter niets van, tenzij je er letterlijk met je neus boven op het scherm zit. Ondanks het verschil in resolutie en pixeldichtheid hebben beide telefoons dezelfde  18,5:9 verhouding. Dat is heel fijn als je veel leest en schrijft op je smartphone, maar minder prettig als je vaak op YouTube zit. Als je een YouTube-video schermvullend wil maken, snijdt de app automatisch een stukje weg van onder- en bovenkant van de video.

Aangezien beide toestellen op dezelfde software draaien, beschikken de schermen over dezelfde features. Zo hebben ze allebei een blauwlichtfilter, kun je de kleurmodus naar je eigen smaak aanpassen en beschikken ze over éénhandsbediening en Always On display. Een verschil is dat je de schermresolutie bij de Galaxy S8 kunstmatig naar boven of beneden kunt bijstellen. Dat is handig als je batterij bijna leeg is en je nog wel een aantal uurtjes hebt te gaan voordat je werkdag voorbij is.

Camera

Als we naar de camera’s kijken zien we eveneens grote verschillen. Dat wil zeggen, als we ons beperken tot de selfiecamera. De Samsung Galaxy S8 heeft voorop een 8-megapixelcamera met f/1.7 diafragma. De selfiecamera van de Samsung Galaxy A8 (2018) is daarentegen uitgerust met twee lenzen. Deze hebben een resolutie van 16 en 8 megapixels. Dankzij deze setup beschikt de selfiecamera voor het eerst over Live Focus. Deze feature ken je misschien van de Samsung Galaxy Note 8. Daarmee bepaal je zelf hoe groot het bokeh-effect is op je plaatjes. Geen nood: de Galaxy S8 kent een vergelijkbare feature, namelijk Selectieve Focus. Het grote verschil is dat je daarmee pas nadat je een foto hebt geschoten scherptediepte kunt aanbrengen. Niet vooraf dus.

De hoofdcamera van de Galaxy S8 heeft een resolutie van 12 megapixels. De primaire camera van de Galaxy A8 (2018) telt maar liefst 16 megapixels. Betekent dit dat hij betere plaatjes aflevert? Zeker niet. Het aantal megapixels zegt lang niet altijd iets over het eindresultaat. Het vlaggenschip heeft een troefkaart in zijn handen die de Galaxy A8 (2018) niet heeft: optische beeldstabilisatie (OIS). Doordat de lens bewegingen optisch corrigeert -dus door met de lenzen te schuiven als je per ongeluk beweegt tijdens het fotograferen of opnemen van een video- zie je minder bewegingsonscherpte op je plaatjes. Ook als video’s opneemt komt OIS goed van pas. Over video’s gesproken: met de Galaxy S8 kun je 4K-video’s opnemen. Met de Galaxy A8 (2018) moet je genoegen nemen met 1080p, oftewel Full HD. De maximale frameratesnelheid bedraagt op beide toestellen 30 frames per seconde (fps).

Samsung Galaxy A8 (2018)

Hard- en software

Als we een kijkje onder de motorkap nemen zien we duidelijke verschillen tussen de Samsung Galaxy A8 (2018) en Samsung Galaxy S8. Laten we beginnen met de chipset. Het vlaggenschip wordt aangestuurd door de Exynos 8895. De middenklasser moet genoegen nemen met de Exynos 7885. Net als de Exynos 8895 is het een octa-core processor, maar wel een stuk minder krachtig. Het verschil in maximale kloksnelheid is te verwaarlozen. Het prestatieverschil zit hem in de samenstelling van de CPU. De Exynos 8895 is opgebouwd uit vier 2,3 GHz krachtige cores en vier energiezuinige cores die geklokt zijn op 1,7 GHz. De Exynos 7885 bestaat daarentegen uit twee 2,2 GHz krachtige kernen en vier 1,6 GHz efficiënte cores. Dat betekent dat de Exynos 8895 een stuk sneller loopt dan de Exynos 7885.

Overigens moeten we daarbij vermelden dat de daadwerkelijke potentie van beide chipsets niet optimaal benut wordt. Dat heeft alles te maken met de schil die Samsung over het besturingssysteem heeft gelegd: Samsung Experience. Deze Android-skin is behoorlijk ingrijpend en remt de topsnelheid van de processors behoorlijk af. Daarentegen biedt hij een aantal features die je wellicht kunt waarderen. Met Duel Messenger maak je twee aparte accounts aan voor bijvoorbeeld Facebook Messenger en WhatsApp. Je bepaalt ook hoeveel apps je op het hoofdscherm wil hebben, of je liever met of zonder app-lade werkt en de volgorde van de navigatieknoppen. De schil heeft dus zijn voor- en nadelen.

Terug naar de hardware. Zowel bij de Galaxy S8 als de Galaxy A8 (2018) krijg je van Samsung 4 GB werkgeheugen. De opslagcapaciteit van het vlaggenschip is daarentegen wel twee keer zo groot: 64 GB tegenover 32 GB. Als je de vooraf geïnstalleerde apps en het besturingssysteem van aftrekt, houd je bij de Galaxy S8 52,3 GB over voor eigen gebruik. Bij de Galaxy A8 (2018) is dat 22,7 GB. Het geheugen kun je op beide telefoons uitbreiden door een microSD-kaart te kopen. Of dat bij de Galaxy S8 nodig is met zo veel geheugen, is de vraag.

Beide toestellen draaien ouf-of-the-box op Android Nougat. Van de Galaxy S8 weten we zeker dat hij een update naar Android Oreo krijgt. De Galaxy A8 (2018) hoogstwaarschijnlijk ook wel, maar dat is niet officieel bevestigd door Samsung. Op papier geniet de Galaxy A8 (2018) langer ondersteuning dan de Galaxy S8. In praktijk zal dat waarschijnlijk weinig verschil maken. Samsung staat er namelijk om bekend dat ze haar vlaggenschepen langer ondersteunt dan ze vooraf aankondigt. Dat is puur om zich juridisch in te dekken.

Samsung Galaxy S8

Wat betreft connectiviteit vinden we op beide telefoons een USB-C aansluiting, dual-band WiFi, Bluetooth v5.0 en NFC-chip. Deze laatste heb je nodig om met je smartphone te betalen in de supermarkt. De beveiligingsopties zijn vrijwel identiek. Zo treffen we op beide toestellen een vingerafdruksensor -al is deze bij de Galaxy A8 (2018) beter geplaatst- Secure Folder, Samsung Knox en gezichtsherkenningssoftware aan. De Galaxy S8 is daarnaast voorzien van een irisscanner. Aangezien deze niet zo heel denderend werkt, is dat geen groot voordeel van het vlaggenschip. Tot slot kan de Galaxy S8 overweg met Samsung DeX (Desktop Experience) en de Galaxy A8 (2018) niet. Het eerstgenoemde toestel kun je hierdoor draadloos opladen en omtoveren in een computer. Je hoeft alleen maar een monitor, toetsenbord, muis en eventueel ethernetkabel aan te sluiten en je kunt aan de slag op een groter scherm.

Prijs

Dan zijn we bij een interessant onderwerp aanbeland: het prijskaartje. Het prijsverschil tussen de Samsung Galaxy A8 (2018) en Samsung Galaxy S8 is op dit moment maar zo’n 100 euro. Voor de Galaxy A8 (2018) moet je 499 euro op tafel leggen, de Galaxy S8 haal je voor nog geen 600 euro in huis. Toen Samsung het vlaggenschip naar ons land bracht, kostte hij aanvankelijk 799 euro. Een prijsreductie van ruim 200 euro in net geen jaar tijd. Dat is niet niks.

Echter, we verwachten dat Samsung de introductieprijs van de Galaxy A8 (2018) op korte termijn al naar beneden bijstelt. Zo kostte zijn voorganger, de Samsung Galaxy A5 (2017), bij lancering nog 429 euro. Na minder dan twee maanden dook hij al onder de grens van 400 euro. In de daaropvolgende maanden zette deze prijsverlaging verder door. Het zou ons niet verbazen als Samsung hetzelfde doet met de Galaxy A8 (2018). En dan is hij nog aantrekkelijker dan hij nu al is.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Conclusie

De Samsung Galaxy A8 (2018) en Samsung Galaxy S8 lijken enorm op elkaar, maar hebben duidelijk ieder hun eigen identiteit. Het vlaggenschip ziet er strakker en slanker uit dan de Galaxy A8 (2018). Hoewel de Galaxy S8 kleiner van formaat is, heeft hij wel een groter scherm. Daarnaast heeft hij nog een aantal andere grote voordelen ten opzichte van de nieuwste middenmoter. Om te beginnen kun je met de hoofdcamera 4K-video’s opnemen en is hij uitgerust met optische beeldstabilisatie. Daarnaast is hij net iets sneller dankzij de krachtigere processor en krijg je twee keer zo veel geheugen om al je foto’s en video’s op te slaan (64 GB in plaats van 32 GB).

Ook de Galaxy A8 (2018) heeft uiteraard ook zijn eigen pluspunten. Zo biedt hij ruimte voor twee simkaarten in plaats van één. En nee, je hoeft niet te kiezen tussen een extra simkaart of geheugenuitbreiding. Bij de Galaxy A8 (2018) kan het allebei. Daarnaast heeft hij aan de voorzijde een dubbele selfiecamera  die prachtige plaatjes aflevert. Dankzij Live Focus bepaal je zelf hoeveel scherptediepte je wilt aanbrengen op je zelfportretten en groepsfoto’s. Tot slot heeft hij veel eigenschappen gemeen met de Galaxy S8. Denk onder meer aan het Infinity Display, de hoeveelheid werkgeheugen (4 GB), de NFC-chip, de USB-C aansluiting en stof- en waterdichtheid (IP68 certificering). En dat terwijl hij op dit moment 100 euro goedkoper is dan Samsungs kroonjuweeltje.

Beide toestellen hebben hun plus- en minpunten. Het maken van een keuze is dan ook niet eenvoudig. Mocht je na het lezen van dit artikel nog steeds twijfelen tussen de Galaxy A8 (2018) en de Galaxy S8, lees dan de onderstaande reviews. Beide smartphones zijn door ons aan de tand gevoeld. Wellicht dat ze je net in de richting van de een of de ander sturen.

Samsung Galaxy A8 (2018) review

Samsung Galaxy A8 (2018) review

25 jan 2018 - Samsung trapt 2018 af met een gloednieuwe middenklasser: de Samsung Galaxy A8 (2018). Hij ziet er strak en stijlvol uit, maar kan hij zich ook meten met andere toestellen uit het middensegment? En is hij zijn prijs van 499 euro waard? In deze review beantwoorden we deze en andere vragen.

Samsung Galaxy S8 review

Samsung Galaxy S8 review

29 mei 2017 - De Samsung Galaxy S8 is het nieuwe topmodel van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Hoe doet de opvolger van de populaire Galaxy S7 het in dagelijks gebruik? Een uitgebreide blik op het nieuwe topmodel van Samsung.

Samsung Galaxy A8 (2018) beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 17,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 19,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 19,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 23,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 29,00 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy A8 (2018) aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden