Vergelijk 3.166.861 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy J7 (2017) of Nokia 6?

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy J7 (2017) of Nokia 6?
Door ,

Ditmaal zetten we twee middenklassers tegenover elkaar: de Samsung Galaxy J7 (2017) en de Nokia 6. Wat hebben beide toestellen met elkaar gemeen? Op welke punten verschillen ze? En wat is in onze ogen de beste koop? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder.

Samsung en Nokia zijn twee van de bekendste merken ter wereld. Samsung is een internationaal gerenommeerde smartphoneproducent die in alle prijscategorieën actief is. In het high-end segment wordt het Koreaanse bedrijf momenteel vertegenwoordigd door de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy Note 8. In het middensegment vinden we de Galaxy A-reeks. De nieuwste aanwinst in deze serie werd begin dit jaar aangekondigd: de Samsung Galaxy A8 (2018). En tot slot is het bedrijf actief aan de onderkant van de smartphonemarkt. Enkele toestellen uit de Galaxy J-reeks behoren tot dit segment.

In de jaren negentig en vlak na de eeuwwisseling was Nokia heer en meester op de smartphonemarkt. Het populairste model uit die tijd was zonder twijfel de Nokia 3310, waarvan er wereldwijd meer dan 126 miljoen werden verkocht. Met de opkomst van de smartphone misten de Finnen de boot. Met de Nokia Lumia-telefoons wist Nokia geen klanten te behouden of voor zich te winnen. Zelfs toen Microsoft de smartphonetak van het Finse technologiebedrijf overnam en de toestellen uitrustte met Windows Phone, liepen consumenten niet warm voor de Lumia-telefoons. Eind 2016 verkocht Microsoft het bedrijfsonderdeel aan HMD Global en FIH Mobile, hier ook wel beter bekend als Foxconn. Sindsdien is Nokia smartphonemaker af. HMD sloot een licentiedeal met Nokia om de komende tien jaar exclusief nieuwe Nokia-telefoons te lanceren. Zo zagen we afgelopen jaar onder meer de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 8. En ook dit jaar verwachten we een flinke dosis nieuwe Nokia-toestellen.

Vandaag zetten we de Samsung Galaxy J7 (2017) en Nokia 6 tegenover elkaar. Beide toestellen behoren tot het middensegment en bevinden zich in dezelfde prijsklasse. Als je een betaalbare middenmoter zoekt, zijn dit twee telefoons waar je wellicht je oog op wilt laten vallen. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Zoals altijd kijken we naar het design, het beeldscherm, de camera, de hard- en software en het prijskaartje. De belangrijkste bevindingen vind je in de conclusie.

Design

Zowel de Samsung Galaxy J7 (2017) als de Nokia 6 hebben een metalen unibody behuizing. Toch is er wel degelijk een verschil tussen beide toestellen. De Galaxy J7 (2017) is net iets langer, breder en dikker dan de Nokia 6. Daardoor is hij uiteraard ook zwaarder: 181 gram tegenover 169 gram. De onderlinge verschillen in de dimensies en gewicht zijn niet levensgroot, maar wel aanwezig. Toch ligt Samsungs telefoon heel anders in de hand dan de Nokia 6. Deze laatste voelt aan als een stevige en solide baksteen. Dit oerdegelijke design doet ons aan vroeger denken, aan de tijd dat het bijna onmogelijk was om het scherm van je toestel te laten barsten. Dezelfde kwaliteit zien we terug bij de Nokia 6. Zack Nelson van het populaire YouTube-kanaal JerryRigEverything testte de duurzaamheid van de Nokia 6 in een van zijn buig- en krasvideo’s. Benieuwd hoe goed de Nokia 6 tegen een stootje kan? Kijk dan de onderstaande video.

Of de Galaxy J7 (2017) dezelfde sterke behuizing heeft als de Nokia 6, durven wij te betwijfelen. We moeten wel erkennen dat hij er eleganter uitziet dan Nokia’s middenklasser. Wat helaas ontbreekt, net als bij de Nokia 6, een stof- en waterdicht design. Volledig waterdicht is misschien wat veel gevraagd in deze prijsklasse, maar enige vorm van waterbestendigheid was welkom geweest.

Verder zien we veel overeenkomsten tussen beide toestellen als we ons beperken tot het design. Zo hebben ze allebei een Home-knop met ingebouwde vingerafdruksensor aan de voorzijde. Links en rechts daarvan vinden we de capacitieve knoppen. Het zijn geen on-screen knoppen, zoals je misschien van andere telefoons gewend bent. HMD Global heeft alle fysieke knoppen aan de rechterkant geplaatst. Samsung heeft ervoor gekozen om de volumeknoppen links te plaatsen en de aan/uitknop rechts. Verder hebben beide telefoons een enkele primaire camera, microUSB 2.0 aansluiting en audio-ingang voor je oordopjes. Het feit dat ze allebei geen USB-C aansluiting hebben, wat vandaag de dag de normaalste zaak is in het middensegment, is een gemiste kans. Tot slot is de Galaxy J7 (2017) verkrijgbaar in de kleuren zwart en goud. HMD Global heeft voor een breder pallet gekozen, namelijk zwart, blauw, zilvergrijs en koper.

De Galaxy J7 (2017) oogt luxer dan de Nokia 6. Deze laatste moet het van zijn robuustheid hebben. Dat is het grote verschil qua ontwerp tussen beide toestellen. Wat voor jou het belangrijkst is, moet je zelf invullen. Doordat de locatie van de volumeknoppen verschilt, kunnen we ons voorstellen dat je voorkeur hierdoor uitgaat naar de een of de ander. Het is net wat je gewend bent van je vroegere telefoons. Voor beide telefoons geldt dat het oppassen geblazen is in de buurt van water, omdat ze niet waterbestendig zijn.  

Nokia 6

Beeldscherm

Als we het beeldscherm van de Samsung Galaxy J7 (2017) vergelijken met die van de Nokia 6, zien we wederom een aantal overeenkomsten en verschillen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze een dwarsdoorsnede van 5,5 inch hebben. Ook de schermresolutie van 1920 bij 1080 pixels (Full HD) en 16:9 beeldverhouding zijn identiek. De Galaxy J7 (2017) heeft daarentegen een streepje voor omdat deze met een Super AMOLED-display is uitgerust. De Nokia 6 moet genoegen nemen met een IPS LCD-display.

Wat is het verschil tussen AMOLED en LCD? AMOLED-schermen zijn opgebouwd uit pixels die ieder op hun beurt weer uit drie individuele subpixels bestaan: rood, groen en blauw. Iedere subpixel kan afzonderlijk worden in- en uitgeschakeld. Daardoor is het kleurbereik een stuk groter dan op een traditioneel LCD-paneel. Bovendien is dit laatste type scherm afhankelijk van backlight voor de kleurweergave. In praktijk betekent dit dat zwart niet pikzwart is. Doordat je op een AMOLED-scherm de drie subpixels kunt uitschakelen, ziet zwart er veel donkerder uit. Dat heeft tevens nog een ander groot voordeel ten opzichte van LCD: AMOLED-schermen springen zuiniger om met energie.  

Een ander verschil is dat het beeldscherm van de Galaxy J7 (2017) beschermd wordt door 2.5D Glass. Dat betekent dat hij aan de randen naadloos overloopt in het frame. In tegenstelling tot de Nokia 6 heb je dus geen plat scherm met scherpe randen. De Galaxy J7 (2017) ziet er daardoor niet alleen luxueuzer uit, de bediening van het scherm is ook een stuk fijner. Nokia heeft daarentegen een aantal features ingebouwd waardoor je het scherm beter in het felle zonlicht kunt lezen. Zo bedraagt de schermhelderheid 450 nits, heeft hij een zonlicht modus en is het beeldscherm gelamineerd. Op een zonnige zomerdag geniet je waarschijnlijk meer van de Nokia 6 dan de Galaxy J7 (2017). Deze laatste heeft daarentegen een blauwlichtfilter en Always On display.

Vanwege het Super AMOLED-display gaat onze voorkeur uit naar de Galaxy J7 (2017). We beweren niet dat de Nokia 6 een slechte beeldkwaliteit heeft. Integendeel, de kleurweergave is meer dan prima. LCD kan zich echter niet meten met AMOLED. Ben je van plan om veel YouTube-filmpjes of Netflix-video’s te bekijken, dan ben je beter af met de Galaxy J7 (2017). Als je niets heeft om volle, verzadigde kleuren, is de Nokia 6 een goed alternatief.

Samsung Galaxy J7 (2017)

Camera

De Samsung Galaxy J7 (2017) heeft zowel aan de voor- als de achterkant een single-lens camera. Portretfoto’s met wazige achtergrond schieten -ook wel bokeh-effect genoemd- is er niet bij. Live Focus is alleen beschikbaar op de duurdere modellen, zoals de Samsung Galaxy A8 (2018) en Samsung Galaxy S8. De hoofdcamera heeft een resolutie van 13 megapixels. Uiteraard is hij voorzien van autofocus. Dankzij de f/1.7 grote lensopening valt er veel licht op de beeldsensor. De meeste smartphones in het middensegment hebben niet zo’n groot diafragma. Plaatjes die je in het (schemer)donker schiet zien er hierdoor beter uit. En dankzij de flitser zit je nooit verlegen om licht.

De Nokia 6 heeft op papier een hele degelijke camera aan de achterkant. Deze telt maar liefst 16 megapixels. Naast PDAF heeft hij niet één, maar twee LED-flitsers. Dat klinkt geweldig, maar daardoor loop je wel het risico dat je onderwerp overbelicht op de foto staat. Ook het f/2.0 grote diafragma mogen we niet vergeten. Al met al levert hij mooie plaatjes af voor een middenklasser. Er is echter één scenario waar de Nokia 6 niet goed mee uit de voeten kan: contrast. Als het verschil tussen lichte en donkere plekken te groot is, weet de camera niet wat hij hiermee aan moet. Een gulden middenweg vinden is erg lastig voor de camerasoftware. Met de Galaxy J7 (2017) heb je daar minder last van. Deze heeft namelijk een grotere lensopening, waardoor hij meer details vastlegt.

Schiet je het liefst de hele dag selfies? Ga dan voor de Galaxy J7 (2017). Om te beginnen heeft de selfiecamera een hogere resolutie dan de Nokia 6 (13 megapixels ten opzichte van 8 megapixels). Daarnaast heeft Samsung ook de front-facing camera een LED-flitser gegeven. Bij de Nokia 6 ontbreekt deze. Tot slot heeft de Galaxy J7 (2017) een iets grotere lensopening, namelijk f/1.9 in plaats van f/2.0. Het verschil is klein, maar het betekent wel dat hij meer licht doorlaat.

Het verschil in beeldkwaliteit tussen de Galaxy J7 (2017) en Nokia 6 zal elkaar niet enorm ontlopen. Toch hebben de camera’s van Samsungs telefoon in onze ogen een streepje voor. Om te beginnen heeft HMD Global zowel aan de voor- als de achterkant een flitser geplaatst. En daarnaast is de lensopening of het diafragma groter, waardoor foto’s nog meer details vertonen.

Nokia 6

Hard- en software

Qua hardware zijn de Samsung Galaxy J7 (2017) en Nokia 6 behoorlijk aan elkaar gewaagd. Als je een telefoon zoekt op basis van rekenkracht, ben je met de Galaxy J7 (2017) beter af. Laten we eens een kijkje nemen wat zich onder de motorkap bevindt. De middenmoter wordt aandreven door de Exynos 7870. Deze octa-core processor bestaat uit 8 energiezuinige Cortex-A53 kernen die geklokt zijn op een snelheid van 1,6 GHz. Een zeer respectabele kloksnelheid voor een telefoon uit het middensegment. De chipset wordt bijgestaan door 3 GB aan werkgeheugen en je krijgt van Samsung 16 GB intern geheugen. Met een microSD-kaart kun je de opslagcapaciteit uitbreiden tot 256 GB. Naast een geheugenkaart is er ruimte voor twee nano-simkaarten.

De Nokia 6 is net iets trager dan de Galaxy J7 (2017). Dat komt omdat de Qualcomm Snapdragon 430 een lagere kloksnelheid heeft. Net als de Galaxy J7 (2017) telt hij 8 Cortex-A53 kernen, maar kunnen ieder niet harder dan 1,4 GHz. De hoeveelheid werkgeheugen is gelijk, namelijk 3 GB RAM. Daarentegen krijg je van HMD Global wel twee keer zo veel geheugen: 32 GB in plaats van 16 GB. Ook hier geldt dat je het geheugen kunt uitbreiden. De vraag is echter of dat noodzakelijk is als je zo veel opslagruimte krijgt. Net als bij de Galaxy J7 (2017) biedt de Nokia 6 ruimte aan twee simkaarten. Maar in tegenstelling tot Samsungs toestel moet je bij de Nokia 6 kiezen twee simkaarten of één simkaart en microSD-kaart. Dat komt omdat de Galaxy J7 (2017) twee sleuven heeft voor de simkaarten en de Nokia 6 alleen een hybride slot.

De telefoon met de langste adem is zonder twijfel de Galaxy J7 (2017). Deze verbergt namelijk een 3600 mAh batterij onder de motorkap. Combineer dat met het energiezuinige Super AMOLED-display. Daardoor weet je dat je zonder problemen het einde van de dag haalt. Misschien zelfs wel anderhalve dag tot twee dagen. Bij de Nokia 6 loop je het risico dat hij voortijdig op adem moet komen. De accucapaciteit bedraagt namelijk slechts 3000 mAh. Niet dat 3000 mAh weinig is: er zijn genoeg middenklassers die met minder power genoegen moeten nemen. De hoeveelheid vermogen van de Nokia 6 verbleekt in vergelijking met die van de Galaxy J7 (2017). Beide toestellen hebben dezelfde sensoren, inclusief de NFC-chip. Daarmee kun je contactloos betalen met je smartphone op meer dan 250.000 plaatsen in Nederland.

Werk je het liefst met de nieuwste Android-versie en wil je dat je toestel zo up-to-date mogelijk is? Dan ben je beter af met de Nokia 6. Om te beginnen draait hij out-of-the-box op Android 7.1.1 Nougat. De Galaxy J7 (2017) komt niet verder dan Android 7.0. Dat betekent dat je met de Nokia 6 onder meer aan de slag kunt met App Shortcuts. Daarnaast heeft HMD Global sinds de lancering iedere maand een beveiligingsupdate uitgerold voor de Nokia 6. Verder hebben de Finnen beloofd dat je minimaal drie jaar lang security updates krijgt en twee grote Android-upgrades kunt verwachten. Dat betekent dus later dit jaar -of begin 2019- dat je Android P krijgt.

Samsung Galaxy J7 (2017)

Het beleid van Samsung is dat niet-vlaggenschepen 4 keer per jaar een grote veiligheidsupdate krijgen. Een fractie in vergelijking met de veelvoud aan updates die de Nokia 6 krijgt. Daarnaast is het maar de vraag of de Galaxy J7 (2017) Android Oreo krijgt. De enige harde toezegging die Samsung doet is het toestel tot augustus 2019 ondersteund wordt. In praktijk zien we overigens dat sommige Galaxy-telefoons langer updates ontvangen, zoals de Samsung Galaxy S6 die nog steeds om de haverklap nieuwe beveiligingspatches krijgt.

HMD Global heeft een nagenoeg kale versie van Android op haar middenklasser geïnstalleerd. Dat betekent dat je een pure, bijna stock Android-ervaring krijgt zonder een hoop toeters en bellen waar velen overheen kijken. Samsung heeft daarentegen dezelfde interface op het toestel geplaatst als bij de Galaxy S8 bij lancering, oftewel Samsung Experience 8.1. Dat betekent dat hij een aantal features heeft die je niet op de Nokia 6 aantreft. We hebben het over de blauwlichtfilter, Always On display, Samsung Pass, Samsung Cloud, Smart Switch, Dual Messenger en Secure Folder (Veilige Map).

Het is een lastige keuze welke van de twee een betere deal is als we naar de hard- en software kijken. De Nokia 6 is weliswaar misschien een tikkeltje trager dan de Galaxy J7 (2017), maar heeft daarentegen wel een niet-ingrijpende schil over het besturingssysteem gegoten. Ook krijg je langer en vaker software-updates, waaronder een upgrade naar Android Oreo en Android P. De kale Android-versie is voor sommigen juist aanleiding om eerder de Galaxy J7 (2017) met Samsung Experience 8.1 aan te schaffen. Deze heeft juist misschien een aantal functies die ze gebruiken. En we mogen natuurlijk niet vergeten dat de Galaxy J7 (2017) een aanzienlijk grotere batterij heeft. Als je de halve dag aan het scherm van je smartphone gekluisterd zit, dan weet je dat iedere mAh telt.

Nokia 6

Prijskaartje

Er is een verschil tussen wat Samsung en Nokia voor hun telefoons vragen en wat je er online voor betaalt. Laten we beginnen met de Samsung Galaxy J7 (2017). Als je deze via Samsung bestelt, moet je 339 euro afrekenen. Als je op internet gaat zoeken, vind je hem voor iets meer dan 250 euro. Dat scheelt nogal een slok op een borrel. De adviesprijs van de Nokia 6 bedraagt 249 euro. Bij andere aanbieders is hij op dit moment hooguit 15 euro goedkoper. Het prijsniveau is dus een stuk stabieler in vergelijking met de Galaxy J7 (2017).

Conclusie

Hierboven hebben we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de Samsung Galaxy J7 (2017) en Nokia 6 opgesomd. Op veel vlakken blinkt de Galaxy J7 (2017) uit. Zo heeft hij een meer premium design met een Super AMOLED-display. Als je veel aan banken en buizen doet, zul je weg zwijmelen bij het haarscherpe en kleurrijke scherm van de Galaxy J7 (2017). Een ander groot pluspunt van Samsungs telefoon is dat er niet alleen ruimte is voor twee simkaarten, maar ook een geheugenkaart. Bij de Nokia 6 dwingt HMD Global je om een keuze te maken tussen twee simkaarten of één simkaart en geheugenuitbreiding. Een laatste pluspunt van de Galaxy J7 (2017) is dat hij een dikke 3600 mAh batterij heeft. Met de Nokia 6 moet je genoegen nemen met een 3000 mAh accu.

Is de Nokia 6 dan weggegooid geld? Absoluut niet. Om te beginnen krijg je standaard twee keer zo veel geheugen in vergelijking met de Galaxy J7 (2017), namelijk 32 GB. Dat betekent dat je niet direct hoeft te investeren in een geheugenkaart om de opslagcapaciteit uit te breiden. Als je een smartphone met een pure Android-ervaring zoekt (of een telefoon met een vrij nieuwe Android-versie), dan is de Nokia 6 de beste keuze. Het besturingssysteem beperkt zich tot de essentie en is niet uitgerust met -tig functies die je misschien toch niet gebruikt. Je weet zeker dat Android altijd soepel draait. Zoek je een robuuste telefoon? Ook dan ben je bij de Nokia 6 aan het juiste adres.

Welke van de twee het beste bij jou past, is afhankelijk van je wensenlijstje. Hecht je veel waarde aan een kleurrijk beeldje en goed uithoudingsvermogen? Neem dan de Galaxy J7 (2017). Wil je daarentegen een potige telefoon met flink wat geheugen en goede vooruitzichten wat betreft het software-updatebeleid? Dan ben je beter af met de Nokia 6. Het prijsverschil bedraagt slechts twee à drie tientjes. Omdat de verkoopprijzen zo dicht bij elkaar liggen, hebben wij geen uitgesproken keuze voor de een of de ander. Zowel voor de Galaxy J7 (2017) als de Nokia 6 zijn argumenten te noemen waarom het een betere koop is dan de ander. Ondanks deze wat open deur hopen we dat we jullie hebben kunnen helpen met het maken van een keuze. 

 

 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden