Vergelijk 3.072.124 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nieuwe HTC-toestellen van 2010. De evaluatie!

Door ,

In de laatste maand van 2009 lekte er een roadmap uit dat ons een kijkje gaf in de verwachte HTC-toestellen voor het eerste halfjaar van 2010. Nu het eerste halfjaar voorbij is, is het tijd om te evalueren. Waar zijn me mee verwend en waarmee niet?

HTCHTC is bezig met een indrukwekkende opmars. De Taiwanese fabrikant staat bekend om zijn stijlvolle mobieltjes en is vaste klant bij Google en Microsoft voor respectievelijk Android en Windows Mobile/Windows Phone 7 besturingssystemen. In december vorig jaar werden we verblijd met een uitgelekte roadmap met HTC-toestellen die gepland stonden voor het eerste halfjaar van 2010. Al eerder evalueerden we BlackBerry en nu is dus het de beurt aan HTC. In dit artikel kijken we terug op de roadmap en bekijken we welke toestellen er inmiddels zijn gereleased, welke toestellen er nog steeds in de geruchtenmolen zitten en welke nieuwe geruchten er spelen.

Al uitgebrachte HTC's

HTC Legend

Het bekendste toestel uit de roadmap dat ons inmiddels heeft bereikt is de HTC Legend. Sinds haar release in maart is het een absolute topper geworden dat een breed publiek aantrekt. Het design heeft dankzij de bekende knik veel weg van zijn voorganger, de HTC Hero. Qua specs is het eveneens een verademing. Zo biedt het onder andere volledig internetconnectiviteit (3G en WiFi), GPS, een 5MP camera met flitser, MP3-speler en FM-radio. Vooral de voorwaarden van het toestel zijn indrukwekkend. Je hebt de beschikking over een capacitief AMOLED display, een clickable optical mouse dat de trackball van de Hero vervangt en een 600MHz processor.

Hoewel het officieel een Google phone is, is de Google Nexus One wel door HTC geproduceerd en noemen we hem dus ook even kort in deze evaluatie. De Nexus One werd aangekondigd als potentiële iPhone-killer, maar inmiddels is het graf voor deze smartphone al gegraven. Google zelf liet weten dat het niet verder gaat met de productie van eigen telefoons en ook de verkoop van de Nexus One wordt stoptgezet. Toch was het qua eigenschappen helemaal geen verkeerd model. Zeker met de 1Ghz processor, een 3,7" AMOLED touchscreen en het ruime aanbod van apps uit de Android Market was het in potentie een prima toestel.

HTC DesireOpvallend is dat de HTC Desire - die al in april van dit jaar verscheen - over vrijwel hetzelfde functiepakket beschikt en dat het een toestel is dat wel als een tierelier verkoopt. In de roadmap werd het toestel nog HTC Bravo genoemd. Hoewel de verkooprijzen inmiddels wat naar elkaar zijn toegekropen, was de Nexus One in een eerder stadium aanzienlijk duurder. Inmiddels betaal je voor de Nexus One een dikke €400 en kost de Desire zo'n €380. Zoals gezegd zijn de beschikbare functies vergelijkbaar. Het voordeel van de Nexus One was echter dat hij als eerste de toegang kreeg tot Android-updates en ook was een aantal applicaties (die wel voor de Desire los te downloaden zijn) al voorgeïnstaleerd. Natuurlijk is het design - hoewel minimaal - wel verschillend, maar dit is een kwestie van smaak.

Omdat de HTC Legend en HTC Desire inmiddels de paradepaardjes van de Taiwanese fabrikant zijn, hebben we ze in een eerder stadium al vergelijken. Bekijk dus nu de Legend-Desire-vergelijking.

Het nieuwste toestel is de HTC Wildfire. Deze naam is ontstaan uit een prijsvraag die de fabrikant uitbracht onder haar fans. Het gaat hier om een wat eenvoudiger toestel dan de Desire. Het grootste verschil is echter de prijs. Verschillen in functie zijn minimaal. Om de overeenkomsten en verschillen te bekijken check je ons artikel waarin de Wildfire en Desire vergeleken.

De laatste twee nieuwe toestellen van het laatste halfjaar zijn de HTC Smart en HTC HD mini. Dit laatste toestel is een verkleinde uitvoering van de HTC HD2. We zagen hem al in de roadmap onder de codenaam HTC Photon. Het is vooral een interessant mobieltje die niet met een te grote smartphone op zak willen lopen. Het scherm is verkleind en ook enkele specs zijn teruggeschroefd. Bijkomstig voordeel is dat de prijs daardoor ook gezakt is. De HTC Smart kenmerkt zich door een prima prijs-kwaliteit verhouding en draait als eerste op het nieuwe BrewMP besturingssysteem. De specs zijn niet al te bijzonder, maar bijvoorbeeld 3G-internet, een touchscreen, een 3MP camera en Friend Stream (waarmee al je social network accounts aan elkaar gekoppeld worden) heb je wel tot je beschikking.

In het afgelopen half jaar was er nog sprake van een eventuele Windows Phone 7-update voor de HTC HD2. Deze update lijkt onwaarschijnlijk, omdat Microsoft harde eisen stelt aan haar zogenaamde 'chassis'. Bijvoorbeeld de eis van slechts drie fysieke toetsen op het toestel. Daaraan kan de HTC HD2 niet voldoen. Aan officiële aankondigingen van nieuwe telefoons heeft de fabrikant zich nog niet gewaagd. Wel bevestigde het de komst van de HTC Mondrian en HTC Mozart die beiden op het Windows Phone 7 besturingssysteem gaan draaien. De Mozart lekte al eerder uit in Australië (zie foto hieronder), maar zijn er over beide toestellen nog weinig nieuwe feitjes bekend. Voor de rest zullen we het moeten doen met gelekte info en de daaruit gefilterde geruchten.

HTC Mozart

Toestellen uit de gelekte roadmap

De HTC Legend, Desire (Bravo) en HD mini (Photon) hebben we inmiddels al besproken, maar daarnaast waren er nog 5 toestellen die op de rol stonden. Veel van deze toestellen zijn inmiddels in de vergetelheid geraakt. Zo ook de HTC Salsa. Waarschijnlijk is een officiële aankondiging nog niet van de baan, omdat er gesproken wordt over een presentatie ergens tijdens deze zomer. Zoals ook voor de andere toestellen geldt, is de toestelnaam allerminst definitief. We zullen dus kritisch moeten kijken of nieuw aangekondigde toestellen niet eigenlijk al in deze roadmap te zien waren.

Het tweede toestel is de HTC Tide. Deze 'social phone' stond gepland voor april, maar is tot nu toe nog nergens opgedoken. Ook nieuwe informatie is schaars. Het enige wat opdook was een nieuwe foto (zie rechts). Als hij nog opduikt, zal het waarschijnlijk een Android-toestel zijn dat net als bijvoorbeeld de Wildfire en Smart beschikt over Friend Stream.

Nummer drie is de HTC Buzz. Ook hier is het mistig rond nieuwe berichten. Als mensen het hebben over de HTC Buzz dan wordt vaak in één adem de HTC Tattoo genoemd. Dit zou dan ook zijn opvolger moeten worden. Maar over een aankondiging - laat staan een release - wordt vooralsnog in alle talen gezwegen.

De HTC Trophy moet na de HD mini het tweede Windows Mobile-toestel van dit jaar worden. Net als de Salsa zou de Trophy - al dan niet onder een andere naam - in de zomer aangekondigd moeten worden. Kenners verwachtten hem eigenlijk al op het Mobile World Congres in februari van dit jaar. Ook dit toestel heeft het eerste half jaar dus niet gehaald. Het heeft naast Windows Mobile 6.5 ook TouchFlo 3D en voor de liefhebbers een speciale scanner voor visitekaartjes. Het is dus aannemelijk dat het hier gaat om een telefoon voor de zakelijke markt. Inmiddels is ons al wel een betere foto van de Trophy toegekomen waarop het WM-toestel met volledig QWERTY-toetsenbord is te zien (zie hieronder).

HTC Trophy

Dan rest ons alleen nog de HTC Tera. De Tera lekte in april opnieuw. Daarvoor klonken al geruchten dat dit toestel misschien wel geannuleerd zou gaan worden. Wat de Tera precies gaat worden is niet duidelijk. Sommigen spreken over een opvolger van de Touch Pro2, maar de specs zijn vrijwel identiek dus een echte toevoegde waarde zou het in dat geval niet hebben. Meer waarschijnlijk is dat het een QWERTY-toestel met Windows Phone 7 gaat worden voor de beller met een krappere beurs. We wachten in spanning af. Het enige wat we je vooralsnog kunnen bieden is een extra foto van zijn achterwerk (zie links).

Nieuwe geruchten

Android

HTC-focus is vooral gericht op nieuwe software-updates. Zo kreeg de HTC Hero al een update naar Android 2.1 Froyo en is bellers met een Wildfire, Legend of Desire een update naar Android 2.2 Froyo beloofd. Deze Froyo-updates moet nog voor de kerst uitgerold worden.

Ook nieuwe toestellen zitten eraan te komen. In navolging van de HTC Desire spreken de geruchten al over een HTC Desire HD. Dit toestel zou over een groter touchscreen (4,3") beschikken en zou ook een - de naam zegt het al - betere camera (waarschijnlijk 8MP) en afbeeldingsweergave bieden. Een ander gerucht is dat deze Desire HD 4GB aan intern geheugen in huis heeft. Men spreekt over een release in oktober, maar omdat HTC nog niets officieel bevestigd heeft staat dit nog op losse schroeven.

Eveneens wordt gesproken over de HTC Vision, wat naar verwachting nog een codenaam is. Dit toestel zou draaien op Android 2.1 en is bovendien in het bezit van een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord en een 3,7" touchscreen (480 x 800 pixels). In de wandelgangen wordt gesproken over een QWERTY-variant van de Desire met een prijskaartje van rond de €530. In dat geval is HTC haar Desire wel tot op de laatste druppel aan het uitmelken. Bij het lekken van deze specs verscheen ook een foto, maar het is de vraag of dit wel de Vision is.

HTC VisionHTC Vision

Ook zou de opvolger van de HTC Smart in aantocht zijn. Deze HTC Smart2 zou dan het tweede toestel met BrewMP worden en het eigenschappenpakket is nagenoeg hetzelfde. Op twee punten na, want de Smart2 zou in tegenstelling tot de Smart wel over WiFi beschikken. Daarnaast zou Office Suite worden toegevoegd, waarmee je documenten en spreadsheets op je telefoon kunt bijwerken. Een officiële aankondiging heeft onze inbox nog niet bereikt, maar we hebben goede hoop.

Vers van de pers zijn de uitgelekte foto's van een nieuw Windows Phone-HTC. Daarover is alleen nog bekend dat het een 8MP camera bezit. Zou dit dan de HTC Mondrian zijn?

HTC Windows Phone 7 toestel

Conclusie

Tot zover de halfjaarlijkse evaluatie van HTC. Veel van de toestellen uit de roadmap hebben ons inmiddels bereikt en verblijd, maar de verwachting is dat de Taiwanese fabrikant haar grote ambitie in de toekomst zal blijven vertalen in stijlvolle, nieuwe toestellen. Vooral de HTC Desire HD en HTC Vision spreken tot de verbeelding, maar wie weet tovert men het komende jaar wel een nieuwe alleskunner uit de hoge hoed.

Heb jij opmerkingen over dit toestel of heb jij voor ons een HTC-nieuwtje? Laat het ons weten en laat een berichtje achter!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden