Vergelijk 2.685.963 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alles over de geschiedenis van de Consumer Electronics Show

Achtergrond Alles over de geschiedenis van de Consumer Electronics Show
Door ,

Dinsdag gaat de Consumer Electronics Show (CES) van start. Alle ogen zijn dan gericht op Las Vegas. Het begon ooit als een naar verhouding klein evenement en is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste elektronicabeurs ter wereld. Alles wat je moet weten over de roemrijke geschiedenis van de CES komt in dit artikel aan bod.

Van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 januari vindt in Las Vegas de 51e editie plaats van de Consumer Electronics Show, of kortweg CES. Het is de broedplaats van de nieuwste consumentenelektronica. En dat moet je breed zien: de beurs staat niet alleen in het teken van smartphones en mobiele communicatie, zoals bijvoorbeeld het Mobile World Congress (MWC). Uiteraard, verschillende smartphonefabrikanten gebruiken het podium om hun nieuwste toestellen aan te kondigen. Zo heeft Sony vandaag de Sony Xperia XA2, Sony Xperia XA2 Ultra en Sony Xperia L2 aangekondigd.

Mobiele telefoons vormen niet de hoofdmoot van de beurs. De nieuwste technieken op het gebied van televisies, tablets, wearables, virtual reality, drones, zelfrijdende auto’s en ga zo maar door krijgen we de komende dagen waarschijnlijk te zien op de beursvloer. Vele baanbrekende technieken werden door de jaren heen in de gokhoofdstad van Amerika getoond. Het is dan ook niet voor niets dat de CES zo hoog aangeschreven staat.

De allereerste editie

Hoe kan het dat de CES is uitgegroeid tot een internationaal fenomeen waar techliefhebbers al maanden van tevoren naar toe leven? Voor het prille begin moeten we terug naar het jaar 1967. Toen vond de eerste editie van de CES plaats. De beurs vloeide voort uit de Chicago Music Show. Daarbij draaide alles om de nieuwste ontwikkelingen in de muziekwereld. De inslag van de CES was een stuk breder en dus ook een stuk interessanter voor veel bedrijven.

Niet Las Vegas, maar New York City was destijds het toneel van het evenement. De productpresentaties waren verspreid over de stad. Daarvoor werden zalen afgehuurd in de Hilton en Americana hotels. Gezien de grootte van het evenement is de beurs nog altijd verdeeld over diverse locaties. Tegenwoordig zijn er op diverse plekken demonstraties op de Tech East, Tech West en Tech South Venues. 

Las Vegas Convention Center

De eerste editie was nog zeer kleinschalig. Hoeveel bedrijven er precies aanwezig waren op de eerste CES-beurs is onduidelijk. Naar schatting gaat het om zo’n 200 bedrijven. Partijen als Motorola, LG en Philips waren er destijds als de kippen bij. Zij toonden hun producten op een oppervlak van bijna 10.000 vierkante meter, oftewel zo’n anderhalf tot twee voetbalvelden. De exposanten maakten een verpletterende indruk met ongekend kleine en draagbare radio’s, bandrecorders en televisies met geïntegreerde circuits. Zo’n 17.500 bezoekers vonden hun weg naar de CES.

Het daarop volgende jaar huurt de Consumer Technology Association (CTA), de organisatie van de beurs, 9 zalen in 3 verschillende Hilton hotels af. Technologiebedrijven toonden onder meer een kleine radio die je als polshorloge kon dragen en de allereerste mobiele telefoon.

Organisatorische veranderingen

Begin jaren zeventig implementeert de organisatie enkele organisatorische veranderingen. In 1972 verhuist het circus zo’n 1300 kilometer naar het westen. Niet New York City maar Chicago vormt dan de thuisbasis van de beurs. De elektronicashow is zo populair dat het uit zijn jasje dreigt te groeien. Hetzelfde jaar besluit de organisatie om het evenement twee keer per jaar te houden: in de zomer en in de winter. Van 1978 tot en met 1994 vond in januari de beurs plaats in Las Vegas: dat was de Summer CES. In juni was het de beurt aan Chicago om de Winter CES te organiseren.

Ondanks dat het aantal exposanten en bezoekers in hoog tempo toeneemt, zien we eind jaren tachtig dat de CES minder populair wordt. In 1994 bereiken de bezoekersaantallen van de zomereditie van de beurs een dieptepunt. De organisatie besluit daarop om het roer om te gooien. ‘The Windy City’ Chicago is niet langer het toneel van de zomerbeurs. In plaats daarvan wordt de zomereditie van de technologiebeurs in allerlei steden door het land gehouden, waaronder in Philadelphia, Los Angeles en Orlando. In 1998 besluit de organisatie om weer terug te gaan naar een jaarlijkse beurs. ‘Sin City’ Las Vegas krijgt de voorkeur als uitvalbasis voor de elektronicabeurs.

Consumer Technology Association

Deze producten werden getoond op de CES

De CES van 1967 is een bijzondere editie. Niet alleen omdat de beurs voor het eerst werd gehouden, maar ook omdat hier de allereerste mobiele telefoon werd gepresenteerd. Deze stond bekend als de ‘Portable Executive Telephone’ van Portatronic Systems. Het toestel kostte 2.000 dollar. Als je dat naar hedendaagse bedragen omrekent, kom je uit op zo’n 12.000 dollar, oftewel bijna 10.000 euro. Het toestel kon je niet in je broekzak vervoeren: hij woog namelijk 19 pond, oftewel zo’n 8,6 kilo. Je kreeg er dan ook niet voor niets een koffer bij waar hij precies in paste. Tot slot moest je ook nog een licentie zien te bemachtigen van de Federal Communications Commission (FCC) om het apparaat te mogen gebruiken. Op deze manier kon je bewijzen dat je het Amerikaans burgerschap bezat, wat destijds een voorwaarde was.

De eerste VCR

De CES kreeg pas echt aandacht in 1970. Toen onthulde Philips op de beurs de allereerste consumentvriendelijke videocassetterecorder (VCR) ter wereld: de N1500. De meeste recorders kostte destijds rond de 50.000 dollar. Je zag ze dan ook niet bij consumenten thuis in de woonkamer staan. Alleen radio- en tv-stations hadden zo veel te besteden om deze apparatuur aan te schaffen. Met de komst van de N1500 veranderde dat. Philips had de recorder een ingebouwde tuner gegeven en kostte slechts 900 dollar. Als je dat naar omrekent naar 2018, kom je uit op zo’n 5.000 dollar of 4.150 euro. Ook dat destijds uiteraard een hoop geld, maar slechts een fractie wat radiostations er toentertijd voor betaalden.

Atari 400

Gaming consoles

Gamebedrijven als Atari en Commodore waren ook goed vertegenwoordigd. Eind 1972 verscheen de allereerste arcadegame: Pong. Het spel was bedacht en geprogrammeerd door Allan Alcorn, maar het was Atari die het spel op de markt bracht. Het was de eerste commerciële videogame die beschikbaar was voor het publiek. Je kon hem toen echter alleen in de arcadehal spelen. In 1975 introduceerde Atari twee consoles die het spel naar de woonkamer brachten: de Atari 400 en Atari 800. De consoles bleken een regelrechte hit. Het was het begin van et tijdperk van spelcomputers. In 1982 lanceerde Commodore haar eerste gaming console: de Commodore 64.

In de daarop volgende jaren ging het hard met de verkoop van spelcomputers en games. De markt werd letterlijk overspoeld door nieuwe games, vaak van slechts kwaliteit of bijna schaamteloze kopieën van andere games. De verzadiging van de markt veroorzaakte de crash die zich tussen 1983 en 1985 voordeed. Gamers kennen waarschijnlijk wel het verhaal van de Atari game E.T. Het spel was in slechts zes weken door één man geprogrammeerd en was berucht om zijn slechte graphics en gameplay. Miljoenen exemplaren van de game lagen onverkocht in de schappen. Daarop besloot Atari om ze te begraven op een stortplaats in Alamogordo in New Mexico.

Dan verschijnt Nintendo in 1985 ten tonele. Het Japanse gamebedrijf introduceert dat jaar op de CES de Nintendo Entertainment System (NES), of Famicon zoals hij in Japan heet. Vlak daarna lag hij in de winkels, inclusief 17 games die vandaag de dag als klassiekers worden beschouwd als Super Mario Bros., Duck Hunt en Wrecking Crew. Volgens kenners redde Nintendo met de NES eigenhandig de gamingindustrie.

Nieuwe informatiedragers, mediaspelers, tablets en smartphones

Cassettebandjes waren jarenlang de standaard in de techindustrie om data op te slaan. Door de jaren heen hebben we op de CES vele soorten nieuwe informatiedragers gezien zoals de VHS-band, floppydisk, LaserDisc, CD, MiniDisc, DVD en Blu-Ray. De nieuwe dragers markeren de overgang van analoog naar digitaal, de standaard die vandaag de dag is ingeburgerd. Het voordeel van de digitale dragers is dat er veel meer informatie op een schijfje past.

Hiermee gepaard toonden fabrikanten op de CES ook vele nieuwe mediaspelers. Dan bedoelen we niet alleen producten als DVD- en Blu-Ray spelers. Ook de televisie en computermonitoren werden meerdere malen opnieuw uitgevonden. Zo verscheen in 2001 de eerste plasma tv op de elektronicabeurs. In 2008 maakten we kennis met OLED-technologie in televisies. Enkele jaren later verschenen de eerste 3D tv’s.

De iPad van Apple was de allereerste tablet en technologiebedrijven zagen hier brood in. In 2011 werden er dan ook op grote schaal tablets getoond op de elektronicabeurs. Dat jaar won de Motorola Xoom de prijs voor het beste product van de beurs. Helaas ging het daarna snel bergafwaarts met de Xoom tablet. Hetzelfde jaar zagen we vele 4G-smartphones op de beurs, waaronder de LG Revolution, Sony Ericsson Xperia Arc, Motorola Droid Bionic en Motorola Atrix 4G. In de daarop volgende jaren zagen we steeds meer smartphoneproducenten voorbijkomen in Las Vegas.

Motorola Atrix 4G

Bezoekersaantallen

In tegenstelling tot het MWC en de IFA-beurs is CES is niet vrij toegankelijk voor bezoekers. Alleen exposanten en leden van de pers zijn welkom op de beurs. Zonder uitnodiging kom je er niet in. In 1993 hield de organisatie een experiment om de beursvloer open te stellen voor het grote publiek. Het bleef bij een eenmalig proef.

Ondanks dat niet iedereen zomaar kan binnenwandelen, is de toeloop en de interesse voor het evenement groot. De onderstaande staafdiagram geeft een goed beeld van het aantal bezoekers en exposanten. Tussen 1967 en 2012 steeg het aantal bezoekers -bestaande uit personeelsleden van de organisatie, journalisten, hooggeplaatste managers, ontwikkelaars en andere professionals uit het bedrijfsleven- met een factor 9 tot ruim 156.000. In de beginjaren wist de organisatie slechts 200 bedrijven te strikken om hun producten te tonen op de beursvloer. In 2012 was dat opgelopen tot ruim 3.200.

Bezoekersaantallen CES

In 2017 was de vijftigste editie van de elektronicabeurs. Afgelopen jaar telde de show ruim 184.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Meer dan 4.000 bedrijven waren in Las Vegas om hun nieuwste producten te tonen en demonstreren, waarvan ruim 600 start-up bedrijven. De beursvloer besloeg zo’n 1,2 miljoen vierkante meter. Het was de grootste CES-expositie tot op heden.

Tot slot: dit kunnen we verwachten

Ook dit jaar kunnen we wederom een groot aantal nieuwe producten verwachten. Dan hebben we het niet alleen over een nieuwe generatie zelfrijdende auto’s en helikopters, drones en VR-brillen. We kunnen tevens een aantal smartphones tegemoet zien. Zoals gezegd heeft Sony het evenement afgetrapt met de onthulling van de Sony Xperia XA2, Sony Xperia XA2 Ultra en Sony Xperia L2.

Het gerucht gaat dat ook Samsung haar opwachting maakt op de beursvloer. De Koreaanse smartphonemaker zou hier een tipje van de sluier lichten over de Samsung Galaxy S9. Wie weet krijgen we de Samsung Galaxy X te zien. Volgens de laatste berichten is het geen opvouwbare smartphone, maar een nieuwe generatie toughphone. Richard Yu, CEO van Huawei, is één van de keynote speakers op de beurs. Misschien heeft hij nog wel een leuke verrassing voor ons in petto. Ook LG en Alcatel zijn van de partij. Vorig jaar onthulden zij diverse nieuwe smartphones. Wie weet dat we komende week wederom een nieuwe lading van hen tegemoet kunnen zien.

 

Is er een smartphone waar jullie nu al naar uitkijken waarvan jullie hopen dat hij op de CES voorbijkomt? 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden