Vergelijk 2.701.245 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Tips voor de mooiste vuurwerkfoto's

Achtergrond Tips voor de mooiste vuurwerkfoto's
Door ,

Het kan best lastig zijn om foto's van vuurwerk te maken. Een paar aanpassingen in jouw instellingen, locatie en manier van foto's maken kunnen een wereld van verschil geven. Alle tips die je nodig hebt vind je hier.

In de 19e eeuw was fotograferen een stuk gevaarlijker dan dat het tegenwoordig is. Niet alleen bij het ontwikkelen van de foto's, maar ook bij het maken werden chemicaliën gebruikt. De meest spectaculaire was toch wel flitspoeder. Deze stof zorgde bij ontbranding voor een harde knal, wat rook en een flits. Tegenwoordig hebben we onze lampjes ingebouwd in de camera en hebben we flitspoeder ver achter ons gelaten. Een plek waar we dit licht ontvlambare, knallende en flitsende poeder nog wel tegen komen is bij vuurwerk. Hieronder hebben wij een aantal tips en trucks opgezet zodat jij tijdens de jaarwisseling de mooiste foto's kan schieten.

Locatie

Al voordat het spektakel begint kan je nadenken over wat de beste locatie is om je foto's te maken. Let hierbij op de plek waar het vuurwerk vandaan komt, of er niks in de weg staat en of het een goede afstand is. Ga je echt voor een pracht plaatje, kijk eens of het lukt om de omgeving mee op de foto te krijgen. Zoals je hieronder kan zien geeft de combinatie van alledaagse structuur en het feestelijke vuurwerk een geweldig mooi resultaat.

Zorg ook dat je bij de locatie let op de stand van de wind. Vuurwerk maakt namelijk rook en dat is niet vleiend voor je foto. Het beste is de wind in de rug. Dit zorgt er voor dat de rook naar de andere kant wordt geblazen.

Vuurwerk

Instellingen

Bijna alle telefoons staan standaard op automatische instellingen. Je kunt natuurlijk je camera richten, klikken en hopen op het beste, maar je kunt ook je instellingen zo optimaal mogelijk zetten voor jouw huidige omstandigheden de beste resultaten te krijgen. De instellingen waar je dan vooral op moet letten zijn met name de sluitertijd en de ISO-waarde.

De sluitertijd is de tijd waarin je camera licht vangt, en dus de foto maakt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er gevangen kan worden en een langer lichtspoor creëert. Op de foto's hieronder kun je het verschil in lange (links) en korte (rechts) sluitertijd zien, en dat het allebei prachtige resultaten kan opleveren. Bedenk wel dat een langere sluitertijd kan zorgen voor meer wazigheid door bewegingen. Zorg hierom ook dat je de camera zo stil mogelijk hebt. Je kunt eventueel een statief voor je smartphone gebruiken. Voor het maken van vuurwerkfoto's zorgt een sluitertijd tussen de 1/8s en 1/2s voor een mooi resultaat.

vuurwerk lange sluitertijd sterretjes 

ISO heeft te maken met de gevoeligheid van je camera voor licht. Hoe hoger je de ISO zet hoe meer licht je camera kan vangen. Er zit wel een minpuntje aan: het kan hierdoor ook zorgen voor meer ruis in je foto. Vergelijk het maar met een zacht gespeeld stuk klassieke muziek. Als je het volume harder zet, hoor je de muziek wel beter maar je hoort er ook ruis bij. Dit is eigenlijk ook wat er in de camera gebeurt. De meest ideale waardes zullen per telefoon verschillen. Experimenteer een keer met de ISO op 100, 200 of 400. Een makkelijk ding om mee te oefenen zijn natuurlijk de kerstboom lampjes.

Indien jouw telefoon niet de (uitgebreide) mogelijkheid heeft om deze instellingen op handmatig te zetten, zijn hier apps waardoor dit wel mogelijk is. Hieronder staat een voorbeeld van zo'n app voor android toestellen.

Open Camera

App name
Fotografie

Open Camera is een simpele en zeer overzichtelijke camera-app voor Android. De app blinkt uit in zijn eenvoud. Alle instellingen worden duidelijk weergegeven zodat je snel weet waar je moet zijn.

Play Store

Foto maken

De timing van je foto kan het verschil geven tussen een geweldig resultaat of een totale flop. Je wilt natuurlijk die explosie in beeld hebben. Idealiter moet je de foto net iets maken voor de ontploffing, omdat de meeste telefoons een automatische vertraging hebben. Dit is om te voorkomen dat je foto wazig wordt van de beweging van het klikken. Een andere optie is de Burst-modus. Hierbij hou je de sluiterknop ingedrukt waardoor je een hele reeks foto's maakt en vervolgens kies je hier de mooiste foto uit. Blijf er wel op letten dat je telefoon goed stil blijft.

8 tips om de mooiste foto's te maken met je smartphone

8 tips om de mooiste foto's te maken met je smartphone

7 sep 2016 - Het zonnetje schijnt, de vogeltjes zingen, de bloemetjes staan in bloei, de lammetjes grazen in het gras: het is weer zomer. Om de mooiste zomermomenten vast te leggen hoef je tegenwoordig niet meer met een spiegelreflexcamera rond te lopen: ook met je smartphone schiet je als een professional plaatjes. Hoe? GSMinfo.nl geeft 8 tips om de mooiste foto's te schieten met je smartphone.

Geniet

Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor de hele avond. Maak een aantal foto's, stop je telefoon in je zak, en geniet. Een vuurwerkshow, zeker met oud en nieuw, is een moment wat je niet volledig achter je telefoon moet beleven. Na een aantal minuten vuurwerk doet de rook jouw foto's niet ten goede. Dus: kijk, voel, ruik, ervaar, maak mee om zo vol herinneringen jouw mooiste vuurwerk foto's terug te kijken. Wie weet, misschien leveren ze nog wel iets op!

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden