Vergelijk 3.400.258 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: OnePlus 5 of OnePlus 5T?

Achtergrond Vergelijking: OnePlus 5 of OnePlus 5T?
Door ,

OnePlus onthulde donderdagavond naar nieuwste vlaggenschip: de OnePlus 5T. Hoe verhoudt het nieuwe model zich tegenover zijn voorloper, de OnePlus 5? Is hij zo veel krachtiger, of valt het eigenlijk wel mee? In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten op een rij.

Als je OnePlus vergelijkt met andere spelers op de smartphonemarkt, is het eigenlijk nog maar een piepjong bedrijf. De fabrikant lanceerde in 2014 haar eerste vlaggenschip: de OnePlus One. Voor nog geen 300 euro haalde je een toptoestel in huis. Een telefoon met high-end specificaties, maar dan voor een mid-range prijs. Vandaar dat OnePlus haar toestellen omdoopte tot de flagship killer.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is OnePlus bijna niet meer weg te denken uit het hedendaagse smartphonelandschap. De telefoonmaker uit China lanceert ieder jaar twee nieuwe modellen. De eerste verschijnt in juni, de tweede volgt ergens in november. Dat was vorig jaar zo, maar ook dit jaar. In juni maakten we kennis met de OnePlus 5. Donderdagavond Nederlandse tijd deed de fabrikant haar nieuwste vlaggenschip uit de doeken: de OnePlus 5T.

Zodra er een nieuwe mobiele telefoon verschijnt, vragen wij ons altijd hardop af: wat zijn de verschillen met zijn voorganger? Is het nieuwe model zo veel revolutionairder of innovatiever? Of zijn de verschillen tussen het oude en nieuwe toestel te verwaarlozen? Terechte vragen die een antwoord verdienen als OnePlus haar klanten wil overtuigen om honderden euro’s neer te leggen voor haar nieuwste telefoon. Deze vragen beantwoorden we in dit artikel. Zoals gebruikelijk kijken we daarbij naar het design, het beeldscherm, de camera, hard- en software en het prijskaartje.

OnePlus 5

Design

De OnePlus 5T heeft een andere look and feel dan zijn voorloper. Je hoeft maar een blik op het vlaggenschip te werpen om te zien wat wij bedoelen. Het eerste dat onmiddellijk opvalt -en dat is ook meteen de grootste zichtbare verandering- is dat het nieuwe toestel niet langer een traditioneel scherm heeft met dikke randen onder en boven het scherm. In plaats daarvan heeft de OnePlus 5T een zogeheten edge-to-edge display gekregen. In de volgende paragraaf staan we uitgebreid stil bij de ins en out van het scherm.

Het grotere scherm betekent wel dat we afscheid moeten nemen van de Home-knop. Deze maakte in 2015 zijn debuut op de OnePlus 2. Hij keerde ieder jaar opnieuw terug. Ditmaal is hij dan toch echt weg. Betekent dit dat de vingerafdruksensor ook verdwenen is? Nope, deze is simpelweg naar de achterkant verhuisd. Voortaan vinden we deze scanner vlak onder de hoofdcamera.

Afgezien van het beeldscherm en de nieuwe locatie van de vingerafdrukscanner, heeft OnePlus niets gedaan aan het algehele design. De antennebanden vinden we op dezelfde plek, de dubbele camera bevindt zich nog altijd linksboven in de hoek en heeft nog altijd een behoorlijke heuvel, en alle toeters en bellen aan de zijkanten zijn hetzelfde gebleven. Inclusief de hoofdtelefoonaansluiting en Alert Slider. Jammer genoeg betekent dit ook dat de OnePlus 5T nog altijd niet waterbestendig is. Dat is kennelijk nog te gecompliceerd of te duur om in het vlaggenschip te verwerken.

Beeldscherm

We zeiden het net al. Het grootste verschil tussen de OnePlus 5 en OnePlus 5T  is het scherm. Waar de OnePlus 5 nog dikke randen onder en boven het scherm had, zijn deze nagenoeg geheel verdwenen bij de OnePlus 5T. Deze trend is doorgebroken in 2017 en zagen we onder meer bij de LG G6, Samsung Galaxy S8, Google Pixel 2 XL en iPhone X. En doordat de thuisknop plaats heeft gemaakt voor het display, is het scherm groter dan ooit tevoren. De OnePlus 5 had een 5,5 inch groot Optic AMOLED-display. Het scherm van zijn opvolger is maar liefst 6,01 inch in doorsnee. Uiteraard is hij wederom uitgerust met een AMOLED-display. De schermresolutie is iets naar boven bijgesteld. De OnePlus 5T telt geen 1920 bij 1080 pixels zoals zijn voorganger, maar 2160 bij 1080 pixels. De pixeldichtheid is gelijk gebleven op 401 ppi. Het scherm van het nieuwste model beslaat 80 procent van de voorzijde. De screen-to-body ratio bij de OnePlus 5 bedroeg 73 procent. Je krijgt dus een groter scherm waar meer content op past.

De kleurweergave kun je zelf afstemmen. Naast de standaard kleurweergave ondersteunen beide vlaggenschepen tevens sRGB en DCI-P3. De eerste is door de computerindustrie ontwikkeld en legt de nadruk op een accurate weergave van kleuren. De ander is afkomstig uit de filmwereld en dient als standaard voor de kleurweergave. De contrasten van DCI-P3 zijn over het algemeen hoger en kleuren springen meer van het scherm af.

‘Waarom drie verschillende kleurpaletten?’ vraag je je misschien af. Daarvoor moeten we terug in de tijd. Bij de lancering van de OnePlus 3 in juni 2016 kreeg OnePlus veel kritiek over zich heen over de kleurweergave. Recensenten vonden dat deze te wensen overliet. Daarop rolde de fabrikant een patch uit waardoor dat tot het verleden behoorde. Sindsdien levert OnePlus al haar smartphones standaard met drie kleurkalibraties. Dat is ook dit jaar niet anders. Ondersteuning van HDR-video’s of VR-toepassingen is vooralsnog toekomstmuziek.

OnePlus claimt dat je met de OnePlus 5T duidelijker en beter leesbaar beeld hebt in het zonlicht. Het toestel is namelijk uitgerust met een Sunlight display. Deze past het scherm automatisch aan als er fel omgevingslicht is. OnePlus heeft een nieuw algoritme aan het display toegevoegd die onder meer het schermcontrast automatisch voor je aanpast. Handig als je door je foto’s bladert, een foto of video maakt of lekker aan het ontspannen bent met een game.

OnePlus 5T

Het beeldscherm van beide toestellen wordt beschermd door Gorilla Glass 5. Het is de nieuwste variant van Cornings beschermingsformule. Volgens de maker hebben telefoons met Gorilla Glass 5 een 80 procent grotere kans om een val van 1,60 meter hoogte te overleven. Voor een sleutelbos, losse munten of lippenstift hoef je niet bang te zijn: dankzij de nieuwe Gorilla Glass hebben schermen een hogere hardheid dan de andere voorwerpen en laten ze dus geen krassen achter.

Het grote verschil tussen de OnePlus 5 en de OnePlus 5T zit hem dus in de schermgrootte. Door het kolossale formaat wordt het er niet eenvoudiger op om de nieuwste aanwinst met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat je een prachtig slank en strak scherm krijgt met een groot kleurbereik, uitmuntende zwartwaarden en scherpe contrasten. Het is dus vooral een kwestie van smaak: heb je liever een groot scherm of een compacter formaat? Qua afmetingen is er overigens weinig veranderd: de OnePlus 5T is 2 millimeter langer en 1 millimeter breder dan zijn voorganger. Een te verwaarlozen verschil als je nagaat dat het scherm bijna 10 procent groter is.

Camera

Zowel de OnePlus 5 als de OnePlus 5T hebben een dubbele camera aan de achterkant. Toch zijn het twee heel andere camerasystemen. De camera’s op beide toestellen hebben dezelfde 16 en 20 megapixelresolutie. De OnePlus 5 had echter een telelens in één van de camera’s zitten. Daardoor beschikte hij over 2x optische zoom. Dat betekent dat je onderwerpen van veraf dichterbij kon halen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Dat kan jammer genoeg niet meer met de OnePlus 5T. Je kunt natuurlijk nog wel inzoomen, maar dan moet je vertrouwen op de digitale zoom. En dat zie je onmiddellijk in de foto’s die je schiet.

De nieuwe flagship killer kent daarentegen wel een andere truc. Volgens OnePlus levert hij mooiere plaatjes af bij (schemer)donker. Dat komt omdat beide lenzen een f/1.7 diafragma hebben. De secundaire camera van de OnePlus 5 had een aanzienlijk kleinere lensopening. Deze kwam niet verder dan f/2.6. Dit betekent dat de beeldsensor van de OnePlus 5T aanzienlijk meer licht opvangt dan zijn voorganger. En meer licht staat gelijk aan mooiere foto’s. Door het extra licht heeft de sensor meer informatie om mee te werken. Dat zie je terug in meer details en minder ruis.

Daarnaast heeft OnePlus het camerasysteem van de OnePlus 5T uitgerust met haar intelligentie pixeltechnologie. Als het omgevingslicht minder dan 10 lux is, worden vier individuele pixels samengebracht in één pixel. De hoeveelheid licht die iedere pixel opvangt wordt hierdoor gemaximaliseerd. Door deze techniek wordt de hoeveelheid beeldruis teruggebracht en de helderheid vergroot. Of het verschil tussen beide toestellen inderdaad zo groot is als OnePlus suggereert, moet een praktijktest uitwijzen. Op papier klinkt de camera van de OnePlus 5T in ieder geval veelbelovend.

OnePlus 5

De OnePlus 5 beschikte over camerafeatures als Quick Capture, dynamische ruisonderdrukking, elektronische beeldstabilisatie, fase-detectie autofocus (PDAF), dual-tone led-flitser en 4K-, slow-motion en time-lapse video’s. De elektronische beeldstabilisatie (EIS) helpt om video’s natuurlijker, vloeiender en minder schokkerig te maken. De telelens ontbreekt weliswaar bij de OnePlus 5T, maar dat betekent niet dat je niet langer portretfoto’s met bokeh-effect kunt schieten. De camera’s analyseren de voor- en achtergrond en vervagen op een subtiele manier de achtergrond.

De selfiecamera van de OnePlus 5T is één-op-één overgenomen van zijn voorloper. Dat betekent dat hij een resolutie van 16 megapixels heeft en hij uitgerust is met elektronische beeldstabilisatie en f/2.0 diafragma.

2x optische zoom is helaas verleden tijd bij de OnePlus 5T. Desalniettemin belooft OnePlus dezelfde haarscherpe kwaliteit. Via Twitter zagen we in de dagen en weken voor de lancering al enkele foto’s voorbijkomen, bedoeld om ons een beeld te geven van de kwaliteit van het camerasysteem van het nieuwste vlaggenschip. Welk toestel de betere camera’s heeft kunnen we op dit moment onmogelijk zeggen.

Hard- en software

Bij de overgang van de OnePlus 3 naar de OnePlus 3T zagen we nog wel een miniem verschil in rekenkracht. De eerste werd geleverd met Snapdragon 820. De OnePlus 3T werd aangestuurd door diens opvolger, de Snapdragon 821. Dat is dit jaar niet het geval. Op het gebied van hard- en software zien we niet zo veel verschillen. Dat komt omdat Qualcomm nog altijd geen opvolger van de Snapdragon 835 heeft gepresenteerd. Deze wordt pas begin volgend jaar verwacht. Dat betekent dat de OnePlus 5T exact dezelfde chipset heeft als zijn voorganger. Deze bestaat uit twee clusters met ieder vier cores. Als hij voor zware taken komt te staan, kan hij kloksnelheden tot wel 2,45 GHz halen. Om energie te besparen valt de processor terug op de vier energiezuinige 1,9 GHz krachtige Kryo cores.

De grafische processor (GPU) is nog altijd de Adreno 540, net als de CPU afkomstig van Qualcomm. Net als de OnePlus 5 brengt de Chinese smartphoneproducent twee varianten uit van de OnePlus 5T. Het instapmodel is toegerust met 6 GB LPDDR4X werkgeheugen en 64 GB aan interne opslag (UFS 2.1). De duurdere variant heeft extra werkgeheugen en opslagcapaciteit, namelijk 8 GB RAM en 128 GB ROM. Denk van tevoren goed na over de hoeveelheid geheugen die je nodig denkt te hebben. Je kunt de hoeveelheid opslagruimte namelijk niet uitbreiden met een microSD-kaart. Er is daarentegen wel ruimte voor twee nano-simkaarten.

Over power hoef je je geen zorgen te maken. Net als zijn directe voorganger heeft de OnePlus 5T een batterij met een vermogen van 3300 mAh. Voor de meesten is dat meer dan genoeg energie om de hele dag mee door te komen zonder hem tussentijds te hoeven opladen. Mocht dat onverhoopt toch een keer nodig zijn, dan ben je hiermee niet veel tijd kwijt. Dankzij Dash Charge is hij na een half uur al meer dan de helft opgeladen. Meer dan genoeg power om er de rest van de dag weer tegenaan te kunnen. Ook het nieuwste vlaggenschip kun je nog altijd niet draadloos opladen.

De vingerafdrukscanner is bij de OnePlus 5T zoals gezegd verhuisd van de voor- naar de achterkant. Volgens OnePlus is het een van de snelste vingerafdrukscanners die je op dit moment in een smartphone kunt vinden. Je kunt deze sensor voortaan ook gebruiken om de Quick Settings op te roepen of een selfie te schieten.

OnePlus 5T

De vingerafdruksensor is niet de enige vorm van biometrische beveiliging die de OnePlus 5T kent. Net als de Samsung Galaxy Note 8 en iPhone X kun je het vlaggenschip van OnePlus ontgrendelen met je gezicht. Deze nieuwe feature heet Face Unlock. Deze gebruikt naar eigen zeggen 100 unieke identifiers om je gezichtsprofiel te maken en herkennen. Ter vergelijking: Apple’s Face ID heeft een rasterprojector die je gezicht op 30.000 punten scant en analyseert. Daarnaast is deze uitgerust met een infraroodcamera en -belichter zodat hij ook ’s avonds als het donker is naar behoren werkt. Deze zaken heeft OnePlus weggelaten bij Face Unlock. Desondanks herkent Face Unlock in minder dan 0,4 seconden je gezichtsprofiel. Zelfs als je een goed of bril draagt, of als je net uit bed komt, zo beweert OnePlus. De maximale kijkhoek voor Face Unlock om te werken bedraagt 45 graden.

Beide vlaggenschepen van OnePlus draaien op OxygenOS. Deze versie van de custom ROM is gebaseerd op Android 7.1.1 Nougat. Je leest het goed: je moet het zonder Android 8.0 Oreo doen. OnePlus heeft beloofd dat het in december een bètaprogramma uitrolt. Eigenaren van de OnePlus 5T kunnen zich hiervoor aanmelden en feedback geven. Naar verwachting wordt de stabiele versie van het besturingssysteem begin 2018 uitgerold naar het nieuwe vlaggenschip. Of de OnePlus 5 hem ook krijgt durven wij niet te zeggen. Gezien de jonge leeftijd vermoeden wij van wel.  

Bij de introductie van de OnePlus 5 vertelde OnePlus ons dat ze het besturingssysteem een aantal nieuwe, handige functies had meegegeven.  Zo heeft de fabrikant een leesmodus aan de software toegevoegd. Het kleurenscherm verandert dan in een zwart-witscherm waar je alleen nog maar grijstinten op ziet. Dit is rustgevender voor je ogen en leest een stuk prettiger dan felle kleuren. Verder is het besturingssysteem voorzien van een automatische nachtmodus, uitgebreide schermafbeeldingen en een niet-storen modus als je aan het gamen bent.

Qua rekenkracht mag de OnePlus 5T zich niet de betere noemen. Wel is het de eerste telefoon van OnePlus die met Face Unlock wordt geleverd. Hoe deze in praktijk werkt moeten we nog zien. De eerste hands-on video’s zijn lovend over de nieuwe beveiligingsoptie. De grootste domper is waarschijnlijk het besturingssysteem. Voorlopig moet je het doen met Android 7.1.1 Nougat. Pas volgend jaar rolt OnePlus Android Oreo uit naar het nieuwe vlaggenschip.

Prijskaartje

De verkoopprijs van de OnePlus 5T bij lancering is gelijk aan die van de OnePlus 5. Het basismodel (6 GB RAM / 64 GB ROM) heeft een adviesprijs van 499 euro. Zijn sterkere broer met extra werkgeheugen en opslagcapaciteit gaat over de toonbank  voor 569 euro. Dat kwam als een aangename verrassing. Oprichter en CEO Pete Lau waarschuwde namelijk via Twitter dat componenten voor smartphones steeds duurder worden. Wij gingen er van uit dat hij met deze uitspraak ons wilde voorbereiden op een prijsstijging. Dat is gelukkig niet het geval.

De OnePlus 5 is niet langer meer te koop via de webshop van OnePlus. De verkoop van de OnePlus 5T start op dinsdag 21 november. Voorlopig kun je hem alleen in de kleur Midnight Black bestellen.

OnePlus 5

Conclusie

Wie heeft er de betere papieren: de OnePlus 5 of OnePlus 5T? Als we alles tezamen nemen is er maar één conclusie mogelijk: de onderlinge verschillen tussen beide vlaggenschepen zijn minimaal. De grootste verandering die OnePlus heeft aangebracht, is het 6 inch grote AMOLED-display. Hij is niet alleen groter, maar heeft ook een afwijkende 18:9 beeldverhouding en een randloos design. Helaas zien we nog altijd dezelfde 1080p schermresolutie en pixeldichtheid van 401 ppi. We moeten erkennen dat de OnePlus 5T door het nieuwe scherm een modernere uitstraling heeft, een die meer in lijn is met de laatste designtrends in smartphoneland.

Het nieuwe scherm is niet de enige aanpassing die OnePlus heeft gedaan. Het bedrijf heeft de dubbele camera verbeterd zodat hij onder slechte lichtomstandigheden nog mooiere plaatjes schiet. Helaas ben je daardoor wel de telelens en 2x optische zoom kwijt. De relocatie van de vingerafdruksensor mogen we uiteraard ook niet vergeten. Voortaan vinden we deze aan de achterkant in plaats van in de thuisknop. Of dit een sprong voorwaarts is of een stap terug moet ieder voor zich uitmaken. Tot slot kun je dankzij Face Unlock voortaan het vlaggenschip met je gezicht uit de slaapstand halen. Het systeem is niet zo geavanceerd als Apple’s Face ID, maar de eerste geluiden zijn overwegend optimistisch.

Als je op dit moment de keuze moest maken tussen de OnePlus 5 en OnePlus 5T, dan was deze knoop eenvoudig doorgehakt: dan raadden wij het nieuwste vlaggenschip aan. Hij heeft namelijk dezelfde krachtige specificaties, plus een aantal extraatjes. En dat voor exact dezelfde prijs. Helaas kun je de OnePlus 5 niet langer kopen via de webshop van de Chinezen. De enige manier om er nog aan te komen, is via Belsimpel. Deze biedt alleen de duurste variant aan, maar dan voor 699 euro. Dat scheelt maar liefst 130 euro met het nieuwste model dat volgende week in de winkels ligt. Het grote prijsverschil maakt de keuze maken nog eenvoudiger. 

Maar wat als je al met de OnePlus 5 rondloopt? Is upgraden dan de moeite waard? Wij denken van niet. Daarvoor hebben beide toestellen te veel overeenkomsten. Of je moet super enthousiast zijn geraakt door het scherm, het vernieuwde camerasysteem en Face Unlock. Dat zijn in onze ogen de enige redenen die een overstap zouden kunnen rechtvaardigen. Wij denken dat je er beter aan doet om aan je flagship killer vast te houden en af te wachten wat OnePlus volgend jaar juni voor ons in petto heeft. 

Zijn jullie het eens met onze redenering? Laat het ons weten door een reactie achter te laten. 

 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden