Vergelijk 2.436.434 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vooruitblik: onze verwachtingen van 2018

Achtergrond Vooruitblik: onze verwachtingen van 2018
Door ,

2017 nadert zijn einde. Het is een mooi moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar, maar ook om alvast vooruit te kijken naar wat komen gaat. Wat kunnen we volgend jaar voor nieuwe ontwikkelingen verwachten in de smartphonewereld? Wij blikken vooruit en geven jullie onze voorspellingen.

2017 was over het algemeen een rustig jaar in smartphoneland. We hebben vele nieuwe high-end vlaggenschepen voorbij zien komen, zoals de Samsung Galaxy S8, Nokia 8 en OnePlus 5T. Enkele toestellen vielen op omdat ze een opvallende feature hadden. Denk bijvoorbeeld aan de HTC U11 met zijn knijpgevoelige frame (Edge Sense), de Huawei Mate 10 Lite met zijn dubbele selfiecamera, of de Samsung Galaxy Note 8 waar beide camera’s uitgerust zijn met optische beeldstabilisatie. Apple wist waarschijnlijk de meeste aandacht naar zich toe te trekken met haar iPhone X. Het was de eerste telefoon van de Amerikanen met een OLED-display, of Super Retina HD display zoals hij officieel heet. Ook de TrueDepth-camera was nieuw. Het is een geavanceerde vorm van biometrische beveiliging, maar wordt door velen gebruikt om dansende emoji te versturen.  

Echte baanbrekende technologische innovatie zagen we niet in 2017. Toch gebeurde er afgelopen jaar meer dan genoeg. Zo maakte HMD Global een verpletterende indruk met de nieuwste Nokia-telefoons, zagen we vele vlaggenschepen met een scherm dat een groot deel van de voorkant bedekt (edge-to-edge displays) en kwam er eindelijk een einde aan het in rekening brengen van roamingkosten. Alle belangrijke ontwikkelingen van afgelopen jaar hebben we in het onderstaande artikel voor jullie op een rij gezet.

Jaaroverzicht: 2017 in vogelvlucht

Jaaroverzicht: 2017 in vogelvlucht

19 dec 2017 - In 2017 is er veel gebeurd op de smartphonemarkt. In dit artikel blikken we terug op deze gebeurtenissen. Van nieuwe high-end smartphones tot meer algemene ontwikkelingen en trends: het komt allemaal voorbij in dit jaaroverzicht.

Dat was 2017. Wat kunnen we volgend jaar verwachten? Wordt het weer een relatief saai jaar waarin smartphones weinig veranderen? Of kunnen we the next big thing verwachten? Welke spannende ontwikkelingen en trends staan ons te wachten? Niemand op onze redactie -inclusief ondergetekende- heeft het antwoord op deze vraag, maar we kunnen uiteraard wel een gokje wagen. In dit artikel vertellen wij jullie wat wij denken dat je in 2018 kunt verwachten op het gebied van smartphones.

Edge-to-edge wordt de standaard

Onze eerste voorspelling is niet echt spannend en misschien zelfs wel een open deur. Als we naar afgelopen jaar kijken, dan is het edge-to-edge display of randloze scherm de belangrijkste designtrend in de smartphonewereld. Dat zijn telefoons waarvan de dimensies nagenoeg gelijk zijn gebleven, maar het scherm wel significant is gegroeid in omvang. Was je net gewend aan een schermformaat van 5,5 inch, in 2017 leek het wel alsof mobiele telefoons alleen maar groter en groter werden. Zelfs Apple stapte uit haar comfort zone en lanceerde de 5,8 inch grote iPhone X. We zullen niet ontkennen dat het een telefoon van formaat is, maar eerlijk is eerlijk: hij valt in het niet als je hem vergelijkt met de Samsung Galaxy S8 of Samsung Galaxy Note 8. Deze toestellen zijn respectievelijk 6,2 inch en 6,3 inch groot. Vergeleken met deze telefoons is de iPhone X maar een kleine jongen.

Edge-to-edge displays vinden we voornamelijk alleen nog maar bij de duurdere vlaggenschepen. In het middensegment is het aanbod nog schaars. De Huawei Mate 10 Lite, LG Q6, Wiko VIEW en Honor 7X zijn enkele van deze toestellen. Dat gaat in 2018 veranderen, zo verwachten wij. Komend jaar gaan we veel meer middenklassers met een randloos scherm zien. De vernieuwde schermen zijn dan al dusdanig ingeburgerd dat het de normaalste zaak van de wereld is dat je met zo’n telefoon rondloopt. Een vergelijkbare ontwikkeling zagen we ook bij mobiele telefoons met dubbele camera. In 2016 had vrijwel alleen de bovenkant van de markt een dual-camerasysteem, tegenwoordig is een dubbele camera zo’n beetje de standaard geworden in het middensegment.

We hopen wel dat we meer voorbeelden gaan zien zoals de Samsung Galaxy S8 en LG G6 en minder van de iPhone X en Essential PH-1. Zo’n hap uit het scherm ziet er maar vreemd uit. Bovendien is de ruimte links en rechts van deze inham verspilde ruimte. Het werkt prima met de standaard wallpapers van de fabrikanten, maar de meeste app-ontwikkelaars weten niet wat ze er mee aan moeten. Als je het toestel dan in landschapsmodus houdt zie je daar een lege zwarte ruimte.

Samsung Galaxy S8 Bixby

Eerste opvouwbare smartphone

Het ziet er naar uit dat het volgend jaar echt gaat gebeuren. Dan krijgen we waarschijnlijk de allereerste opvouwbare smartphones te zien. Dan bedoelen we de eerste opvouwbare commerciële telefoons, geen demonstratie- of referentiemodellen. Die zagen we media 2016 al op Lenovo Tech World.

Lang dachten we dat we de eerste opvouwbare telefoons dit jaar al zouden aantreffen in de schappen. Dat zit er de laatste dagen van het jaar niet meer in. Toch is er veel gebeurd op dit vlak. De laatste paar maanden van 2017 hebben we via het United States Patent and Trademark Office (USPTO) en de World Intellectual Property Organization (WIPO) allerlei patenten voorbij zien komen waarin deze techniek wordt beschreven of geschetst. Wat daarin opvalt is dat fabrikanten allerlei ideeën en filosofieën er op nahouden hoe een opvouwbare smartphone er uit hoort te zien. Mogelijk experimenteren ze met allerlei mechanismen om de beste oplossing te vinden. Misschien zijn ze er nog niet uit en willen ze al hun ideeën vastleggen en beschermen voordat een ander er de eer voor opstrijkt.

Eén van de bekendste en meestbesproken opvouwbare telefoons is zonder twijfel de Samsung Galaxy X (SM-G888). Deze zou volgens het geruchtencircuit dit jaar op de markt worden gebracht, maar de lancering ervan is uitgesteld. Waarom? Daarover tasten we in het duister. Technische problemen? Onenigheid over het design? Te kostbaar om er maken? Het is allemaal mogelijk.

Samsung is niet de enige die aan een opvouwbare telefoon werkt. Dankzij patentaanvragen die opdoken en topmannen die uitspraken hierover deden, weten we dat Google, Microsoft, Apple, Lenovo en Huawei hiermee bezig zijn. Zo heeft Microsoft een speciale scharnier ontwikkeld die bestaat uit meerdere kleine tandwielen. Het patent omschrijft deze als een ‘zelfregulerend mechanisme’, wat inhoudt dat je hem in meerdere kijk- en werkhoeken kunt plaatsen. Door deze speciaal ontworpen scharnieren kan het toestel extra dun worden gemaakt. Zowel bij Samsung als Apple hebben we gezien dat ze nadenken over een apparaat waarbij het scherm door midden gevouwen kan worden. En Google werkt wellicht aan een tablet of convertible die uit twee schermen bestaat en zowel gezamenlijk als afzonderlijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Het doet ons denken aan de Lenovo Yoga Book.

Er is één fabrikant die al een opvouwbare telefoon op de markt heeft gebracht: ZTE. In oktober lanceerde de Chinese multinational de ZTE Axon M. Deze bestaat uit twee 5,2 inch grote schermen die bij elkaar worden gehouden door een dunne scharnier. Het tweede scherm is uitgerust met een mirror-modus. Wat je op het hoofdscherm ziet wordt op het tweede scherm weerspiegeld. Je kunt het vergelijk met dupliceren van het beeld op een tweede computermonitor. Ook is het mogelijk om het scherm uit te breiden zodat een app of pagina over twee schermen wordt uitgesmeerd. Tot slot kun je op beide schermen een andere app te draaien. Om te schakelen tussen de verschillende modi, druk je op de -M knop. Deze vind je naast de andere on-screen navigatieknoppen. De ZTE Axon M is op dit moment alleen in China en de VS te koop. Of en wanneer Europa volgt is niet bekend.

Triple-camerasysteem

Eén smartphonecamera aan de achterkant is jarenlang de standaard geweest. Tegenwoordig hebben de meeste telefoons twee camera’s achterop. Volgend jaar zouden we best wel eens toestellen met drie lenzen kunnen zien. In het geruchtencircuit horen we nu al verhalen over een triple-camerasysteem bij de Huawei P11. Gezamenlijk zouden ze een resolutie van maar liefst 40 megapixels hebben.

Zo’n hoge resolutie klinkt indrukwekkend, maar het is hoogstwaarschijnlijk niet het belangrijkste verkoopargument voor het toestel. Als we de geruchten mogen geloven is het de eerste telefoon met 5x hybride focus. Dat is vermoedelijk een mengelmoes tussen optische zoom en digitale zoom. Wellicht kun je straks nog verder inzoomen op een onderwerp zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Tevens zou de camera van de Huawei P11 een professionele nachtmodus hebben. Deze vangt naar verluidt twee keer zo veel licht op als de huidige generatie smartphonecamera’s. Verder heeft het vlaggenschip volgens de geruchtenmolen een camera-assistent die landschappen herkent en automatisch de beste instellingen voor je kiest.

Helemaal nieuw is een drievoudige camera niet. Zo heeft de Lenovo Phab 2 Pro er drie. Naast de reguliere 16 megapixel RGB-camera beschikt hij tevens over een dieptecamera en motion tracking sensor met fisheye-effect voor ultragroothoekbeelden. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor VR- en AR-toepassingen. Zo zijn er onder meer apps in de Google Play Store om je woonkamer in te richten, maar ook om een virtuele achtbaan te maken of dino’s tot leven te brengen. Wordt 2018 het haar dat de drievoudige camera definitief doorbreekt?

Vingerafdrukscanner onder het beeldscherm

De vingerafdrukscanner is sinds jaar en dag de normaalste zaak van de wereld bij smartphones. Toch verschilt deze sensor vaak per fabrikant. Bij de een vinden we hem in de thuisknop, de ander heeft hem op de achterkant geplaatst (onder of naast de primaire camera) en een derde heeft er juist voor gekozen om hem in de aan/uitknop of het frame te verwerken, zoals de Sony Xperia XZ Premium en de Razer Phone. Naast de locatie verschilt de functionaliteit van de vingerafdrukscanner per producent. Bij sommige toestellen kun je de scanner gebruiken om te navigeren, de ander heeft er een extra knop aan toegevoegd (denk aan de Smart Key bij de Honor 8). De meeste vingerafdrukscanners zijn tegenwoordig zo snel dat ze in minder dan een halve seconde je toestel ontgrendelen.

vivo vingerafdrukscanner

‘Aan de vingerafdruksensor valt niets meer te veranderen’, denk je nu misschien. Niets is minder waar. Volgend jaar gaan we de eerste smartphones zien waarbij de vingerafdrukscanner onder het scherm is verwerkt. Het Amerikaanse Synaptics heeft een techniek ontwikkeld die dit mogelijk maakt. In een blog beschrijft de fabrikant de noodzaak van deze nieuwe techniek. Details over hoe hij precies werkt laat Synaptics in het midden. In januari krijgen we meer te horen en te zien op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Op dit podium demonstreert het bedrijf de technologie. Samsung is waarschijnlijk een van de eerste fabrikanten die deze nieuwe techniek in haar vlaggenschepen gaat verwerken. Als je de blog goed leest, zie je dat Samsung en haar Infinity Display meerdere malen worden genoemd. Grote kans dus dat we de vingerafdrukscanner onder het scherm binnenkort in de Samsung Galaxy S9 te zien krijgen.

Meer nadruk op kunstmatige intelligentie (AI)

Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie is een term die je waarschijnlijk wel vaker voorbij hebt zien komen. Deze techniek wordt steeds vaker toegepast in smartphones. Zo besteedde Huawei er in de presentatie over de Huawei Mate 10 Pro veel tijd en aandacht aan. Een aanzienlijk deel van het verhaal ging over machine learning, slimmere algoritmes en de gloednieuwe Neural Processing Unit (NPU) van de Kirin 970. Hierdoor is het vlaggenschip niet alleen krachtiger en springt hij nog zuiniger om met energie in vergelijking met zijn voorganger. Hij is tevens een stuk slimmer. De NPU is uitgerust met kennis over talen, objecten en landschappen. Hij kan tot wel 2.000 plaatjes per minuut herkennen en ordenen. Hij bestudeert jouw gedrag, kijkt hoe jij je telefoon dagelijks gebruikt en speelt daar op in, bijvoorbeeld door de prestaties naar beneden te schroeven als je je telefoon langere tijd niet gebruikt. Of deze juist te optimaliseren op momenten dat je vaker naar je telefoon grijpt.

In 2018 gaan we nog meer toepassingen zien voor kunstmatige intelligentie. Een belangrijk deel vinden we hoogstwaarschijnlijk terug in de camera. Sommige vlaggenschepen hebben ingebouwde fotoprofielen die de camera-instellingen voor je doen om een bepaald resultaat te krijgen. Daarbij moet je zelf het profiel kiezen. Wat als jouw telefoon dat straks automatisch voor je doet? Of hij actief met suggesties komt hoe je de mooiste plaatjes kunt schieten? En natuurlijk helpt hij ons om de batterijduur nog verder te verlengen. Mogelijk weet hij straks welke personen uit je contactlijst het belangrijkst voor je zijn en geeft hij een herkenbaar seintje als je van hem of haar een berichtje krijgt. Het zijn slechts enkele van de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt. We zijn benieuwd waar smartphonemakers ons volgend jaar mee verrassen.

HiSilicon Kirin processor

Tot slot

We hebben veel onderwerpen aangestipt en behandeld in dit artikel. Is daarmee de lijst compleet? Waarschijnlijk niet. Wie weet krijgen we in 2018 meer telefoons te zien die op Android One draaien. Of waarbij beide hoofdcamera’s met optische beeldstabilisatie zijn uitgerust, net als bij de Samsung Galaxy Note 8 of iPhone X. Of dat we nog meer telefoons zullen aantreffen die de hoofdtelefoonaansluiting missen. Of nog meer smartphones  die twee selfiecamera’s aan de voorkant hebben.

We horen al geruime tijd geruchten over een nieuwe generatie batterij die nog kleiner en krachtiger is en sneller is opgeladen dan zijn voorgangers. Zouden we deze volgend jaar dan eindelijk te zien krijgen? En natuurlijk mogen we augmented reality (AR) niet vergeten. Nu Google begin volgend jaar afscheid neemt van Tango en ARCore diens plaats inneemt, verwachten dat AR op Android-telefoons een hoge vlucht zal nemen. Tim Cook, CEO van Apple, heeft eveneens grootse verwachtingen van AR. Volgens hem verandert deze techniek onze maatschappij: van de manier waarop we winkelen tot hoe onderwijs wordt verzorgd. Daarom ontwikkelde zijn bedrijf ARKit.

2018 belooft een opwindend en boeiend jaar te worden voor de smartphonewereld met vele nieuwe technieken, trends en ontwikkelingen. Wij kijken al reikhalzend uit naar volgend jaar, jullie ook? Wat is volgens jullie de belangrijkste of meest ingrijpende innovatie die we in 2018 kunnen verwachten? Praat mee door een reactie onder dit bericht achter te laten. 

Apple iPhone X beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 42,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 46,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,00 € 168,00 Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 5000 € 38,00 € 188,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 6000 6000 € 36,50 € 206,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 52,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone X aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden