Vergelijk 2.436.434 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Jaaroverzicht: 2017 in vogelvlucht

Achtergrond Jaaroverzicht: 2017 in vogelvlucht
Door ,

In 2017 is er veel gebeurd op de smartphonemarkt. In dit artikel blikken we terug op deze gebeurtenissen. Van nieuwe high-end smartphones tot meer algemene ontwikkelingen en trends: het komt allemaal voorbij in dit jaaroverzicht.

2017 nadert zijn einde. Dat is voor ons een uitgelezen kans om terug te blikken op het jaar en alle gebeurtenissen in perspectief te plaatsen. Voordat we dat doen, staan we eerst even kort stil bij de belangrijkste gebeurtenissen van 2016.

2016 in een notendop

2016 was een bewogen jaar voor de smartphonewereld. Misschien herinner je het fiasco rondom de Samsung Galaxy Note 7. Door een fout tijdens het productieproces was de accu van het vlaggenschip niet veilig. Om de haverklap hoorden we verhalen van klanten wiens toestel spontaan in rook was opgegaan. Tot twee maal toe zette Samsung een terugroepactie op touw. De eerste keer kregen klanten gratis en voor niets een vervangend exemplaar, de tweede keer trok de Koreaanse reus de stekker uit de productie en verkoop van het toestel. De winstcijfers van het derde kwartaal verdampten door het debacle. Om over eventuele imagoschade nog maar niet te spreken.

Ook Apple lag in 2016 onder vuur. De eerste drie kwartalen verkocht het bedrijf minder iPhones dan het jaar ervoor. Ook kreeg Apple veel kritiek op de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Het verschil met hun voorgangers was minimaal en innovatie was ver te zoeken. Dat het de eerste waterdichte iPhones waren, ze niet langer een hoofdtelefoonaansluiting hadden en de iPhone 7 Plus een dubbele kreeg, was allemaal ondergeschikt.

Apple had net als Samsung haar eigen sores met enkele smartphones. Het bedrijf initieerde een reparatieprogramma waarbij het kosteloos de batterijen van de iPhone 6S verving. Deze sprong bij sommige modellen spontaan uit, ook al was hij nog voor 30 procent vol. Uit onderzoek bleek dat de accu’s tijdens het productieproces te lang waren blootgestaan aan lucht. Daardoor holde de kwaliteit harder achteruit dan je redelijkerwijs mocht verwachten. Sommige klanten klaagden dat hun scherm niet langer werkte. Dit werd omgedoopt tot de Touch Disease. Ditmaal draaide de klant op voor de kosten: maar liefst 167,10 euro om het scherm te laten vervangen. Tot slot ging ook het ene na het andere toestel spontaan in vlammen op. De omvang van deze incidenten was weliswaar niet zo groot als bij Samsung, maar het was wel een smet op het imago van Apple.

Eén lichtpuntje: in het vierde en laatste kwartaal boekte Apple recordcijfers. Toen gingen er maar liefst 78,3 miljoen iPhones over de toonbank. Het Amerikaanse technologiebedrijf had nog nooit eerder zo veel mobiele telefoons verkocht.

LG G5

2016 gaat ook de geschiedenisboeken in als het jaar dat de eerste commerciële modulaire smartphones hun opwachting maakten. We hebben het over de LG G5 en Motorola Moto Z. De Moto Z was redelijk succesvol, dat konden we niet zeggen van de LG G5. Daar had Bas Dekker, commercieel directeur van LG Benelux, een goede verklaring voor.

“We zeiden: de modulariteit is het belangrijkste aspect van onze smartphone. Maar we vergaten te benoemen dat de G5 verder echt een goed toestel is. De markt rekende ons uiteindelijk af op de modulariteit, en dat hebben we aan onszelf te danken.”

Vorig jaar maakten diverse smartphones met dubbele camera hun entree. De allereerste dual-camera smartphones zijn weliswaar een stuk ouder, maar in 2016 verschenen ze op grote schaal. Denk onder meer aan de zojuist genoemde LG G5, maar ook de Huawei P9, Honor 6X, Huawei Mate 9 en iPhone 7 Plus. In 2016 namen we afscheid van de Nokia Lumia -de laatste Lumia-telefoon was de Microsoft Lumia 650 in februari van dat jaar- en verwelkomden we de eerste ‘phones by Google’: de Google Pixel en Google Pixel XL.

Een terugblik op 2017

Zoals je ziet was 2016 een bewogen jaar in de smartphonewereld. Deze ontwikkelingen vormen het uitgangspunt van 2017. We moeten erkennen dat afgelopen jaar niet zo tumultueus verliep als 2016. Toch hebben zich allerlei belangrijke gebeurtenissen voorgedaan die een stempel hebben gedrukt op het punt waar we nu zijn aanbeland. In dit artikel besteden we aandacht aan deze ontwikkelingen.

De opkomst van edge-to-edge displays

Als er één trend is die 2017 kenmerkt, is het wel het edge-to-edge display. Het is niet zo dat we dit jaar voor het eerst telefoons zagen met een scherm dat nagenoeg heel de voorzijde bedekt. Deze eer gaat naar Xiaomi met de Xiaomi Mi Mix. Deze werd in oktober 2016 gepresenteerd en gaat de boeken in als de eerste smartphone met een bezel-less display. Andere fabrikanten hebben voort geborduurd op dit design. Voor wie het wil weten: het scherm van de Xiaomi Mi Mix is door zijn flinterdunne randen 6,4 inch in doorsnee.

Het eerste vlaggenschip met een edge-to-edge displays dat in ons land verscheen, was de LG G6. Het scherm, dat door het leven gaat als het FullVision Display, heeft een resolutie van 2880 bij 1440 pixels. Met de termen Full HD en Quad HD ben je wellicht bekend. Met de LG G6 introduceerde de Koreaanse smartphonemaker een nieuwe schermresolutie: Quad HD+ of kortweg QHD+. Na LG volgden vele fabrikanten die hun eigen telefoons met randloos scherm op de markt brachten. Denk aan de Samsung Galaxy S8, iPhone X, Huawei Mate 10 Pro, OnePlus 5T en de HTC U11 Plus, om er een paar te noemen. Niet alleen in het high-end segment, maar ook in de middenklasse zagen we diverse telefoons met edge-to-edge display tegenkomen, zoals de LG Q6, Huawei Mate 10 Lite en en Wiko VIEW Prime.

Apple iPhone X

Kenmerkend voor telefoons met deze voorkantvullende schermen is niet alleen dat ze een hogere schermresolutie hebben. Ze zijn ook een stuk forser in doorsnee. Zo heeft de Samsung Galaxy S8 een beelddiagonaal van 5,8 inch. Zijn grote broer, de Samsung Galaxy S8 Plus, is maar liefst 6,2 inch groot. De Huawei Mate 10 Pro, OnePlus 5T en HTC U11 Plus zijn ieder 6 inch groot. De iPhone X ‘slechts’ 5,8 inch. De grootste jongen van allemaal is zonder twijfel de Samsung Galaxy Note 8. Deze kolossus heeft een scherm van 6,3 inch. Het wonderbaarlijke is dat de dimensies nagenoeg gelijk zijn aan die van hun voorgangers. Ze zijn hooguit één of twee millimeter langer. Als je de oude formaten  gewend bent, is de overgang naar een randloos scherm niet zo groot als je misschien zou denken.

Edge-to-edge-displays zijn dus groter en hebben een hogere schermresolutie. Ze hebben nog een derde kenmerk, namelijk een afwijkende beeldverhouding. Smartphones met een traditioneel scherm, hebben een 16:9 beeldverhouding. Deze verhouding ken je waarschijnlijk van breedbeeldtelevisies en is sinds jaar en dag de standaard voor smartphones, televisies en computermonitoren. Doordat de schermranden bij edge-to-edge displays nog kleiner zijn, maakten we kennis met een nieuwe beeldverhouding: 18:9 of 2:1. In de filmwereld wordt dit als de ideale aspect ratio beschouwd. Het is niet voor niets dat je deze beeldverhouding in bioscopen aantreft.

Randloze schermen hebben voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat er meer content op het scherm past. Dat merk je direct bij dagelijks gebruik. Zo is het prettiger om langere teksten te schrijven of e-mails te lezen. Ook hoef je minder vaak naar beneden te scrollen als je op internet surft. En je hebt meer ruimte tot je beschikking als je twee apps tegelijkertijd draait met split-screen. Het belangrijkste nadeel is dat  lang niet alle apps geoptimaliseerd zijn voor de 18:9 verhouding. Als je bijvoorbeeld een YouTube-video bekijkt, verschijnen er links en rechts zwarte balken in beeld. Deze kun je eenvoudig weghalen door de video schermvullend te maken, maar dan wordt er aan de onder- en bovenkant een deel van de video weggesneden. Het is dus kiezen tussen twee kwaden. Een ander minpunt van edge-to-edge displays is dat ze meer stroom vreten. Dat is te wijten aan het groter scherm en hogere schermresolutie.

Nokia maakt comeback

Als er één bedrijf is dat als een feniks uit de as herrees, was het wel Nokia. Tenminste, in naam. Het Finse technologiebedrijf is namelijk niet verantwoordelijk voor de productie en distributie van de telefoons. Ze dragen enkel de Nokia-merknaam. Hoe zit de vork in de steel? Kort samengevat: HMD Global heeft licentieafspraken gemaakt met Nokia dat ze de komende 10 jaar exclusief nieuwe Nokia-telefoons internationaal op de markt mogen brengen. Vergelijkbare afspraken zien we wel meer in de smartphonebranche. Zo heeft TCL vergelijkbare afspraken met BlackBerry en Alcatel.

Nokia 6

De allereerste Nokia-telefoons waar we kennis mee maakten, waren de Nokia 150 en Nokia 6. Het eerste model is een zogeheten feature phone, de tweede is een volwaardige smartphone. De Nokia 6 werd weliswaar eind 2016 uit de doeken gedaan, maar was aanvankelijk alleen in China verkrijgbaar. Hier in Europa moesten we nog tot de tweede helft van 2017 wachten. Op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona onthulde HMD Global nog twee andere Nokia-telefoons: de Nokia 3 en Nokia 5. Deze liggen sinds deze zomer in ons land in de schappen.

Ook in het high-end segment zijn de Finnen vertegenwoordigd. Op dit moment is er slechts één Nokia-telefoon dat het predicaat ‘vlaggenschip’ met zich mag dragen. Dat is de Nokia 8. Hij is uitgerust met een nieuwe en innovatieve feature die we nog niet eerder hebben gezien: Dual Sight modus. Hiermee schiet je zowel met de hoofd- als de selfiecamera tegelijkertijd plaatjes of video’s. De beelden van beide camera’s worden gecombineerd tot één foto of video. HMD zei bij de presentatie dat het toestel ontwikkeld is voor content creators. Tevens kun je met de Nokia 8 geluid in 360 graden opnemen. Daarvoor ontwikkelde Nokia OZO Audio.

In 2018 verwachten we nog veel meer Nokia-telefoons. Zo gonst het al maanden van de geruchten over de Nokia 9. En de eerste geluiden over de Nokia 6 (2018) en Nokia 8 (2018) zijn ook al een feit. Tot slot wachten we nog totdat de Nokia 2 en Nokia 7 in Nederland hun opwachting maken. Kortom, genoeg om naar uit te kijken in het nieuwe jaar.

Reputatieschade Samsung en Apple valt mee

2017 was een spannend jaar voor Samsung. Had het imago van de Koreaanse smartphonemaker een deuk opgelopen na het drama met de Galaxy Note 7? Of was het business as usual? Niemand had het antwoord en de analyses die marktonderzoekers er op loslieten, liepen sterk uiteen.

Nu het jaar bijna ten einde is, weten we dat het fiasco met het vlaggenschip de omvang van een storm in een glas water had. De Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus vormen daarvoor het bewijs. Beide toestellen vlogen als warme broodjes over de toonbank. Precieze verkoopcijfers kennen we weliswaar niet, maar Dong-jin Koh, CEO van Samsung Mobile, liet wel ontvallen dat het nieuwe vlaggenschip een stuk beter verkoopt dan zijn voorgangers, de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge. Daarnaast zijn de vlaggenschepen overladen met prijzen en eretitels. Zo riep DisplayMate Technologies het scherm van de vlaggenschepen uit tot ‘het allerbeste scherm op een smartphone ooit’ (inmiddels draagt de iPhone X deze titel). Op het MWC in Shanghai werd de Galaxy S8 uitgeroepen tot de beste smartphone van de beurs. Begin augustus kreeg dit toestel een klimaatcertificaat van milieuorganisatie EPEAT, omdat Samsung duurzame materialen gebruikt bij de productie van het toestel. En begin oktober mocht de Galaxy S8 de titel ‘smartphone van het jaar’ in ontvangst nemen van de vakjury van de Mobile Choice Consumer Awards.

Nu we het over imagoschade hebben: net als Samsung had Apple daar ook geen last van. We noemden net al de problemen met de iPhone 6 en iPhone 6S en de diverse brandincidenten. Op de verkoopcijfers hebben deze verhalen in ieder geval geen impact. Apple wist ieder kwartaal meer iPhones te verkopen dan het jaar ervoor. En het vierde kwartaal belooft zelfs een topkwartaal te worden, waarin oude verkooprecords en winstcijfers worden gebroken. En dat is te danken aan de mateloze populariteit van de iPhone X. Ondank het duizelingwekkende prijskaartje van de 1.159 euro voor het instapmodel, was de iPhone X niet aan te slepen. Levertijden van 6 weken of langer waren in het begin niet ongewoon. Inmiddels is de productiecapaciteit opgevoerd en heb je hem doorgaans met 2 weken in huis.

Samsung Galaxy Note 8

Invoering BRK-registratie

Op 1 januari 2017 scherpte de overheid de regels van de Telecom wet aan. In de jaren die hier aan vooraf gingen was er veel commotie ontstaan over telefoonabonnementen die telecombedrijven aanboden met ‘gratis smartphone’. Want was deze telefoon wel gratis? De Hoge Raad oordeelde in juni 2014 van niet. Volgens de hoogste rechterlijke instantie in Nederland was er sprake van een kredietovereenkomst, waarbij de consument feitelijk een lening aangaat. Partijen die een lening verstrekken, zoals bij een koop op afbetaling het geval is, moeten aan strenge spelregels voldoen voordat ze deze mogen verstrekken. Deze zijn vastgelegd in de Wet op het Financieel Toezicht (WFT). Sinds 1 mei van dit jaar moeten telecomaanbieders een verplichte inkomenstoets afleggen om te kijken of de klant wel in staat is om deze lening terug te dragen. Daarbij krijgen ze vragen over onder meer inkomen, woonlasten en schulden voorgeschoteld.

De strengere Telecomwet heeft nog een ander belangrijke consequentie. Als je een dure telefoon bij je abonnement neemt, wordt dit bij Bureau Kredietregistratie (BKR) geregistreerd als een lening. ‘Nou en?’ denken sommigen misschien, maar een BKR-registratie kan verstrekkende financiële gevolgen hebben. Stel dat je een starter bent op de huizenmarkt en rondkijkt naar je eerste koopwoning. Dan kan het best wel eens zijn dat je hypotheekverstrekker zegt dat je enkele duizenden euro’s minder hypotheek krijgt. Zeer vervelend als je je droomhuis probeert te financieren en het door deze BKR-registratie niet zou lukken.

De verplichte inkomenstoets geldt overigens alleen voor telefoons die 250 euro of duurder zijn. Smartphones die 249 euro of minder kosten ontspringen dus de dans. Je krijgt dan ook geen BKR-registratie. Is je telefoon duurder dan 250 euro maar betaal je in één keer het hele bedrag of maximaal in drie termijnen, ook dan hoef je je geen zorgen te maken over een inkomenstoets of BKR-registratie. Tot slot gelden de regels ook niet zakelijke abonnementen.

Nieuwe Telecomwet: wat verandert er na 1 januari?

Nieuwe Telecomwet: wat verandert er na 1 januari?

30 dec 2016 - Op 1 januari treedt de nieuwe Telecomwet in werking. Het is een aangescherpte wetgeving waarin nieuwe regels voor het afsluiten van een telefoonabonnement met toestel worden vastgelegd, met verregaande consequenties. Wat gaat er precies veranderen? GSMinfo zet de belangrijkste wijzigingen en implicaties voor je op een rij.

Afschaffing roamingkosten

Naast de strengere Telecomwetgeving werden we dit jaar met nog een andere belangrijke ontwikkeling geconfronteerd: de afschaffing van de roamingkosten. Als je voorheen op vakantie of zakenreis was in een van de Europese lidstaten, moest je extra betalen om naar Nederland te kunnen bellen. Ook voor mobiel internet en sms van het buitenland naar ons kikkerlandje moest je bijbetalen.

Hoe zat dat precies? Je betaalt je provider maandelijks om gebruik te mogen maken van haar communicatienetwerk. Voor een vast bedrag krijg je een X-aantal belminuten, MB’s en sms’jes Deze mag je echter in Nederland gebruiken. Zodra je één stap over de grens zette, werd je geconfronteerd met roamingkosten. Om verbinding te maken iemand in Nederland of mobiel te internetten, maakte je namelijk gebruik van het netwerk van een andere aanbieder. En daar moest een vergoeding voor betaald worden. Jouw provider bracht deze maandelijks achteraf in rekening. Sommigen troffen bij thuiskomt een onverwacht hoge telefoonrekening op de deurmat. Om dat te voorkomen is er in Europees verband afgesproken om roamingkosten af te schaffen. Sinds 15 juni mogen providers elkaar onderling niet langer een rekening sturen voor het gebruik van elkaars netwerk. Deze kosten worden ook wel de wholsesale roamingtarieven genoemd.

Om de stabiliteit van het netwerk van providers te garanderen, zijn er afspraken gemaakt over allerlei zaken. Om te beginnen betaal je alleen in de 28 EU-lidstaten geen roamingkosten. Daarbuiten krijg je nog wel een rekening gepresenteerd. Als providers aannemelijk kunnen maken dat de kosten dusdanig de pan uitrijzen en dit hun winstgevendheid in ernstige mate aantast, mogen zij een toeslag in rekening brengen bij hun klanten. En natuurlijk is er een Fair Use Policy van toepassing. Het is immers niet de bedoeling dat je de hele dag video’s streamt of downloadt terwijl je alleen een mobiel abonnement hebt. Tot slot is er nog één belangrijk voorbehoud: je betaalt geen roamingkosten als je van een EU-lidstaat naar Nederland belt, maar andersom -van Nederland naar een lidstaat- moet je deze wel betalen. De gedachte hierachter is dat je in Nederland meer (gratis) alternatieven voor handen hebt om contact op te nemen met een vriend of collega die in het buitenland is.

Het verdwijnen van de roamingkosten gebeurde niet zonder slag of stoot. Dit is het resultaat van 10 jaar onderhandelen tussen afgevaardigden van de Europese Unie en de Europese telecomsector. Je kunt het afschaffen van de roamingkosten dan ook zien als de kers op de taart. Alles wat je moet weten over dit onderwerp vind je in het onderstaande artikel.

Alles over de afschaffing van roamingkosten in Europa

Alles over de afschaffing van roamingkosten in Europa

1 jun 2017 - 2017 markeert een keerpunt voor smartphonegebruikers. Naast de nieuwe Telecomwet staat ons nog een belangrijke mijlpaal te wachten: het afschaffen van de roamingkosten in Europa. Wat betekent dit voor onze beurs? GSMinfo vertelt je over enkele weken kunt verwachten.

Sterke nadruk op audio-ervaring

Als je een nieuwe smartphone koopt, dan kijk je uiteraard naar de specificaties van het toestel. Kijk je ook naar de audiokwaliteit? Grote kans, want een mooi geluidje is minstens net zo belangrijk als een goed beeldscherm of een snelle processor. In 2017 haalden smartphoneproducenten alles uit de kast om de muziekervaring op hun toestellen te verbeteren. Je ziet per fabrikant dat ze hier anders mee omspringen. Zo heeft HTC de HTC U11, HTC U11 Life en HTC U11 Plus bijvoorbeeld uitgerust met USonic oordopjes. USonic analyseert met een sonarachtige techniek je binnenoor en past daar de audio-output op aan. Als de software zijn werk heeft gedaan hoor je een verschil tussen dag en nacht. De HTC U11 en HTCU11 Plus hebben daarnaast ook nog BoomSound. De tweeter heeft een akoestische kamer gekregen waardoor hoge en middentonen nog beter klinken. De woofer heeft een nieuwe speaker en een magnetisch circuit om een heldere en diepe bass te creëren.

En wat dacht je van Samsung? In maart kondigde het bedrijf aan dat het een bedrag van 7,5 miljard had betaald voor Harman, onder meer bekend van merken als JBL, Harman Kardon en AKG. Je legt niet zomaar zo’n bedrag op tafel als je er niets mee doet. En dat heeft Samsung uiteraard gedaan. Zo zijn de speakers van de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus gefinetuned door Harman. Daarnaast krijg je bij de vlaggenschepen oordopjes van AKG. De geluidskwaliteit van deze oordopjes is vele malen beter dan de standaardoordopjes die je vroeger bij de vlaggenschepen kreeg. Je weet dus zeker dat je een ongekende audio-ervaring krijgt.

Dat geldt ook voor de Razer Phone. Deze heeft twee speakers aan de voorkant die uitgerust zijn met Dolby Atmos Sound. De versterkers zijn afgestemd en gecertificeerd door THX, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de sound effects van de Star Wars films en series. Helaas heeft de Razer Phone geen hoofdtelefoonaansluiting, maar je krijgt wel een USB-C-naar-mini-jack adapter met 24-bits DAC (digitaal-naar-analoog convertor). Je wordt als het ware in het spel gezogen dat je op dat moment aan het spelen bent.

LG rustte haar vlaggenschepen dit jaar wederom uit met B&O Play. Daarnaast verbeterde de Koreaanse fabrikant haar digitaal-naar-analoog convertor. Natuurlijk brengt hij de hoeveelheid ruis en verstoring terug tot een minimum. Daarnaast kun je voortaan ook digitale filters en geluidsprofielen aanbrengen. Daardoor klinkt je favoriete muziek nog beter. En natuurlijk mogen we de Honor 9 niet vergeten in dit overzicht met de Huawei Histen 3D audiotechnologie en audio fine-tuning door Grammy Award winnaar Rainer Maillard.

Honor 9 Glacier Grey

Strijd der digitale assistenten en kunstmatige intelligentie

Als je aan een smartphone-assistent denkt, is de kans groot dat Google Assistant, Siri of Cortana direct te binnen schiet. In 2017 introduceerden diverse smartphonemakers hun eigen digitale assistent. De bekendste is wellicht Samsungs assistent Bixby. Deze werd standaard voor je geïnstalleerd op alle vlagenschepen van afgelopen jaar, namelijk de Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8 Plus en Samsung Galaxy Note 8. Hiermee kun je onder meer zoekopdrachten uitvoeren met de camera, shoppen, afspraken toevoegen aan je agenda, tekst vertalen en herinneringen ontvangen die aan een specifieke locatie zijn gebonden. Helaas ondersteunt Bixby maar een beperkt aantal talen en verschillen de beschikbare functies per land.

Ook HTC kwam met haar eigen digitale assistent op de proppen. Deze luistert naar de naam Sense Companion. Een van de belangrijkste features van Sense Companion is dat je relevante informatie op de juiste momenten voorgeschoteld krijgt. Zo krijg je bijvoorbeeld ’s ochtends een kaart over de weersverwachting van die dag, verkeersinformatie of een overzicht van je afspraken die je die dag hebt. ’s Avonds krijg je dan een schema van al je inspanningen van die dag. Dus hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Op zoek naar een leuke eettent? Ook daarbij kan Sense Companion je van dienst zijn. Heb je vandaag één of meerdere belangrijke afspraken maar ben je vergeten om je telefoon op te laden? Sense Companion helpt je te herinneren om je oplader mee te nemen.

En dan is er nog Alexa van Amazon. De digitale assistent is al een tijdje op de markt. Ondanks de komst van de nieuwkomers en de gevestigde assistenten, wist Alexa zich goed staande te houden. Zo lanceerde de Amerikaanse retailer de Amazon Echo 2 en Amazon Echo Dot 2. Qua functionaliteit kun je ze vergelijken met Google Home (Mini en Max) en de Apple HomePod, die momenteel door het Amerikaanse technologiebedrijf wordt ontwikkeld.

Het staat als een paal boven water: digitale assistenten zijn in opmars en gaan in de toekomst een belangrijke rol in ons leven spelen. Een Google Assistant is natuurlijk handig om je agenda bij te houden. In de toekomst kunnen we nog veel meer slimme en praktische toepassingen verwachten. Ze gaan een inherent onderdeel uitmaken van ons huishouden. Zo vertelt onze koelkast ons straks als de melk bijvoorbeeld bijna op is. Tevens vraagt hij of hij dit product aan je boodschappenlijst moet toevoegen. Voordat je van huis vertrekt hoef je deze lijst alleen nog maar naar je telefoon te synchroniseren. De boodschappenlijst importeer je vervolgens in de app van de winkel waar je boodschappen doet. Deze vertelt je de kortste route om al je boodschappen te verzamelen. Als je eenmaal thuis bent en de koelkast weer volgestopt is met verse boodschappen, heb je weer een blanco boodschappenlijstje. Futuristische toekomstmuziek? Misschien. Het zou ons niet verbazen als het over een aantal jaar al realiteit is. Net als zelfrijdende auto’s en hyperloops.

Alles staat of valt met hoe kunstmatige intelligentie (AI) zich de komende jaren ontwikkelt. Dankzij slimme algoritmes en machine learning kan de camera onder meer foto’s herkennen en voor je ordenen. In het geval van de Neural Processing Unit (NPU) van de Kirin 970 tot wel 2.000 plaatjes per minuut. Tevens kan deze techniek ingezet worden om nog mooiere foto’s te schieten, je online shopping ervaring te verbeteren en de batterijduur van je telefoon te optimaliseren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

HTC U11 Life

Android One in opmars

De eerste telefoons met Android One zijn al een tijdje op de markt. In ons land zijn ze echter nog maar mondjesmaat beschikbaar. Daar kwam dit jaar verandering in. Allereerst verscheen de Xiaomi Mi A1. Even later maakte de HTC U11 Life zijn opwachting. En tevens is er ook een Android One variant van de Motorola Moto X4 verkrijgbaar, maar jammer genoeg alleen in de VS.

Android One is een initiatief van Google om de fragmentatie van haar besturingssysteem terug te brengen. Volgens de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard (december 2017), draait bijna vier maanden na de lancering van Android 8.0 Oreo slechts 0,5 procent op de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Het twee-en-een-half jaar oude Android 6.0 Marshmallow is de populairste en meestgebruikte Android-versie van het moment. Dat is een onwenselijke situatie. Het betekent namelijk dat veel telefoons niet optimaal beschermd worden tegen malware en potentieel gevaarlijke beveiligingslekken. Tevens missen gebruikers die met een gedateerde Android-versie werken een hoop nieuwe features. Alle reden dus om hier iets aan te doen.

Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het uitrollen van een software-update is een langdurig en complex proces waar fabrikanten verantwoordelijk voor zijn. Zij besteden, begrijpelijkerwijs, liever hun tijd in het verkopen en ontwikkelen van nieuwe telefoons. Als ze beveiligingspatches en andere updates uitrollen, dan doen ze dat vaak alleen voor hun vlaggenschepen.

Hier komt Android One om de hoek kijken. Smartphonemakers die deelnemen aan dit programma van Google, besteden het updateproces voor een belangrijk deel uit aan de zoekmachinegigant. Een team van ingenieurs bij Google houdt zich dag en nacht bezig met de ontwikkeling en aanpassing van haar besturingssysteem voor smartphones. Fabrikanten hoeven hier geen tijd, geld en energie in te steken, omdat Google deze taak op zich neemt. Software-updates zijn hierdoor sneller beschikbaar en daar profiteren consumenten natuurlijk weer van.

Smartphones met Android One hebben altijd op de meest recente Android-versie en beveiligingspatches. Het aantal Android One telefoons is zoals gezegd nog maar beperkt, maar het zou ons niet verbazen als we volgend jaar meer van dit soort toestellen zullen zien. Het is een positieve ontwikkeling die we met open armen verwelkomen.

Tot slot

Zoals je ziet is er het afgelopen jaar veel gebeurd in de smartphonewereld. Het feit dat smartphonemakers en technologiebedrijven niet stil zitten, is een teken dat de rek er voorlopig nog niet uit is. En dat er nog genoeg valt te innoveren. Dat roept natuurlijk de volgende vraag op: wat kunnen we in 2018 verwachten? Op deze vraag proberen we volgende week een antwoord te formuleren. Naast dit onderwerp hebben we nog een aantal interessante achtergrondartikelen in petto. Houd onze site en social media dus goed in de gaten. 

Google Pixel 2 XL camera

Apple iPhone X beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 42,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 46,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,00 € 168,00 Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 5000 € 38,00 € 188,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 6000 6000 € 36,50 € 206,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 52,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone X aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden