Vergelijk 2.876.600 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alles wat je moet weten over de e-sim

Achtergrond Alles wat je moet weten over de e-sim
Door ,

Misschien heb je de term e-sim al eens voorbij horen komen. Het is de opvolger van de traditionele, fysieke simkaart die we nu kennen. Hoe werkt de e-sim? Wat zijn de voordelen ervan? En wanneer kunnen we deze techniek in ons land verwachten? Al deze onderwerpen komen aan bod in dit artikel.

De ontwikkeling van de simkaart

Je sluit een abonnement af, wisselt van provider, vraagt een nieuwe telefoonnummer aan, gaat met een kleinere simkaart aan de slag, gaat op reis naar het buitenland (buiten Europa). Waarschijnlijk heb je vaker dan gedacht een simkaart in je smartphone gestopt. Het is -tegenwoordig althans- een klein plastic kaartje met een chip erin. Het kaartje is een klein technologisch hoogstandje die alle informatie bevat om jouw telefoon te verbinden met het netwerk van je provider. Zonder na te denken bel ja naar je vrienden, familie en collega’s, of surf je urenlang op internet om naar je favoriete video’s te kijken en muziek te streamen.

De simkaart -‘sim’ is een afkorting voor Subscriber Identity Module- is al ruim 27 jaar oud. De allereerste commercieel verkrijgbare simkaart dateert uit 1991. De techniek erachter is in al die jaren hetzelfde gebleven. De vormfactor is door de jaren heen meerdere malen veranderd. De allereerste simkaart had het formaat van een bankpas of creditcard. Je moest letterlijk een grote kaart in je mobiele telefoon stoppen om te kunnen bellen. Door de jaren heen is de simkaart compacter geworden, omdat mobiele telefoons steeds kleiner werden. Zodoende verscheen in 1996 de mini-sim.

Een paar jaar later, in 2003, was de mini-sim op zijn beurt weer te groot en introduceerden telecombedrijven de micro-sim. Deze was, zoals de naam al aangeeft, nog kleiner dan zijn voorganger. In 2012 verscheen de nano-sim ten tonele. Deze is 12,3 bij 8,8 millimeter groot. Alle smartphonefabrikanten hanteren tegenwoordig dit formaat als zij hun nieuwste toestellen ontwikkelen.

En de nieuwste trend is de in 2016 gepresenteerde e-sim. E-sim staat voor embedded sim en is slechts 6 bij 5 millimeter. Formeel gesproken staat deze techniek bekend als de embedded Universal Integrated Circuit Card (eUICC), maart dat rolt niet zo fijn over de tong. Vandaar dat we de term e-sim gebruiken. Het is niet langer een losse kaart die je in je smartphone moet stoppen. In plaats daarvan is de chip vast gesoldeerd aan het moederbord.

Ontwikkeling simkaart

Zo werkt e-sim

De e-sim is bedacht door fabrikanten die apparaten ontwikkelen die gebruikmaken van machine-to-machinecommunicatie, of kortweg M2M-communicatie. Bij sommige producten is het niet eenvoudig om van simkaart te wisselen als dat nodig is, zoals bij smartwatches, medische apparatuur of Internet of Things (IoT) toepassingen. Als het dan ooit noodzakelijk mocht zijn om de simkaart om te ruilen, dan was dat een helse klus. De oplossing voor dit euvel was de e-sim, ook wel virtuele sim genoemd. De nieuwe generatie ‘simkaart’ komt dus niet voort uit de smartphone-industrie. Maar dat wil niet zeggen dat hij daar niet toegepast kan worden.

Om te begrijpen hoe een e-sim werkt, moeten we eerst even stilstaan bij het concept Remote Provisioning Capabilities (RPC). In essentie komt het erop neer dat providers door deze techniek informatie op de simkaart -ook wel het simprofiel genoemd- op afstand kunnen wijzigen. Bijvoorbeeld als een klant een ander telefoonnummer aanvraagt, zijn bel- en databundel wijzigt of van provider overstapt. In al deze situaties kreeg deze persoon een nieuwe simkaart opgestuurd. Dankzij RPC behoort dat tot het verleden.

Hoe wordt dit nieuwe simprofiel geactiveerd op je smartphone? Thomas Henze, Program Director bij Deutsche Telekom, demonstreerde afgelopen jaar op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona hoe dat in zijn werk gaat. Met zijn smartphone scande hij een code die hij via een brief van zijn provider had ontvangen. Toen deze code herkend werd, veranderde zijn simprofiel onmiddellijk. De activeringscode kan natuurlijk via de brief verstuurd worden. Als providers op deze ouderwetse manier te werk gaan, dan kunnen ze net zo goed een fysieke simkaart versturen. Van hetzelfde laken een pak. De virtuele sim wordt interessant als providers hun klanten direct toegang geven tot de activeringscode en ze dus meteen kunnen bellen en internetten. Het ligt voor de hand dat we deze code in de toekomst wellicht via de e-mail opgestuurd krijgt.

simkaart

Voordelen van e-sim

Of providers blij zijn met smartphones die uitgerust zijn met e-sim, is nog maar de vraag. De drempel om over te stappen naar de concurrent wordt door de nieuwe techniek nog lager. Bestaande klanten voor langere tijd aan je binden is hierdoor nog lastiger. Tenzij ze er in slagen om een klant een nieuw toestel aan te smeren en ze aan een langdurig contract te committeren. Met de komst van maandelijks opzegbare abonnementen zien we dergelijke constructies echter steeds minder. Wie een sim-only abonnement neemt kan, bij wijze van spreken, iedere maand overstappen en voor de beste aanbieding kiezen. Van de andere kant: het is door de e-sim een stuk eenvoudiger om nieuwe zieltjes te werven. Dus het heeft ook zijn voordelen voor telecombedrijven als KPN en T-Mobile.

Voor de consument heeft een smartphone met e-sim verschillende voordelen. Eén daarvan noemden we zojuist al: overstappen gaat nog sneller en makkelijker. Je hoeft immers geen nieuwe kaart aan te vragen en je (nieuwe) abonnement kan direct op afstand worden geactiveerd. Je hoeft ook niet langer te priegelen met een sim ejection tool of paperclip om je oude simkaart te verwijderen en je nieuwe te plaatsen. Gemak dient de mens. De komst van de e-sim betekent de ondergang voor dual-simtelefoons. Een e-sim biedt namelijk ruimte voor meerdere abonnementen (privé, zakelijk, als je op zakenreis gaat). Fabrikanten hoeven aan de tekentafel dus niet langer rekening te houden met twee fysieke simkaarten. Deze vrijgekomen ruimte kunnen ze gebruiken voor onder meer een grotere batterij. Tevens is het eenvoudiger om hun toestellen waterdicht te maken: fabrikanten hoeven zich immers één gleuf minder zorgen te maken. Tot slot kunnen ze hun telefoons nog kleiner en dunner maken.

E-sim in Nederland

De e-sim biedt allerlei voordelen. Maar voorlopig zul je ze nog niet op grote schaal aantreffen in Nederland, en wel om twee redenen. Om te beginnen zijn er nog maar weinig smartphones in omloop die een e-sim onder de motorkap hebben. Sterker nog, de enige telefoons met e-sim die je op dit moment kunt krijgen zijn de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL. En aangezien Google deze toestellen niet officieel verkoopt in ons land -een enkele aanbieder heeft ze in hun assortiment, maar is via de grijze import verkregen- en de zoekmachinegigant vooralsnog de enige fabrikant is die ze aanbiedt, zal het nog wel enige tijd duren voordat we met z’n allen een e-sim gebruiken. Bovendien werken de chips alleen nog maar met Project Fi, de virtuele telecomdienst van Google in de VS.

De tweede reden waarom we ze aankomend jaar waarschijnlijk nog niet massaal aan de e-sim gaan, heeft met de providers zelf te maken. Op dit moment ondersteunen ze nog maar mondjesmaat de techniek achter virtuele sim. En als ze al ondersteuning bieden, dan is dat voor IoT-toepassingen. Vorig jaar oktober bevestigden diverse fabrikanten dat ze wel bezig zijn met e-sim in Nederland. Robin Janszen, woordvoerder bij Tele2, vertelde tegenover Tweakers.net dat Tele2 het voordeel van e-sim voor haar klanten wel inziet en dat ze op een later tijdstip ondersteuning gaat bieden aan de virtuele simkaart. Of Nederland bij deze groep hoort kon de woordvoerder nog niet bevestigen. “We zullen onze ondersteuning laten afhangen van de apparaten die op de markt komen en de specifieke vereisten die dat met zich meebrengt”, aldus Janszen.

Google Pixel 2

Ook T-Mobile en Vodafone hebben aangegeven e-sim te gaan ondersteunen in Nederland. Een concrete datum hiervoor durven ze nog niet te noemen. T-Mobile vertelde vorig jaar dat het e-sim gaat ondersteunen “op het moment dat de marktontwikkelingen hier aanleiding toe geven”. KPN is de enige die nog geen concrete plannen of voornemens heeft voor de e-sim. “Uiteraard houden we de marktontwikkelingen op dit vlak nauwgezet in de gaten”, aldus KPN-woordvoerster Elsie van Spronsen tegenover Tweakers.net.

Aangezien het aanbod van smartphones die met e-sim worden geleverd beperkt is, zullen providers waarschijnlijk hun tijd nemen voordat zij op grote schaal deze nieuwe techniek ondersteunen. Op dit moment wordt de geïntegreerde simkaart ingezet voor wearables zoals de Apple Watch Series 3 en de 3G-uitvoering van de Samsung Gear S2. Ook de iPad Pro 9.7 heeft een e-sim onder de kap. In de toekomst kunnen we de nieuwe sim verwachten in apparaten met IoT-toepassingen, zoals slimme parkeersensoren in de binnenstad, zelfrijdende auto’s, koelkasten, rookmelders en verlichting (Smart Home, Smart Car en eHealth). Het gaat dus nog wel even duren voordat de e-sim de nieuwste standaard is in Nederland. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden